Prosty domowy krem kokosowy, smakuje jak rafaello, można go zjeść na naleśnikach, chlebie, użyć do kremu do ciasta (o tym wkrótce), lub zjeść prosto ze słoika :) Składniki (na 150 g kremu): - 200 g wiórków kokosowych (nie odtłuszczonych), - 2 łyżki cukru pudru, zmielonego ksylitolu lub odrobinę stewii. Wykonanie: Kremu nie wychodzi dużo, więc można zrobić od razu podwójną porcję
Co na wege obiad?zrobić z nimi porządek tak więc, dzisiaj taki zlepek wszystkiego i niczego.. jak mój cały dzień dzisiaj ;) burger z domowej bułki z batatowymi falafelami, burakiem i majonezem z kalafiora (vegan) chleb na zakwasie z żurawiną cukinia faszerowana ryżem, fasolą czerwoną, kukurydzą posypane serem żółtym potrawka a'la chili con carne, ryż (vegan) dyniowy
More food, love and dreamsewentualnie doprawić do smaku. Przechowywać w lodówce. Przed podaniem można jeszcze hummus skropić oliwą z oliwek i posypać papryką. Podawać np do chleba. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Post w ramach wyzwania u ULI Domowej roboty hummus z ciecierzycy. is a post from: moda na bio The post Domowej roboty hummus z ciecierzycy. appeared first on moda
MODA NA BIOWszyscy przygotowują się już powoli do Świąt ;) i to, czego nie może zabraknąć na świątecznym stole, to pyszny, świeży i domowy chlebek ;)Przepis przywędrował do mnie od Dominiki ;) Polecam - sprawdzony przepis ;)Chleb ze wszystkim :)Składniki:ok. 70 dag mąki pszennej5 dag drożdży3 szklanki ciepłej wodyłyżeczka soliszczypta cukrudodatki: otręby, siemię lniane, słonecznik, mąka żytnia, kminek, prażona cebulkaPrzygotowanie:Drożdże mieszamy z solą
Lawendowe NieboPesto doskonale smakuje z kurczakiem, ale możemy go serwować na przykład do chleba, bagietki, sałatek czy serów. Najlepsze jak dla mnie jest pesto domowej roboty.Składniki na pesto:1/3 szklanki orzechów nerkowcaspora garść świeżej bazylii1 ząbek czosnku4 łyżki oliwy z oliwekparmezan bądź inny drobno starty ser (np. pecorino)sól, pieprzWszystkie składniki blendujemy albo ucieramy w moździerzu.Sposób przyrządzenia:Makaron gotujemy
upichcicWykonanie siostry. Przepis z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning. Świetnie smakują z domowym dżemem - u mnie wiśniowym. Składniki: 450 g mąki pszennej 6 łyżeczek proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 75 g pokrojonego na kawałki schłodzonego masła 2,5 łyżeczki cukru 300 ml mleka Wykonanie: Do dużej miski przesiać mąkę, proszek i sól. Palcami
Pasja Smakudomu :) Tak tak, to nie gotowe bagietki ze sklepu, nacięte, napełnione nadzieniem czosnkowym i ponownie zapieczone. To pyszne, pachnące, chrupiące pieczywo wykonane od podstaw w domowym zaciszu. I może nie uwierzycie, ale ich upieczenie jest bajecznie proste, a do tego zajmuje niewiele czasu :) Niewiarygodne? A jednak ;) Przepis na ciasto podpatrzyłam na jednym z kanałów YouTube, na którym swoje przepisy prezentuje(...)pani Basia Ritz obiecuje, że takie ciasto może stać w lodówce do 14 dni (!) i jeśli będziemy mieli ochotę na świeże, domowe pieczywo, po prostu odcinamy z ciasta taki kawałek jaki jest nam potrzebny do upieczenia bułek czy chleba, a resztę chowamy z powrotem do lodówki :) I jestem pewna, że to się sprawdza, aczkolwiek sama nie przetestowałam, gdyż ciasta zrobiłam
Opowieści z piekarnikaKilka postów temu pokazywałam Wam jak wykonać bezglutenowy zakwas, a w tym wpisie prezentuję chleb kukurydziany. Podajże jest to mój czwarty wypiek i za każdym razem
Truskawkowa Fiestasklepie. Mieszanka dwóch mąk powoduje, że jest on sycący i po prostu pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że w takim chlebie nie ma konserwantów, polepszaczy i nie przejechał przez specjalne maszyny do spulchniania pieczywa. Więc jeśli chcecie spróbować domowego pieczywa polecam. PS. Z tego przepisu wychodzą 2 dość spore chlebki, więc jeśli to dla Was zbyt dużo polecam zmniejszyć porcję
Smakowy Rajmoim domu co jakiś czas pachnie domowym pieczywem. Najczęściej takie pieczywo jest zjadane tego samego dnia, ale bywa tak, że piekę większą ilość bułek aby moja córcia miała następnego dnia do szkoły a mąż do pracy. Ten przepis na chlebek jest rewelacyjny, ponieważ mimo, że jemy go następnego dnia, w środku nadal jest miękki a skórka jest chrupiąca. Składniki(...)przykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (ok. 5l ) i nagrzać do 220C. Naczynko wyjąć (uważać bardzo gorące), włożyć do niego nasz chlebek i zamknąć. W ten sposób chleb pieczemy 30min. Po 30min zmniejszamy temperaturę do 200C, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25min (do złotej skórki
Amatorka kuchennaNowy Rok wchodzimy z naszą piekarnią u Amber z pysznym domowym pumperniklem w ersji amerykańskiej. Wprawdzie nie jest to klasyczny pumpernikiel, który wymaga bardzo długiego czasu pieczenia w niskiej temperaturze, ale skład ciasta jest bardzo podobny. Chleb jest przygotowany na zaczynie drożdżowym pełnoziarnistym i wymaga nieco czasu, natomiast nie jest pracochłonny. Powiem Wam, że taka chrupiąca piętka
Kulinarne przygody GatityNieraz już wspominałam, że mam swoich dwóch faworytów chlebkowych:Chlebek z Ziarnami na Zakwasie i Chleb Pszenno – Żytni na Zakwasie Te dwa chlebki robię nieustannie na przemian Przyszła pora na spróbowanie czegoś nowego. Przeglądając domowy zeszyt z przepisami natknęłam się na chlebek z kminkiem. Tylko i wyłącznie z dodatkiem drożdży, bez grama zakwasu. Z jednej strony mnie ten fakt zasmucił
Made By Mom And Sonsię sam – czyli to co większość lubi najbardziej ;) Wiadomo, że chleb na zakwasie ma więcej pozytywów niż chleb pszenny drożdżowy, lecz gdy szukamy czegoś na JUŻ, to warto wypróbować ten przepis :) Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a co najważniejsze – jest domowy, bez zbędnych spulchniaczy i innych dodatków. Przepis znalazłam u Paulinki z bloga Kotlet.tv , W pierwowzorze występowały bakalie, które
Kulinarne Przebojedobrym składem, za to z wygórowaną ceną, drożdżami, tłuszczem i ulepszaczami owszem. Naprawdę warto poświęcić czas, by móc się zajadać domowym chlebkiem z chrupiącą skórką. Jakiż był mój zawód, gdy po opracowaniu tego przepisu, wpisałam w wyszukiwarkę frazę "chleb ze skiełkowanej kaszy gryczanej"... Wyskoczyło kilkanaście pozycji, a ja - głupia - myślałam, że dokonałam rewolucji wymyśliwszy tę recepturę. Eeechhhh ;-/ Przynajmniej
Jeść, by żyć w zdrowiuDawno nie było chleba tostowego..skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj ..prosty do zrobienia ..no i smaczny.. 450 g mąki pszennej chlebowej 300 g wody
Moje domowe kucharzenie