cheddar - 317 przepisów (strona:15/22)

Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 194

średniej wielkości)na foremkiok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać

Stare Gary
Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera 188

masła1 łyżka oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml bulionu1 łyżeczka musztardy3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte200 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejok 150 ml śmietanysól, pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut

Stare Gary
Burger wołowy III 189

Co jakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch

Stare Gary
Panini zapiekane z serem 211

sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej stronyskładniki (na ok 12 kawałków)125 g  sera mozzarella  porozrywanego na małe kawałki100 g startego  ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu  1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g  masła  lekko

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 225

duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego150 - 200 g szpinaku2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)200 g fety, pokruszona100 - 150 g żółtego  sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkęcytryna do podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie

Stare Gary
Bolońskie niespodzianki 188

mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy

Świat Domowej Kuchni
Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką 210

8 kiełbasek np. zwyczajnych2 cebule 750 g ziemniaków150 g śmietany 36% 100 g startego, żółtego sera np. cheddar5 łyżek musztardy1/2 kostki margaryny 2

Świat Domowej Kuchni
Bułeczki serowe – przepyszne! 196

szklanka- proszek do pieczenia – 2 lyżeczki- piwo ( jasne ) – 1/4 szklanki- maślanka – 1/4 szklanki- sól – 1 szczypta- cukier – 1 szczypta- zimne masło – 1/4 szklanki- cheddar – 1 garśc- gouda – 1 garśc- parmezan – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rozgrzewamy piekarnik do 180CBlachę przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy.W dużej misce mieszamy mąkę

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana po meksykańsku 361

ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek – 1 ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko

Ostra na Słodko
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 171

pszenne – 4 szt* białko – 2 szt* sezam – 80 g* olej Kujawski czosnkowy – 125 mlPASTA:* paluszki krabowe(surimi) – 200 g* cebula – 1 szt* ser cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.PASTA:Paluszki krabowe mielimy.Mieszamy

Ostra na Słodko
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 191

miłośników kuchni, czyli edicook. Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko mu, więc bądźcie wyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa meksykańska 223

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie

Smakowity Blog Kulinarny
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 243

Na blogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
We włoskich klimatach 181

Nareszcie! Dostałam potwierdzenie rezerwacji, i już absolutnie i zupełnie na pewno wiem, że jadę na wakacje do Włoch. Spędzę też tydzień w rodzinnej Bydgoszczy, a później

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułki z serem 203

Na podróż, oczywiście, przygotowałam nam bułeczki. Długo się zastanawiałam, jakie upiec, aż w końcu pomyślałam o bułkach z serem. Można je przekroić, posmarować masłem, włożyć plasterek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym 359

Zapiekanka makaronowa z brokułem i kalafiorem w sosie serowym...Dwie warstwy makaronu penne.Między nimi różyczki brokuła i kalafiora.Całość zalana gęstym, serowym sos.A wierzch oprószony

Gospodyni Miejska
Zupa kalafiorowo-pomidorowa 205

kiszonych ogórków.Posypana drobno posiekanym koperkiem.Inna i pyszna! Polecam! Składniki:1/2 średniego kalafiora;3 średnie pomidory;1 łyżka przyprawy uniwersalnej np. vegety;100 g żółtego sera (u mnie cheddar);4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%;250 ml soku z kiszonych ogórków;2 czubate łyżki drobno posiekanego koperku;1 litr gorącej, przegotowanej wody;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania

