chleb domowy - 4322 przepisów (strona:168/289)

Chleb kukurydziany *BEZGLUTENOWY* 356

Kilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem

Truskawkowa Fiesta
Śląski chlebek pszenno – żytni 133

sklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc jeśli to dla Was zbyt dużo polecam zmniejszyć porcję

Smakowy Raj
Chleb z garnka 1183

moim domu co jakiś czas pachnie domowym pieczywem. Najczęściej takie pieczywo jest zjadane tego samego dnia, ale bywa tak, że piekę większą ilość bułek aby moja córcia miała następnego dnia do szkoły a mąż do pracy. Ten przepis na chlebek jest rewelacyjny, ponieważ mimo, że jemy go następnego dnia, w środku nadal jest miękki a skórka jest chrupiąca. Składniki(...)przykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (ok. 5l ) i nagrzać do 220C. Naczynko wyjąć (uważać bardzo gorące), włożyć do niego nasz chlebek i zamknąć. W ten sposób chleb pieczemy 30min. Po 30min zmniejszamy temperaturę do 200C, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25min (do złotej skórki

Amatorka kuchenna
Pumpernikiel na zaczynie 136

Nowy Rok wchodzimy  z naszą  piekarnią u Amber  z pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na Drożdżach z Kminkiem i Ziarnami 171

Nieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił

Made By Mom And Son
Chleb marchewkowy ekspresowy! 1659

się sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które

Kulinarne Przeboje
CHLEB BEZGLUTENOWY ZE SKIEŁKOWANEJ KASZY GRYCZANEJ (BEZ DROŻDŻY, ZAKWASU, TŁUSZCZU, KAZEINY, SKROBII) 214

dobrym składem, za to z wygórowaną ceną, drożdżami, tłuszczem i ulepszaczami owszem. Naprawdę warto poświęcić czas, by móc się zajadać domowym chlebkiem z chrupiącą skórką.  Jakiż był mój zawód, gdy po opracowaniu tego przepisu, wpisałam w wyszukiwarkę frazę "chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej"... Wyskoczyło kilkanaście pozycji, a ja - głupia - myślałam, że dokonałam rewolucji wymyśliwszy tę recepturę. Eeechhhh  ;-/ Przynajmniej

Jeść, by żyć w zdrowiu
Chleb tostowy 154

Dawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego  tutaj ..prosty do zrobienia ..no i smaczny.. 450 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody

Moje domowe kucharzenie
Tortille pszenne domowe 185

Tortilla. Na pewno wiecie co to bo można je kupić w wielu sklepach. Jednak kosztują dość sporo jak na placki z mąki i wody więc dużo

Smaczna Pyza
Domowy chlebek zdrowia 159

Pieczenie chleba sprawia mi wielką frajdę, zwłaszcza testowanie nowych przepisów! Oto jeden z nich.   Składniki ; 5 dag drożdży  3 łyżeczki cukru 1 kg mąki

Apetyczna babeczka
PROSTY CHLEB NA ZAKWASIE 174

Najprostszy, smaczny, pachnący, gorący...domowy chlebek :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w

Przepisy Aleksandry
Chleb kurki z borowikami 174

Chleb który pachnie lasem i grzybami. Do chleba dodałam zupę grzybową borowikową Winiary dzięki czemu zyskał jeszcze fajniejszy smak. Domowy chlebek grzybowy jeszcze ciepły z masełkiem i nic więcej nie potrzebujemy do obkładu. Do pracy, do szkoły, na  śniadanie, przypomni nam zapach lasu, który działa na mnie jak magnes. 45 dkg mąki pszennej typ 650 2 dkg drożdży(...)szerokości foremki. Na ciasto wykładam kurki i zwijam w roladę od krótszego boku. Przekładam do foremki. Piec nagrzewam do temperatury 250 stopni góra dół, wstawiam miskę z gorącą wodą. Chleb piekę 10 minut, po czym zmniejszam na 180 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmuję chleb z foremki, spryskuję zimną wodą i przykrywam ściereczką bawełnianą

wesoła kuchnia
BANANOWIEC Z KAROBEM I ZIARENKAMI PIECZONY W SŁOIKACH (Bezglutenowy) 204

numerem jeden. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych,- mąka owsiana bezglutenowa (sygnowana znaczkiem przekreślonego kłosa), 100 gram,- mąka chleba świętojańskiego - KAROB, - jajka, 4 (8 przepiórczych).- masło, 1/4 kostki,- serek mascarpone. 1/3 opakowania,- cukier trzcinowy, pół szklanki,- cukier waniliowy domowy, odrobina,- mleko w proszku pełne, 3/4 łyżki- ziarenka - mieszanka "Cynamonowy Raj"- morwa biała/Opis użytych składników - m.in mąki bezglutenowej

Wypisz Wymaluj
Domowe pieczywo - Ciabatta - wypiekanie na śniadanie 191

Dzisiaj Ciabatta czyli włoski, biały chleb. Nazwa z języka włoskiego oznacza "kapeć" - zabawne, prawda ? Ciabatty włoskie z różnych rejonów tego kraju mogą się bardzo różnić. Z takiego ciasta można upiec mniejsze lub większe chlebki, długie a'la bagietki albo nieduże bułeczki. Zróbcie jak chcecie. Po pierwszym przeczytaniu przepisu wydawało mi się, że przygotowanie jest trudne i skomplikowane(...)zapewniam, że wcale tak nie jest. Zachęcam do własnego wypiekania bo domowe pachnące pieczywo to ogromna frajda ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chlebek ziemniaczany. 179

wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków(...)wkładamy ciasto i zostawiamy na 20 minut do podrośnięcia.  7. Chlebek pieczmy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut, na piękny, brązowy kolor.  8. Chleb wyjmujemy i studzimy na metalowej kratce.  Smacznego! Pozdrawiam ciepło, Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny

Proponowane wyszukiwania