chleb domowy - 4322 przepisów (strona:180/289)

Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie 23354

The post Szybkie zapiekanki na bułkach lub chlebie appeared first on KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 160

Drugą rzeczą jaką uwielbiam robić po makaronach to piec chleb. Ten zapach w domu, smak  i kto by pomyślał, że upieczenie chleba uczy pokory i

Basia w kuchni
Orkiszowy chleb jogurtowy na drożdżach 231

chleby, którymi podczas pieczenia pachnie cały dom. Tak więc i dziś, chciałabym Wam zaprezentować i zachęcić Was do wypieku własnego chleba. To nie takie trudne, a sprawia wiele radości, uwierzcie. Co prawda, dopiero zabieram się do przygotowywania własnego, domowego zakwasu, a zrobię go dopiero wtedy, kiedy już nie będę nigdzie wyjeżdżać i na pewno podzielę się nim z Wami(...)naturalnego (o temperaturze pokojowej) - 2 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) - 1 łyżeczka soli - olej i otręby do wysmarowania i obsypania formy *opcjonalnie: ulubione nasionka lub pestki, zioła Formę do chleba smarujemy olejem i obsypujemy otrębami, a ich nadmiar usuwamy. Wszystkie składniki wraz z przygotowanym zaczynem szybko wyrabiamy na jednolitą masę, aż stanie się gładka i elastyczna. Otrzymane ciasto umieszczamy

Be Fit Be Strong
Chleb cebulowy pszenny – bez wyrabiania 210

Szybki, prosty i niesamowicie aromatyczny chleb. Dodatek wysmażonej na chrupko szalotki dodaje mu delikatnego cebulowego aromatu i lekkiej słodyczy. Niezastąpiony do wędlin, np. domowej szynki, pasuje świetnie także to żółtych i białych serów. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Podsmażamy na małym ogniu na klarowanym maśle do czasu, aż szalotki zmiękną, zrobią się przeźroczyste i widocznie przyrumienione. Mieszamy cebulę przy smażeniu(...)piekarnika, do czasu podwojenia objętości. Podrośnięte ciasto wyjmujemy na szczodrze posypany mąką blat i formujemy bochenek. Pamiętajcie, że to właśnie formowanie przed drugim wyrastaniem decyduje o tym, jak nasz chleb urośnie i jak będzie w ostateczności wyglądał. Odpowiednio uformowany urośnie wysoki i równy. Jeszcze raz polecam ten film na Youtube- formowanie bochenka.   Chleb odłóżcie łączeniem do spodu na naszykowaną

Karo in the Kitchen
Pâte fermentée razowe 153

Podobnie jak inne prefermenty, ma krótką żywotność, nawet przechowywane w lodowce. Musi zostać zużyte w ciągu 48 godzin. W domowych warunkach chyba lepiej przygotować pâte za każdym razem świeże, praca włożona w jego przygotowanie nie jest duża, a efekty wypiekania chleba są lepsze.Składniki na 380 g Pâte fermentée razowego:230 g mąki pszennej razowej150 g wody letniej0

Grahamka, weka i kajzerka
Kiełbasa drobiowa o smaku curry 312

jakoś nie do końca lubię. A właściwie wcale mi nie smakują. Zdecydowałam się więc zrobić domową kiełbasę drobiową. Znalazłam przepis na taką o smaku curry. Kiełbasa okazała się bardzo smaczna. Jadłam ją i na ciepło, zaraz po sparzeniu i na zimno - jako dodatek do chleba. Jest może nieco bardziej sucha niż wieprzowa biała kiełbasa, ale to wynik braku tłustych kawałków

Stare Gary
Domowa pasztetowa 238

Wątrobianka, pasztetowa, smaki dzieciństwa...  Od jakiegoś czasu musiałam się niestety obejść smakiem. Poczytałam co znajduje się w produkowanych pasztetowych... Któregoś dnia w zeszłym roku trafiłam

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z makreli i białej fasoli 195

kilka przypraw. Wiele nie trzeba, by przygotować smaczne śniadanie czy kolację. Pastę podaję najczęściej z plastrem pomidora lub ogórka, kromką chleba i koperkiem. Możecie do pasty dodać także suszone pomidory lub ogórek kiszony - z pewnością wzbogacą smak domowej zdrowej pasty na kanapki. Smacznego:) Składniki: 1 duża makrela 1 jajko ugotowane na twardo 3 łyżki białej fasoli konserwowej Jamar łyżka

Zasmakuj Kuchni
Wegański Bread and butter pudding 148

Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm): 300-350 g pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych

greenscarf
Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami 134

Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan

Delicious Titbits
Kanapki z domowym masłem orzechowym i bananem 144

najprostszą przekąską śniadaniową jest po prostu kanapka z masłem i bananem. A Wy jak zjadacie masło orzechowe? Przepis na domowe masło orzechowe znajdziecie --> TUTAJ   Składniki: 300g orzeszków ziemnych łyżeczka miodu naturalnego opcjonalnie sól morska banan kromki chleba Przygotowanie: Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po kilku minutach konsystencja robi się bardziej płynna), co jakiś

ChilliJemy
Chleb pszenno warzywny 157

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty

Ewa w kuchni
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 273

Przez moje eksperymenty z domowym pieczywem stałam się posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu

Smakołyki Bereniki
Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem 163

Razowiec z jaglanką i płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej(...)wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić

Wanilia i Kardamon
Podsumowanie stycznia 174

dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami i sałatkami....Wyświetleń w styczniu ogółem było 135 987.. Domowe wędliny i nie tylko wędliny

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania