Domowe masło czekoladowo-orzechowe Pozostając w temacie słodko-dziecięcym czas na domową- pastę czekoladowo-orzechową. Można jej używać do smarowania chleba czy bułek, ale moim dzieciom najlepiej smakuje wyjadanie jej prosto ze słoiczka kawałkiem herbatnika. Bez dodatków konserwujących ...bez oleju palmowego czy syropu glukozowo-fruktozowego... Czekolada, orzechy, olej kokosowy... Do dzieła!!! Przepis pochodzi z bloga Moje wypieki
Piekarz-Kucharz-GarkotłukOstatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba
Apetyczna babeczkaznaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2 15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowa produkcja jogurtu to sprawa dużo prostsza, niż się wydaje. Nie jest to gadżet niezbędny w kuchni, ale myślę że wart zainteresowania. Kupisz
Powiedz dietom nieznaleźć produkt z najlepszym stosunkiem ceny do jakości. 1 , 2 15. Zestaw do produkcji sera i jogurtu Sytuacja podobna do tej z chlebem – większość składów sklepowych jogurtów pozostawia wiele do życzenia. Tymczasem domowa produkcja jogurtu to sprawa dużo prostsza, niż się wydaje. Nie jest to gadżet niezbędny w kuchni, ale myślę że wart zainteresowania. Kupisz
Powiedz dietom nieProsty sposób na wykorzystanie czerstwego chleba..pyszne grzanki ..dodatek do zup, a nawet tak bez niczego do pochrupania. czerstwy chleb oliwa dowolne przyprawy [u mnie zioła
Moje domowe kucharzenieOgórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać
Codziennik Kuchennyudziałem uczestników programu Master Chef kreatywne gotowanie z udziałem Szefów Kuchni z Fundacji Klub Szefów Kuchni wybór laureatów konkursu na Gdyński Chleb gra miejska - Szlakiem Kulinarnym Centrum Gdyni warsztaty z robienia domowej czekolady dla dzieci Ale Weekend Kulinarny to przede wszystkim Rajd Kulinarny i Happy Hours w wybranych, gdyńskich restauracjach. W tym roku dokładnie 20 knajp
Grunt to przepis!Uwielbiam zapach i smak domowego pieczywa. Staram się chocia ż raz w tygodniu upiec chleb w domu. Tym razem wypróbowałam chleb na krupczatce ze sporą ilością zdrowych i smacznych ziarenek. Kto tylko ma ochotę i wolny czas niech zabiera się za pieczenie, bo to bardzo prosty przepis i pyszny chleb. Składniki: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki pszennej
Ala piecze i gotujewypełnią nam jutro śniadanie i powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano
I tu będę miała takie teKlasyk w kategorii sałatek. Wszyscy ją znają i kochają ;) Można by rzec: Ile gospodyń tyle przepisów na sałatkę jarzynową. Idealna nie tylko jako samodzielny posiłek, ale
Tagebuch po polskuPrzeglądałam dziś książki z przepisami na chleb i trafiłam na ten oto przepis. Chlebki wyszły super. Przepis sprawdzony - podaję dalej:) Pochodzi on z z książki "Pieczenie
Domowa Cookierenka AgiNie ma to jak unoszący się po domu zapach pieczonego chleba:) Uwielbiam ten chleb i jestem przekonana, że Wam też zasmakuje. Składniki: 450 ml wody 2
Domowa Cookierenka Agiodczucia :) Polecamy szybkie i oczywiście zdrowe śniadanie do zrobienia w kilka minut. Dzisiejsze menu : jogurt naturalny 1 banan 2 morele 1/2 łyżeczki sosu miętowego domowy hummus (kilka jego wersji znajdziecie na naszym blogu) rzeżucha chleb nan Zobaczcie jak pięknie to wyglądało :) Życzymy miłego dnia i jedzcie zdrowo codziennie. Pozdrawiamy
vegetanieSkładniki: mąka pszenna typ 500 2,5 szklanki pełne, mąka pszenna graham 2 szklanki, drożdże świeże 30 gram, woda ciepła 380 ml, cukier 1 łyżeczka, sól
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże 25 gram, mleko ciepłe 150 ml, woda ciepła 150 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 1 łyżka, mąka pszenna typ 500 55 dag, olej
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 5 dag, woda letnia 200 ml, mleko ciepłe 300 ml, cukier 1 łyżka, sól morska 2 łyżeczki, mąka tortowa 50 dag, mąka żytnia
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże świeże 25 gram, woda letnia 150 ml, mleko ciepłe 150 ml, olej rzepakowy 50 ml, cukier 1 łyżeczka, sól morska 1,5 łyżeczki, mąka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: drożdże suche 7 gram/opakowanie, mąka żytnia 1 szklanka, mąka chlebowa 500 dag, olej 1 łyżka, sól 1,5 łyżeczki, woda letnia 270 ml, siemię lniane
W Mojej Kuchni Lubięsmażyć ja na wysokim ogniu dosłownie kilka minut. Smakuje zarówno jako danie obiadowe np.z ziemniakami i surówką, lub jako kolacja podana z pajdą świeżego chleba. Składniki - wątróbka z indyka 60 dkg. - duża cebula - olej - domowa wegeta - sos sojowy Wykonanie Wątróbkę dokładnie obieram z żyłek i innych niedoskonałości, płukam w zimnej wodzie, osuszam.Kroję na mniejsze podłużne kawałki.Cebulę kroję
Kuchnia z widokiem na ogródSmaczna przekąska na każdą domową imprezę. Składniki na 20 koreczków:5 niedużych, kwadratowych kromek chleba, najlepiej żytniego5 filetów śledziowych wiejskich3-4 ogórki kiszone średniej wielkościkilka cienkich plasterków żółtego sera6-7 małych papryczek pepperoni20 wykałaczek Przygotowanie:Każdą kromkę chleba podziel na 4 kwadraty. Wg. uznania możesz odciąć skórki.Każdego fileta śledziowego pokrój na 4 części.Ogórki kiszone pokrój
Ze smakiem i z pasjąBagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka. Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz
Kuchnia ŁukaszaChlebek kokosowy to lekkie, smaczne pieczywo przygotowane z ciasta drożdżowego, z delikatnie wyczuwalnym smakiem wiórków kokosowych. Przyrządzenie tego chlebka nie różni się od przygotowania zwykłego ciasta
Smakołyki Berenikisię suche i nie kusiły już tak bardzo. Znalazłam przypadkiem stronę w internecie -moja domowa piekarnia- http://www.chleb.info.pl/ i popłynęłam. Nie chce Was zanudzać, jak to raz mi się udało upiec piękny chleb, a dwa razy nie wyszło zachwycająco. Po ponad dwóch latach doświadczeń, udaje mi się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukstało na oknie i kwaśniało, a potem gdy babcia robiła z niego ser. Rano kładła grube plastry na bułkę posmarowaną prawdziwym, domowym masłem, które razem z nią ubijałam w maselniczce. Wtedy wydawało mi się to takie zwykle śniadanie, chleb i ser, teraz za taki ser i takie masło oddałabym połowę królestwa. Moje dziecko takiego sera nie zna, dlatego postanowiłam pokazać
Bernika - moj kulinarny pamietnikMniej więcej co dwa dni piekę świeży chlebek, nie zajmuje mi to wiele czasu, a taki domowy wypiek bardziej nam smakuje i przede wszystkim wiemy co jemy :) Nawet jeśli jest to najzwyklejszy biały chleb, to wiesz, że nie dodałaś/eś do niego żadnych ulepszaczy i "witaminek E" :D Chleb który dziś piekłam jest bardzo prosty, w ogóle kiedy opanuje
MamaOskarkaJeśli ktoś lubi jeść na śniadanie twarożek lub domowe dżemy, konfitury itp. to ten chlebek będzie do tego w sam raz. Posmarowany cienką warstewką „Smakowitej z dodatkiem masła” smakuje znakomicie. Nie za słodki z lekką goryczką za sprawą piwa. Lekki, puszysty i wilgotny. Upiekłam go w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica
Wiem co jempóźniej. ŻYTNIE TOSTY FRANCUSKIE /znany i lubiany; zmodyfikowany;/ 2 jajka 1/4 szklanki mleka roślinnego 4-6 kromek żytniego chleba (w zależności od wielkości) 1-2 łyżeczki ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli do podania: melon, gruszka, wiśnie w syropie domowej roboty, mango, miód, konfitura, inne owoce "miękkie" Jajka roztrzepuję z mlekiem, ksylitolem, cynamonem i solą. Moczę w nich kromki
