dużą zawartość błonnika chleb może być dla nich zbyt ciężkostrawny. Moje IBD dość często pozwala mi na zjedzenie tego chlebka, ale zależy to od dnia. A szkoda, bo jest na prawdę pyszny! :) Składniki: kasza gryczana niepalona 500 g woda 700 ml łyżeczka soli 1 szklanka maku 1/2 - 3/4 słonecznika (mogą być inne ziarna np. słonecznik i dynia) Przygotowanie
pyszne zdrowościbretońsku, doprawionej na ostro a do tego kawałek świeżego chleba i rozgrzewające, sycące danie na jesienny wieczór jak znalazł Fasolka po bretońskuSkładniki:500 g fasoli Jaś400 g kiełbasy250 g boczku wędzonego3 cebule, pokrojone w kostkę1 puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowegookoło 100 g koncentratu pomidorowego3-4 listki laurowe6-8 ziaren pieprzu3 ząbki czosnku, pokrojonego2 łyżki majerankusól, pieprz, paprykaszczypta cukru1
UgotujmyTo.plPotrzebne składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej 3 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżeczki ostrej papryczki 2 szklanki ugotowanej białej
Łycha smakówPyszny chlebek z chrupiącą skórką i miękkim środkiem z dodatkiem mąki orkiszowej. Składniki: 400 g mąki pszennej typ 750, 160 g mąki orkiszowej typ
Aga w kuchnirozsmarować na kromce chleba. Znakomicie komponuje się z dodatkiem chrzanu lub konfiturą z żurawiny. Polecam! SKŁADNIKI: - 5 udek z kurczaka bez skóry -30 dag wątróbki drobiowej -2 jaja -2 nieduże marchewki -2 pietruszki -mały seler -zielona część pora -bułka czerstwa -1 duża cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 liście laurowe -2-3 ziarna ziela angielskiego -1/2 łyżeczki gałki
Kulinarne przemysleniaprzepada i z ziarnami dyni bo o tej porze roku koniecznie trzeba na nie się skusić. Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami Składniki : 1,5 l bulionu drobiowego około 800 g ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDzisiaj kolejny chleb. Półrazowy, bo upieczony częściowo z mąki pszennej razowej. Powoli też przekonuję się do drożdży z torebki :) Do tej pory jakoś nie przekonywały mnie, ale ich użycie jest naprawdę wygodne. No i najważniejsze: można kupić ich zapas i nie bać się, że po kilku dniach będą nieświeże :) Pieczywo z dodatkiem ziaren jest bardzo dobrym źródłem minerałów
Codzienna kuchnia niecodziennacierpliwość. Gwarantuję Wam, że cierpliwość popłaca i kiedy upieczecie swój pierwszy bochenek chleba, otworzy się przed Wami zupełnie nowy świat: świat domowego, chrupiącego, pachnącego pieczywa! Zanim jednak zaczniecie piec chleb na zakwasie, musicie go pozyskać. Są na to dwa sposoby: wyhodować samemu (tu odsyłam Was do przepisu na zakwas ) lub od kogoś dostać. Ja bardzo chętnie dzielę się moim(...)wody CIASTO WŁAŚCIWE 175 g zakwasu 200 g mąki żytniej razowej typ 2000 200 g mąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 325 ml wody 2 garści ziaren słonecznika Przygotowanie: DZIEŃ PRZED PIECZENIEM Starter zakwasu wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na 1-2 godziny w temperaturze pokojowej do ogrzania. Następnie starter przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki zakwasu i mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyKIEŁBASA ŚCINKOWA PODPIEKANA SUROWIEC -ścinki wieprzowe po rozbiórce 12 kg -słonina bez skóry 1 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól do ścinek 18 g/kg -sól
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.orkiszowego. Właściwie to już testuję, już trwa kolejny dzień testów. Ale wyniki poznacie dopiero jak skończę całość, czyli za kilka dni. Przypomnę tylko, że każdego dnia jem kromkę tego chleba trzymanego w lnianym worku i trzymanego w zwykłej reklamówce. I opisuję skrzętnie :) Przepis podpatrzyłem w jednej z grup kulinarnych na Facebooku. Dziękuję zatem Basi, która ten przepis zamieściła(...)wody 220 g zakwasu żytniego Ciasto właściwe: 345 g mąki żytniej typ 2000 450 g mąki orkiszowej typ 2000 600 ml wody 4 łyżeczki soli 150 g ziaren słonecznika Najpierw zaczyn: mieszamy ze sobą wszystkie składniki w dużej misce. Ciasto będzie raczej rzadkie i koszmarnie klejące się do dłoni więc zróbmy to łyżką. Nie musimy jakoś bardzo mocno mieszać, wystarczy
Marder&Marder Manufacturedesery Jedną z miejscówek, do jakich zawitałam w ramach festiwalu była MARMOLADA CHLEB i KAWA w Gdyni. Na recenzję z wizyty oraz garść fotek zapraszam poniżej . _______________~_______________ MARMOLADA CHLEB i KAWA ~ ul. I Armii Wojska Polskiego 10, Gdynia ~ Śniadaniownia, Kawiarnia, Piekarnia-Sklep, Bar - to 4 główne elementy spinające w całość sens i charakter tego lokalu. W zasadzie można powiedzie(...)taka koncepcja działa! Jako jedni z niewielu w mieście serwują śniadania przez cały dzień . Do tego codziennie aktualizowana oferta lunchowa , domowe desery i kawa z wyselekcjonowanej mieszanki ziaren 100% Arabica - zadowolą zarówno klienta wpadającego na obiadową "przegryzkę" jak i kawosza zainteresowanego słodkim podwieczorkiem. Co do trunków - warto skosztować szerokiej oferty ekologicznych herbat , domowej lemoniady , lokalnego piwa , czy wina
Grunt to przepis!Cebulowa, to bardzo dobra zupa na każdą niepogodę i nie tylko. Nie potrzeba zbyt wiele zachodu, żeby sobie przygotować tą smaczną zupę. Prosty przepis bez
chleba naszegoSmak chleba, którym dzielimy się wspólnie, nie ma sobie równego... " - Antoine de Saint-Exupery SKŁADNIKI : 500 g mąki pszennej 75 g roztopionego i schłodzonego masła 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 150 ml letniego mleka 150 ml wody 1 duże jajko 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Mix ziaren * *Ziarna
Marcepanowa kuchniaSUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.SUROWIEC -5 kg łopatki krojona jak leci 1,5-2,5 cm -4 kg boczku mielona sitko 10 mm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklo sól lub
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.