chleb razowy - 2164 przepisów (strona:15/145)

Zakwas na żur 200

wybierzecie na te święta? Kupny żurek w proszku bądź płynie, czy przygotowanie zakwasu samemu? Ja już wybrałam, teraz pora na Was. Potrzebne nam: - szklanka mąki żytniej - gruba kromka chleba razowego na zakwasie - 3-4 ząbki czosnku - 3-5 liści laurowych - 3 ziarna ziela angielskiego Poza tym: - litr gorącej przegotowanej wody - wielki słoik (około 2 litrowy) - gaza lub podziurawiona folia aluminiowa(...)Dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i obrane oraz rozgniecione ząbki czosnku. Całość zalewamy litrem gorącej, ale nie wrzącej wody i dokładnie mieszamy. W tak przygotowanej miksturze moczymy kromkę chleba - koniecznie razowego na zakwasie, inaczej zakwas nie nabierze odpowiedniej kwasowości. Słoik przykrywamy gazą lub folią aluminiową (w tej drugiej robimy nożykiem dziurki, żeby zapewnić dostęp powietrza) i zostawiamy

W poszukiwaniu inspiracji
Szybka sałatka 309

aromatyczną ,optymistyczną. Składniki -mix sałat umytych i gotowych do spożycia -mix oliwek czarne i zielone+suszone pomidory -jajo na twardo -oliwa z oliwek -Słoneczne Pola od  ZIARENKOWO -chleb ciemny razowy -natka pietruszki -paprykarz z kaszą jaglaną  PRIMAVIKA Paprykarz o wyrazistym, pikantnym smaku, otrzymany z połączenia proteiny sojowej, warzyw, koncentratu pomidorowego i kaszy jaglanej. Zawiera sporo pełnowartościowego białka , błonnika(...)twardo.Na talerz wyłóż salatkę. Dodaj oliwek, suszonych pomidorów, soli i oliwy z oliwek. Posyp prażonymi ziarnami Słoneczne Pola. Dodaj natki pietruszki. Jajko. Ja dodatkowo posypałam czarnym sezamem. Kromki chleba razowego posmaruj paprykarzem.Po takim śniadaniu człowiek wraca do żywych ! Zaparz do tego dania aromatycznej herbatki, u mnie CZARNY BEZ classic  BiFix Owoce czarnego bzu to źródło witamin

Z Kuchni Do Kuchni
Mini burgery z patelni. Z kalifornijskim pozdrowieniem dla mięsożerców 204

burgery z 30% zawartością tłuszczu) 3 łyżeczki samych łodyg kolendry, pokrojonych na odcinki ok. 0.3-0.5 cm 1 chili jalapeno 1 jajko 3 łyżki zmielonej, suchej bułki razowej lub chleba 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku (lub suszonego i zmielonego) sól i pieprz do smaku olej do smażenia Zebrać razem wszystkie składniki. Jalapeno umyć, wydrążyć i posiekać

Jem więc Jestem
CHRZANOWY ŻUREK Z KASZĄ JAGLANĄ 144

czasu i kilku prostych składników takich jak: dobrej jakości mąka żytnia, ciepła przegotowana woda oraz czosnek, ziele angirelskie, liść laurowy i ziarenka czarnego pieprzu. Opcjonalnie można dodać kawałek razowego żytniego chleba, ale nie jest to konieczne. Wszystko wystarczy dokładnie wymieszac, przykryć i odstawić na 4 dni w ciepłe miejsce. Nic prostszego, prawda? Żurek tradycyjnie ugotowałam na białej kiełbasie, a jego(...)dolewamy 500 ml ciepłej, przegotowanej wody, mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziarenek czarnego pieprzu oraz 2 liście laurowe  i opcjonalnie pół kromki pokruszonego razowego chleba żytniego na zakwasie. Ponownie mieszamy,  przykrywamy gazą lub ściereczką i odstawiamy w temperaturze pokojowej na około 3-4 dni. W tym czasie kilka razy mieszamy. Gotwy żurek

cool and minty
Chleb na zakwasie z żurawiną 101

upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu, że chleb upiekłam w garnku żeliwnym ma on pyszną grubą i chrupiącą skórkę no i oczywiście fantastyczny lekko wilgotny miękisz. Dodatki, których będziecie potrzebować poza suszoną żurawiną, to siemię lniane odrobina miodu oraz kawa Inka. Do upieczenia chleba niezbędny będzie mocny zakwas żytni. Chleb na zakwasie z żurawiną(...)niego wyrośnięty chleb, "do góry nogami". Wierzch chleba można ozdobne naciąć żyletką, albo też specjalnym nożem do nacinania pieczywa. Przykrywamy garnek pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Kiedy wierzch chleba jest mocno przypieczony możemy wyjąć go z piekarnika. Następnie wyjmujemy chleb z garnka

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowy zakwas na żurek 119

składników i pamiętać o ich codziennym mieszaniu. Spróbujcie zrobić go u siebie! 😉 Składniki: 1 szklanka mąki żytniej razowej 3 szklanki letniej przegotowanej wody 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu skórka z 1 kromki razowego chleba Sposób wykonania: Do umytego i wyparzonego słoika wsypujemy mąkę. Zalewamy ją połową ciepłej wody i mieszamy. Dolewamy resztę

Mostek w kuchni
Chleb razowy pszenno - żytni na drożdżach ze słonecznikiem i czarnuszką (wyrabiany w automacie) 146

Obłędny zapach bzu, którego naręcza znoszę do domu, dzisiaj połączył się z zapachem pieczonego chleba. Smacznego razowego chleba z chrupiącą skórką wypełnionego nasionami słonecznika i czarnuszki podkreślającymi smak tego pieczywa. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Zakwas na żurek 174

Składniki: 2 szklanki żytniej razowej (do wypieku chleba) 4 ząbki czosnku 2 kromki razowego chleba 1,5 litra wody 3 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Mąkę wsypujemy do dużego słoja i zalewamy dwoma szklankami ciepłej, przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostałą wodę, czosnek i chleb. Słoik przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 4-5 dni (w temperaturze pokojowej

Qchnia po prostu
Łuska gryki - jak ugryźć błonnik gryczany? 231

granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu.  Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz kruchych ciastek wieloziarnistych.  mikronizowana łuska gryki ma ciemnobrunatny kolor Przyjrzyjmy się bliżej co zawiera łuska gryki: minerały zawierające: potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, mangan i selen. krzem(...)schorzeń przewodu pokarmowego, w tym celiakię.  Niestety nietolerancja glutenu zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelit, więc a ntynowotworowe właściwości łuski gryki  interesują mnie tym bardziej. Jutro piekę razowy chleb gryczany :) Jeśli macie pomysły na wykorzystanie łuski gryczanej, to proszę podzielcie się :) PS. chlebek gryczany już upieczony, przepis tutaj

głodny alergik
ZAKWAS BURACZANY 203

jako jedyna w mojej rodzinie nie przepadam za czerwonym barszczem, ale raz w roku  z uszkami jakoś daję rade zjeść  tradycja zobowiązuje. 1,5 kg buraków kromka razowego chleba ząbek czosnku 2 litry przegotowanej ciepłej wody (tyle wody aby przykryła buraki) 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe 2 ziarenka

RAROSSA
Chleb żytni razowy z siemieniem lnianym (szybki) 134

Kiedyś koleżanka powiedziała mi, że piecze tylko chleby pełnoziarniste i razowe oraz(...)najczęściej takie szybkie, że jest w stanie upiec z rana zanim domownicy wstaną. Dała mi przepis, dodałam do niego siemię lniane, olej i oprószyłam wierzch mąką. Mój pierwszy razowy chleb. Pierwszy.. Co prawda zanim mi wyszedł tak jak powinien zrobiłam 3 próby ;) ale to dlatego, że za pierwszym razem miałam jakieś trefne drożdże, potem zamieniłam na suszone

Kolorowy Przepisownik
Jasny chleb na zakwasie, łatwy 219

pieczeniem trzeba foremkę wyprażyć, ale o tym już pisałem wcześniej . W takich foremkach wypieka się chleby graham, te tradycyjne. P.P.S. Ponieważ, w odróżnieniu od przepisu źródłowego, skorzystałem z zakwasu razowego, chleb już nie jest taki biały, ale nadal jasny ;)  Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#26) . Składniki (na 1 bochenek(...)mąki pszennej chlebowej 300 g wody 150 g zakwasu żytniego razowego 8 g świeżych drożdży 6 g soli Przygotowanie: Przed robieniem chleba odśwież zakwas - dodaj 50 g mąki żytniej razowej i 50 g letniej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw na 12 godzin w temperaturze pokojowej. Do małej miseczki odmież 200 g wody i rozpuść w niej sól. W drugiej miseczce

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb 100 % żytni razowy 176

Chleb razowy z samej mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) na zakwasie. Wiele osób uważa, że zrobienie takiego chleba jest trudne, a chleb wychodzi zbity i kwaśny. Okazuje się, że nie jest to prawdą. Z powodzeniem można upiec bardzo smaczny chleb na samej mącę żytniej razowej, stosując 3-fazową metodę zakwaszania ciasta. Przepis na ten chleb pochodzi z blogu  Adama Piekarza(...)razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 135 g letniej wody W misce zmieszać półkwas z wodą, dodać mąkę i dokładnie wymieszać.  namacznka : 100 g pestek słonecznika 225 g mąki żytniej razowej (pełnoziarnistej) typ 2000 240 g ciepłej wody Wszystkie składniki namaczanki wymieszać w oddzielnym naczyniu. Całą 2 fazę przygotowaną w dwóch osobnych naczyniach zostawić  w ciepłym miejscu pod przykryciami

Przepisy na domowy ser i chleb
razowiec na zakwasie z żytnimi płatkami 173

chleb razowy z żytnimi płatkami Dodanie do chleba żytnich płatków,  polepszy jego sprężystość i  sprawi, że ciemny wypiek nabierze jeszcze intensywniejszego aromatu . sposób wypieku jednego  bochenka zaczyn 1 szklanki mąki żytniej razowej 4 łyżki  zakwasu   1 szklanki letniej wody wypiek 1 szklanka płatków  żytnich 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka mąki pszennej razowej(...)żytnie, odstawiając je również na dwanaście godzin. Do wyrośniętego zaczynu ( wcześniej odbieramy z zaczynu cztery łyżki ciasta i chowamy w chłodne miejsce,będzie to zakwas na kolejny chleb) d odajemy namoczone płatki, razową mąkę pszenną, razową mąkę żytnią, melasę, oraz sól.  Całość mieszamy  łyżką, dodając, ewentualnie, tyle wody, aby powstało dość luźne ( prawie "gliniaste") ciasto klejące się

Miód i pieprz
CHLEB PIWNY – przepyszny! na zaczynie levain 152

fiaskiem. Dzisiejszy wypiek zaliczam do absolutnych sukcesów. Te razowe, ciężkie bochenki na piwie to pyszne, domowe pieczywo na zakwasie żytnim. Mają zwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie(...)zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania