chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:84/153)

Chleb żytnio-pszenny. 112

suchych drożdży 600 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli słonecznik  Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól oraz drożdże i mieszamy, następnie dodajemy słonecznik (możemy dodać inne nasiona, ziarna, orzechy)i wlewamy ciepłą wodę. Całość zagniatamy tak długo, aż ciasto przestanie się kleić do rąk (może być konieczne podsypanie odrobiną mąki). Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)ciasto przekładamy do formy i wygładzamy ręką zamoczoną w wodzie. Następnie posypujemy słonecznikiem dociskając je do ciasta.  Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 60 minut. Upieczony chleb studzimy na kratce.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Najlepszy chleb tostowy 119

przepis na najlepszy chleb tostowy. Składniki na 2 formy keksowe o wymiarach 30 cm x 12 cm: - 6 i 1/4 szklanki Strong White Flour (w oryginale mąka tortowa) - 263 ml letniej wody - 262 ml letniego mleka - 3 czubate łyżki miękkiego masła - 50 g świeżych drożdży - 2,5 płaskiej łyżeczki cukru - 2,5 łyżeczki soli - ziarna sezamu (miałam użyć, ale… zapomniałam(...)odgazować. Następnie formujemy 2 podłużne bochenki. Wkładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 40 minut (u mnie ponownie w piekarniku). Wyrośnięte chleby smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 30 minut. Upieczone bochenki wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. Najlepszy chleb tostowy to nazwa nie na wyrost

mojewypiekiinietylko
Extra szybkie bułki orkiszowe z czarnuszką 115

Tak jak w tytule, są to mega szybkie bułki, wyrabiamy ciasto a potem formujemy bułeczki i do piekarnika. Znakomite będą do szkoły czy pracy, do zup

Moje Małe Czarowanie
Genialne , jesienne bułki ze słonecznikiem 180

pieczenia Mąkę , drożdże , cukier , sól wsypujemy do maszyny do wyrabiania chleba lub ciasta . Wlewamy roztopione masło , ma być ciepłe , nie gorące . Włączamy maszynę i jak zacznie mieszać , wlewamy bardzo ciepłe , prawie gorące mleko . Czekamy aż maszyna wyrobi gładkie sprężyste ciasto . Formujemy kulki , zanurzamy jedną stroną w ziarnach słonecznika , żeby się przykleiły i układamy na blaszce do pieczenia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 102

foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie i nie powinno nigdzie popękać. Dziękuję

Leśny Zakątek
Kwietniowa piekarnia i chleb tostowy 131

foremkach powinno sięgać do ¾ ich wysokości. W zależności od wielkości foremek chleb pieczemy od 40 – 60 minut. Ciasto po wyrobieniu przypomina ciasto na pierogi. Powinno dobrze wyrosnąć. W pierwszej fazie, co najmniej 60 minut. Powierzchnię ciasta posmarowałam rozbełtanym jajkiem. Można również spryskać samą wodą i dodatkowo posypać ziarnami. Ciasto w trakcie pieczenia nieznacznie rośnie i nie powinno nigdzie popękać. Dziękuję

Leśny Zakątek
Dieta paleo 8 niezbędnych rzeczy w kuchni 134

rozdrobni nam także orzechy, z których uzyskamy mąkę do pieczenia paleo chleba lub bułek. Ważne, aby jego moc miała min. 500W, wówczas poradzi sobie z ciągłym blendowaniem dość twardych rzeczy: orzechów, migdałów, mrożonych owoców (choć tutaj niezłym rozwiązaniem jest również młynek z funkcją mielenia orzechów i rozdrabniania ziaren). 2. Banany Nie ma dnia, abym nie zjadł kilku bananów. To idealna

PaleoLife
Chleb pszenno - orkiszowy z płatkami żytnimi i owsianymi 151

Kolejny miesiąc minął, kolejne zaproszenie do grudniowej Piekarni u Amber i kolejny fajny chlebek do wypiekania. Chleb dla nas tym razem wybrała Agnieszka z bloga Bochen

Moje Małe Czarowanie
Gazpacho andaluz 104

papryki – 3 małe ząbki czosnku – 1 skibka chleba (pokrojony razem ze skórką) – 200 ml wody – oliwa z oliwek – sól, pieprz, kminek – 3 łyżki octu winnego Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w grube kawałki. Pomidory kroimy w kawałki, usuwamy zdrewniałe fragmenty. Papryki oczyszczamy z ziaren i również kroimy. Warzywa, wodę, ocet oraz przyprawy umieszczamy

Szybko Tanio Smacznie
Chleb pszenno-orkiszowy z ziarnami 126

Chleb na Święta zobowiązuje, więc zadbałam o więcej dodatków, wśród których znalazł się niedawny nabytek, zupełnie nowy w mojej kuchni - złociste siemię lniane. Do tego ciemne siemię, słonecznik i żurawina. Użyłam razowej mąki i dużej ilości ziaren, by pomóc żołądkowi w świątecznym opychaniu się różnymi potrawami. Składniki (na formę o wymiarach (28 x 22 x 7) cm) : zakwas z poprzedniego

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 205

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę

Przepisy na domowy ser i chleb
Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy 205

Prosty chleb razowy, pszenno-orkiszowy na żytnim zakwasie. Bardzo smaczny i nie wymagający wiele zachodu. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać w misce łyżką lub mikserem i zostawić do wyrośnięcia. Przepis znaleziony na blogu Niebo na talerzu dostosowany do formy 25x11 cm. Ilość składników na foremkę 25x11 cm : 170 g aktywnego zakwasu żytniego 230 g mąki pszennej razowej (pełnoziarnistej(...)łyżką lub szpatułką.  Posypać ziarnami. Ziarna lekko docisnąć do ciasta mokrą łyżką. Formę zawinąć w torebkę foliową i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Kiedy ciasto w wyrośnie prawie do brzegów formy (2 - 3 godziny) włączyć piekarnik na 230oC.  Kiedy temperatura osiągnie ok. 230oC naparować piekarnik spryskiwaczem i wstawić formę z chlebem.  Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę

Przepisy na domowy ser i chleb
Masło orzechowo - sezamowe 173

coś wspólnego z arabską tahini, ale ziarna sezamu pozostawały widoczne i wyczuwalne. Były też orzechy, ale nie pamiętam jakie. Spróbowałam odtworzyć. Efektu takiego samego nie osiągnęłam, ale nie ma się co dziwić. Masło, które otrzymałam i tak jest warte polecenia. I zamiast dżemu z gujawy zajadam codziennie z dżemem morelowym z najlepszym polskim chlebem na świecie :)Czytaj więcej

bistro mama
Chleb bez zagniatania 448

chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)ziarno słonecznika wsypujemy do miski, wlewamy wodę z rozpuszczonym miodem i oliwą, mieszamy do połączenia składników - ciasto będzie się lepić, ale tak ma być, wyrabiać jeszcze chwilę łyżką drewnianą Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 13-17 godz. do wyrośnięcia Na drugi dzień wyjmujemy ciasto mokrymi rękami na oprószoną stolnicę i formujemy bochenek, układamy na ściereczce dobrze oprószonej mąką

Proste Potrawy
Chleb z zieloną czubrycą 156

pieczeniu chleba, jest coś magicznego, nic nie przynosi mi więcej radości niż własnoręcznie upieczony chleb. Do tej pory uważałam, że pieczenie chleba jest skomplikowane, ale odkryłam ten przepis. Chleb jest bardzo smaczny i  łatwy.  Należy go dobrze wystudzić, wtedy nie będzie się kruszył, długo też zachowuje świeżość. Składniki: Szklanka ciepłej wody, ( nie może być gorąca) 30 gram drożdży(...)mąki pszennej (ja dałam 400 gram mąki typu 1000 i 100 gram typu 405), 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżka płatków owsianych, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka nasion szałwi hiszpańskiej chia, troszkę oregano, Wykonanie: w ciepłej wodzie kruszymy drożdże. Do osobnej miski wsypujemy mąkę oraz wszystkie składniki suche, mieszamy. Dolewamy wodę z drożdzami, mieszamy łyżką, przykrywamy

Smaki Przyprawy i Kolory
Chleb pełnoziarnisty z porzeczkami w lipcowej piekarni 165

chleb pełnoziarnisty. Jest słodko-kwaskowaty dzięki zawartości porzeczek. A wybrał go do wspólnego wypieku po raz kolejny Adam z bloga Kuchnia Gucia . Dziękuję - świetny wybór! :) Składniki (na keksówkę): 400 g zakwasu żytniego 130 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej 70 g wody 8 g soli 200 g namoczonych nasion słonecznika (120 g łamanego żyta i 80 g wody); w oryginale: ziarno żyta(...)godziny.  Piec w 240 st. przez 15 minut, a następnie 75 minut w 190 stopni C. 15 minut przed końcem wyjąć z foremki i piec na kratce. Chleb jest gotowy, gdy postukany od spodu daje głuchy odgłos. ----- Podobne: Chleb z serem pleśniowym Marchewkowy chleb na zakwasie Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem

Weekendy w domu i ogrodzie

Proponowane wyszukiwania