chleb razowy - 2164 przepisów (strona:22/145)

Koktajl jaglany z truskawkami i jablkiem 220

była wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl.  Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kotlety mielone faszerowane fetą i oliwkami 151

przeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy

Taste Therapy
Naturalny zakwas na barszcz czerwony 186

barszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią

Bajeczna Kuchnia
Moja ulubiona kanapka 157

Moje ulubione kanapki to : rzeżucha . Zima czy lato u mnie na oknie rośnie sobie poletko rzeżuchy. Składniki na 1 kanapkę  1 kromka chleba razowego 3 plastry szynki domowej 1 pomidor łyżka rzeżuchy masło do posmarowania Wykonanie Krok 1 Umyty pomidor pokroić w plasterki . Odkroić 3 plasterki szynki. Krok 2 Kromkę chleba posmarować masłem ,  rozłożyć  trochę rzeżuchy

Eli Gotowanie
Zdrowa kanapka 107

chleb razowy 3-4 kromki twaróg biały 4 łyżki kiwi 1-2 szt truskawki 15 dag banan 1-2 szt miód 2 łyzki płatki owsiane 1-2 łyżki  Posmarować chleb twarogiem. Owoce pokroić na plasterki, obłożyć nimi kanapki. Kanapki polać po wierzchu miodem i posypać płatkami owsianymi

przepisy- Milki
Kotlety mielone z chrzanem 137

mielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4

R'n'G Kitchen
Kanapkowa vendetta 229

sól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski

Fiolka w kuchni
Zdrowa kanapka 173

chleb razowy 3-4 kromki twaróg biały 4 łyżki kiwi 1-2 szt truskawki 15 dag banan 1-2 szt miód 2 łyzki płatki owsiane 1-2 łyżki  Posmarować chleb twarogiem. Owoce pokroić na plasterki, obłożyć nimi kanapki. Kanapki polać po wierzchu miodem i posypać płatkami owsianymi

Camilla w kuchni
Bezglutenowy chleb wieloziarnisty z amarantusem (bez glutenu, mleka i jajek) 214

Ostatnio piekłam różne bułeczki i pizze, teraz dla odmiany zamarzył mi się tradycyjny razowy chleb. Skorzystałam z mieszanki mąki wieloziarnistej, wzbogacając recepturę o dodatek karobu, którego zapach uwielbiam  i poppingu z amarantusa.  "Zdrowy ciemny chlebek", jak nazywają go moje dzieci, udał się wyjątkowo dobrze - jest lekki, miękki i smakuje znakomicie, a przy tym długo zachowuje  świeżość

głodny alergik
CHLEB BEZ MĄKI 186

także wegan czy wegetarian. Chleb taki jest mega zdrowy bo pełnoziarnisty i zawierający dużą ilość błonnika, witamin i minerałów, a przy tym jest syty. W smaku przypomina tradycyjny chleb razowy. Do tego jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy wszystkie składniki wymieszać łyżką - na pewno wyjdzie każdemu 😉 Trzeba tylko pamiętać, aby podczas umieszczania w keksówce dobrze ubić masę, gdyż inaczej chleb

Kuchnia MagdaLeny
Ciecierzyca i pomidory... 172

nadaly temu puree bardzo wyrazistego smaku, ktory doskonale komponowal sie ze slodycza i delikatnoscia pomidorow. Pomidory nadziewane ciecierzyca skladniki: 4 duze pomidory 200g ciecierzycy z puszki 2 kromki czerstwego chleba razowego 1 cebula 1 zabek czosnku 1/4 lyzeczki pieprzu cayenne 1 lyzka mielonego kminku 1 lyzka mielonej kolendry sok z 1 cytryny sol, pieprz swieza kolendra wykonanie: W piekarniku podpiekamy

Przysmaki Karolki
Sałatka żmudzka chlebowo-mięsna 237

kuchni litewskiej przepis. My Polacy też lubimy.   Składniki 200 g ugotowanej karkówki 400 g chleba razowego ( w oryginale wileńskiego ) 3 kiszone ogórki 200 g kiszonej kapusty 1 por 3 ząbki czosnku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 szklanki gotowanej fasoli 3/4 szklanki oleju rzepakowego sól pieprz Przygotowanie Chleb i mięso pokroiłem w kostkę. Drobniutko posiekałem obrane ogórki. Ugotowaną marchewkę

R'n'G Kitchen
Prosta zupa krem brokułowa 257

delikatnym, ale wyrazistym smakiem. Jest bardzo kremowa; pasują do niej idealnie grzanki z razowego pieczywa, groszek ptysiowy, wafle pełnoziarniste i świeże zioła np. rzeżucha. Składniki na 3 porcje: 500g brokułów 50g jogurtu naturalnego 10g otrąb Sól morska Pieprz czarny Spirulina (opcjonalnie) +  Grzanki z pełnoziarnistego/bezglutenowego chleba Świeże zioła, rzeżucha Przygotowanie: Brokuł dzielimy na różyczki. G otujemy na parze/w worku(...)naturalnego. Stawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy sól, pieprz i łyżkę otrąb oraz opcjonalnie odrobinę spiruliny. Wszystko mieszamy i gotujemy ok. 7 minut. Podajemy  z pełnoziarnistymi grzankami, chlebem razowym, ugotowanym jajkiem lub rzeżuchą

Czarnawisienka
Pasta z fety i orzechów włoskich 179

sera fety i orzechów włoskich urozmaici śniadania, podwieczorki lub kolacje. Podana z ciemnym chlebem posmarowanym masłem, pomidorem i rukolą.  Składniki: 80 g orzechów włoskich 1/2 opakowania sera fety (około 135 g) pęczek szczypiorku 2-3 łyżki oliwy z oliwek pieprz papryka słodka Dodatkowo:  chleb razowy  margaryna Śniadaniowa o smaku Wiejskiego Masła pomidor rukola Orzechy włoskie zmielić

talerz przyjemności
Zakwas z buraków 199

barszczu nie ma sobie równych. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 1,5 l przegotowanej wody 6 ząbków czosnku 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 1-2 kromki żytniego chleba razowego Wykonanie:  Buraki szoruję, obieram ze skórki, płuczę i kroję w plastry. Czosnek obieram. Buraki z czosnkiem wkładam do słoja, dodaję przyprawy, zalewam, przegotowaną i wystudzoną do temperatury pokojowej

Bea(u)ty kitchen

Proponowane wyszukiwania