Gospodyni Miejska
Ślimaczki z ciasta francuskiego 211

Tutaj link do:  Gniazdka z ciasta francuskiegoSKŁADNIKI1 płat ciasta francuskiego2 łyżki ketchupu ( w zależności od upodobań ostry lub łagodny)8 plasterków szynki ( dobrej)10 dag  sera typy cheddar WYKONANIENa płat ciasta rozsmarowujemy  ketchup i ścieramy ser.Układamy kawałki szynki na całości..Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopniSMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Gnocchi z ricottą w sosie serowym 363

ziemniaków* 125 g sera ricotta* 1 jajko* około 1,5 szklanki mąki pszennej ( ilość mąki zależy od mączystości ziemniaka )* sólNA SOS SEROWY:* 150 ml śmietanki 30%* 50 g sera cheddar* 30 g sera żółtego rottdamer lub ementaler* pieprz świeżo mielonyWykonanie:Ugotowane, wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub przepuścić przez maszynkę do mięsa, ewentualnie bardzo dobrze pognieść tłuczkiem.Do ziemniaków dodać

kolorowotorcikowo
Fajita z kurczakiem 1016

Fajita to klasyczna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest pyszna, kolorowa, aromatyczna i można samemu komponować składniki, które nakładamy na tortille. Gorąco polecam  Składniki:3 piersi z

Oryginalny smak
Zapiekane tortille z kurczakiem 792

Ten przepis to świetny pomysł na to jak wykorzystać mięso pozostałe z gotowania np. rosołu. Prosty i niedrogi. Do tego najlepsze będą domowe tortille, ewentualnie

Złote przepisy
Ziemniaki au gratin. 282

Gratin to klasyka francuska, polegająca na zapiekaniu warzyw w śmietanie (mleku ). Możemy zapiekać kalafiory, fasolkę szparagową, szparagi, brokuły i oczywiście ziemniaki. Najsłynniejsze są właśnie "ziemniaki au

Kulinarny karnet Christophera
Fondue serowe. 230

bardzo dobrze dobrane  ,bardzo dobre sery. Najlepsze jest gotowe szwajcarskie fondue. Jeżeli takiego brak, to proponuję wykorzystać poniższy przepis. 250g sera gruyere 250g sera ementalskiego 100gsera cheddar 300ml wina białego francuskiego CELEBRO 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 ząbek czosnku szczypta gałki muszkatołowej i pieprzu białego 1 bagietka pokrojona w kostkę 2X2 cm Kamionkowy kociołek lub inny o grubym dnie

Kulinarny karnet Christophera
Sandacz po polsku z wody. 193

mała cebulka posiekana 1 łyżka kolendry świeżej 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego zmielonego tabasco do smaku 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka soku z cytryny 20 g masła 30 g sera cheddar startego 40 g miękiszu z chleba, posiekanego Pomidory bez skórki  i pestek pokroić w kosteczkę. Wymieszać je z cebulką, kminem , kolendrą i tabasco. Stopić masło i połączyć z sokiem

Kulinarny karnet Christophera
Bakłażan i papryka na focaccii lub podobnym chlebku . 213

focaccia. Składniki. 1 mały bakłażan 1 focaccia 2 łyżki  koncentratu pomidorowego 1 cebula czerwona 1 papryka mała 2 łyżki kolendry posiekanej 1 łyżka parmezanu utartego 1 łyżka sera cheddar utartego 2 łyżki oleju Wykonanie. Plastry bakłażana lekko posolić i usmażyć na złocisto. Focaccię pokroić na 4 części i następnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić z obu stron na rumiano

Kulinarny karnet Christophera
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 346

lemon-pepper Składniki. 25 dag mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego 5 dag masła 1 łyżka cebuli suszonej 9 dag sera cheddar 2 łyżeczki octu 180 ml mleko Wykonanie. Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą. Dodać zmielony pieprz cytrynowy lub jeżeli takiego brakuje, to 1 łyżeczkę otartej skórki cytrynowej

Kulinarny karnet Christophera
Chleb z serem i cebulą 148

suszonych drożdży 5 dag masła 2/3 szklanki ciepłego mleka 2/3 szklanki ciepłej wody 15-20 dag sera żółtego, może być mieszanka serów, ostre zdecydowane smaki jak ser wędzony czy cheddar 1 drobno posiekana cebula 1 łyżeczka gorczycy w proszku sól pieprz czarny mielony Przygotować formę do pieczenia. Na patelni roztopić połowę masła, smażyć cebulę, aż zmięknie i lekko się przyrumieni

Apetyczna babeczka
Tacos 242

czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 pomidor 6-7 pieczarek 250 g kukurydzy z puszki ½ zielonej części cebulki dymki około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego) olej do smażenia Przyprawy do mięsa:* 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/4 ostrej papryki 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen 1/2 łyżeczka słodkiej papryki

Mania Gotowania
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 251

makaronu mini penne tricolore Barilla 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry 1/2 średniej cukinii 2 średnie i obrane ziemniaki 1/2 czerwonej papryki 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach 3 ząbki czosnku 1 bardzo mała cebula 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika 2 szczypty ostrej papryki szczypta kurkumy sól

Moja smaczna kuchnia
Krem czosnkowy wg Anny Starmach 337

chleba odkrawamy skórkę, a miąższ kroimy w kostkę.  Przysmażamy chwilę na rozgrzanej oliwie. 4. Zupę przelewamy do miseczek, posypujemy grzankami i utartym serem (Pani Ania proponuje ser cheddar, ja dodałam parmezan i był bardzo smaczny). Smacznego! :) *Składniki na bulion: 2 marchewki, 2 pietruszki (korzeń), natka pietruszki, 1 por, 1 seler, 2 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, świeżo mielony

My Culinary Art
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 211

danie z makaronu sojowego z dodatkiem kalafiora i nietypową roladą, bo z indyka z bakaliami.  Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku, listki zielonej pietruszki, 15 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 łyżka oleju rzepakowego. Składniki na indyka z bakaliami: 300 g filetu

Moniki Smakołyki
Makaronowa pizza 272

pizza na makronowym spodzie.składniki:600-700 g ugotowanego makaronu nitki, użyłam Czaniecki2 jajka5 dużych plastrów salami4-6 pomidorków cherryprzyprawa do pizzy100 g startego żółtego sera (dałam goudę i cheddara)Ugotowany makaron wymieszać z jajkami i garścią startego sera, doprawić przyprawą do pizzy. Przełożyć do formy na tartę natłuszczonej masłem. Masę makaronową wyrównać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w paseczki salami

Monia miesza i gotuje
LASAGNE ZE SZPINAKIEM, KURCZAKIEM I SEROWYM BESZAMELEM – 4,80 zł 711

całość trzepaczką, dodajemy 2 łyżki mąki. Kiedy nie mamy już grudek, powoli wlewamy ciepłe mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie kładziemy na palnik (średnia moc), dodajemy topiony ser lub starty cheddar (im bardziej żółty i wyrazisty typ sera wybierzecie, tym lepszy będzie sos) i mieszając co jakiś czas, podgrzewamy. W międzyczasie przyprawiamy solą, pieprzem (wg zasady białym, ale czarny też może

Nerds Kitchen
BEZGLUTENOWA ZAPIEKANKA WARZYWNA Z POLĘDWICZKAMI 290

porcji. U nas część została na drugi dzień.Składniki:- 3 cukinie- 2 cebule- 3 duże ząbki czosnku- 2 bakłażany- 200g kurek- 1 cały brokuł- 200g sera żółtego (u mnie cheddar)- 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g)- kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwySos beszamelowy:- 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena)- 300ml zimnego mleka- 300ml wody- sół i pieprz

Smaczne Zdrowe
Lasagne ze szpinakiem 440

wasrtwę) 2 średnie cebule 8 małych pieczarek 450 g szpinaku, świeżego lub mrożonego  garść suszonych pomidorków 3 łyżki sera Ricotta 100-150 g sera Gouda (chociaż lepszy będzie Cheddar) 2 łyżki śmietany (12%, 18 % lub 36%), opcjonalnie przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa Sos beszamelowy 50 g masła 50 g mąki pszennej liść laurowy 3 szkl. mleka przyprawy: sól, pieprz

coolinarnastrefa.blogspot.com
Big Mac - domowy 330

niemieckiego dyskontu i zamiast octu winnego dodałam pół łyżeczki tej zalewy z ogórków :) dodatkowo potrzebne będą: - ogórek konserwowy - sałata rzymska lub lodowa - bułki do hamburgerów - ser topiony w plastrach Cheddar sałatę kroimy w paski, a ogórki w plasterki. PRZYGOTOWANIE: Wyjmujemy nasze kotlety z zamrażalnika i smażymy na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu, kotlety same wytopią tłuszcz. Bułki kroimy

Zainspiruj się kuchnią
Pizza z mozarellą i pieprzem syczuańskim 171

szklanki mąki - 3 łyżki oliwy z oliwek najlepiej włoskiej - ciepła woda (około 1/2 szklanki) - 2 łyżeczki oregano Ponadto: - szynka - chili czerwone i zielone - pieprz syczuański - mozzarella - oscypek 2szt - ser cheddar 3 plasterki - świeża bazylia Mąkę wymieszaną z solą przesypujemy do dużej miski, robimy dołeczek, w którym mieszamy drożdże z częścią ciepłej wody, powstaje tzw. rozczyn. Pozostawiamy w ciepłym miejscu

SMYKWKUCHNI
Makaron z cukinią w sosie śmietanowym 301

Pyszne letnie danie bez mięska - makaron i cukinia. Proste, smaczne danie z pierwszymi cukiniami zerwanymi z mojego warzywniaczka.składniki:250 g makaronu, użyłam tasiemki Czanieckiej2 nieduże

Monia miesza i gotuje
Pesto z pietruszki 171

Idealne do makaronu, pikantne i bardzo aromatyczne, polecam :) natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pestek słonecznika 50 g startego cheddara sól i pieprz do smaku Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, starty ser i zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego

Mienta blog
Hamburgery, pieczone ziemniaczki i pyszny sos-czyli wieczór amerykański 234

być bardzo pyszne danie, polecam gorąco ten przepis! Składniki (na 5 porcji): 5 bułek do hamburgerów (u nas 4 + jedna z ziarnem), przekrojonych na pół 5 plastrów sera cheddar  1 cebula, pokrojona w talarki + 1 pokrojona w bardzo drobną kosktę 1 pomidor, pokrojony w talarki olej rzepakowy pół sałaty lodowej, pokrojonej w cienkie paski 500 gram młodych ziemniaków, wyszorowanych

Mango Papaja
69. Zieleń pod chmurką: czyli lasagne z bobem! 307

szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół szklanki starkowanego, ostrego, dojrzewającego sera Cheddar Przygotowanie: Bób myjemy pod bierzącą wodą, dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w garnku i zalewamy wrzącą wodą - tak aby cała ilość została przykryta. Do całości dodajemy łyżkę masła i szczyptę soli. Gotujemy

Symfonia Smaków
Recyklingowy makaron 242

świeżego szpinaku (mnie został z lazanii) 1 szklankę tymiankowego beszamelu (z tego przepisu) 1-2 ząbki czosnku odrobina tartego sera o dość intensywnym smaku (cheddar będzie w sam raz, ale sprawdzi się także znany wszystkim radamer) przyprawy: sól (niewiele lub nawet wcale ze względu na boczek i sos, które są już słone), świeżo mielony czarny pieprz

Ratunku obiad
Burrito z chorizo i mango 296

żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta pieprzu 1/4 łyżeczki cayenne 1/4 łyżeczki kminu 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 6 łyżeczek startego cheddara guacamole: avocado łyżeczka pasty chili szczypta soli pół łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki zielonego tabasco kwaśna śmietana Cebulę drobno siekamy. Chorizo kroimy na małe kawałki i wraz z cebulką

Mienta blog
Spaghetti pełnoziarniste na szpinaku 185

Składniki:1/2 opakowania spaghetti Pełne Ziarno Lubella1 opakowanie świeżego szpinaku5-6 średnich pieczarek1/2 cebuli2 ząbki czosn 2 łyżki mleka 3,2%100 g sera cheddarsól, pieprzoliwa

kolorowotorcikowo
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 262

mnie łącznie 700g)- 500g pieczarek pokrojonych w talarki- 250ml mleka- 250ml wody- 40g mąki orkiszowej (u mnie typ 750)- 40g masła- ser Emmentaler starty na drobnych oczkach 160g (dałam Cheddar )- 2 łyżki sera Grana Padano lub Parmezanu- oliwa z oliwek do smażenia 1 łyżka- sól i pieprzDodatkowo:- 1 sałata lodowa (u mnie mix: lodowa,rzymska,ruccola,roszponka)- musztarda Dijon

Smaczne Zdrowe
RISOTTO ZE SZPARAGAMI 217

pęczki)- sól i pieprz do smaku+ dodatkowo:- ok.1 szklanki mleka ryżowego (do gotowania szparag) - nie trzeba- olej kokosowy bezzapachowy do podsmażenia ryżu (lub masło)- trochę parmezanu lub startego cheddara (nie trzeba)- szczypior do posypania dania (nie trzeba)- chili w młynku (nie trzeba)Od szparag odłamać końcówki (reszty nie obieramy), dobrze wymyć, najlepiej wymoczyć w wodzie. Następnie pokroić na mniejsze kawałki

Smaczne Zdrowe
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI 273

400g makaronu orkiszowego pełnoziarnistego (lub dowolny inny)- 1 cukinia ok.350g- 250g pieczarek- 1kg zielonych szparag (2 pęczki)- 2 duże cebule- ok.1 łyżki oleju kokosowego- starty żółty ser (u mnie cheddar)Sos beszamelowy:- 60g oleju kokosowego bezzapachowego- 80g mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 500ml wody- 250ml mleka orkiszowego (lub zwykłego)- sól i pieprz do smakuW garnku roztopić olej kokosowy, dodać mąkę i dokładnie

Smaczne Zdrowe
Krem brokułowy z migdałami 173

zyskuje uznanie, znaczy że dobre jest. Krem brokułowy z migdałami 2 woreczki mrożonych brokułów 150 g wędzonego boczku 1 cebula około 500 - 750 ml bulionu 3 garście startego sera cheddar sol, pieprz  ostra papryka mielona 4 łyżki migdałów w płatkach wykonanie Migdały prażymy na suchej patelni. Odstawiamy na bok. Boczek i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy

Przysmaki Karolki
Chleb z serem i pietruszką - Cheese and herb loaf 162

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb z serem I pietruszką. Wykonanie chleba zajmuje ok 10 min :) Muszę przyznac że śniadanie było przepyszne. Warto spróbować , przy

Smaki Edyty
Enchilada makaronowa- zapiekanka meksykańska 278

Dzisiejsza zapiekanka to uczta dla miłośników ostrej i wyrazistej kuchni- jaką oczywiście jest mekasykańska. Powiem tak, ostrość potrawy i delikatność serka i

Smaki Edyty
Buni wersja Parmesan hash browns 197

hash browns to duży placek coś w rodzaju placka po węgiersku .W składnikach są ziemniaki , cebula i parmezan. Nie bardzo wiem czemu  jest to parmezan a nie np. cheddar -widocznie to takie angielskie fusion. W każdym razie placek smaczny. Ja zrobiłam swoją wersję - małe i bez cebuli. Podałam bez dodatków bo sam ser zapewnia smak. Czas: 15 minut Składniki

Buniabaje w kuchni
Kurczak gotowany z sosem serowym 291

ziarna pieprzu czarnego 1 goździk 1 mały grzybek suszony 2 łyżeczki przyprawy do zup w płynie sól do smaku 4 szklanki wody 2 łyżki masła 2 łyżki utartego Cheddara ( albo inny pikantny) 1 łyżka topionego sera kremowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1/2 szklanki mleka szczypta utartej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej sok z cytryny do smaku Umyć mięso

Buniabaje w kuchni
Krem z kantalupy , pietruszki i cebuli 202

Słodkawo-pikantna zupa krem z melona , pietruszki i cebuli. Taki mały wstęp do obiadu. Do tego grzanki ( mogą być serem - Cheddarem lub Parmezanem).Trochę zieleniny do dekoracji - 10 minut pracy i już. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? 394

przepisy na zupy jak i dania główne. DANIA Z KURCZAKA DANIA Z WIEPRZOWINY DANIA Z WOŁOWINY DANIA RYBNE DANIA Z MAKARONEM DANIA Z RYŻEM   Roladki schabowe z serem Cheddar Panierowany kotlet schabowy z mozzarelląConchiglioni (muszle) ze szpinakiem i fetą w sosie beszamelowym Post Obiad. Przepisy na obiad. Co na obiad? pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
SZPARAGI Z SZYNKĄ ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. Oraz jak ugotować szparagi. 222

minut, zielone ok. 3-7 minut. SZPARAGI Z PROSCIUTTO ZAPIEKANE POD SEREM ŻÓŁTYM. /autorski przepis;/ pęczek cieniutkich zielonych szparagów 200g szynki 150g żółtego sera w plastrach (u mnie cheddar) Szparagi ugotowałam według powyższych wskazówek. Wystudziłam nieco. Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni. Owinęłam je w szynkę (miałam bardzo cieniutkie szparagi, stąd na każdy plaster przypadły mi 3-4 sztuki). Wstawiłam

W kuchni Karmel-itki
C - Francuskie paluchy z serem i oliwkami 201

zamieszczam ich kolejny wariant. Francuskie paluchy  z serem i oliwkami Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 80 g seka fromage z pieprzem 10 dkg sera salami 10 dkg sera cheddar  10 dkg sera  parmezan    kilka oliwek czarnych kilka oliwek zielonych nadziewanych papryczkami 1 jajko Sery (poza fromage;) zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Oliwki pokroić

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Jajka zapiekane w kokilkach 161

prostu sami spróbujcie :) Składniki: (na dwie porcje):4 jajka,1 cebula,15 dag chudego boczku,1/2 pęczku szczypioru,1 pomidor,masło do wysmarowania kokilek, odrobina sera żółtego (ja dałam cheddara),sól , pieprz. Cebulę i boczek podsmażamy na patelni na odrobinie oliwy. Kokilki smarujemy masłem, wbijamy jajka, posypujemy podsmażonym boczkiem z cebulą. Następnie dodajemy pomidora pokrojonego w kostkę, szczypiorek oraz posypujemy

Delicious Titbits
Świętujemy trzy mięsiące bloga :) 204

sałatka to Sałatka z rukoli i pieczonego łososia w pomarańczowym dresingu. 8. Byliśmy żartobliwi (Śniadanie misiów), romantyczni (Truskawki na patyku) i sentymentalni (Pyry z gzikiem). 9. Odkrywaliśmy nowe smaki (Cheddar z miodem i włoskimi orzechami, Krem cytrynowy z nutą pomarańczy), z pasją tworzyliśmy nowe potrawy (Wykwintna rolada z indyka w sosie pomarańczowym) i po prostu sprzątaliśmy lodówkę (Miruna z szynką

Delicious Titbits
Ziemniaki pieczone dwa razy 435

Baardzo dobre ziemniaki! Wygodny obiad jak brakuje pomysłu! Przepis wypatrzyłam na stronie I am a food blog, dotyczył co prawda malutkich młodych ziemniaków ale bez

Stare Gary
Makaron zapiekany z łososiem 183

Bardzo dobre danie na zabiegane popołudnie. Nie wymaga dużo pracy, a efekt jest zupełnie niezły. Można użyć dowolnego makaronu, np tego który został nam z poprzedniego

Stare Gary
Makaronowe muszle z mięsem mielonym 358

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dziś proponuję wspaniałe muszle Conchiglioni, które można faszerować na różne sposoby. U mnie z mięsem mielonym z dodatkiem

Marta Gotuje
Muszle z szpinakiem i serem feta 365

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Tak jak obiecałam w poprzednim poście, podaję przepis na makaronowe muszle z pysznym nadzieniem z szpinaku i 

Marta Gotuje