Chleb z garnka na zakwasie Dziś zapraszam na pyszny chleb z garnka na zakwasie (żeliwnego/rzymskiego) - Vermont Sourdough. Jego przygotowanie trochę trwa, ale za to jest łatwe - chleb nie wymaga od nas wiele pracy, raczej czasu. W dobie pandemii, kiedy i tak jesteśmy w domu, warto wypróbować tego typu przepisy, których wcześniej nie moglibyśmy przetestować. Wiejski chleb z garnka żeliwnego(...)bardzo młody. Chleb jest pieczony bez drożdży, więc ciasto musi urosnąć tylko dzięki zakwasowi. Pamiętajcie, że zakwas możecie z powodzeniem mrozić. Po rozmrożeniu i dokarmieniu (u mnie to około 2 dni) nadaje się do pieczenia chleba lub bułek. Pszenno-żytni chleb z garnka na zakwasie ma puszyste, delikatne wnętrze i chrupiącą skórkę. Nie jest ciężki jak razowe chleby na zakwasie
Lekcje w kuchnigotowe. A jaki smaczny żurek z własnego zakwasu wychodzi. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 4 ½ szklanki przegotowanej wody 1 ½ szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 4-5 ząbków czosnku Skórka z kromki chleba razowego Wykonanie: Do słoja wlewamy wodę. Odstawiamy, żeby przestygła ( do letniej ). Wsypujemy mąkę. Dodajemy skórkę z chleba i ząbki czosnku. Mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce ( ja postawiłam
Smaki EwyŚniadanie 125 g sera twarogowego chudego 105 g chleba razowego 60 g rzodkiewki 21 g sałaty 10 g szczypiorku 120 g pomidora Przepis: na kromki chleba nanieść- sałatę, twaróg, rzodkiewkę, pomidora oraz szczypiorek . Szynka oraz warzywa pokrojone w plastry. Ja zrobiłam trochę inaczej. Twarożek wymieszałam z warzywami i zjadłam z chlebem. Drugie śniadanie 200 ml mleka spożywczego
KucharzycaWyobraźcie sobie, że przez ok. 3-4 miesiące nie jadłam w ogóle pieczywa. Zdarzyło mi się oczywiście czasem zgrzeszyć, jednak jak już po nie sięgałam, to był to chleb razowy. Gdy przyjechałam do Francji niestety mój plan legł w gruzach, ponieważ (ciekawostka!) a to w każdej restauracji chleb w koszyczku dostaniemy za darmo (ba! jeszcze możemy poprosić o więcej
Kitchens Alphabetaromatyczny, przygotowany na bazie domowego zakwasu. Żurek w chlebie wygląda bardzo atrakcyjnie i może sam w sobie stanowić ozdobę wielkanocnego stołu! Składniki na zakwas: 350 g mąki razowej skórka razowego chleba 1 l wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego Składniki: 100 g boczku 100 g kiełbasy Zakwas przygotowany wcześniej 1 litr bulionu warzywnego (najlepiej
Podróż w kulinariaróżne sposoby , najczęściej jakie są robione to z białego pieczywa , a ja zapraszam do wypróbowania tostów z razowca , smakują bardzo fajnie . Składniki ( na 1 osobę ) 4 kromki chleba razowego 4 plasterki wędliny drobiowej 4 plasterki sera cheddara pomidor 4 łyżeczki humus Wykonanie Na wstępie smarujemy wszystkie kromki chleba humusem
Mój SmakSkładniki: 1 kg buraków ćwikłowych 2 l wody kromka chleba razowego Wykonanie: Buraki wyszorować, opłukać, obrać i pokroić na plastry. Buraki włożyć do słoja lub kamiennego garnka dodać kawałki chleba wraz ze skórką wszystko zalać ciepłą wodą. Przykryć folia spożywczą lub papierem z nakłutymi dziurkami. Buraki pozostawić w temperaturze 18-20 stopni, kilka dni aż pojawi się kwaskowaty
Pychotkaaatradycyjnym, staropolskim daniem. Powstaje na zakwasie z mąki i chleba. Dziś krótko i zwięźle: czyli jak zrobić domowy zakwas? Składniki: 1 szklanka mąki żytniej 4 ząbki czosnku 1 skórka razowego chleba Sól Cukier Wykonanie 4 l wody zagotować i ostudzić. Następnie wlać do kamionki, dodać mąkę żytnią i zmiażdżony czosnek. Posolić i pocukrować do smaku, włożyć skórkę z chleba
Tradycyjna KuchniaDziś jako krem z dodatkiem razowych grzanek z parmezanem. Składniki: pęczek zielonych szparagów 1 i 1/2 litr bulionu warzywnego 1 cebula 1 żółtko 200 ml śmietany 6 kromek czerstwego chleba razowego 3 łyżki startego parmezanu oliwa sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Szparagi myję, odkrawamy główki i obieram łodygi (w przypadku zielonych szparagów nie ma takiej konieczności, jednak ja zawsze(...)żółtkiem. Doprawiam solą i pieprzem i dodaję zblanszowane główki szparagów. Gotuję na małym ogniu przez 5 minut nie doprowadzając do wrzenia. Podaję z grzankami parmezanowymi (pokrojony w kostkę chleb podsmażamy na patelni z łyżką oliwy, pod koniec dodajemy parmezan i dokładnie mieszamy). Smacznego
Magiczna kuchnia DariiSkładniki: 1 kg buraków przegotowana letnia woda skórka z chleba razowego główka czosnku 2 listki laurowe Sposób wykonania: Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoja. Dodajemy skórkę z chleba, listki laurowe i czosnek (z łupinami). Zalewamy wszystko przegotowaną, letnią wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. w międzyczasie kiszenia słój odkręcamy i zdejmujemy powstałą pianę
Qchnia po prostuSchiacciata, toskański chlebek Wiejski chleb francuski z suszonymi pomidorami Pomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamem Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Chleb tygrysi (dutch crunch bread) Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasie Chleb razowy orkiszowo-żytni ze słodem i ziarnami na zakwasie Focaccia z pieczoną dynią i rozmarynem Chlebki z patelni II Normandzki chleb jabłkowy Bagietki pszenno-żytnie Lavas, turecki chlebek z patelni
Kulinarne przygody GatityKomentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu buraczanego. 1 kg buraczków ćwikłowych 2 litry przegotowanej letniej wody mała kromka chleba razowego wraz ze skórką Jak przygotować zakwas z buraków . Buraki obrać, umyć po czym pokroić na plastry. Przełożyć do glinianego naczynia. Dodać chleb wraz ze skórką oraz letnią wodę. Przykryć
mecookspropozycja śniadaniowa. Tost z pieczywa razowego, pasta z awokado i jajka, a do tego sałata i mamy świetną i pyszną alternatywę dla tradycyjnych kanapek. Składniki: 2 kromki chleba razowego 1/3 dojrzałego awokado liść sałaty 1 małe ugotowane na twardo jajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1 ząbek czosnku sól, pieprz Wykonanie: Zrobić tosty (w tostownicy lub podpiec
Healthy food explorerwcześniej. Składniki: 1litr zimnej przegotowanej wody 6 łyżek mąki żytniej typ 2000 Młyn Kopytowa 5-6 ząbków czosnku 4 kulki ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 1 kromka chleba razowego (czerstwa) Przygotowanie: Słoik wyparzyć. Wsypać mąkę, wlać wodę i dokładnie wymieszać. Dodać obrane ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kromkę chleba. Słoik przykryć gazą, założyć gumkę recepturkę i odłożyć
Ala piecze i gotujemakaronem. Ja pojadałam resztki z jakimś sosem i ryżem i były ok, ale wciąż za suche, za 'chlebowe'. Wydaje mi się, że było to winą zbyt dużej ilości użytego chleba - autorka nie podaje wagi, ale ilość kromek, a te mogą się różnić wielkością. Przepis z bloga Tinned tomatoes . Składniki: (na 30 sztuk) 400g puszka czerwonej fasolki(...)odcedzonej ząbek czosnku, zgnieciony w prasce 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżki masła orzechowego 2 łyżki drożdży odżywczych (opcjonalnie) 2 łyżki wody sól i pieprz 6 kromek chleba razowego (tj. 200g) - to moim zdaniem jest nieco za dużo, podejrzewam, że najlepiej byłoby zaczać od 100g i skończyć gdzieś na 150g Zmiel chleb w malakserze i odstaw. Pozostałe składniki
Lejdi of the houseżytnim chlebem . Został mi kawałeczek chleba dosyć wyschnięty…idealny na tosty, które przecież trzeba namoczyć w mleku za nim trafią na patelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep
codojedzeniamoje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni
Smaczne ZdroweSkładniki: chleb razowy z żurawiną papryka czerwona liście szpinaku awokado carpaccio z ośmiornicy kiełki brokuła sos sojowy łosoś wędzony w płatach masło 82% Przygotowanie: Kromki chleba posmarować odrobiną masła. Położyć kilka świeżych liści szpinaku, Paprykę pokrojoną w słupki oraz awokado również pokrojone w słupki, Płat łososia, kilka plastrów ośmiornicy. Na wierzch kładziemy kiełki i skraplamy całość niewielką ilością
KreatywnePinyświeżymi owocami i razowcem, ale mimo upływu lat nadal lubię zatapiać kawałki chleba i łyżeczką szukać ich w miseczce ;) ~ Kasza manna na napoju kokosowym z bananem i chlebem razowym ~ Składniki: 60g kaszy manny 400 ml napoju kokosowego (lub zwykłego mleka) łyżeczka masła opcjonalnie jakieś słodzidło + banan lub inne dowolne dodatki kromka chleba Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy, cały
Kuchenny Skrawek Nieba