Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki: 1 cebula 2 – 3 ząbek czosnku 200 g boczku wędzonego 5 – 6 kromek chleba sól mielony czarny pieprz
Ciastka - domowe słodkościNie wiem czy Wy,ale ja uwielbiam mieć w zapasie słoiczki domowej konserwy. Pracy trochę jest,ale warto. Zalega mi w zamrażalce podgardle więc
Niespełnione zdolności kulinarnedługo. Owies to również doskonałe źródło witamin z grupy B, fosforu, manganu i magnezu. Oczywiście mam na myśli te domowe ciasteczka a nie sklepowe bo tym drugim do właściwości prozdrowotnych stanowczo bardzo daleko.. Daktyle zaś to tzw. "chleb życia" bo tak właśnie mówi się o nich w krajach arabskich. Naturalnie słodkie i bardzo zdrowe. To nie tylko świetne źródło
maniapieczeniaMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Domowe wędliny są teraz na topie. Szynka wieprzowa, gotowana to wędlina, którą łatwo można przygotować w domu. Tak przyrządzona szynka …
My Blueberry CornerZapraszam dzisiaj na przepis na schab parzony, w postaci domowej wędlinki. Przygotowanie schabu w nie zajmie Ci dużo czasu. Zapomnij o godzinnym pieczeniu w piekarniku czy
Mieszam w GarnkuUwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam więc przyszła pora na ten wypiek. Przygotowanie jest banalne, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość przy jego wyrastaniu. Polecam zostawić chlebek na noc do wyrośnięcia i z rana upiec cieplutkie pieczywo na śniadanko :) Jakim
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię ani prawdziwy barszcz, ani żurek. Poza tym zakwas ze sklepu nie pachnie przyprawami, czosnkiem i bywa bardzo kwaśny. Przygotowanie domowego zakwasu trwa kilka chwil i jest niebywale proste. Dla przyspieszenia procesu kiszenia można dodać trochę zakwasu na chleb lub soku z kiszonki (ogórki, kapusta). Naczynie z zakwasem powinno stać w ciepłym pomieszczeniu. Składniki: 800 ml wody 8 płaskich łyżek
Codziennik KuchennyDość długo chodził za mną ten pasztet z królika. Nie piekłam go już dawno i stęskniłam się za jego smakiem. Delikatne, królicze mięso, aromat mojego ukochanego
Smaczna PyzaZwykle szynki peklujemy przez kilka dni. dzisiaj chcę Wam podać przepis na szynkę, którą nie trzeba peklować i jest również pyszna. Super szynka z sosem tatarskim
Kuchnia Pokoleńch leb zaparzany z kminkiem Dziś chcę przedstawić wypiek
Miód i pieprzSkładniki : 20 dkg twarogu ( najlepiej domowego, wiejskiego ) kilka łyżek świeżego mleka lub śmietany kilka świeżych listków mięty sól 2 dojrzałe pomidory kilka kromek chleba Sposób wykonania : T waróg rozgnieć łyżką w misce. Dodaj kilka łyżek mleka lub śmietany, wymieszaj dokładnie razem, aby ser mógł się dać rozsmarować. Listki mięty opłucz, drobno posiekaj na desce. Wsyp do twarogu, dopraw
Przepisy i porady kulinarnewłaśnie! Pomimo że zaczynam dzień naparstkiem espresso..to mimo wszystko kanapka mój Boże być musi! Upiekłam chleb, tak tak...upiekłam chleb Z TEGO PRZEPISU i dodałam również kromeczki bułki pszennej. A dodatki? Takie jakie miałam. kiełbasa wiejska szynka domowej roboty jaja na twardo pomidor szczypiorek bazylia Skomponowałam kanapki i...zapraszam na pyszne śniadanie w towarzystwie herbatki! Miłego dnia
Z Kuchni Do KuchniZ drożdżami już się zaprzyjaźniłam, ale co do pieczenia bułek, chleba niestety nie miałam ręki. Zawsze wychodziły mi..... twarde jak kamień mimo, że trzymałam się przepisu
Amatorka kuchennaczasami kupujemy w pobliskiej piekarni takie smakołyki to postanowiłam przyrządzić je samodzielnie. I z pełną odpowiedzialnością stwierdzam, że takie domowe są o niebo lepsze, a najlepiej smakują jeszcze ciepłe;) Przepis pochodzi z książki Jeffrey'a Hamelman'a "Chleb". U mnie jednak lekko zmodyfikowany, mąkę pszenną zamieniłam na mąkę żytnią razową. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej
Krakowskie smaki AniPożywne bułeczki, o lekko orzechowym smaku. Idealne na śniadanie, ale przydadzą się również do przygotowania domowych hot-dogów i zapiekanek. Nie wiele pracy, a efekt... Spróbujcie sami:) Paluchy z ziarnami (na podstawie "Chleb" Jeffrey'a Hamelman'a) ciasto: 540g mąki pszennej 300g wody 30g oliwy z oliwek 10g cukru 10g soli 10g drożdży ponadto: 1 jajo sezam i/lub mak Wszystkie
Zapiski Młodej ŻonyChlebek z mąki kokosowej to kolejne moje podejście do chleba bezglutenowego. Piekłam już chleb na mące migdałowej i zbożowy bez glutenu . Obie wersje były smaczne, ale
Zdrowa Kuchnia SowyCo powiecie na domowe bajgle? Robiłam je po raz pierwszy wieczorem ubiegłej niedzieli by Córcia mogła wziąć jednego z nich do poniedziałkowego śniadaniowego pudełka. Przyznam szczerze
Dzieje kuchennej WiewióryFilozofia kanapki po góralsku :)Bułka razowa lub żytnia, najlepiej z domowego wypieku, konkretne wartościowe pieczywo.Składniki na jedną sztukę:2-3 liści sałaty lodowej1-2 łyżki
Apetyczna babeczkaUwielbiam wszelkie smarowidła do chleba. Najbardziej chyba te z dodatkiem jajka albo twarogu. Są nie tylko zdrowe ale i pyszne. Bo taka domowa pasta zawsze będzie o niebo lepsza od wszelkich sklepowych mazideł :))Na blogu jest już kilka przepisów na pasty np: pochrzaniona pasta jajeczna, pasta makrelowo-jajeczna, pasta z tuńczyka czy tradycyjna
Walijskie PichcenieNiedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale
Z miłości do słodkościMoją ulubioną opcją na śniadanie jest pieczywo. Mianowicie chleb razowy z dodatkami. Postanowiłam zmienić moje menu na bułeczki śniadaniowe. Bardzo pożywne, a zarazem syte zaspokoją nasz
Truskawkowa Fiestadoskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla. Bruschetta z truskawkami jest bardzo smaczna i do tego można przy niej pokombinować(...)domowy sos balsamico, ser kozi, czy pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami. Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębajka - mam wrażenie, że są razowe tylko dlatego, że mają dodany karmel aby były ciemne. W chlebie robionym w domu razowość aż skrzypi w ustach jak piasek. Polecam przeciwnikom białego pieczywa, wielbicielom zdrowego jedzenia, wszystkim w sumie polecam :)Oczywiście jak to chlebek domowy wypiek będzie świeży i smaczny przez kilka dni.1 1/3 filiżanki wody o temperaturze około 20 stopni1 łyżka
Z butelką mleczka w tledziały tematyczne. I w zasadzie zawiera w sobie wszystko. Jeżeli chcemy przyrządzać klasyczne domowe, swojskie potrawy to ta jedna książka załatwia sprawę. Żadna inna nie będzie potrzebna. Z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza książka kucharska jaką mamy (sorry mistrzu Hamelmanie, twoja książka o chlebie już nie jest najlepsza). Książka zaczyna się od działu "Egzotyczne owoce i warzywa". Każdy(...)kilkadziesiąt przepisów. Kolejne działy to: - Kiełbasy własnego wyrobu - Chleb własnego wypieku - Wina, likiery, soki owocowe własnego wyrobu - Przechowywanie i konserwowanie żywności - Grzyby w własnej uprawy w domu i ogrodzie To tak jakby kilka książek zebranych w jednej. Każdy dział stanowi odrębną, pełną treści historię. Ta książka nie tylko pomaga przygotować smaczne domowe rzeczy, ale ona po prostu uczy
Marder&Marder ManufactureZbliża się powoli jesień a co za tym idzie i wzmożony okres na przeziębienia. Dlatego dzisiaj specyfik do domowej apteczki - sok z czarnego bzu. Zapewne wielu z Was (w tym także ja) pamięta ten sok przygotowywany przez babcię. Gdy tylko czuję, że łapie mnie jakaś infekcja, to zanim sięgnę po leki na przeziębienie "wspomagam" się właśnie tym sokiem, dolewając sobie(...)ostatnim drzewem roku. Kończyła rok, symbolizując śmierć i odrodzenie. Germanie otaczali czarny bez szczególną czcią i składali mu ofiary z chleba, mleka i piwa. Niemiecka nazwa tego krzewu „holunder”, nawiązuje do bogini Holdy, matki bogów, czczonej jako opiekunka ogniska domowego, patronka ludzi i roślin, która łączyła w sobie dobroć Matki Ziemi i promienność niebiańskiego światła. W XVII i XVIII-wiecznych
My simple kitchenzimno, pokrojoną w grube plastry z dodatkiem cytryny lub octu winnego. Inspiracją do powstania przystawki była życzliwość marki Garneczki , firmy Ole . Składniki: • 1 litr bulionu drobiowego, najlepiej domowego • 2 łyżki żelatyny • 8 dużych plastrów szynki • 8 plastrów sera żółtego • 2 duże jajka • 1/2 puszki kukurydzy • ½ puszki groszku konserwowego • Ugotowana marchewka • 10 oliwek zielonych • Zielona pietruszka • Sól, pieprz • 1 łyżeczka soku(...)zalewamy następną. Przed podaniem zanurzamy na chwilkę w gorącej wodzie, odwracamy i przekładamy na talerz. Keksówka / Forma do pieczenia chleba i pasztetu metalowa Półkolista blacha do pieczenia z fakturowanymi ściankami z oferty polskiej firmy SNB to klasyczna propozycja do wypieku domowych ciast. Uniwersalna forma do pieczenia wykonana została z blachy ocynowanej i z pewnością przyda się w każdym domu
Podróż w kulinariaOstatnio mało u mnie swojego pieczywa..a wiadomo -obojętnie czy to chleb czy bułki samodzielnie upieczone smakują o wiele lepiej niż te ze sklepu...no , ale
Moje domowe kucharzenie"Mamuszka" obfituje w przepisy tradycyjne i domowe. Przeglądając ją od razu rzucił mi się w oczy przepis na biszkopt. W oryginale z jabłkami, u mnie z
Dzieje kuchennej WiewióryLubicie chleb z ziarnami? jeśli tak, to ten chlebek na pewno Was zasmakuje..w sumie taki chleb można upiec i bez ziaren..ale ja miałam akurat
Moje domowe kucharzeniehttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchniOstatnimi czasy obowiązkowo, chociaż raz w tygodniu, musi być u nas świeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki:250g mąki żytniej,250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić. Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st
Z miłości do słodkościjemu brakło słów. Taki był pyszny! A jedliśmy go z kremowym domowym pasztetem z wątróbek drobiowych, który tamtego dnia przygotowałam. Kawałek zostało nam na drugi dzień i jeśli chodzi o świeżość, to następnego dnia jest równie smaczny i mięciutki. Tu po przepis wpadłam do Pawła z bloga Chleby Info , bo sobie przypomniałam, że kiedyś u niego widziałam fajny chleb
Blondynka Gotujekasy by kupić byle jaką zupę z kartonu może zająć nam więcej czasu niż przygotowanie domowego zakwasu. Domowy barszcz robi się właściwie sam, a otrzymany zakwas możemy przechowywać wiele miesięcy. Należy jedynie pamiętać o usunięciu kromek chleba po 5-7 dniach od nastawienia, choć nie jest to konieczne, o czym przekonałem
kuron.com.plspożycia. Dobór przypraw do sera proszę traktować indywidualnie, według własnego gustu. Ser żółty z czarnuszką oraz igiełkami pomidorowymi jest domowym wyrobem, z którym nawet laik kulinarny może się zmierzyć. Inspiracją był dla mnie przepis Darka znaleziony na blogu Chleba naszego . Prostota wykonania oraz dostępność wszystkich składników to niewątpliwie duże atuty tego przepisu, które zmotywowały mnie do jego wypróbowania. Sam efekt
mojewypiekiinietylkoUwielbiamy domowe pieczywo. Chlebek z garnka w różnych wariantach został już przez nas opanowany do perfekcji - przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej
Kuchnia od dwojgaLubicie domowe chlebki?Jeśli tak to wypróbujcie ten.Jest prosty w przygotowaniu i robi się bardzo szybko.Po raz pierwszy upiekłam ten chleb dwa lata temu i tak został z nami do dziś. Zapominałam już jak smakuje chleb ze sklepu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej ,ale ja mieszam mąki i kombinuje a chlebek za każdym razem jest pyszny. Składniki
Agusiowe smakołykiwędzoną sól, suszoną aronię, salami i palone migdały, które już niemal całkowicie zniknęły i poważnie rozważam możliwość przygotowania domowych (bo nie może to być przecież aż tak trudne). Oczywiście, na zaplanowany posiłek przyniosłam z pracy cztery rodzaje chleba (żeby każdemu dogodzić), ale jednocześnie postanowiłam coś upiec, bo dawno żadne pieczywo z mojego piekarnika nie wyszło. Postawiłam na proste bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzekolejne 30 minut. Po upieczeniu chleb około godziny studzimy na kratce. Raczej nie kroimy na ciepło (chociaż pokusa jest ogromna). Chleb podczas stygnięcia uzyskuje jeszcze swoją pożądaną strukturę. Smacznego! W tym Wypiekaniu na śniadanie udział wzięli: Bożena z Moje domowe kucharzenie Agnieszka z Kuchnia Maryny Lidia, bez bloga, ale z Facebookiem :) Iza ze Smaczna Pyza Bernadeta z Mój kulinarny pamiętnik
Marder&Marder ManufactureKilka minut i jest coś pysznego. Można podać z ziemniakami, ryżem czy kaszą, ja jednak uwielbiam zjadać leczo z chlebem. Składniki: 2 papryki cebula ząbek czosnku 2 pętka kiełbasy kilka pieczarek pomidory w puszce koncentrat pomidorowy sól, pieprz, domowa vegeta, majeranek, bazylia, ostra papryka Cebulę, pieczarki, paprykę kroimy i podsmażamy na łyżce oleju. Przyprawiamy pieprzem i domową vegetą, dodajemy
NA MOIM TALERZUmuszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo, kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć do domowego się nie umywa
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki:1 jajko100ml mleka2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 łyżeczki cynamonu4 kromki4 łyżeczki masła orzechowego8 łyżeczek powideł śliwkowych domowej roboty2 łyżki oliwy z oliwek do smażeniaPrzepis:Jajko z cukrem, mlekiem i cynamonem roztrzepujemy. Następnie kromki chleba porządnie maczamy w jajku i kładziemy na rozgrzaną oliwę. Smażymy na rumiano z obu stron. Po usmażeniu tostów odkładamy je na papierowe ręczniki i "osuszamy". Następnie
Emcia Pichci