Zapraszam na pyszny domowy chlebek pszenno-żytni tym razem na drożdżach z dodatkiem siemienia i otrąb. Otręby można dać dowolne, ja miałam owsiane i takie dałam
Monia miesza i gotujebzika Konwalie w kuchni Kuchnia Alicji Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kulinarne przygody Gatity Leśny Zakątek Magia w kuchni Moje małe czarowanie Moje domowe kucharzenie Nieład malutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Para w kuchni Poradniczanka Smakowity chleb Ugotujmy to Zacisze kuchenne Zakalce mego życia
Kulinarne przygody GatityDomowe pieczywo najlepsze...każdy chyba o tym wie...i jak tylko mam czas piekę i chleb i bułeczki...chleba co prawda dawno nie piekłam ..ale bułeczki dość często..Pyszne bułeczki pieczone... według tego przepisu..moje troszkę popękały podczas pieczenia..ale na smaku nic nie straciły.. 100 g mąki pszennej białej chlebowej [ dałam zwykłą] 1 łyżeczka drożdży instant
Moje domowe kucharzenieKochamy eksperymentować, sprawdzać, testować, łączyć, odkrywać. Tak też było tym razem. Kiedy dostałyśmy propozycję wzięcia udziału w konkursie:"Książęce Mistrzostwa Smaku – Chlebowo Miodowe" ucieszyłyśmy się niezmiernie! Piwo, miód i chleb - wszystko uwielbiamy. Pieczywo wypiekamy same, miód kończy się u nas szybciej niż niejeden produkt "obowiązkowy" w kuchni, a dobre piwo to w naszym domu ulubione %. Co prawda my (nie mówimy(...)chleba - nam skojarzyło się z tym co w chlebie jest najlepsze czyli z "piętką". Gdzieniegdzie na języku zostaje przyjemny posmak miodu. Przyznajemy się bez bicia, że 1 butelka musiała zostać rozlana pomiędzy kucharki (w celach czerpania inspiracji i poznawania składnika). Oczywiście (po pierwszym łyku) wpadłyśmy na to samo! Grzane piwo. Domowy lek na przeziębienie :)Cudowny smak godny polecenia.PS. męskie
Wypisz WymalujPrzyjechałam dzisiaj do domu i będą kontynuować dietę, mam nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy(...)kotletów rybnych panierowanych i smażonych na tłuszczu. Takie kotleciki są idealnym rozwiązaniem, mogą je jeść dzieci i dorośli, nie zawierają ości, na pewno wszystkim będą smakować. Dlatego dziś zapraszam domowe kotlety rybne. Polecam też panierowane kotlety rybne z suszonymi pomidorami . Składniki na ok. 8 kotletów: 500 g filet z morszczuka, 1 mała cebulka, 1 jajko, 1 łyżka siekanej natki pietruszki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKolejna odsłona chleba...korzystałam z tego prostego przepisu..tym razem zrobiłam chlebek z 1 kg mąki..zmieszałam mąkę pszenną z mąką żytnią...dodałam również nasiona konopi . Nasiona konopi łuskane znane jako siemię konopne to ciekawy i cenny dodatek do codziennej diety. Zastosowanie: stanowi doskonałe urozmaicenie każdej potrawy. Polecany jako dodatek do musli, sałatek, koktajli. Idealny jako posypka m.in(...)kasz, kanapek. Można używać jako składnik domowych wypieków. 75 dkg mąki 25 mąki żytniej pełnoziarnistej 5 dkg drożdży 1 l wody ciepłej 4 łyżki cukru 2 łyżki płaskie soli 4 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki otrąb owsianych 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki nasion konopi Wszystkie składniki wymieszać łyżką drewnianą aby tylko połączyć składniki .Przełożyć do foremki , posmarować
Moje domowe kucharzeniemówili mi dobrzy ludzie, że jak zacznę piec chleb w domu, to już nie będzie odwrotu i żaden inny nie będzie mi smakował ? Nooo, to mieli rację ! Dzisiaj kolejna odsłona domowego pieczywa na zakwasie. Tym razem zrezygnowałam z innych ziaren i użyłam tylko siemienia lnianego. A ponieważ nie lubię monotonii w kuchni i zawsze lubię coś urozmaicać, tym razem postanowiłam
Kulinarne przygody Gatitykażdym kraju, w każdym regionie, ba nawet w każdym mieście chleb pita może być nieco inny. Można go przygotować z mąki białej, razowej, atta lub mieszanki różnych rodzajów mąki. Pity mogą się różnić wielkością i grubością, mogą być miękkie lub chrupiące. Można je upiec na patelni, w pierniku, w tradycyjnym glinianym piecu lub na ognisku - wariantów jest bardzo wiele. Jednak(...)gliniane piece, w których wypieka się te chlebki potrafią nagrzewać się do około 500 stopni. Osiągnięcie takiej temperatury w warunkach domowych jest niemożliwe, ale 250 stopni też wystarczy, żeby uzyskać wyśmienitą pitę. Poniżej znajdziecie przepisy na dwa warianty chlebów pita, ten drugi jest bardziej chrupiący. Proporcje na 6 chlebków. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawierzchu ma lekko twardą skórkę, która po kilku godzinach mięknie. Jak na swoja pierwszą przygodę z domowym pieczywem jestem bardzo zadowolona z tego wypieku :) Ów chlebek jest kolejną propozycją do 7-dniowego Wyzwania blogowego. Dzisiejszy temat to "Drożdżowelove", zatem mój chleb na drożdżach doskonale wpisuje się w temat. Składniki: 60 dag mąki pszennej 320 ml ciepłej wody 2 dag świeżych
