Muffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów. 1 jajko 185 g mąki pszennej 130 ml mleka 70 ml oliwy z oliwek 80 g sera cheddar lub innego twardego 60 g bekonu 1 łyżeczka proszku
Trzeci talerzłyżeczki soli - 1 op mrożonego szpinaku (może być rozdrobniony jak i w liściach) - 1 pierś z kurczaka - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 kulki sera mozzarella - 50g sera cheddar Drożdże rozpuścić z cukrem i 1 łyżeczką mąki, w 5 łyżkach letniego mleka. Zostawić do wyrośnięcia na ok 10 min. Mąkę wymieszać z solą, dodać oliwę, wodę, resztę mleka i wyrośnięty(...)wyłożyć papierem do pieczenia (ew. nagrzać kamień do pizzy), na środek położyć ciasto i dłonią rozprowadzić ciasto na kształt koła. Nałożyć sos i ułożyć farsz szpinakowo-kurczakowy . Posypać startym cheddarem i poukładać plastry mozzarelli. Piec w 220 °C ok 20 min, do zarumienienia spodu pizzy. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego! * źródło przepisu
CookYourselfszklanki mąki pszennej - 1 op. drożdży instant (7g / 3 łyżeczki) - 2 łyżeczki soli - 2 łyżeczki cukru - 0,5 szklanki mleka - 1 szklanka ciepłej wody - 1,5 szklanki startego sera (cheddara) - 2 duże cebule - olej do podsmażenia cebuli - S&P Z drożdży, mleka i cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok.10 minut). Do miski wsypać(...)podwojenia wielkości. W międzyczasie obrać cebulę i posiekać (ja posiekałam w średniej wielkości kosteczkę :)). Podsmażyć na oleju i przyprawić do smaku. Delikatnie, ponieważ, (jeśli użyjecie cheddara), ser należy do tych ostrzejszych. Odstawić do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części i każdą z nich rozwałkować na prostokąt* (10x15). Wierzch ciasta posypać serem i rozkładamy równomiernie podsmażoną cebulę (zostawiając
CookYourselfdostałam od firmy Czaniecki . I nie to, żebym przysładzała firmie, ale uważam, że są to najlepsze makarony obecne na polskim rynku :) 'makaronowe muszle na beszamelu z kurczakiem, szpinakiem, pod cheddarem' Składniki: * farsz do muszli: - 1 duża pierś z kurczaka (lub dwie mniejsze) - pół opakowania mrożonego szpinaku w liściach - 1-2 łyżki śmietany - 0,5 dużej cebuli. - makaronowe muszle (ok.10(...)kawałek cheddara (lub innego mocniejszego w smaku sera) * beszamel: - 0,5 szklanki mleka - 1 łyżka masła - 1 łyżka mąki - 0,5 łyżeczki soku z cytryny - szczypta gałki muszkatołowej - szczypta białego pieprzu - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz Piersi i cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wylać trochę oleju. Podsmażyć na złoto kurczaka. Dodać cebulę. Przyprawić do smaku. Następnie
CookYourselfmusimy trzeć (no oprócz sera ;). Wystarczy nam miska, łyżka i blender. Prawda, że będzie łatwo? Polecam z czystym sumieniem. 'placuszki z kukurydzy, z papryczką chilli i cheddarem' Składniki (na ok.12 placuszków) - 150g kukurydzy z puszki (odsączonej) - 2 jajka - 75g mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 100ml mleka - 0,5 papryczki chilli - 2 dymki lub pęczek szczypiorku(...)łyżki tartego sera cheddar - sok z 1 limonki - sól - olej do smażenia - schłodzona śmietana/jogurt naturalny (opcjonalnie) Mąkę przesiać do miski. Dodać jajka, mleko, proszek do pieczenia i dużą szczyptę soli. Wymieszać. Dodać kukurydzę i zmiksować blenderem. Na koniec dodać ser i posiekaną dymkę/szczypiorek i wymieszać łyżką. Odstawić na 15-20 minut. Na patelni rozgrzać olej
