chleb razowy - 2164 przepisów (strona:10/145)

Zupa kneippowska 90

chleba  razowego na 250 ml bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego 1 ząbek czosnku na 500 ml zupy     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Chleb razowy suszymy, mielimy w maszynce. Do gorącego bulionu wrzucamy po 3 łyżki na każde 250 ml bulionu. Gotujemy przez 2 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i podajemy

R'n'G Kitchen
DOMOWY ZAKWAS NA ŻUREK 337

litr przegotowanej, ciepłej wody  4-5 ząbków czosnku  4 ziarna ziela angielskiego  3 liście laurowe  kilkanaście ziaren pieprzu  (opcjonalnie kromka chleba razowego pieczonego na zakwasie A jak to zrobić: Potrzebny będzie duży słój, do którego wrzucamy: obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, ziele angielskie,liście laurowe i pieprz. Całość zasypujemy mąką i zalewamy ciepłą(...)wodą. Należy pamiętać aby woda nie była zbyt gorąca, ponieważ może wtedy spowodować, że zamiast zakwasu, otrzymamy kisiel. Jeśli chcemy, aby zakwas ukisił się szybciej, dodajemy do niego kromkę razowego chleba na zakwasie. Drewnianą łyżką mieszamy wszystkie składniki. Słoik nakrywamy gazą lub bawełniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie o tej samej porze zakwas należy wymieszać drewnianą łyżką, wtedy

Kuchnia w opałach
Przepis na Kiszenie Barszczu . Jak zrobić kwas buraczany 180

barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych małą marchew (około 70 g) małą pietruszkę (około 70 g) kawałek korzenia selera (około 40 g ) 3 ząbki czosnku 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej letniej wody słój 3 litrowy lub inne naczynie Link do filmu z przygotowania : Przepis na kiszenie barszczu  https://www.youtube.com/watch?v=NG8bhvqhe4Q Przygotowanie : Wodę zagotowuję(...)chłodne miejsce ( do lodówki ) . Tak przygotowany kiszony barszcz będzie dobry do spożycia przez kilka tygodni . Do ukiszenia drugiego barszczu będziemy potrzebować : 1200 g buraków czerwonych 60 g czerstwego chleba razowego około 2 l przegotowanej letniej wody słój 3 litrowy lub inne naczynie Przygotowanie : Ten barszcz kiszony przygotowuję tak samo jak i pierwszy . Buraki obieram , płuczę i kroję na mniejsze kawałki

Uwaga Babcia Gotuje
Pasztet ze śliwkami 47

było. Wyszło super. Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego(...)odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy

Kardamonovy
Pasztet ze śliwkami 97

Wyszło super.  Składniki: kurczak o wadze 2 kg 750 g łopatki wieprzowej 1 marchewka (z rosołu) 1 korzeń pietruszki (z rosołu) mały kawałek selera (z rosołu) 2 kromki chleba razowego 2 jajka 2 duże cebule 4 ząbki czosnku pół szklanki rosołu 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 gałązka rozmarynu pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej pół łyżeczki mielonego(...)odrobinę wody, czyścimy ją jakby z resztek smażenia, wszystko wlewamy do naczynia z łopatką. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. Studzimy. Chleb razowy zalewamy bulionem. Mięso z kurczaka, łopatkę (bez liści laurowych i ziela) i warzywa mielimy w maszynce (ja zrobiłam to raz, Wy możecie to zrobić dwukrotnie), wrzucamy do miski. Dodajemy

Kardamonovy
Warsztaty kulinarne „Mój Ulubiony – na słodko i słono” 144

wstępnym powitaniu, zabraliśmy się do dzieła. Zostaliśmy podzieleni na grupy i każda miała przygotować inne pyszności. Takim też sposobem przygotowaliśmy następujące potrawy: Dorsz pod kruszonką z wędzonej ryby i razowego chleba podawany z risotto i sosem oraz marynowanymi brukselkami Czas przygotowania 50 min. 2 porcje Składniki: 400 g polędwicy z dorsza 150 g wędzonego jesiotra z Jury 150 g czerstwego(...)razowego chleba 100 g masła 100 g twarożku „Mój ulubiony” mały pęczek koperku mały pęczek natki pietruszki Sos 200 g twarożku „Mój ulubiony” 100 ml soku z pomarańczy 50 ml whiskey szczypta soli Risotto 1 duży brokuł 150 ml bulionu warzywnego 100 g twarożku „Mój Ulubiony” 50 g parmezanu sok z połowy limonki sól i pieprz

karmelowy
Zakwas na barszcz wigilijny + film 102

ciepłym miejscu by potem dolana do barszczu wigilijnego wzbogaciła jego smak. składniki na ok 2 litry zakwasu 1 kg buraków łyżka cukru 2 ząbki czosnku skórka z razowego chleba przepis Umyte i obrane buraki kroimy w plastry, a następnie przekładamy do glinianego garnka. Zalewamy ciepłą przegotowaną wodą około 1,5 litra , dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier oraz skórkę razowego

Smakowite Dania
SAŁATKA Z KALAFIORA - KOLACJA DIETA 1500 KCAL. 1456

paseczki 20 g. 1 pomidor pokrojny w kosteczkę 100 g. 1 łyżka posiekanego  szczypiorku 3g. 1 łyżka majonezu laight 10 g. 1 łyżka jogurtu naturalnego 10g. 1 kromka chleba razowego ze ziarnami 40 g. herbata niesłodzona bez ograniczeń **************************************************** Kalafior ugotować w osolonej wodzie.Wymieszać go z szynką pokrojoną w paski, pomidorem posiekanym w kostkę ,szczypiorkiem.Polać salatkę sosem ,wymieszać(...)Podawać z chlebem razowym. Niedosalać i nie piepszyć  ,sama w sobie jest już doprawiona

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Dietetyczne śniadanie 194

Jest gorąco , wszystko się topi błyskawicznie jak masło. Ale śniadanie trzeba zjeść, najlepiej chłodne i zdrowe ale i pozywne, żebyśmy nie musieli doajdać „pomiędzy”. Składniki -2 kromki razowego chleba -pomidor -ogórek -bazylia -sałata lodowa -prazone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola,a w nich słonecznik,sezam i siemię lniane Na listkach salaty połóż pokrojone w plastry ogórek i pomidor, posyp ziarenkami(...)Kromeczki razowego chleba przykryj listkiem sałaty, dodaj pomidora i posyp ziarenkami. Jeszcze po listku bazylii i smacznego. Szybko, zdrowo,kolorowo! Jeśli potrzebujesz ziarenek prażonych, najwyższej jakości i w każdej ilości to zadzwoń pod nr.tel. +48 733 926 555 lub napisz przez FB ZIARENKOWO KLIK

Z Kuchni Do Kuchni
Żurek na domowym zakwasie 230

laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce - bez przeciągów, najlepiej blisko grzejniczka, skoro taka zima :) Po dwóch dniach zaczyn

Sajkofanka smaku
Zakwas na barszcz biały 105

jednak konieczne, ale ja dodałam) 3 szkl. letniej, przegotowanej wody 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego o k. 12 ziarenek pieprzu kawałek skórki razowego chleba Do dużego, szklanego słoika wrzucić liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, pieprz i czosnek. Wsypać mąkę, i zarodki. Wszystko zalać letnią, przegotowaną wodą. Wymieszać drewnianą łyżką. Jeśli chcecie przyspieszyć proces fermentacji(...)słoika możecie jeszcze dodać kawałek skórki razowego chleba. Słoik przykryć gazą albo bawełnianą ścierką i odstawić na 4-5 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Nie można słoika wystawiać na słońce. Raz dziennie wymieszać zawartość słoika drewnianą łyżką. Po 4-5 dniach zakwas jest już gotowy. Można używać go od razu albo zakręcić słoik i przechowywać w lodówce do około

Czerwień i błękit
Jak zrobic zakwas buraczany 151

Dłuższe picie działa korzystnie również na nadciśnienie oraz wzmacnia system odpornościowy. Tak więc pamiętajcie nie tylko raz do roku robimy zakwas:) Składniki; 1 kg buraków, liście laurowe,  kromka chleba razowego na zakwasie, ząbki czosnku, ziele angielskie, Po przyprawy zapraszamy do naszego sprawdzonego sprzedawcy SKWORCU Wykonanie; Umyte buraki obieramy i kroimy w plasterki. Zalewamy ciepła wodą, tak aby je pokryła(...)Dodajemy czosnek, ziele angielskie, liscie laurowe i kromkę chleba razowego. Odstawiamy na 4 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym miejscu

Anioły w kuchni
Zakwas na żurek + film 134

wodą dodać przyprawy i odczekać kilka dni. Taki zakwas może również służyć do sporządzania innych kwaśnych zup. składniki na około 2 l zakwasu 2 szklanki mąki żytniej 1 kromka chleba razowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1,5 litra ciepłej wody przepis Cebulę kroimy w plastry. Do glinianego garnka wsypujemy mąkę i rozprowadzamy ją ciepłą(...)gorącą wodą, całość mieszamy. Do rozpuszczonej z wodą mąki dodajemy kawałek chleba razowego, czosnek, pokrojoną cebulę oraz majeranek,wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy. Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 3 dni w ciepłym pomieszczeniu

Smakowite Dania
Pasztet z grochu z pieczarkami 154

smakuje wyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki(...)zalać zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań na opakowaniu jedną szklankę okruchów z razowego chleba namoczyć w ciepłej wodzie 2 cebule i czosnek zeszklić na oleju, dodać odciśnięty chleb i dusić razem około 15 minut pieczarki pokroić w plasterki i umieścić na gorącej patelni

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kremowa cebulowa! 107

zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki na grzanki 150g żółtego sera Sposób wykonania: Cebulę kroimy na grube plastry, przenosimy do garnka i szklimy(...)oleju. Po przygotowaniu cebulę zalewamy bulionem i gotujemy aż nadmiar odparuje. Dodajemy trzy kromki razowego chleba i całość miksujemy na gładką masę. Przyprawiamy gałką muszkatołowa, imbirem i dużą ilością świeżo mielonego pieprzu. Do zupy dodajemy grzanki i starty żółty ser. Zupa jest lekko słodkawa, a charakteru dodaje jej świeżo mielony pieprz. Jest również bardzo pożywna i rozgrzewająca, co zawdzięczamy oczywiście

Kuchnia Pani Wiosny
Barszcz kiszony. Zakwas do barszczu 134

grzybów (gotowanych do uszek) i przyprawić. Składniki: 1 kg buraków 3 ząbki czosnku 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kminek (jeśli ktoś nie lubi, można pominąć) kromka razowego chleba przegotowana letnia woda Buraki umyć, obrać i zetrzeć na grube wiórka. Umieścić w słoju lub glinianym naczyniu. Dodać przyprawy i czosnek. Zalać letnią, przegotowaną wodą tak, aby przykryła buraczki(...)Woda powinna sięgać nie wyżej niż do 3/4 wysokości naczynia. Na wierzch położyć kromkę razowego chleba. Przykryć gazą i związać. Odstawić w ciepłe miejsce. Po około 4 dniach zdjąć  wytworzoną na wierzchu pianę a barszcz przecedzić. Przelać do szczelnie zamykanych butelek i przechowywać w spiżarni

Maślane ciasteczko
Zakwas na żur 143

wtedy ugotowany na zakwasie żur będzie gęściejszy 1 litr przegotowanej letniej wody 2 ząbki czosnku duży liść laurowy lub 2-3 mniejsze 4 ziela angielskie piętka chleba razowego Wykonanie: Do kamionkowego naczynia wsypałam mąkę, zalałam ją niewielką ilością letniej przegotowanej wody i dokładnie roztarłam tak, aby nie było grudek. Dolałam resztę wody, wymieszałam. Wrzuciłam obrane ząbki czosnku, ziela angielskie(...)liście laurowe. Na wierzchu położyłam suchą piętkę razowego chleba. Naczynie przykryłam lnianą ściereczką, którą unieruchomiłam gumką recepturką, i odstawiłam je w ciepłe miejsce. Zdarza się, ze zakwas jest już gotowy nawet po trzech dniach, ale mój stał sobie spokojnie 6 dni. Po tym czasie zdjęłam kożuch, który utworzył się na wierzchu, dokładnie wymieszałam, żeby mąka odkleiła się od dna, przecedziłam

Kuchenne zapiski Edyty