My simple kitchenCzęsto piekę kawałek mięsa żeby użyć go potem jako wędliny do chleba bo szynki sklepowe nam po prostu nie smakują. Ale pieczeń to pieczeń. Może by tak mięso ugotować ? W sieci krąży mnóstwo przepisów na gotowane schaby, tzw. 5-cio minutowe, jednak ja miałam pod ręką łopatkę. No i dlatego właśnie łopatkę dzisiaj prezentuję.Ponieważ mięso gotowane jest szare(...)jest bardzo apetyczna. W pobliskim sklepie można kupić podobną wędlinę pod nazwą "szynka biała", ale mój wyrób smakuje o wiele lepiej no i przynajmniej wiemy co jemy. Domowe wędliny można też przygotowywać w szynkowarze. Zobacz przepis na Łopatkę z szynkowara. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaWłączam więc kuchnię na drugi poziom i prażę nasiona z nosem w patelni. Kiedy nasiona zaczynają się błyszczeć i są gorące to oznaka, że czas na “blendowanie”. Domowe tahini Składniki: 150 g czarnego sezamu Upraż nasiona na patelni. uprażone nasiona są gorące i błyszczące. Wsyp nasiona do blendera lub malaksera i miksuj przez najmniej 40 minut, aż nasionka(...)pory przyrządzałam hummus z białym tahini ale teraz kiedy mam porcję czarnego tahini będę eksperymentować. Dodaję tahini do wypieków. Sezamowy chleb tostowy jest bardzo aromatyczny i smaczny. A co powiecie na kawę z tahini ? Spara Spara The post Domowe tahini z czarnego sezamu appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaDawno nie piekłam ani bułeczek ani chleba.......przepis na te pyszne bułeczki cytuję za Dorotką. Składniki na 10 - 12 sztuk: 4 szkl. mąki pszennej chlebowej
Moje domowe kucharzeniedzisiejsze grillowe spotkanie proponujemy dania pikantne. W zeszłym tygodniu niechcący przygotowaliśmy trochę za dużo kiełbas więc staną się one bazą również do dzisiejszego grillowania. Przepis na te domowe grillowe kiełbaski znajdziecie TUTAJ . Tym razem przygotujemy je na ostro. KIEŁBASKI DIABELSKIE 4 kiełbaski grillowe papryczka chili jasny miód czerwona słodka papryka (w proszku) ocet winny sos sojowy sól Kiełbasę oczywiście możemy(...)posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Ten sos idealnie będzie się zgrywał z piekielnymi kiełbaskami. A do całości specjalnie dla was wymyśliłem przepis na chleb. Żytni chleb, również lekko pikantny i lekko cierpki (z dodatkiem kawy i pieprzu), tak żeby szedł krok w krok z całą resztą. Staraliśmy się idealnie zgrać smaki i jestem pewien
Marder&Marder ManufactureChleb na liściu chrzanu "prześladował" mnie od pewnego czasu. Najpierw usłyszałam o nim w jakiejś audycji radiowej, potem jedna z blogerek dołączyła swój przepis do prowadzonej przeze mnie grupy Domowe pieczywo w Google (zapraszam), a niedawno znajoma blogerka i nauczycielka Marlena Kowalska pochwaliła się swoim wypiekiem na fb. No i jak tu nie upiec u siebie? Zwłaszcza że chrzanu
Weekendy w domu i ogrodziezrobić grzanki? Domowej roboty grzanki są idealne do zupy, zwłaszcza do zup kremów lub jako dodatek do sałatek. Grzanki to drobno pokrojone w kostkę pieczywo upieczone w piekarniku lub usmażone na tłuszczu np. oleju czy maśle. Grzanki dodajemy do potraw na samym końcu, natychmiast przed podaniem na stół, aby nie rozmiękły. Grzanki można podawać na ciepło i na zimno. Przygotowuję(...)zawsze więcej grzanek i przechowuję je w zamkniętym słoiku aby nie zwilgotniały, Jak skończą się grzanki ze słoika, to czasami przygotowuję jednorazową porcję smażąc pokrojony w kostkę chleb na patelni z olejem, a potem posypuję je ziołami, najczęściej oregano. Jak zrobić grzanki do zupy, na przykład grzanki ziołowe? Składniki: kilka kromek chleba pszennego kilka łyżek oliwy z chili i czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię