chleb domowy - 4322 przepisów (strona:184/289)

Pasta z makreli i białej fasoli 181

kilka przypraw. Wiele nie trzeba, by przygotować smaczne śniadanie czy kolację. Pastę podaję najczęściej z plastrem pomidora lub ogórka, kromką chleba i koperkiem. Możecie do pasty dodać także suszone pomidory lub ogórek kiszony - z pewnością wzbogacą smak domowej zdrowej pasty na kanapki. Smacznego:) Składniki: 1 duża makrela 1 jajko ugotowane na twardo 3 łyżki białej fasoli konserwowej Jamar łyżka

Zasmakuj Kuchni
Wegański Bread and butter pudding 136

Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica 20 cm): 300-350 g pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych

greenscarf
Chleb pszenno-gryczany z orzechami i figami 122

Chleb wyjątkowy lekko słodki z orzechami .... u nas zjadany jeszcze gdy jest ciepły. Wspaniale komponuje się z domowym dżem, twarogiem a nawet z wędliną. Składniki: 200 g mąki pszennej chlebowej 100 g mąki gryczanej 250 g wody 150 g aktywnego zakwasu żytniego 50 g figi 50 g orzechów pekan lub włoskich 1 łyżeczka soli morskiej Dodatkowo: kilka orzechów pekan

Delicious Titbits
Kanapki z domowym masłem orzechowym i bananem 131

najprostszą przekąską śniadaniową jest po prostu kanapka z masłem i bananem. A Wy jak zjadacie masło orzechowe? Przepis na domowe masło orzechowe znajdziecie --> TUTAJ   Składniki: 300g orzeszków ziemnych łyżeczka miodu naturalnego opcjonalnie sól morska banan kromki chleba Przygotowanie: Orzeszki wsypujemy do blendera i miksujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji (po kilku minutach konsystencja robi się bardziej płynna), co jakiś

ChilliJemy
Chleb pszenno warzywny 147

Chleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba.500 g mąki pszennej typ 500350 ml letniej wody5 łyżek oleju rzepakowego50 g świeżych drożdży1,5 łyżeczki soli1 łyżka cukru3 szczypty

Ewa w kuchni
Rogaliki drożdżowe z czekoladą 265

Przez moje eksperymenty z domowym pieczywem stałam się posiadaczką dość dużej ilości drożdży w lodówce i z tego powodu stwierdziłam, że chleb chlebem, ale trzeba przygotować coś na słodko - drożdże się nie zmarnują, a nas ucieszy smak drożdżowego ciasta. Padło na rogaliki drożdżowe z czekoladą. Proste nadzienie, a dla fanów czekolady, do których należę i ja, to smakołyk, któremu

Smakołyki Bereniki
Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem 150

Razowiec z jaglanką i płatkami owsianymi na zakwasie to świeżutki chlebek z domowej piekarni, z pewnością będzie smakował nadzwyczajnie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej typ 650 2 szklanki mąki żytniej razowej 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/2 szklanki płatków jaglanych 1/2 szklanki płatków owsianych 3 łyżki ziaren słonecznika 1/2 szklanki czynnego zakwasu chlebowego 5 g świeżych drożdży 2,5 szklanki ciepłej(...)wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posypać pozostawionymi płatkami oraz słonecznikiem,zaczekać aż troszkę podrośnie .Wsadzić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec około 40 minut. Studzić

Wanilia i Kardamon
Podsumowanie stycznia 163

dziękuję bardzo...Brałam udział we wspólnym wirtualnym pieczeniu chleba i nie tylko chleba..kolejne takie wirtualne spotkania są dalej planowane..takie spotkania z innymi blogerkami/blogerami.. chociaż tylko wirtualne to fajna zabawa...W styczniu najczęściej zaglądaliście między innymi do przepisów z domowymi wędlinami i sałatkami....Wyświetleń w styczniu ogółem było 135 987.. Domowe wędliny i nie tylko wędliny

Moje domowe kucharzenie
Zakwas Z Mąki Żytniej 159

Mój domowy zakwas żytni ma już sporo miesięcy, ale dopiero teraz znalazłam czas żeby podzielić się z wami przepisem na niego. Składniki: 1/2 szkl mąki żytniej 1/2 szkl wody przegotowanej i ostudzonej Dzień Pierwszy - Wieczór Zaczynamy wieczorem. Mieszamy wszystkie składniki w wysokim słoju i odstawiamy w nieprzewiewne miejsce przykrywając nie szczelnie słoik folia alum. lub przykrywka tak aby zakwas mógł(...)wstawiamy go do lodówki na 2-3 dni. Kiedy chcemy upiec chleb z naszego młodego zakwasu , wyjmujemy go rano z lodówki, dokarmiamy 2 łyżkami wody oraz 2 łyżkami maki żytniej, odstawiamy na 3-4 godziny aby zaczął pracować i potem możemy już piec z niego nasz pierwszy domowy chlebek. Po zabraniu odpowiedniej ilości zakwasu, resztę wstawiamy znów do lodówki pamiętając

Gotowanie...to proste !
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 109

smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów(...)uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
Ruiskuorinen olutlimppu, fiński chleb świąteczny w grudniowej piekarni 225

smaczny idealnie wpisujący się w świąteczny klimat. Skórka chrupiąca, niezbyt gruba. Miąższ bardzo delikatny z małymi dziurkami. Jak na chleb drożdżowy długo zachowuje świeżość. Jednym słowem przepyszny! Moje zmiany. Pominęłam kminek, imbir dałam świeży a skórkę pomarańczową gorzką mam domową. Łatwo ją zrobić susząc ekologiczne skórki pomarańczy a potem miksując. Tak zrobiona skórka jest również idealna do ciast, deserów, kompotów(...)uformowałam w bochenek i pozostawiłam ponownie do już ostatecznego wyrośnięcia. Podziękowania dla Kuby za wybranie oryginalnego przepisu. Dziękuję również wszystkim piekącym ten chlebek w grudniowej piekarni. Życzę również udanych chlebów z okazji świąt i do następnego wspólnego pieczenia w roku 2017. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny Starter • około 1 g świeżych drożdży • 75 ml zimnej wody • 90g mąki orkiszowej

Leśny Zakątek
"Szczęśliwe garnki" Beata Pawlikowska 160

potrawy takie jak : zielona fasolka z dzikim ryżem, lemoniada arbuzowa, orzeźwiający koktajl na lipcowy upał, chleb gryczano-jaglany z orzechami i śliwkami, ziołowy gulasz z soczewicy i  warzyw  itd. 5. Jesień - tutaj mamy 33 przepisy takie jak: zupa z dyni z quinoa, domowe muesli z figami, zupa paprykowa z soczewicą, dynia z pomarańczami i dzikim ryżem, garnek jesiennej

kruche babeczki
Chleb z siemieniem lnianym i złotym lnem 150

Chlebek z dodatkiem mąki krupczatki..pierwszy raz taki robiłam..no i jeszcze kiedy znów zrobię..dodam wtedy więcej jakiś ziaren lub pestek..tym razem dodałam troszkę

Moje domowe kucharzenie
Croque monsieur i croque madame 149

Wypiekanie na śniadanie tym razem ciut inne niż zwykle......Małgosia nie zaproponowała żadnego wypieku, ale dała nam pole do popisu..i zamiast wypiekania chleba czy bułek

Moje domowe kucharzenie
Najlepszy żurek na zakwasie z oliwkami 142

wigilię je się barszcz czerwony, czyli codzienną zupą, ale w wersji na bogato, tak żur wielkanocny ma się nijak do codziennego białego barszczu. Przede wszystkim jest przygotowany na domowym zakwasie, który trzeba nastawić co najmniej tydzień wcześniej. Im dłużej stoi, tym jest ostrzejszy w smaku i pyszniejszy. Przygotowuje się go w dużym garnku, bo do wielkanocnego stołu zasiada więcej gości(...)godziny w 2 litrach wody   3 białe kiełbaski średni słoik oliwek zielonych bez pestek butelka domowego zakwasu na żurek – tutaj przepis po pół łyżeczki suszonego majeranku i czosnku niedźwiedziego pół ugotowanego jajka na każdą osobę (do dekoracji) opcjonalnie chleb do żurku na każdą osobę (do dekoracji) posiekany szczypiorek do dekoracji   Jak przygotować żurek na zakwasie z oliwkami

Ugotowane pozamiatane