CookYourselfprzy rondlach nie musi wykluczać zdrowego odżywiania. Wystarczy, że poświęcisz 5 minut na wymieszanie fasolki szparagowej już przygotowanej na parze z komosą ryżową, ajwarem oraz tartym cheddarem. Zapieczesz w piekarnika przez 15 minut i w ekspresowym tempie przygotujesz samo robiący się posiłek dla całej rodziny :) Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 3 Składniki(...)Fasolki Szparagowej Zielonej już przygotowanej na parze Bonduelle, 3 jajka, 1,5 szklanki ajwaru ( najlepiej domowego ), 1 szklanka ugotowanej czerwonej komosy ryżowej, 1/2 szklanki startego sera cheddar , skórka otarta z połowy cytryny, sól i pieprz do smaku, czarny sezam do posypania, kilka pomidorków koktajlowych, kilka łyżek szczypiorku. Przygotowanie: Zamrożoną fasolkę wymieszać z ajwarem, komosą, serem i skórką cytryny
SzczyptaSmaQzamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka, bo go nie lubi(...)Skubnęłam mu trochę kurczaka z cheddarem i dla mnie było ciut za słone, ale ja nie dosalam. Ot tak, nie dosalam i już ;); koszt - 36 zł Desery Sernik z białą czekoladą i laską wanilii na sosie malinowym z bitą śmietaną - wahałam się między sernikiem a Creme Brulee, ale Pani z obsługi poradziła sernik. I może to bardzo nieskromne z mojej
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kremowy dip serowy, niezastąpiony dodatek do nachos (np. na domowy seans filmowy ), przekąsek oraz potraw z grilla. Składniki: 150 g serka topionego Ementaler do smarowania 90 g sera Cheddar (pomarańczowego) (może być też parmezan lub grana padano) 1/2 malutkiej papryczki chili 1/3 szklanki mleka 1/3 łyżeczki suszonej słodkiej papryki Przygotowanie: Do rondelka wlać mleko, dodać serek topiony, bardzo drobno posiekaną(...)papryczkę chili, suszoną paprykę i starty na tarce ser Cheddar. Podgrzewać na malutkim ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. W razie potrzeby doprawić solą. Smacznego
Oryginalny smakobfitował w dania wszelkiej maści. Spora inspiracja była dla mnie marcowa KUCHNIA. Dla Małżona wykonałam pyszną i sycącą zapiekankę. Jeśli lubicie boczek, ser i ziemniaki polecam! Zapiekanka ziemniaczana z cheddarem boczkiem 100 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula pokrojona w piórka 800 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków po 1 łyżce listków tymianku i natki pietruszki 50 ml mleka(...)startego cheddara Piekarnik nagrzewamy do 200 st.C. Boczek wkładamy na patelnie i wysmażamy na rumiano i chrupiąco. Na wytopionym tłuszczu podsmażamy cebulę. Boczek i cebulę oraz zioła dodajemy do ziemniaków. Wlewamy mleko, przyprawiamy sola i pieprzem. Przekładamy do formy do zapiekania i posypujemy serem. Pieczemy ok 15-20 minut
Dzieje kuchennej WiewióryJest to moje ulubione danie kuchni meksykańskiej, tortilla kukurydziana z roztopionym serem. Tradycyjnie stosuje się ser typu Oaxaca, lecz równie dobry jest np. cheddar. Często do quesadilli dodaje się różne opcjonalne składniki – ziemniaki, grzyby, cuitlacoche , pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo itd. Na północy Meksyku używa się tortilli z pszenicy. Moja propozycja to kurczak, papryka najlepiej różnokolorowa, pieczarki(...)piersi z kurczaka 1 opakowanie 4 tortilli kukurydzianych lub pszennych mała puszka słodkiej kukurydzy 1 papryka zółta, 1 czerwona 15 dkg pieczarek 1 marchewka 10 dkg sera typu cheddar lub edam sól oliwa z oliwek łyżka masła pieprz papryka słodka papryka ostra bazylia oregano przygotowanie : kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w paseczki szerokości ok 1 cm, przekładamy do miseczki oprószamy solą
Luźna Kuchniajajkiem. Tyle różnych klopsów ile znajdziemy przepisów. Każdy dodaje coś od siebie i już zmienia się smak klopsa. Mój jest standardowy chociaż tym razem odrobinę inny, ponieważ dodałam sera cheddar. Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa sól pieprz 2 cebule 1 jajko(...)ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki startego sera cheddar 4 jajka ugotowane na twardo około 10 cienkich plastrów wędzonego boczku Przygotowanie: Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Do mielonego mięsa dodajemy jajko, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, bułkę tartą
Amatorka kuchennawszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący się ser – zarówno mozzarella, jak i cheddar. Przepis powstał zupełnie spontanicznie, można powiedzieć z braku laku … i braku pomysłu na kolację. Jak widać – opłacało się kombinować! Kotlety pizzowe smakują fenomenalnie i są świetnym pomysłem zarówno(...)ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula – 1 szt * ser mozzarella + cheddar / gouda – ok. 200 g * sól , pieprz , papryka , oregano – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Składniki na ciasto dokładnie miksujemy. Dodajemy pokrojone salami , odsączoną z zalewy kukurydzę
Ostra na Słodkoparze - 170 g , po odsączeniu 140 g 3 kiełbaski wiedeńskie lub parówki 1 cebula garść pietruszki harissa do smaku sól, pieprz ostra papryka wg uznania 100 g sera cheddar przygotowanie Na patelnię włożyć pomidory, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, sól, pieprz, przesmażać ok 15 - 20 minut. Dodać odsączone fasole, kukurydzę, pokrojone na małe kawałki parówki, pietruszkę. Doprawić do smaku(...)harissą, solą, pieprzem, papryką, dobrze wymieszać, podgrzać. Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu, posypać cheddarem, dowolnie złożyć - ja składałam w kopertkę (jak w tym przepisie). Naleśniki podgrzać w kuchence mikrofalowej, podpiec w piekarniku lub obsmażyć na patelni. Podawać z dowolna sałatą. Smacznego
Stare Garyzimnej wody 2 małe jajka sól, pieprz słodka papryka w proszku gorczyca olej (do smażenia) Dodatkowo: ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule ok. 150 g plasterków sera cheddar majonez ketchup Domowy McRoyal jak z McDonald's - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek(...)trakcie smażenia mięso dość znacznie się "skurczy"). Cebulę kroimy w piórka, ogórki w plasterki. Bułeczkę przekrawamy wzdłuż na dwie części. Na dolną części bułeczki kładziemy plasterek sera cheddar, wykładamy usmażone mięso, następnie drugi plaster sera, ogórek (ok. 2 plasterki), cebulę. Górną część bułeczki smarujemy od wewnątrz ok. łyżeczką ketchupu oraz musztardy i przykrywamy całość. Tak samo postępujemy z resztą
Słodka Stronaserowy smakuje znakomicie i na pewno wykorzystam go w innych kombinacjach. składniki pół opakowania makaronu ( ok.250g) mały kalafior 100 g mascarpone 100 ml śmietany kremówki 100 g sera cheddar szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Kalafior gotujemy do momentu, aż zmięknie, odcedzamy. Na patelni podgrzewamy śmietankę, dodajemy ser mascarpone(...)cheddar starty na tarce o grubych oczkach. Wszystko mieszamy , aż do momentu połączenia się składników w jedną masę. Przyprawiamy i jeszcze chwilkę gotujemy. Makaron przekładamy do miseczki wraz z kalafiorem i oblewamy sosem. Smacznego! p.s. Przepraszam , ale w zamieszaniu zapomniałam zrobić zdjęcia dania na talerzu
Cukier&Puder