naszym domu zawsze w weekendy celebruje się śniadania. Nie ma pośpiechu - jest tylko smak. I od zawsze robimy domowe serki śniadaniowe, które potocznie nazywamy śmieciowymi, bo wrzucić można do nich wszystko. Są przepyszne, szczególnie połączone razem ze świeżym, jeszcze ciepłym chlebem z chrupiącą skórką. To smak, który pamiętam od najmłodszych lat. Składniki i przygotowanie: Serek twarogowy z warzywami
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńJednak zawsze jest to domowy wyrób, nie naszpikowany wszelakimi E, dlatego też wg mnie, mimo kaloryczności, taka domowa rolada boczkowa jest super alternatywą do sklepowych "wynalazków". Soczysta, aromatyczna, z nutą czosnku i cebuli sprawdza się jako pyszny dodatek do chleba, albo serwują jako z ziemniakami i sosem jako danie obiadowe. Składniki: 1kg boczku surowego bez skóry sól pieprz
Walijskie PichcenieDziś zapraszam Was do zrobienia domowej tortilli.. to tak naprawdę nic trudnego: mąka, woda i olej... Pamiętajcie, że te palcki to pra pra pra pradziadkowie dzisiejszego chleba. Zawijamy w nie ulubione dodatki: warzywa, mięso, ryby..Są na tyle uniwersalne, że pasują zarówno do pikantnego kurczaka jak i twarożku z wędzonym łososiem..Świetnie sprawdzą się też jako przekąska
kawawszklancemałe kawałki i podsmażamy na masełku. Ogórek obieramy i kroimy na plasterki, a paprykę w paseczki. Kromkę chleba kroimy na jak najmniejsze kosteczki i podpiekamy na malutkiej ilości masła czosnkowego, aż zrobią się chrupiące. [Wkrótce podam przepis na pyszne domowe masło czosnkowo-ziołowe] Parmezan, jeśli mamy w kostce, ścieramy na jak najmniejszych oczkach. Sos: jogurt mieszamy wraz z czosnkiem
Be Fit Be Strongdumna z tego wypieku jak jeszcze nigdy z niczego innego! Uważam za ogromną sztukę upieczenie dobrego, miękkiego, domowego pieczywa. Upieczenie razowego pieczywa to już krok dalej, musi być przecież miękkie i puszyste- mąka razowa jest dość trudna. Ale upieczenie chleba na zakwasie? Własnym, wychodowanym zakwasie? Obłęd, coś nie do wykonania... A jednak! Były trzy próby. Pierwsza była udana tylko
Mango Papajamożna zrobić kolejną. A tak w ogóle to super urządzenie, każdy sobie z nim poradzi i stworzy swoją domową wędlinę. Do zestawu dostałam jeszcze przyprawy ale ja i tak dodaję coś swojego i doprawiam każdą wędlinę inaczej. Dziś drobiowa, na chleb super a nawet na stół na zbliżające się Święta Wielkanocne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnijest to, że możesz dziecku bez wyrzutów sumienia powiedzieć, że może awotellę jeść na śniadanie, ile chce. domowa nutella Porównanie składu Jak widać nutella to nic innego jak miazga cukrowo-tłuszczowa - ohyda! Na pewno nie jest to idealne smarowidło na śniadanie do chleba dla dzieci jak zapewnia reklama. Którą wersję wybierasz? porównanie składu awotelli i nutelli Przepis na awotelle(...)zobaczeniu awotelli wynagrodziła mi wszystko i tylko uśmiechnęłam się pod nosem. No to teraz Mistrzyni Mama (haha!) idzie pranie robić. Inne przepisy z tej serii: Domowe Kinder Country Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello Domowa granola
lady-och-mistrzyni.blogspot.comzapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki na 2 chlebki(...)Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb
Gotowanie...to proste !blogu Proste-przepisy.pl pokazywałem już, jak w prosty sposób możemy upiec sobie pyszny chleb . Jednak nie samym chlebem żyje człowiek, dlatego dziś przedstawię Wam coś, co niedawno kupiłem, i do dziś zastanawiam się, jak mogłem bez tego żyć. Moi Drodzy, przedstawiam szynkowar! Do czego służy szynkowar? Ni mniej, ni więcej – do robienia szynek. A tak naprawdę nie tylko szynek, ale różnych(...)parzymy tak mięso, dopóki nie osiągnie pożądanej temperatury (podanej w przepisie). Gdy osiągnie – chłodzimy szynkowar wraz z mięsem, wstawiamy na noc do lodówki, a rano jemy śniadanie z pysznym, domowym mięskiem. Proste? Proste! A jakie satysfakcjonujące! Czy warto kupić szynkowar? Jeśli macie dość jedzenia sklepowych wędlin i chcecie (często po taniości) przygotować coś swojego, zdrowego i nieprzetworzonego – jest to zakup
Proste-przepisy.plChleb razowy ze słonecznikiem na zakwasie...Puszysty, o miękkim wnętrzu i chrupiącej skórce.Delikatnie pachnący zakwasem. Z ziarnami słonecznika.Utrzymuje świeżość przez dłuższy czas.Pyszny, domowy, pieczony w keksówce.Polecam! Składniki:Zaczyn:2 łyżki zakwasu żytniego;500 ml letniej, przegotowanej wody;2 szklanki mąki żytniej (typ 720);Ciasto chlebowe:250 g mąki pszennej razowej(...)czystą ściereczką, owinąć szczelnie folią (ja wkładam do foliowej reklamówki i szczelnie ją zawiązuję) i odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny do wyrośnięcia.Po tym czasie chleb włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 20 minut, nastepnie zmniejszć temperaturę do 200 stopni (grzałka górna i dolna
Gospodyni MiejskaChlebem dzisiaj u mnie w domu zapachniało, bo świeżej, jeszcze ciepłej kromeczki z masłem mi się zachciało. Nie ciasta, czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem(...)kilku miejscach, po szerokości za pomocą ostrego noża i posypujemy słonecznikiem, przykrywamy zwilżonym ręcznikiem kuchennym lub folią spożywczą posmarowaną olejem. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na min. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30 min. w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Smacznego
Moniki Smakołykiskładniki: kromki chleba np. razowego 1 burak czerwony filety śledziowe cebula majonez sól, pieprz wykonanie: Buraki myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Studzimy
Domowy Smak JedzeniaPropozycja na dziś to mięso do obiadu albo jak wolicie do chleba. I tak i tak jest znakomite bo wypróbowałam. Duży kawał schabu wystarczy rozciąć na
Moje Małe CzarowanieNo kochani dzisiaj zaszalałam i wzięłam udział Wypiekanie na śniadanie - drożdżówki z domową masą makową Razem z Pawłem i Madzią oraz z innymi
Różowa kuchniazgliwiałego sera. "Nie wszystko złoto co się świeci" i... "nie wszystko obleśne, co... po prostu śmierdzi". :)SKŁADNIKI:- ser biały, najlepiej wiejski - 1 kg,- jajka, 4,- masło, 2 łyżki,- vegeta domowa,- pieprz ziołowy,- pieprz czarny,- przyprawy do wyboru - można dodać kminek, paprykę itd- czas,WYKONANIE:Ser, najlepiej wiejski kruszymy i pod przykryciem pozostawiamy w ciepłym miejscu do momentu, aż zacznie gliwieć(...)bądź podjadany podczas procesu termicznej obróbki - prosto z patelni), czy na zimno. Tak czy tak, na chlebie czy jako fondue, a może po prostu jedzony łyżeczką (tak, zdarza nam się) jest po prostu przepyszny. I nie ważne, czy nazwiemy go zgliwiałym, smażonym, domowym, czy po prostu śmierdzącym - zawsze jedno pozostaje. Smak. Cóż, przypomina się od razu "taki jestem biedny
Wypisz Wymalujdumna, że w ogóle mi to nie przeszkadza :) bo jeszcze niedawno nie wiedziałam co to znaczy domowe pieczywo i jak je piec, a teraz staję przy kuchennym blacie i z tego co mam akurat w szafkach piekę pieczywo :) P.s. dziś też upiekłam chleb "co się nawinie" ;) Składniki na 12 bułeczek: ok. 15 g świeżych drożdży ok 1/2 szkl. ciepłej wody
Kolorowy Przepisownik