przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako posypkę na wierzch), do zup, sałatek, kanapek, do bigosu i innych duszonych warzyw, przy wyrobie domowego sera, wina czy przy kiszeniu warzyw. Wspaniale komponuje się w panierce do fety… i nie tylko. Gorąco polecam i życzę
mojewypiekiinietylkoOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzukarczmy, która mieści się na dole budynku. Dla noclegowiczów jest 10% rabatu na całą kartę. Jedzenie jest przepyszne, domowe i nie drogie. Śniadania za 15 zł/os i jest ogromne. Standardowo jajecznica, parówki, ser, dżem, miód, dwa rodzaje chleba oraz kawa lub herbata czy kakao. Na przystawkę polecić mogę bez wątpienia smażony oscypek z żurawiną, na obiad kwaśnicę
pieprzny smaczeksię w foremkach.] Konsystencja ciasta powinna być jednolita, trzymać miskę w której jest wyrabiane. Ani za wodnista, ani za luźna. [ Za sztywna może mniej wyrosnąć, za luźna da mokry chleb.] Tak przygotowane ciasto wkładamy do foremki wysmarowanej oliwą i oprószonej mąką. Wyrównujemy powierzchnię wilgotna dłonią. odstawiamy na ok 4-5 h do wyrośnięcia. Wyrastanie i pieczenie Ciasto jest gotowe(...)skórki. [No może lepszej niż gdy nie posmarujemy. Wątpię czy da się uzyskać ładną w warunkach piekarnika domowego.] Wody nie może być za dużo bo czasem gdy powierzchnia jest "ślisko-szklista" może nie pozwolić na wydostawanie się gorącego powietrza z wnętrza chleba i uzyskamy efekt poduszki powietrznej pod skórką, a w środku nieupieczonego ciasta. W takim przypadku można nakłuć powierzchnie
AZgotuj!mając nie wiadomo ile gotówki zawsze kupiła coś smakowitego. Jest wzorem jeśli chodzi o sprzątanie, robienie zakupów i zarządzanie domowym budżetem. To od niej nauczyłam się oszczędności, robienia bilansu wydatków i przychodów, planowania. To dzięki niej wiem, że wyrzucanie chleba to coś absolutnie zakazanego i że jedzenia NIE WOLNO marnować! Mama jest moją inspiracją z jeszcze jednego bardzo ważnego powodu
Cooking MonsterWłasnoręcznie zagnieciony, w domu upieczony...najlepszy.. 20 dkg mąki chlebowej żytniej Młynomag 30 dkg mąki tortowej Młynomag 5 dkg drożdży 1 łyżka cukru 1,5
Moje domowe kucharzenieśliwkami Blok sezamowy ze śliwkami i nerkowcami Rustykalna tarta ze śliwkami Placek śliwkowo-kokosowy Kaszak "Dzieciństwo Mańki" ze śliwkami Chleb pszenno-gryczany ze śliwkami Pęczak z pijanymi śliwkami i jabłkami Rogaliki nadziewane powidłami śliwkowymi Babcine dwudniowe powidła śliwkowe Domowe ciasto śliwkowe Drożdżówka z twarogiem i śliwkami Ciasto śmietanowe ze śliwkami i przyprawami korzennymi Czekośliwka Kruche ciasto dyniowe ze śliwkami Tarta
Weekendy w domu i ogrodzieDzisiaj jak co roku obchodzimy światowy dzień chleba , no i oczywiście chleb musi być...upieczony samodzielnie...u mnie wybór padł na prosty chlebek , nie wymagający dużego
Moje domowe kucharzenielubię być taka tajemnicza! Teraz więc szybciutko i na temat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało
Pożeraczka, czyli raz adobrzechili i czosnku. Genialnie podkręca smak delikatnych dań - pieczonych na grillu ryb, kurczaka albo po prostu na grzance z chleba i sera. Można go podać do tortilli, burgerów albo jako pikantny dip do maczania pasków z warzyw lub chipsów. Domowy ajwar nie jest wcale bardzo pracochłonny, większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Mój sos robił się w sumie
Kulinarne Inspiracjekanapkowa na słodko! Ta pasta na kanapki jest wyjątkowa, bez problemu możesz nią posmarować chleb czy bułkę swojego dziecka. Jeśli dopadnie Cię chęc na coś słodkiego , posmaruj nią kanapkę. Jeśli dbasz o jakość i bezpieczeństwo używanych w swoim domu produktów, polecam Ci ręcznie przygotowaną Domową Vegetę z ekologicznych warzyw i przypraw. Skorzystaj z aktualnej promocji
IzaGotujeprzepisie na zakwas, czas na chlebek. Smaczny, pięknie pachnący i na dodatek domowy, z chrupiącą skórką i delikatnym środkiem;) Wykonanie nie jest zbyt skomplikowane ale wymaga od nas duuużo cierpliwości. Do wyrastania chleba można użyć specjalnie do tego przystosowanych koszyków bądź zwykłej miski albo foremki keksówki. Przepis pochodzi z forum CinCin . Składniki: szklanka zakwasu żytniego 2/3 szklanki mleka ciepłego
Krakowskie smaki Anizdrowo i ciekawie. Chcę Was dziś zaprosić na rybkę z grilla :) Będzie to takie zdrowe domowe grillowanie połączone ze sprawdzaniem niemieckiej patelni grillowej firmy WOLL :) Zapraszam :)Do grillowania przygotowałam sobie ryby, paprykę, pieczarki i zwykły chleb :) bardzo lubimy taki chrupiący, zgrillowany na samym końcu. Chleb nabiera wtedy dodatkowo smaku tego wszystkiego, co na grillu było
Codzienna kuchnia niecodziennaAkcja 'produkcja domowego pieczywa' ruszyła :) Spodziewajcie się więc w tym tygodniu wpisów poświęconych właśnie tej przygodzie. Od dawna zabierałam się za upieczenie chleba czy bułek jednak po mojej zeszłorocznej, nieudanej próbie skutecznie się zniechęciłam i nie mogłam się zmotywować żeby spróbować raz jeszcze. Tym razem się udało. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne
Ze smakiem i z pasjąMąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można
Miksturownikdomowych odpowiedników był cukier waniliowy, później padło na cappuccino czy też granolę. O przetworach już nie wspominam :-).Dzisiaj przedstawiam Wam domowe masło orzechowe, o wiele zdrowsze niż to, które znajdziecie w sklepie.Do czego je możecie wykorzystać? Oczywiście posmarować nim chleb czy też dodać do brownie lub koktajlu bananaowego i muffinek bananowych.Spróbujecie je przygotować?Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćTegoroczna Wielkanoc, to między innymi szynka, którą Wam dzisiaj prezentuję. Oczywiście był też domowy pasztet, ale pasztet jest u nas na każde Święta (znajdziecie go TUTAJ ), a szynkę - jako wędlinę - piekłam pierwszy raz :) I pierwszy raz tak długo marynowałam - aż siedem dni! Szynka dokładnie przeszła aromatem przypraw, nie była sucha, świetnie kroiła się na plastry. No i ten kolor! Taki(...)peklowa. Ja dodatkowo dałam jeszcze trochę zwykłej soli. Przepis znalazłam w Wesołej kuchni - u Myszy75 i od razu mi się spodobał. Szynka wyszła naprawdę pyszna - szczególnie w towarzystwie chleba na zakwasie i mojego ulubionego chrzanu. Na pewno powtórzę przepis. Może na Boże Narodzenie? :) Poczyniłam kilka zmian i tak podaję przepis, a po oryginał zapraszam do autorki :) Dziękuję za recepturę
Posadzone i zjedzonemięso zamknięte w słoiku. Można je stosować np. do smarowania chleba. Przypomnę - dla niewtajemniczonych - że od niedawna testujemy mieszanki przypraw oferowane przez portal Dobra Kiełbasa. Osobiście nie jestem fanem gotowych mieszanek, ale te możemy polecić z czystym sumieniem, są rewelacyjne. Sprawdziliśmy już kilka i są warte spróbowania. Jeśli lubicie domowe mięsne wyroby to oferta Dobrej Kiełbasy jest właśnie
Marder&Marder ManufactureZachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program
Moje domowe kucharzeniefarsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków kuchni arabskiej. Skorzystałam z przepisu na chlebki pita – Justyny i Doroty z Domowych Wypieków. Składniki: - 450g mąki pszennej (dałam luksusową)- 10g drożdży świeżych (u mnie 1 łyżeczka drożdży instant
mojewypiekiinietylkokoniecznie ją zrobić i spróbować. I NIE ŻAŁUJĘ! Na stałe bowiem wejdzie do naszej spiżarni, i obok domowych przetworów z pomidorów, będzie musiała się obowiązkowo w tej spiżarni co roku odradzać :) Lutenica jest przepyszna! Już sama świetnie smakuje na kromce świeżego chleba. A może być stosowana jako dodatek do dań z grilla, mięs czy serów. Można dzięki niej wyczarować wiele(...)chilli bez pestek 3 płaskie łyżeczki soli morskiej 4 łyżeczki suszonego cząbru 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 100 g oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz czarny do smaku Przygotowanie domowej Lutenicy: Piekarnik nagrzać do 200°C (termoobieg). Paprykę i bakłażana upiec zgodnie ze wskazówkami podanymi w przepisie tutaj . Pomidory lekko naciąć, zalać wrzątkiem, a następnie opłukać zimną wodą i obrać
Moja Delicjarzodkiewką, albo tosta z serkiem i rzodkiewką? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami lub inne ciemne pieczywo 100 g domowego twarogu lub wiejskiego serka twarogowego 1 łyżka jogurtu greckiego łyżeczka oliwy z chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędowolne dodatki - ja ułożyłam plastry pomidora i posiekaną dymkę ze szczypiorem. Całość przykryć drugą kromką posmarowanego majonezem chleba. Jeśli ktoś lubi może tez dodać ketchup. Taka kanapka może zastąpić obiad. Jest bardzo sycąca i smaczna. Dzieci na pewno będą zachwycone takim domowym fast foodem :) A jeśli pozwolimy dzieciom pomagać przy tworzeniu takiej kanapki, będzie smakowała im jeszcze bardziej
Codzienna kuchnia niecodziennaWitajcie :) Ostatnio nasza koleżanka Kasia z bloga Gotuj z Cukiereczkiem bardzo polecała chleb z kaszą jaglaną. Nie była bym sobą gdybym go nie wypróbowała. Powiem Wam
Sama słodycz i szczypta chilireszty danych, ale jeśli zastanowić się nad nimi, to wychodzi, że przeciętne statystyczne 3-osobowe gospodarstwo domowe wyrzuca do śmieci 3 kg jedzenia tygodniowo. Wyobraźcie sobie standardowe zakupy, których waga da 3 kg. Wyobraźcie sobie ziemniaki, marchew, chleb, wędliny...i tak dalej. Te 3 kg to spora ilość, którą można podarować innym ludziom. I możemy to zrobić kontaktując się
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj zapraszam na pyszny chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi. Do wypieku chleba użyłam produktów MŁYNÓW STOISŁAW , wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) jak sobota to musi być pyszny chlebek.Dzisiaj mam dla Was propozycję chleba na kwaśnym mleku z otrębami. Powiem tylko że wyszedł przepyszny a przepis
Sama słodycz i szczypta chilisposób. Wiem, że ta zupa pewnie nie powinna być nazywana barszczem, bo ten prawdziwy powinno sie przygotowywać na domowym zakwasie i wtedy wychodzi najlepszy. Przyznaję, że nigdy takiego nie gotowałam, ale mam zamiar w przyszłości spróbować (skoro zakwas na chleb to nic wielkiego, to może ten barszczowy też się uda :D). Ten jest taki trochę ekspresowy i najlepiej ugotować
FitKotsię oszukiwać... nikt z nas nie wie, co kryje się w sklepowej bułce czy chlebie. Mimo zapewnień producentów, w wielu ich wypiekach często znaleźć możemy konserwanty, barwniki, aromaty i inne zbędne składniki. Właśnie dlatego preferuję domowe pieczywo. Przynajmniej wiemy co jemy ;) Jednym z moich ulubionych rodzajów bułek są właśnie grahamki. Nie są tak lekkie i puszyste
Nastoletnie WypiekanieZauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj(...)innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze do niej wrócę nie raz i upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam. FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM
Zakątek rozkoszy kulinarnychnajpyszniejsze smarowidło do chleba jakie do tej pory zrobiłam .Dawno temu nie znosiłam prawdziwego ,sklepowego paprykarza ,bo zawsze coś nieprzyjemnie chrzęściło między zębami .W domowym ryż zamieniony na kaszę , ulubiona ryba i mogę go jeść codziennie. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej 100 g filetu z dorsza ,mintaja … 2 marchewki mała cebulka koncentrat pomidorowy lub przecier 0,5 łyżeczki chili
Ladylaura.prezentuję Wam szybki i prosty przepis na domowe kajzerki. Najpyszniejsze są zaraz po upieczeniu :). To moje drugie podejście do domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek: 50 dag mąki pszennej typ 550 200 ml ciepłej wody
My simple kitchenmakaronem, natomiast ja przygotowałam wersję z lanymi żytnimi kluskami BOMBA <3 Składniki (1 porcja): 4 łyżki domowej masy makowej (zaparzony i zmielony mak + olejek migdałowy + miód + orzechy włoskie + rodzynki + migdały) kluski - 2 łyżki mąki żytniej do wypieku chleba - 2 łyżki mleka - 1 jajko - 0,5 łyżeczki stewii Sposób przygotowania: Składniki na kluski mieszamy wylewamy przy pomocy łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCzłowiek zawsze sobie roboty dołoży, ale czasami warto :) Tak miałam z domową nutellą, do której przymierzałam się od dłuższego czasu, ale zawsze znalazło się coś ważniejszego
bistro mama