W kuchni Karmel-itkiBaranówce. No, ale to wiemy już tylko z historycznych przekazów. To, co produkują teraz można kupić, spróbować i ocenić. A asortyment jest naprawdę duży. Kilka gatunków chleba, z chlebem sędziszowskim żytnim oraz wiejskim na czele. Poza tym chałki, strucle, keksy, ciasta krojone, ciasteczka, torty, drożdżówki, pączki i wiele, wiele innych Najpierw szybka degustacja, a potem ruszyliśmy na zwiedzanie. Po zakładzie(...)dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty i „polepszacze” są zakazane. Produkty, wyglądem i smakiem jak najbardziej mają przypominać domowe wypieki naszych Babć. Udało nam się prześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto rośnie w wiklinowych koszyczkach (stąd na każdym bochenku piękny wzór odciśnięty na skórce), każdy bochenek spoczywa na świeżym liściu kapusty
królestwo garówprzygotowywanie zakwasu jest nieżyciowe. Kto go przygotowuje kilka dni wcześniej skoro można kupić gotowy? Ja! Gdy spróbuje się żurku na domowym zakwasie wszystko stanie się jasne :) Składniki: 7 łyżek mąki żytniej razowej typ 2000 kawałek chleba razowego na zakwasie (najlepiej piętki) 5 ząbków czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe litr przegotowanej letniej wody opcjonalnie: 2-3 ziarna(...)czosnku obrać i zmiażdżyć nożem. Do szklanego lub glinianego naczynia włożyć piętkę chleba, wsypać mąkę i dodać czosnek, liść laurowy i ziele angielskie. Zalać letnią wodą i dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Pozostawić na przynajmniej 3 dni (zależy od temperatury otoczenia) przykryte talerzykiem lub gazą. Rady Przygotowując domowy zakwas możemy modyfikować jego skład tak aby pasował do gustów smakowych domowników, zmniejszyć
Pyry na Gazposiekać. W oddzielnym naczynku rozbełtać sos: jogurt, musztardę i przyprawy. W miseczce wymieszać jaja ze szczypiorkiem i zalać przygotowanym sosem. Delektować się pastą z domowym, własnoręcznie wypiekanym pieczywem - a choćby takim jak na poniższych zdjęciach Chlebem z cukinią i porem
Grunt to przepis!Hej! Dzisiaj napiszę o chlebie, bo piec je uwielbiam. Już samo przygotowywanie i dobieranie składników jest ciekawe bo za każdym razem można zrobić inne pieczywo, które
Tylko pysznieSkładniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1
Gospodyni MiejskaJeszcze jako dziecko uwielbiałam domowy pasztet. Niekoniecznie szynkę czy kiełbasę, ale pasztet i to z tak dobrze dopieczonymi brzeżkami… mniam. W sklepie nie kupi się
Mieszam w GarnkuProsty w przygotowaniu chleb pszenny, który idealnie sprawdzi się na leniwe weekendowe śniadania. W oryginalnym przepisie użyto mąki typ 550, ja natomiast wykorzystałam typ 650, ponieważ
Tagebuch po polskulistu do podłużnej koperty), a następnie obróceniu o 90 stopni i złożeniu na pół. Źródło przepisu: Zapach domowego pieczywa . Przepis zgłoszony do listy Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na blogu Zapach chleba
Gospodyni MiejskaOgórki małosolne - są pyszne na chleb z wędliną, do sałatki lub jako dodatek do obiadu. Wbrew pozorom są łatwe i szybkie do przygotowania. Po za tym
Ugotowaćswojej stronie naprawdę ciekawe i nietuzinkowe przepisy, zdecydowanie warte wypróbowania. Na pewno jeszcze do nich zajrzę po kolejne inspiracje :) Chleb wyszedł niesamowicie aromatyczny. Feta wcale nie zdominowała smaku, pomidory suszone, zioła i czosnek nadały mu przepysznego charakteru. Doskonały np. do domowej pasty rybnej na treściwe śniadanie. Do ciasta chlebowego dodałam oleju z pestek dyni BIOLEVITA z saszetki i tymże olejem
Grunt to przepis!Domowe pieczywo jest bezkonkurencyjne. Zapach świeżego bochenka unoszący się po domu przywodzi dobry humor i wspomnienie dzieciństwa. Zapraszam na chlebek nieco mniej klasyczny. Przepyszny, puszysty
Pyry na GazDziś propozycja tostów na ciepło na śniadanie.Składniki:kromki chleba tostowegoplasterki sera żółtegoparówki z szynkikeczupSposób wykonania:1. Na chleb rozłożyć ser, pokrojone w plastry parówki, cienko
Kuchnia domowa Ani