cheddar - 317 przepisów (strona:12/22)

Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 161

ryby  (waga już bez skóry)  u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku     Składniki na kokosowy sos beszamel:  - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka

mojewypiekiinietylko
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 164

oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 158

średniej wielkości)na foremkiok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać

Stare Gary
Zupa kalafiorowa z dodatkiem sera 161

masła1 łyżka oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę1 nieduży ziemniak 150 g , pokrojony w kostkę600 ml bulionu1 łyżeczka musztardy3 łyżeczki sosu Worcestershire 50 g parmezanu lub cheddara, starte200 ml mlekaszczypta gałki muszkatołowejok 150 ml śmietanysól, pieprzgrzanki do podaniaprzygotowanieWolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Na patelni roztopić masło, dodać cebulę i ziemniaki, smażyć przez ok 5 minut

Stare Gary
Burger wołowy III 154

Co jakiś czas nachodzi mnie ogromna chęć na dobre domowe burgery. Wołowina już czekała w lodówce, miałam zamiar przerobić ją na burgery wg jednego z dwóch

Stare Gary
Panini zapiekane z serem 167

sobie dogodzić!inspiracją był przepis z tej stronyskładniki (na ok 12 kawałków)125 g  sera mozzarella  porozrywanego na małe kawałki100 g startego  ostrego sera cheddar 1/4 do 1/3 szklanki posiekanej, zielonej cebuli 3 - 4 czubate łyżeczki majonezu  1 łyżka kwaśnej śmietany (opcjonalnie)2 ząbki czosnku, posiekanegook 20 g  masła  lekko

Stare Gary
Gozleme ze szpinakiem i fetą 189

duża cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku1 łyżeczka mielonej papryki1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego150 - 200 g szpinaku2 łyżki posiekanej mięty (opcjonalnie)200 g fety, pokruszona100 - 150 g żółtego  sera np cheddara, pokrojony w drobną kostkęcytryna do podaniaprzygotowanieciasto:Ciepłą wodę wymieszać z cukrem , wsypać drożdże, odstawić na 7 - 8 minut do spienieniaDo dużej miski przesiać mąkę z solą. Zrobić w środku wgłębienie

Stare Gary
Bolońskie niespodzianki 154

mięsa mielonego1 opakowanie Fix Pikantne Bolognese z chili firmy Knorr1 cebula1 marchewka200 g ugotowanych ziemniaków1 opakowanie ciasta francuskiego3 łyżki margaryny4 łyżki startego, żółtego sera (np. cheddar)100 ml śmietany30 ml oliwyKiedy już przejedzą się nam tradycyjne obiady w stylu kotlet z ziemniakami, możemy z powodzeniem zaserwować to właśnie danie. Bolońskie niespodzianki, to połączenie zapiekanki, tradycyjnego obiadu i oryginalnej formy

Świat Domowej Kuchni
Grillowane kiełbaski pod ziemniaczaną pierzynką 176

8 kiełbasek np. zwyczajnych2 cebule 750 g ziemniaków150 g śmietany 36% 100 g startego, żółtego sera np. cheddar5 łyżek musztardy1/2 kostki margaryny 2

Świat Domowej Kuchni
Bułeczki serowe – przepyszne! 150

szklanka- proszek do pieczenia – 2 lyżeczki- piwo ( jasne ) – 1/4 szklanki- maślanka – 1/4 szklanki- sól – 1 szczypta- cukier – 1 szczypta- zimne masło – 1/4 szklanki- cheddar – 1 garśc- gouda – 1 garśc- parmezan – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Rozgrzewamy piekarnik do 180CBlachę przykrywamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną oliwy.W dużej misce mieszamy mąkę

Ostra na Słodko
Cukinia faszerowana po meksykańsku 320

ryż – 100 g- papryka czerwona – 1 szt- kukurydza – 100 g- cebula – 1 szt- koncentrat pomidorowy – 50 g- czosnek – 1 ząbek- ser cheddar – 100 g- sól , pieprz , chiliSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Cukinie oczyszczamy , kroimy wzdłuż na pół , środek wydrążamy za pomocą łyżeczki.Ryż gotujemy w osolonej wodzie.Mieszamy z mięsem mielonym ( u mnie zmielona łopatka ).Dodajemy jajko

Ostra na Słodko
Smażone tosty sezamowe z pastą surimi 135

pszenne – 4 szt* białko – 2 szt* sezam – 80 g* olej Kujawski czosnkowy – 125 mlPASTA:* paluszki krabowe(surimi) – 200 g* cebula – 1 szt* ser cheddar – 3 łyżki* jajko – 1 szt* sól – 1 szczypta* pieprz – 1 szczyptaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Pieczywo smarujemy z dwóch stron białkiem i obtaczamy w sezamie.PASTA:Paluszki krabowe mielimy.Mieszamy

Ostra na Słodko
Fondue serowo - boczkowe z nutą chili 163

miłośników kuchni, czyli edicook. Popatrzyłam, pomyślałam i ruszyłam do kuchni. Tak właśnie powstało moje pierwsze fondue :) do doskonałości zapewne daleko mu, więc bądźcie wyrozumiali ;)Składniki:200 g sera cheddar,200 g sera ementaler,70 g sera pleśniowego lazur,3 średnie plastry wędzonego boczku,1 duży ząbek czosnku,papryczka chili marynowana - według smaku,ok. 1 szklanka białego wytrawnego wina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa meksykańska 196

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie

Smakowity Blog Kulinarny
Ser dobry na wszystko. Nawet na brak Świąt... 196

Na blogach zrobiło się świątecznie. Wszędzie babki, mazurki, serniki, faszerowane jajka, baranki, zajączki i kurczaczki. Do mnie jeszcze nie dotarło, że Święta za progiem... Po pierwsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania