żytnim chlebem . Został mi kawałeczek chleba dosyć wyschnięty…idealny na tosty, które przecież trzeba namoczyć w mleku za nim trafią na patelnię. Tosty francuskie Składniki: 3 kromki czerstwego razowego chleba 100 ml mleka 1 jajko 3 czubate łyżki masła do smażenia 3 czubate łyżki nutella 2 figi 1 łyżka laskowych orzechów 3 łyżki nutella, czubate Mleko i jajko roztrzep
codojedzeniamoje ostatnie "dziecko", przynajmniej dotychczas, to jeszcze taka świeżynka, piekłam go dopiero kilka razy, ale rozgościł się u nas na dobre, bardzo nam bowiem zasmakował. To taki typowy chleb razowy, pełnoziarnista żytnia mąka, dodatek otrębów żytnich lub owsianych, ziaren amarantusa (dzięki zawartości skwalenu, mają właściwości odtruwające), który przemycam praktycznie do wszystkich swoich chlebów, no i oczywiście zakwas. Najlepiej sam żytni
Smaczne ZdroweSkładniki: chleb razowy z żurawiną papryka czerwona liście szpinaku awokado carpaccio z ośmiornicy kiełki brokuła sos sojowy łosoś wędzony w płatach masło 82% Przygotowanie: Kromki chleba posmarować odrobiną masła. Położyć kilka świeżych liści szpinaku, Paprykę pokrojoną w słupki oraz awokado również pokrojone w słupki, Płat łososia, kilka plastrów ośmiornicy. Na wierzch kładziemy kiełki i skraplamy całość niewielką ilością
KreatywnePinyświeżymi owocami i razowcem, ale mimo upływu lat nadal lubię zatapiać kawałki chleba i łyżeczką szukać ich w miseczce ;) ~ Kasza manna na napoju kokosowym z bananem i chlebem razowym ~ Składniki: 60g kaszy manny 400 ml napoju kokosowego (lub zwykłego mleka) łyżeczka masła opcjonalnie jakieś słodzidło + banan lub inne dowolne dodatki kromka chleba Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku. Gotujemy, cały
Kuchenny Skrawek NiebaDzięki dodaniu czarnych i zielonych oliwek oraz dobrej jakości oliwy ten włoski chleb jest naprawdę pyszny i ma niepowtarzalny smak. Składniki na jeden bochenek: 28 dag mąki pszennej, można dodać zamiennie ok 5 dag mąki razowej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonych drożdży(...)ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin + oliwa do posmarowania bochenka 1 szklanka posiekanych oliwek, czarnych lub zielonych lub pomieszanych Gdy zwiększymy ilość mąki razowej, chleb będzie ale wiejski. Można też dodać do ciasta orzechy włoskie lub piniowe. Mąkę przesiać, dodać drożdże i pozostałe składniki. Wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy oprószonej mąką 8-10 minut
Apetyczna babeczkalitry dziennie wody mineralnej. Danie ma 350 kcal. 0.5 szkl.muesli z suszonymi owocami 40 g. 1 pojemnik jogurtu naturalnego 150 g. 1 duże jabłko 200 g. śr.wielkości kromka chleba razowego 30 g. 1 plasterek sera FETA 20 g. 1 pomidor 50 g. ******************************************** Muesli wymieszać z JOGURTEM naturalnym.Jabłuszko umyć i przekroic na pół.Chleb posmarować SEREM FETA a pomidory
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwsypać 200 g mąki żytniej razowej typ 2000, wlać litr cieplej wody, wrzucić 3 ząbki czosnku, 4 ziarenka ziela angielskiego i 4 liście laurowe. Całość zamieszać, dodać dwie kromki chleba razowego, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 4 dni aż płyn skwaśnieje. Po 3 dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy
Right Behind The Kitchenbyła wczorajsza improwizacja! pierwsze śniadanie razowy chleb, żółty ser i wielgachny pomidor z oliwą, a na drugie koktajl. Przyznam, że znowu powstał z potrzeby zrecyklingowania kaszy jaka została mi z kotletów buraczanych. Nie lubię marnować... napój jest bardzo treściwy, w smaku odrobinę poziomkowy. Niestety tym co kasza nie przepadają raczej zasmakuje :( Koktajl jaglany z truskawkami
Dzieje kuchennej Wiewióryprzeciwko tradycyjnym smakom, lecz czasem lubię je urozmaicić. I tak właśnie powstały kotleciki mielone, które w środku kryją małą niespodziankę! Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 cebula mleko jajko pęczek koperku bułka tarta oliwki 100 g sera feta olej oliwa sól pieprz papryka słodka vegeta Przygotowanie: Łopatkę mielimy. Kromki chleba zalewamy mlekiem i odstawiamy
Taste Therapybarszcz czerwony. Składniki: 1 kilogram obranych buraków czerwonych 4 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka cukru kilka ziaren ziela angielskiego 3-4 liście laurowe kromka chleba razowego lub 1,2 szklanki soku z kiszonych ogórków Sposób przygotowania: Obrane buraki kroimy w plastry ,przekładamy do dużego słoja.Dodajemy pokrojone w plastry ząbki czosnku,pokruszony chleb,przyprawy.Wlewamy letnią
Bajeczna KuchniaMoje ulubione kanapki to : rzeżucha . Zima czy lato u mnie na oknie rośnie sobie poletko rzeżuchy. Składniki na 1 kanapkę 1 kromka chleba razowego 3 plastry szynki domowej 1 pomidor łyżka rzeżuchy masło do posmarowania Wykonanie Krok 1 Umyty pomidor pokroić w plasterki . Odkroić 3 plasterki szynki. Krok 2 Kromkę chleba posmarować masłem , rozłożyć trochę rzeżuchy
Eli Gotowaniechleb razowy 3-4 kromki twaróg biały 4 łyżki kiwi 1-2 szt truskawki 15 dag banan 1-2 szt miód 2 łyzki płatki owsiane 1-2 łyżki Posmarować chleb twarogiem. Owoce pokroić na plasterki, obłożyć nimi kanapki. Kanapki polać po wierzchu miodem i posypać płatkami owsianymi
przepisy- Milkimielone przyrządzamy standardowo...czasami jednak chce się jakiejś odmiany. Chrzan wspaniale współgra z mięsem. Lekko pikantne kotlety posmakują każdemu. Składniki 200 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kromki chleba razowego 1 szklanka mleka 1 łyżka chrzanu (pełna) 1 żółtka jajka bułka tarta 100 g smalcu (do smażenia) sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4
R'n'G Kitchenużywam w zasadzie kostek rosołowych. Zupę przygotowuje się błyskawicznie. Jest bardzo sycąca, niesamowicie rozgrzewa. Smak czosnku jest mocny i wyrazisty. Przepis na dwie porcje. składniki: 5 kromek czerstwego chleba razowego 500 ml gorącego rosołu 6 ząbków czosnku łyżka masła łyżka oliwy duża szczypta kminku sól, pieprz do smaku 2 łyżki jogurtu greckiego (w oryginale kwaśną śmietanę) Kromki chleba pokroić
6niebosól,pieprz,przyprawa fit up + zajedzone michą zupy ogórkowej zabielanej jogurtem naturalnym Bułka fitness/bułka z dynią/pszenna bułka grubo posmarowana masłem i miodem, kakao/mleko z kawą Kanapki z chleba razowego z serkiem jak powyżej, wędzonym łososiem, pomidorkami koktajlowymi i przyprawą fit up do sałatek Rogal pszenny z masłem, dżemem domowym jagodowym zagryzany twarogiem i zapijany zimnym(!) mlekiem Chleb wiejski
Fiolka w kuchni