Nie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc
Niespełnione zdolności kulinarnedługo. Owies to również doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, manganu i magnezu. Oczywiście mam na myśli te domowe ciasteczka a nie sklepowe bo tym drugim do właściwości prozdrowotnych stanowczo bardzo daleko.. Daktyle zaś to tzw. "chleb życia" bo tak właśnie mówi się o nich w krajach arabskich. Naturalnie słodkie i bardzo zdrowe. To nie tylko świetne źródło
maniapieczeniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Domowe wędliny są teraz na topie. Szynka wieprzowa, gotowana to wędlina, którą łatwo można przygotować w domu. Tak przyrządzona szynka …
My Blueberry CornerZapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy
Mieszam w GarnkuUwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam więc przyszła pora na ten wypiek. Przygotowanie jest banalne, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość przy jego wyrastaniu. Polecam zostawić chlebek na noc do wyrośnięcia i z rana upiec cieplutkie pieczywo na śniadanko :) Jakim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich łyżek
Codziennik KuchennyDość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego
Smaczna PyzaZwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim
Kuchnia Pokoleńch leb zaparzany z kminkiem Dziś chcę przedstawić wypiek
Miód i pieprzSkładniki : 20 dkg twarogu ( najlepiej domowego, wiejskiego ) kilka łyżek świeżego mleka lub śmietany kilka świeżych listków mięty sól 2 dojrzałe pomidory kilka kromek chleba Sposób wykonania : T waróg rozgnieć łyżką w misce. Dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany, wymieszaj dokładnie razem, aby ser mógł się dać rozsmarować. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj na desce. Wsyp do twarogu, dopraw
Przepisy i porady kulinarnewłaśnie! Pomimo że zaczynam dzień naparstkiem espresso..to mimo wszystko kanapka mój Boże być musi! Upiekłam chleb, tak tak...upiekłam chleb Z TEGO PRZEPISU i dodałam również kromeczki bułki pszennej. A dodatki? Takie jakie miałam. kiełbasa wiejska szynka domowej roboty jaja na twardo pomidor szczypiorek bazylia Skomponowałam kanapki i...zapraszam na pyszne śniadanie w towarzystwie herbatki! Miłego dnia
Z Kuchni Do KuchniZ drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu
Amatorka kuchennaczasami kupujemy w pobliskiej piekarni takie smakołyki to postanowiłam przyrządzić je samodzielnie. I z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że takie domowe są o niebo lepsze, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe;) Przepis pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelman'a "Chleb". U mnie jednak lekko zmodyfikowany, mąkę pszenną zamieniłam na mąkę żytnią razową. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej
Krakowskie smaki AniPożywne bułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie
Zapiski Młodej ŻonyChlebek z mąki kokosowej to kolejne moje podejście do chleba bezglutenowego. Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu . Obie wersje były smaczne, ale
Zdrowa Kuchnia SowyCo powiecie na domowe bajgle? Robiłam je po raz pierwszy wieczorem ubiegłej niedzieli by Córcia mogła wziąć jednego z nich do poniedziałkowego śniadaniowego pudełka. Przyznam szczerze
Dzieje kuchennej WiewióryFilozofia kanapki po góralsku :)Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki
Apetyczna babeczkaUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna
Walijskie PichcenieNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale
Z miłości do słodkościMoją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz
Truskawkowa Fiestadoskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować(...)domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami. Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni1 łyżka
Z butelką mleczka w tledziały tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka o chlebie już nie jest najlepsza). Książka zaczyna się od działu "Egzotyczne owoce i warzywa". Każdy(...)kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne domowe rzeczy, ale ona po prostu uczy
Marder&Marder ManufactureZbliża się powoli jesień a co za tym idzie i wzmożony okres na przeziębienia. Dlatego dzisiaj specyfik do domowej apteczki - sok z czarnego bzu. Zapewne wielu z Was (w tym także ja) pamięta ten sok przygotowywany przez babcię. Gdy tylko czuję, że łapie mnie jakaś infekcja, to zanim sięgnę po leki na przeziębienie "wspomagam" się właśnie tym sokiem, dolewając sobie(...)ostatnim drzewem roku. Kończyła rok, symbolizując śmierć i odrodzenie. Germanie otaczali czarny bez szczególną czcią i składali mu ofiary z chleba, mleka i piwa. Niemiecka nazwa tego krzewu „holunder”, nawiązuje do bogini Holdy, matki bogów, czczonej jako opiekunka ogniska domowego, patronka ludzi i roślin, która łączyła w sobie dobroć Matki Ziemi i promienność niebiańskiego światła. W XVII i XVIII-wiecznych
My simple kitchenzimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny • 8 dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku(...)zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu
Podróż w kulinaria