złożone powinny stanowić trzon każdej diety, jeżeli postanowiłeś/aś je odstawić musisz liczyć się z efektem jojo. Czy węglowodany tuczą? Sprawdź które wcale nie tuczą! Pieczywo razowe Chleb razowy z mąki żytniej zawiera duże ilości błonnika i białka, ponieważ przez te dwa składniki odżywcze nasz organizm czuje się najedzony i nie jesteśmy skłonni do podjadania między posiłkami
To Musisz Wiedziećczosnku 1 łyżka masła 1l bulionu warzywnego 3/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili pieprz i sól do smaku Do tego: 1 gruszka kwaśna śmietana 2-3 kromki razowego chleba natka pietruszki olej rzepakowy Sposób przyrządzenia: 1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę. 2. W głębokim garnku podsmaż na maśle delikatnie cebulę i poszatkowany czosnek. 3. Dodaj ziemniaki(...)kolendrą i chili - zmiksuj/ zblenduj na krem. 6. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 7. Pokrój w kostkę gruszkę i chleb - z chleba zrób grzanki na suchej patelni. 8. Podawaj zupę z kleksem śmietany, gruszką i grzankami z chleba razowego oraz natką pietruszki. 9. Skrop całość odrobiną oleju. Smacznego! Rutabaga autumnal creamy soup Ingredients : 2 medium potatoes 700g peeled rutabaga
Kuchnia w Słońcu Skąpanałyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli) Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Do wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą
mojej kuchniłyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie opcjonalnie ½ lub 1 łyżka soli na 1 litr wody (można zrobić również zupełnie bez soli) Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Do wyparzonego i suchego garnka z kamionki , na dno włożyć wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego .Na to poukładać pokrojone buraki. Całość zalać letnią wodą
w mojej kuchniżurku. Nie ma nic trudnego w jego przygotowaniu. Robi się pierwszy raz, drugi, trzeci, potem już samemu się coś kombinuje i dochodzimy do własnego przepisu. Składniki: * dwie kromki razowego chleba * 3 łyżki żytniej mąki * 5 liści laurowych * 5-6 kulek ziela angielskiego * 3-4 ząbki czosnku * przegotowana letnia woda * słoik 0,9 l Robię tęgi zakwas. Ma być wyczuwalny mocno(...)liść laurowy. Czasami wrzucam więcej czosnku, liści i ziela niż podałam w składnikach. Do zrobienia mojego zakwasu był mi potrzebny słoik 0,9 l. Wrzuciłam tam wcześniej ususzony chleb razowy. Kiedyś zostało mi troszkę z bochenka i ususzyłam go właśnie w tym celu. Dodałam 2-3 łyżki mąki razowej, 3-4 większe ząbki czosnku. Rozgniotłam go delikatnie nożem
Pieprzyć z Fantazjąpolskiego lub kminu rzymskiego główka czosnku 3 łyżeczki soli 2,5-3 l przegotowanej i ostudzonej wody D 3 łyżki wody z kiszonych ogórków (w wersji bezglutenowej) lub kawałek chleba razowego w wersji klasycznej Obrane i pokrojone w plasterki buraki i warzywa wrzuć do 4,25 l szklanego słoja, dodaj w kolejności przyprawy, zalej przegotowaną wodą tak, aby przykryła wszystko(...)wierzchu połóż kawałek razowe chleba (przyśpiesza kwaszenie
Anioły w kuchnimałe główki czosnku ,lub 1 duża ,nie obrane przekrojone na pół 3 litry przegotowanej ostudzonej wody 5-6 ziele angielskie 4 liście laurowe 2,5 łyżki soli kromka razowego chleba na zakwasie Wykonanie: Buraki umyć , cienko obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Wyparzyć i wytrzeć kamionkę , na dno poukładać wszystkie przyprawy ,wraz z kromką chleba razowego
w mojej kuchniSkładniki : 6 dużych jabłek 2,5 szklanki cukru kryształu 4 l ciepłej wody 1/2 łyżeczki żywych drożdży winnych kawałek skórki razowego chleba Sposób wykonania : Jabłka umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach razem ze skórką. Wsyp do dużego garnka najlepiej glinianego lub stalowego. Zalej ciepłą wodą ( nie gorącą ! ), dodaj 1,5 szklanki cukru, skórkę z chleba razowego, drożdże
Przepisy i porady kulinarnewołowiny bez kości ( udziec, antrykot ) 20 dag boczku wędzonego, surowego 3 ogórki kiszone 2 cebule 3 kromki razowego chleba ostra musztarda 2 ząbki czosnku liść laurowy, ziele angielskie olej rzepakowy sól i pieprz Mieso kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości ok 1 cm. Plastry wołowiny układamy na desce, przykrywamy folia spożywcza i rozbijamy cienko tłuczkiem(...)małym ogniu do miękkosci mięsa - ok 1-1/2 godziny, systematycznie dolewając wody. Podczas duszenia tworzy sie aromatyczny sos. Wystarczy ok 15 min pod koniec gotowania dodać pokruszoną kromkę chleba razowego - do zagęszczenia sosu. Przed podaniem wyjąć wykałaczki :) Podawać najlepiej z kluskami: kopytka, śląskie lub kaszą gryczaną i surówką: zasmażane czerwone buraczki lub np. z pora i kukurydzy
Atlas SmakówDanie ma 324 KCAL. 0.5 szkl.płatków kukurydzianych -30 g. 1szkl.mleka 0.5% - 200 ml. 1 łyżeczka miodu -5 g. 1 śr.wielkości kromka razowego chleba 30 g. 1 łyżeczka majonezu light 5g. 1 plasterek szynki konserwowej 30g. 1 duży ogórek kiszony 100g. *************************************** Płatki kukurydziane wymieszać z mlekiem i miodem.Kromkę chleba razowego posmarować majonezem ,obłożyć SZYNKĄ i pokrojonym KISZONYM ogórkiem
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipodudzia indyka bez skóry 180 g. 1 strąk papryki czerwonej 120 g. 120 g.małych pieczarek sól pieprz 1 łyżka oleju 10 g. 2 średniej.wielkości kromki żytniego chleba razowego chleba 60 g. 1 szkl.soku pomidorowego 200 ml. ********************************************* Mięso pokroić w paski i obsmażyć ,przełożyć do rondelka , a na pozostałym oleju udusić pokrojone warzywa - cebulę , pieczarki , paprykę.Wszystko
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiprzepis poniżej. Ten krem to pełna improwizacja ale wyszedł pysznie :) 7 dużych pomidorów malinowych 1 puszka pomidorów 1 małe opakowanie suszonych pomidorów 1 duża cebula 2 ziemniaki 2 kromki razowego chleba 3-4 ząbki czosnku 1 litr bulionu ( może być warzywny lub wołowy ) pęczek bazylii 2 łyżeczki Adobo Canario ( na foto) 2 łyżki brązowego cukru pieprz oliwa z oliwek(...)Dodać do tego pokrojone pomidory oraz pomidory suszone. Podduszać aż się lekko zredukują a pomidory suszone zmiękną. Dodać bazylię i doprawić przyprawami. Zagotować bulion z ziemniakami. Na koniec dodać chleb razowy. Zredukowane pomidory dodać do bulionu i dodać pomidory z puszki. Przegotować. Zmiksować na gładką zupkę. Udekorować oliwą z oliwek i bazylią. Dodać prażony słonecznik. Można też podać z jajkiem
Jemy Pijemyzwiększyć ilość :) Składniki: garść sałaty lodowej garść sałaty roszponki 1 łyżka ziaren słonecznika plaster wędzonego łososia 1 łyżka sosu vinegret lub oliwy z dodatkiem przyprawy do sałatek pół kromki chleba razowego Chleb pokroić na kostki, opiec w opiekaczu lub na suchej patelni tak, aby były chrupiące. Do miski wrzucić posiekaną sałatę, słonecznik i pokrojonego na małe kawałki łososia. Polać sosem
Chocolate Muffin Blogwięc mamy ostatnio moment aby taki wykonać. Można go bardzo długo przechowywać w lodówce wiec nie ma co zwlekać i zadziałać.:) SKŁADNIKI: - 1,5 kg buraków ćwikłowych - 1 kromka chleba razowego( dałam z tego przepisu klik ) - przegotowana woda - 4 ząbki czosnku - pół łyżeczki kminku (dla miłośników) - sól SPOSÓB WYKONANIA: - buraki myjemy i kroimy w cienkie plastry. Układamy w garnku(...)szklanym słoju i zalewamy letnią, przegotowaną wodą, tak aby przykryła buraki - dodajemy posiekany, utarty z odrobiną soli czosnek, a na wierzch kładziemy kromkę razowego chleba. - żeby przyspieszyć proces kiszenia można też dodać łyżeczkę soli na litr – kwas wówczas jest bardziej kwaśny i lepiej się konserwuje. Słój lub kamienny garnek obwiązujemy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu
Basia w kuchniłyżka oliwy z oliwek 1/4 łyżeczki kuminu szczypta imbiru szczypta chili sól pieprz 1 i 1/2 szklanki bulionu 4 łyżki mleka kokosowego 30 gram sera gorgonzola 2 kromki czerstwego, razowego chleba Na oliwie z oliwek smażymy pokrojoną w kostkę cebulkę oraz obraną i pokrojoną gruszkę. Dodajemy pokrojoną dynią i całość dusimy kilka chwil. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem, kuminem oraz chili(...)blenderujemy całość na gładki krem. Jeszcze raz doprowadzamy do wrzenia i ściągamy z ognia, ewentualnie doprawiamy jeszcze szczyptą soli. Patelnię rozgrzewamy i wrzucamy na nią pokrojone w kostkę kromki chleba razowego, doprawiamy szczyptą soli i rumienimy na gorącej patelni kilka minut. Zupę podajemy z grzankami i gorgonzolą. Gotowe
Mango PapajaTyle słońca w całym mieście, Nie widziałeś tego jeszcze Popatrz, o popatrz.... Składniki chleb razowy pasta rybna -twaróg+ryba w oleju rzodkiewka oliwki sałata papryka pomidor ziarenka Słoneczne Pola od Ziarenkowo jabłko Sałatę pokrój na drobno, dodaj paprykę,pomidora. I wsyp ziarna od Ziarenkowa.Wymieszaj. Przygotuj pastę rybną- twaróg wymieszaj z rybą. Na kromki razowego chleba wyłóż pastę i dodaj rzodkiewki
Z Kuchni Do Kuchniklimatu praskiej gospody u Fleka Czeski gulasz na piwie 300 g mięsa gulaszowego 1 łyżka mąki tłuszcz do smażenia (najlepszy byłby smalec) 1/2 cebuli słodka papryka, majeranek 1 kromka chleba razowego sól, pieprz 0,5 l piwa Lacjo Øl Mięso pokroiłam w paski, obtoczyłam w mące i podsmażyłam na oliwie (niestety). Dodałam pokrojoną cebulę oraz paprykę i majeranek. Podlałam ćwiartką(...)piwa, wymieszałam i dusiłam pod przykryciem ponad 30 min. Sos zagęściłam pokruszoną kromką razowego chleba. Dodałam resztą piwa i gotowałam jeszcze przez 15 min. Pełnię szczęścia dopełniły b ramborové knedlíky Czeskie knedle mogą występować w 2 wersjach: ziemniaczanej ( b ramborové) lub bułczanej (housk ové). Z braku świeżej bułki zdecydowałam się na te pierwsze. Jak ma być po czesku
bastalenajest pyszne śniadanie. Ja zrobiłam bardzo proste ale jak dla mnie śniadanie idealne. Mamy nowalijki więc trzeba korzystać, dlatego zapraszam na twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem jako dodatek oczywiście chleb razowy. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 250 g twarogu półtłustego 7 rzodkiewek większych 50 ml śmietany kremówki 1 pęczek szczypiorku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Twaróg przełożyć(...)pokrojony szczypiorek i wlać śmietanę. Wymieszać doprawić do smaku solą i pieprzem. Odłożyć na pół godziny do lodówki żeby smaki się przegryzły. Serwujemy na śniadanie lub kolację najlepiej z razowym chlebem. Razem ze mną w "wypiekaniu na śniadanie" udział brali Dorota z Moje Małe Czarowanie Marzena z Zacisze Kuchenne Małgosia ze Smaki Alzacji Bożena z Moje Kucharzenie Karina
Ala piecze i gotujedrugiego dnia - był smaczny, ale trochę jeszcze zbyt wilgotny. Ola z bloga Cztery fajery , która wybrała dla nas chleb, tak o nim pisze na swoim blogu : ”Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na listę produktów tradycyjnych województwa mazowieckiego. To chleb z mąki pełnoziarnistej (razowej) bez domieszki jakiejkolwiek innej mąki. Dzięki temu długo zachowuje(...)wysycha tak szybko jak chleby pszenne. Piękny ciemny kolor zawdzięcza dodatkowi melasy lub słodu, który zaczęto stosować dopiero w XX wieku. Jak na prawdziwy wiejski chleb przystało, chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie,składa się tylko z czterech składników mąki, wody, soli i ewentualnie melasy. Nic więcej i nic mniej.” Chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie przepis podaję za blogiem
Stare GaryPodstawą pierwszego ze śniadań/kolacji są kanapki na chlebie żytnim razowym. Jeśli nie jesz glutenu, zamień 2 kromki chleba żytniego razowego na 3 kromki chleba bezglutenowego zwykłego lub z mąki gryczanej i amarantusa. Na zdjęciu przykładowe kanapki (moje) na chlebie bezglutenowym. Wykaz szczegółowy surówek możecie znaleźć tutaj, pamiętajmy tylko o kaloryczności porcji(...)informacji na temat kiełków, powinny być nieodłącznym elementem kanapek! Kiełki są bombą witaminową , równocześnie ich wartość kaloryczna jest znikoma. Śniadanie lub Kolacja 300 kcal Chleb pełnoziarnisty razowy lub bezglutenowy 2 kromki = 70g = 150 kcal Serek kanapkowy do smarowania lub gotowy produkt ze sklepu 2 łyżeczki = 25 kcal Chuda wędlina drobiowa
IzaGotujeprośbę czytelniczki bloga powstał chleb z samych mąk pełnoziarnistych: płaskurki, samopszy i orkiszu. Piekłam już nie raz chleby na bazie tych 3 mąk, jednak dodawałam do nich zawsze także mąki jasne, tym razem chleb upiekłam na samych mąkach pełnoziarnistych. Wyszedł bardzo wilgotny, o charakterystycznym smaku chleba razowego. Bardziej ciężki, ale smaczny i z pewnością zdrowy. Ja co prawda piekłam(...)razem, wówczas obsypię go też mąką, by się tak nie spiekał od góry. Ten chleb jest trochę inny od pozostałych chlebów, w moim odczuciu jest taki jakby bardziej kruchy...myślę, że jest to zależne własnie od mąk, choć w smaku przypomina trochę chleb żytni razowy. O tym, że chleby na zakwasie są zdrowsze niż te na drożdżach, nie trzeba chyba
Smaczne Zdrowewstawię za 5 dni. Będzie to jeszcze przed Wielkanocą Dokładnie wymieszać mąkę z ciepłą wodą i wlać do dużego słoika. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, ząbki czosnku i kromkę chleba razowego. Przykryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce. Codziennie zamieszać, zostawić tak na 5 dni. Następnie odcedzić i czysty zakwas wlać do butelki i wstawić do lodówki. Można go zaraz
Kuchnia PokoleńRazowy chleb na zakwasie to pozycja obowiązkowa w mojej kuchni i staram się, żeby go nie brakowało ;) By nie było zbyt monotonnie, ostatnio wróciłam do połączenia mąki żytniej z gryczaną, ale pierwszy raz piekłam chleb rano (rósł przez noc). Oczywiście w środku są też ziarna słonecznika i dyni, bo coś musi chrupać :D Prosty żytni chleb na zakwasie z mąką(...)żytniej razowej 150 g mąki gryczanej 0,5 łyżki soli 2-3 łyżki pestek dyni 3 łyżki nasion słonecznika 1 łyżka oliwy 300 g ciepłej wody Zakwas umieścić w misie, zalać ciepłą wodą, dodać sól i olej, wymieszać. Mąkę z ziarnami odmierzyć w osobnej misce i wymieszać. Połączyć z rozcieńczonym zakwasem, wyrabiając około 5 minut. Foremkę na chleb wyłożyć papierem
FitKotDzisiaj zapraszam na chleb żytni razowy na zakwasie. Tradycyjny, dobry chleb, lekko kwaskowy co jest charakterystyczne dla chlebów żytnich. Ma ładny miąższ. Chleb nie jest specjalnie pracochłonny, ale na jego upieczenie a raczej wyrośnięcie potrzebujemy troszkę czasu. Za to warto go poświęcić. Taki razowiec długo leży i cały czas jest bardzo smaczny. Doskonały do kanapek wszelkiego rodzaju. Przepis pochodzi(...)wątpienia miód, bo lubimy chleby z miodem w składzie. U mnie był krótszy czas wyrastania ciasta. Już po 6h, ciasto było wyrośnięte i miało ładną gąbczastą strukturę. Drukuj Chleb żytni razowy na zakwasie Składniki Zakwas 60 g startera zakwasu ( dałam aktywny zakwas) 250 g mąki żytniej razowej 200 ml wody Ciasto właściwe 450 g zakwasu 150 g mąki żytniej razowej
Mieszam w Garnkutemperaturze pokojowej. Składniki (na 2 foremki a 20cm): 270 g zaczynu 330 g zaparki 200 g mąki orkiszowej razowej 300 g mąki luksusowej (typ 550) 200 g zmielonych orzechów włoskich 250 g wody 6 soli 7 g słodu jęczmiennego (opcjonalnie) Przygotowanie chleba: Wymieszaj wszystkie składniki ciasta do ich dokładnego połączenia i odstaw pod przykryciem w temperaturze pokojowej na 15 minut(...)kratce włożyć do rozgrzanego, ale wyłączonego piekarnika, aby dopiec spody i boki. Przygotowany zaczyn do przefermentowania. Przygotowana zaparka do przefermentowania. Przefermentowany zaczyn. Przefermentowana zaparka. Wyrośnięty chleb, zaraz wjazd do piekarnika. Już upieczony. Miękisz. Razowy orkiszowy na zaparce i zakwasie, z orzechami włoskimi inspirował blog Planet Kitchen
Grahamka, weka i kajzerkagrzybów m.in. podgrzybków, borowików, rydzów i kurek, zarówno tych marynowanych, w zalewie z przyprawami, jak i naturalne, w solance. Smak chleba wypiekanego w domu Smaki dzieciństwa to nie tylko dżemy i kompoty, to również wypiekany na zakwasie chleb żytni, razowy, w którego składzie znajdują się trzy rodzaje mąki żytniej, sól, woda i ziarna słonecznika i siemienia lnianego. Jest wypiekiem(...)tylko smacznym, ale również bogatym w wiele ważnych składników mineralnych, jak magnez, żelazo i wapń. Ciekawą propozycję stanowią również chleby razowe z żurawiną, lub czarnuszką, oraz chleb z samych ziaren, bez dodatku mąki. Siemię lniane, słonecznik, płatki owsiane, dynia, sezam i płatki sojowe są łączone za pomocą oleju słonecznikowego i miodu, dając chleb z ogromną zawartością błonnika. Doskonałym dodatkiem
Codogarawrześniowej Piekarni Amber piekliśmy chleb żytni razowy radziwiłłowski na zakwasie. To typowy domowy razowiec, wilgotny, kwaskowy, takiego chleba nie kupicie(...)sklepie. Zachowuje świeżość przez kilka dni. W 2010 r. chleb ten został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa na Listę Produktów Tradycyjnych województwa mazowieckiego. Aby wypiek mógł nazywać się chlebem razowym radziwiłłowskim, powinien mieć odpowiednią recepturę i być zgodnym z następującym opisem: Wygląd: Prostokątne lub okrągłe bochenki o lekko porowatej, brązowej skórce. Kształt: Chleb ma kształt prostokąta
Codziennik Kuchennytych, którzy lubią kaszę gryczaną, bo jej obecność jest dość wyczuwalna w smaku. Miąższ jest lekko wilgotny - obecność mąk żytnich to powoduje. Chleb jest raczej z gatunku tych cięższych, zdecydowanie nie delikatny, wygląda jak razowy i jest całkiem smaczny. Jak ktoś lubi dla wzmocnienia smaku może dodać miód gryczany Najpierw powstał przepis taki: Mąka żytnia typ 720 : szklanka(...)soli łyżka miodu Wszystkie składniki wymieszałam bardzo krótko - tylko do połączenia. Ciasto wyszło gęste, zwarte i nieklejące się do rąk. Odstawiłam na 15 minut w ciepłym miejscu - pierwsze wyrastanie chleba razowego powinno być krótkie, gdyż nie ma on potem siły na właściwe wyrastanie. Po tym czasie przełożyłam łyżką do blaszki o wymiarach 31x12x8 posmarowanej olejem. Odstawiłam ciasto do wyrastania
apetytnapieczeniedomu i delektować się gorącym bochenkiem kolejnego dnia wspominając miłe warsztatowe chwile. Podczas warsztatów wraz z zaproszonymi blogerami i dziennikarzami upiekliśmy: bułki orkiszowe chleb bezglutenowy chleb żytni razowy z figami i orzechami soccę (chleb z mąki z cieciorki) Dodatkowo przygotowaliśmy także kilka rodzajów smarowideł do chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem
KUCHARNIAparę słów o mące. Przedstawiliśmy się sobie, zapoznaliśmy się nawzajem i podzieliliśmy na 4 grupy. I w tych grupach mieliśmy przygotować kilka rzeczy zaplanowanych na dzisiejsze spotkanie, mianowicie: chleb żytni razowy z figami i orzechami, bułki orkiszowe z dodatkiem mąki graham, chleb bezglutenowy z mąki ryżowej, gryczanej i z dodatkiem mąki z tapioki i włoski placek socca. Zatem, korzystając(...)domu. Oczywiście mieliśmy do dyspozycji w pełni wyposażoną kuchnię, więc ciasto się wyrobiło raz-dwa i zostawiliśmy je do wyrastania. A w tym czasie zajęliśmy się ciastem na razowy chleb żytni z figami i orzechami. To chleb na zakwasie. Jak być może wiecie takie chleby potrzebują kilkunastu godzin na wyrośnięcie. Oczywistym jest, że warsztaty tyle nie trwały. Tak więc prowadzący
Marder&Marder Manufacture