To będzie chłodniejszy tydzień. Czas deszczu. I choć pojawiają się już pierwsze nowalijki ja sięgnę po orkisz i prażone nasiona, zrobię sałatkę z suszonymi pomidorami i
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo dobra domowa kiełbasa, którą wszystkim polecam. Prawdziwie swojska wędlina wg sprawdzonego przepisu. Skład: 2 kg łopatki wieprzowej, 1 kg podgardla lub boczku,2 łyżki
chleba naszegoSUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól nie jodowana do słoniny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.To był kulinarnie bardzo inspirujący dzień. Kolega przyniósł do pracy drugie śniadanie, którym mnie poczęstował. Tak mi zasmakowało, że postanowiłam wykorzystać podobne składniki i przyrządzić
Dzieje kuchennej WiewióryPrzepis Składniki do sporządzenia ogórków: Do zalewy: - woda 1 litr - ocet 10% 250 mil. - 2 lub 3 łyżki miodu najlepiej z pasieki nie sklepu - 20 gram
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu ziołowego 2 łyżki papryki czerwonej 3 łyżki warzywka 10 ziaren pieprzu kolorowego listek
Mój Smakmieć czas wyrosnąć. O chlebie na zakwasie nawet nie wspominam. Zaś wafle ryżowe czy kukurydziane warto mocno ograniczyć. Od samego początku mojej bezglutenowej diety na ratunek przychodzi mi chrupki chlebek. Pierwotny przepis (który zmodyfikowałam) znalazłam 1,5 roku temu na Garnkofilii, potem widziałam wiele podobnych receptur na tzw. krakersy z ziaren. Jak zwał, tak zwał. Najważniejsze
Smakuje zdrowobardzo wielu blogach.Znalazłam go szukając chleba bez mąki będąc na diecie bezglutenowej.Chleby pieczone z bezglutenowych mąk nie zdawały u mnie egzaminu,nie smakowały mi.Ten natomiast przypadł mi do gustu,dlatego lubię do niego powracać.Jeśli jeszcze nie próbowaliście to bardzo zachęcam.Może Wasze życie ten chlebek też zmieni? Składniki: 1 szklanka ziaren słonecznika 3/4 szkl siemienia lnianego
Niespełnione zdolności kulinarnesmakuje. Skład: 4 litry wody, 0,5 kg włoszczyzny, 1 kg ziemniaków, boczek 200 g,kiełbasa 300 g, biała kiełbasa..., cebula3 szt., czosnek5 ząbków, 4liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, sól do smaku, 2 łyżki czubate majeranku, ~1 litr zakwasu, jajka ugotowane, smalec. Najpierw w wodzie gotujemy włoszczyznę, ziemniaki, z liściem, zielem, cebulą. W drugim garnku gotujemy(...)także posiekany czosnek. Białą kiełbasę i cebulę wyławiamy, potem nalewamy zupę i serwujemy gorącą. Możemy podać żurek w chlebku... kliknij tutaj Również można serwować w misce z chlebem na osobnym talerzu. Zawsze podajemy z jajkiem, posypując roztartym w dłoniach majerankiem. ...z kiełbaską w zupie lub nie ;-) Smacznego
chleba naszegogorącą michą podczas wycieczek dużych i małych. Ta wersja rydzów po Węgiersku nie jedno ma oblicze. Może to być potrawka robiona prosto nad ogniskiem i podawana z pajdą chleba, która będzie jedzona ze wspólnej patelni. Można też dobrodziejstwo sezonowych leśnych grzybów zamknąć do słoików i cieszyć się ich smakiem cały rok. Jeśli zdecydujecie się dodać ocet przygotujcie sobie słoiki(...)patelni smakują najlepiej.... Przepis podaje na średniej wielkości durszlak rydzów: - 1 pełny durszlak rydzów - 6 dużych cebul - 2 koncentraty pomidorowe ok. 400 ml - 4 liście laurowy - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren pieprz - 1/2 szklanki oleju - 1 szklanka cukru - 1/2 szklanki octu 10% jeśli grzyby będziecie pasteryzować - 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku, dodałam wędzonej żeby podkręcić
Apetyczna babeczkaPyszne leczo, bardzo dobre danie na zimowe obiady i gorące kolacje. -- Skład: 1 kg papryki, 1 kg cukinii, 0,5 kg mini pieczarek, 3-4
chleba naszegoPrzepisów na mleko roślinne wszelkie znalazłam mnóstwo, z kilku skorzystałam z rożnym efektem, owsiane było znośne ale np. to ryżowe smakowało trawą... no dobra a teraz
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki : mąka żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól
Proste Potrawybobu Falafele czyli małe wegańskie kotleciki. W wersji z bobu popularne są w Egipcie. Falafele z bobu są bardziej wilgotne od tych z ciecierzycy, a robi się je z ziaren nieugotowanych, a jedynie namoczonych i obranych z łupinek. Smakują świetnie zawinięte we wrapa z sosem jogurtowym i ulubionymi warzywami. 4. Pasta z bobu, zielonego groszku i ricotty Z bobu wychodzą(...)dodatkiem jakiegoś sera. Smaczna jest np. pasta z bobu i fety, a jeszcze lepsza ta pasta z dodatkiem ricotty, zielonego groszku i parmezanu. Do podania na grzankach lub żytnim chlebie - urozmaici Wasze śniadania i kolacje. 5. Cytrynowy bób i młode ziemniaczki w sosie jogurtowym Patent na naprawdę prosty obiad z młodych ziemniaczków i bobu. Bób jest ugotowany i doprawiony cytryną
Chilli Czosnek i Oliwaupiekłam mój pierwszy chleb, no w sumie ten jest drugi, bo pierwszemu nie zdążyłam zrobić zdjęć. Była taki sam, no wyrósł mi bardziej równo ;-). Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam(...)roślinnego Dodatkowo: 100 g pestek słonecznika 50 g jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki. 2. Następnego dnia
kruche babeczkirodzaju bułki, więc tymi też byli zachwyceni. Na pewno zagoszczą u nas na stałe, tzn. w ramach urozmaicenia menu chlebowego, bo na stałe i niezmiennie, to bywają u nas chleby na zakwasie, zmieniają się tylko ich rodzaje. Bułki są takim miłym akcentem w menu zakwasowym... Przepis znaleziony tutaj , z moimi małymi modyfikacjami. Z podanych składników wyszło mi 8 dużych, takich(...)orkiszowej pełnoziarnistej typ2000 - 50g mąki żytniej pełnoziarnistej - 30g otrębów owsianych - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1,5 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej - 15-18g świeżych drożdży - 60g ziaren (u mnie słonecznik, sezam, len i chia) - ok.270-280ml letniej wody Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać 1 łyżkę mąki i ok.50ml letniej wody, dokładnie wymieszać i odstawić do wyrastania na ok.10
Smaczne Zdrowe