zapach pieczonej cebuli. Skusiłam się więc do wypróbowania przepisu Ewy na chleb cebulowy, zapożyczony z bloga z cukrem pudrem. Był to drugi chleb jaki upiekłam w życiu i od tego czasu na stałe wszedł do mojego domowego jadłospisu. Rewelacyjny w smaku, o lekkiej i mięciutkiej fakturze, wywołujący ślinotok na sam roznoszący się po domu aromat podczas pieczenia. Składniki na większą(...)łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 1 i 3/4 szklanki ciepłej wody - czyli ok 425ml masło - do wysmarowania formy przed pieczeniem kasza manna - do obsypania formy mleko - do posmarowania chleba przed pieczeniem Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju na złoto. Odsączyć z tłuszczu i schłodzić.Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę Wpuszcza się w ten sposób bąbelki
Grunt to przepis!pojemników o pojemności mniej więcej szklanki i wstawiam do zamrażarki. Serwatka świetnie się mrozi! Później używam do zup, chlebów i ciast. Obserwujcie pasek z zakładkami po prawej stronie - w zakładce serwatka będę dodawać przepisy z jej użyciem. Domowy twaróg 2 litry mleka świeżego 3,2% (najlepiej w woreczku) lub pasteryzowanego w butelce 150 ml zsiadlego mleka / maślanki / kwaśnej śmietany Zaczynam
Posadzone i zjedzonePyszna pieczeń idealna na imprezy lub jak kiełbasa na chleb. Mięsa wrzucić do dużej miski. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć drobno pokrojoną na złoty kolor
Kuchnia PokoleńPasta z avocado i pomidorów, #Niemarnuj a wykorzystaj Uwielbiam avocado, często zdarza się tak, że kupuję dwa .. jedno zjem a drugie leży, znasz to ? Pasta z
Kuchnia na wzgórzuSkoro dziś święto chleba..to i chleb musi być....ostatnio coś mało tego chleba piekłam...a tostowy..oj ..nie pamiętam kiedy , tak więc jest oto pyszny
Moje domowe kucharzenieSkładniki: mąka pszenna 650 Młyn Kopytowa 300 gram, mąka żytnia 2000 Młyn Kopytowa 50 gram, cukier 1 łyżeczka, sól morska 3/4 łyżeczki, drożdże suche 1 łyżeczka
W Mojej Kuchni LubięNie ma już słońca. Mam za to w sobie tzw. nerwa i wszystko wyprowadza mnie z równowagi. Szczególnie wspólne sprzątanie mieszkania, jakie miało miejsce przed południem
Dzieje kuchennej WiewióryBardzo dawno piekłam już chlebek, dlatego należało od nowa zrobić zakwas i poczekać ,aż wyrośnie.Chleb już gotowy. Cała kuchnia pachnie. Chleb się studzi , ale
W kuchennym oknie EwyW tym tygodniu w cyklu Wypiekanie na śniadanie Małgosia ze Smaków Alzacji podrzuciła nam pomysł na tygrysi chleb, a przepis został zaczerpnięty od
Kulinarne przygody GatityChleb pszenny z płatkami owsianymi...Złocisty, z chrupiącą skórką.Z dodatkiem płatków owsianych.Obsypany ziarnami.Pyszny, domowy! Składniki:500 g mąki pszennej;500 ml ciepłej wody;25 g świeżych drożdży;1/2 łyżeczki białego cukru;1 łyżeczka soli;4 łyżki płatków owsianych, górskich;2 łyżki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu;2 łyżki pestek dyni + odrobina do posypania(...)mieszam robotem kuchennym przy użyciu mieszadeł, ale można także łyżką, najlepiej drewnianą).Tak przygotowane ciasto wylać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą). Chleb po wierzchu posmarować mlekiem i oprószyć ziarnami.Chleb piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez godzinę.Upieczony chleb (ja wyjmuję jeszcze gorący
Gospodyni Miejskaprzepis: Składniki: 4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ ) 7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach 8 kromek chleba tostowego 4 łyżeczki masła 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki majonezu (najlepiej domowy ) 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-30% Sól, pieprz Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem? Cebulę kroimy w bardzo cienkie półtalarki. Przekładamy
Kuchnia Łukaszaniezwykle smaczną domową konserwę. Jest to wędlina przypominająca mielonkę z odrobiną tłuszczu i pyszną naturalną galaretką. Najważniejsze jest to, że kiełbasa słoikowa domowej roboty nie zawiera polepszaczy i konserwantów. Smakuje wybornie, a najlepiej z pajdą świeżego chleba i kiszonym ogóreczkiem Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej 0,5 kg boczku (surowego) 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 2 płaskie(...)minut. Studzimy i wkładamy do lodówki. Trzeciego dnia czynność powtarzamy, z tym, że gotujemy już tylko 30 minut, studzimy i przechowujemy w chłodnym miejscu *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: Domowa pieczeń rzymska Artykuł Domowa kiełbasa słoikowa pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z ApetytemTwarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: - ok. 400 g sera białego niemielonego ( może
Calzonella.commąki 200 ml passaty, przecieru lub pomidorów z puszki * 100 ml śmietanki kremówki bazylia - może być świeża sól pieprz * u nas jest to domowy przecier, robiony podczas sezonu na pomidory i pasteryzowany w słoiki DODATKOWO (opcjonalnie) : chleb tostowy ser żółty Jeżeli mamy rosół z włoszczyzną, nie wyrzucamy jej, tylko zostawiamy w garnku i całość podgrzewamy. Kiedy bulion będzie ciepły
Kuchnia od dwojgaDziś kawał mięsa mam do zaproponowania , smak super , a za sprawa jedynie mleka , bardzo fajnie smakuje z świeżym chlebem , musztardą francuską , na kolację jak znalazł , więc zapraszam serdecznie do wypróbowania w domowym zaciszu i zajadaniu się z całą rodziną . Składniki 1,5 kg karkówki 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 2 łyżki pieprzu
Mój Smak