chleb z ziaren - 2292 przepisów (strona:88/153)

domowy zakwas na żurek 176

potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go w łupinkach. Przecież i tak na koniec się odcedza :D Dodałam kilka ziaren ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Zalałam wszystko przegotowaną

Pieprzyć z Fantazją
DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓW SZPARAGÓW 269

pieprzem, dodać łyżkę śmietany i wymieszać, nie gotować ponownie. Chleb pełnoziarnisty (u mnie kromeczka chlebka żytniego 7 zbóż z Biedry) pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżeczce oliwy na złoto (przygotować grzanki). Zupę podawać gorącą, z dodatkiem pełnoziarnistych grzanek, listków ulubionych ziół (u mnie tajska bazylia) lub prażonych ziaren (np. słonecznik, dynia, sezam). Udekorować pozostawionymi główkami szparagów. 1 porcja

Dietolog
Humus klasyczny 125

ciecierzycy, a drugim kluczowym składnikiem jest pasta z prażonych ziaren sezamu, czyli tahini. Nie może też zabraknąć oliwy z oliwek i kminu rzymskiego. Poniżej przedstawiam sprawdzony przepis na najlepszy klasyczny humus (przepis na “nie-klasyczny” humus już wkrótce ), który się nie nudzi. Świetnie nadaje się jako pasta do chleba, dip do ulubionych warzyw lub nachosów. Polecam Składniki: 480 g ugotowanej

Lamarida.pl
Pyszne ciasto z dynią, migdałami i masą z serka Philadelphia 150

białek roślinnych, gluteniny i gliadyny. Występuję w niekt órych ziarnach zbóż, m.in. pszenicy, orkiszu żyta i jęczmienia. Gliadyna to pszenne białko, które nasz organizm rozgłada na egzorfiny, które w badaniach wykazują budowę morfinopodobną i działają jak narkotyki. To dzięki nim mamy nasilony apetyt, napady głodu i uzależnienie od spożywania chleba i innych wypieków. Drugie białko, glutenina, to toksyczny pszenny

Moja Mama Gotuje
Pieprzowe gomasio 126

prostym kanapkom. Wystarczy niewielka ilość gomasio, aby uatrakcyjnić prosty chleb z masłem. Kiedyś już pokazywałam Wam już na blogu gomasio w wersji podstawowej . Poniższe to moja wariacja, z większym dodatkiem siemienia lnianego, wspomagającego trawienie. Dodatek pieprzu natomiast nadaje pikantności i delikatnie rozgrzewa. Składniki: 100 g siemienia lnianego 50 g ziaren sezamu 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu (użyłam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe muffiny bananowe 223

użyłam mąki kukurydzianej, którą uzyskuje się z przemiału ziaren kukurydzy. Zawiera witaminę A, E, błonnik pokarmowy a także magnez, wapń, fosfor, kobalt, selen oraz potas. Zalecana jest do  przyrządzania posiłków dzieciom oraz osobom odzyskującym zdrowie po poważnej chorobie, gdyż  jest lekkostrawna i energetyczna. Można wykorzystać ją do pieczenia chleba, ciast, ciasteczek, babeczek oraz gotowania klusek. Coraz częściej staje

Życie na widelcu
Żytni z ziarnami 190

Piekłam ten chleb dwa razy. za pierwszym razem klapa - za dużo wody, chleb opadł w trakcie pieczenia i w smaku okazał się bardzo wodnisty. Podejście drugie wyszło dużo lepiej - bez zakalca. Co do smaku to kwestia gustu. Mi osobiście czegoś brakuje - może zamiast mąki żytniej lepiej byłoby użyć pszennej, a może jestem po prostu wybredna, bo tak mi posmakował(...)razowy pszenny, że ostatnio innego nie piekę. Do miski wsypałam 2 szklanki mąki żytniej typ 720, 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki sezamu, 2 łyżki ziaren słonecznika, łyżkę maku, łyżeczkę soli, dodałam 4 łyżki zakwasu żytniego jasnego ( konsystencji jogurtu naturalnego ) i dolałam 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody. Całość wymieszałam tylko do połączenia składników. Ciasto nie jest zbyt luźne, raczej

apetytnapieczenie
Chleb z polentą oraz "Dom i dalekie ścieżki" 132

chleba nie zmienia. Sprawia natomiast, że pajda wygląda inaczej niż zwykle poprzez żółte paciorki polenty. Składniki (na keksówkę 29 x 10 cm): garść (ok. 150 g) zakwasu z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 250 g razowej mąki orkiszowej 240 g jasnej mąki orkiszowej 60 g polenty (kaszy kukurydzianej) pół łyżeczki cukru 8 g soli łyżka ziaren(...)przykryć wilgotną ściereczką. Rano Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Przełożyć resztę ciasta do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi rękoma wyrównać powierzchnię chleba i posypać pestkami dyni. Nakryć ciasto wilgotną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia (zajmie to ok. 2 godzin). Piec chleb 1,5 godziny w temperaturze 190 stopni

Weekendy w domu i ogrodzie
domowy chleb piwosza 92

składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 15 g drożdży, świeżych 200 ml piwa Karmi ciemnego 200 ml wody, letniej 20 g płatków owsianych 40 g

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z chorizo i brzoskwiniami 175

Składniki: szpinak "baby" winogrona bezpestkowe pomidor malinowy kiełbasa chorizo kolba kukurydzy ser feta brzoskwinia Przygotowanie: Owoce i warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Ostrym nożem ścinamy ziarna

Karczma Honorietty
Krem z Kukurydzy z Rumianymi Kąskami i Pomarańczą czyli Zupowy Wtorek odc.28 117

Dzisiaj bardzo szybkie danie, ni to zupa, ni to puree. Nie nadążam ostatnio z gotowaniem, sprzątaniem i spacerami więc szybko, dziś, szybko... Krem pomysłu Jamiego Olivera

Dzieje kuchennej Wiewióry
PAIN BOUILLIE 164

chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżeczka utłuczonych ziaren(...)stolnicę, przekłuć je nożem. Przekroić na 2 części, rozwałkować każdą na prostokąt. Składać na trzy , spoić delikatnie krawędzie. Włożyć do wysmarowanej oliwą formy, dwie części, natłuścić miejsce w którym chleby stykają się w foremce. Przykryć natłuszczoną folią i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by wyrosło.5. Rozgrzać piekarnik do 220 C. Posmarować obydwa bochenki oliwa z oliwek. Ostrym

Apetyczna babeczka
Chleb ziarnisty na zakwasie 243

naprawdę przepyszny - pełen ziaren, zbity i wilgotny w środku. Można do niego dodać 2 łyżki ulubionych ziół, jednak ja sobie darowałam, bo śniadania jem głównie na słodko. Na pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :)      Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami

sama złodycz
Chleb graham na zakwasie ze słonecznikiem 149

mnie chleb jest pieczony raz w tygodniu i gdy się kończy, a następny nie jest jeszcze upieczony to nikt zbytnio się nie cieszy ze sklepowego. Tym razem przedstawiam chleb graham na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Składniki: (proporcje na 2 foremki o wymiarach 31 x 14 x 6 cm)  3 łyżki dokarmionego zakwasu ( jak zrobić zakwas ) 1050 g mąki żytniej(...)chlebowej typ 720 700 g mąki pszennej graham typ 1850 350 g mąki żytniej razowej typ 2000 1 szklanka żytnich otrąb około 1500 ml ciepłej wody 2 szklanki ziarna słonecznika 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Do dużej miski wsypać: 350 g mąki żytniej chlebowej typ 720, 700 g pszennej graham typ 1850, 350 g żytniej razowej graham

Kuchcik gotuje
Austriacka zupa rieslingowa 123

Kilka listków laurowych 4-5 ziaren ziela angielskiego Kilka ziaren czarnego pieprzu Riesling wytrawny Duży kubek śmietanki 30% 6 żółtek Gałka muszkatołowa Słonina z mangalicy (może być też tłusty boczek – tak żeby wytopiły się chrupiące skwarki lub szynka dojrzewająca) – użyłam tej słoninki ze względu na boski i bardzo charakterystyczny smak) Chleb na grzanki Szczypta cynamonu Szczypta suszonego tymianku Szczypiorek Mięso

Kate's Kitchen
Tradycyjny zakwas na żurek 136

Wielkanoc na obiad musi być prawdziwy, domowy żurek w chlebie w towarzystwie białej kiełbaski i jajka. Tradycyjny zakwas na żurek Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej (około 160g) około 1 litra przegotowanej, zimnej wody lub wody źródlanej 3-4 małe ząbki czosnku kawałek korzenia chrzanu (około 10 cm) 5-6 ziaren ziela angielskiego 5-6 ziaren czarnego pieprzu 3 liście

PatiGotuje
Pieczeń Wołowa 157

gorąco na obiad jak i na zimno do chleba. Łatwe i pyszne zadowoli nawet najbardziej wybredne osoby. Pieczeń tą najlepiej przygotowywać w garnku który można wstawić również do piekarnika (np. garnku żeliwnym). Składniki: wołowina (dowolny kawałek np. karkówka) 1 marchewka pół selera 1 główka czosnku 2 łyżeczki pieprzu w ziarnach 2 łyżeczki goździków sól mielony pieprz oliwa Przygotowanie: Mięso doprawić

Mama Gotuje
Pasta rybno ziarenkowa do kanapek, grzanek 164

pomidorach lub...w oleju łyżka nasion Chia łyżka ziaren prażonych Ziołowo Mi od Ziarenkowo łyżka babki płesznik świeży koperek sól, oliwa z oliwek około łyżki Wrzuć wszystkie składniki do robota, lub miksera... Utrzyj z nich pastę. Pastę przełóż do szklanego pojemnika. Pasty nie lubią metalu. Plastiku tym bardziej. Kromki chleba ugrilluj na patelni. Połóż pastę. Dodaj co chcesz na wierzch

Z Kuchni Do Kuchni
Oszukane kacze confit 161

też świetna propozycja na pożywną, pyszną kanapkę - wiejski chleb, pieczone mięso, konfitury z cebuli, korniszony. Ja jednak chciałam je wykorzystać w innym klasycznym daniu, które przedstawię Wam w środę. Składniki 4 nogi z kaczki 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe marynata 1 łyżka soli 1 łyżka koniaku 4 zmielone ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sposób przygotowania

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania