dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła -pół cebuli czerwonej posiekanej -łyżeczka masła klarowanego -makaron do lazanii -dwie rynienki aluminiowe do pieczenia wymiarów płatów makaronu(...)wyrabiamy z papryką, solą, pieprzem i oliwą. Wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię. Smażymy 4-5 minut. Do rynienki wkładamy płat makaronu, na niego sos brokułowo - serowy, mięso i plaster cheddara, zamykamy kolejnym płatem makaronu. znów sos i tak dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem. Zamykamy folią aluminiową, i wkładamy
BaRepasmateriał do przygotowania szybkiego i atrakcyjnego posiłku. Przyznacie, że lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci? Dziś u mnie burrito z wołowiną w sosie pomidorowym, zapiekane pod aromatycznym cheddarem. Pyszna klasyka! Składniki: 400g mielonej wołowiny 2 puszki pomidorów (w sezonie lepiej sprawdzą się świeże) puszka kukurydzy lub/i czerwonej fasoli 1 papryczka chili 2 ząbki czosnku 1 duża(...)czerwona cebula szczypta kminu rzymskiego szczypta cynamonu łyżeczka słodkiej papryki garść liści kolendry sól łyżka oliwy z oliwek 6 tortilli ser cheddar Przygotowanie: Na oliwie z oliwek zeszklić posiekaną drobno cebulę z czosnkiem, dodać pokrojoną w cienkie plasterki papryczkę i przyprawy (słodką paprykę, cynamon, kmin). Zamieszać. Dodać mięso i smażyć mieszając często, aby mięso równomiernie zmieniło kolor. Doprawić
Kulinarne Inspiracjechwilę na przygotowanie domowych chipsów zamiast podawać sklepowe gotowce z „dodatkami”. Do ich wykonania potrzebne będę tylko kartofle i ser. Ja swoje chipsy zrobiłam z niebieskich ziemniaków i sera cheddar z szałwią. Oczywiście można przygotować je z białych ziemniaków. Może być ser cheddar, parmezan... ziemniaki, ser (cheddar) olej ryżowy do głębokiego smażenia Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Olej
królestwo garówklik ). Pracy przy tych ślimaczkach nie jest za wiele, więc warto wypróbować. Kombinacji smaku nadzienia są jest mnóstwo. Dzisiaj wersja zielona :) 'drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem cheddar' Składniki: * ciasto: - 3 szklanki mąki pszenej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cukru - 40g świeżych drożdży - 1 szklanka mleka - 1 łyżeczka soli - 4-5 łyżek oleju * farsz(...)szklanki dobrze upchniętego świeżego szpinaku (użyłam baby) - 2 ząbki czosnku - 2-3 łyżki oliwy z oliwek - 3 połówki pomidorów suszonych z oliwy - 1 szklanka startego na grubych oczkach cheddar'a - S&P - 1 rozkłócone jajko Z drożdży, mleka, cukru i 1 łyżki mąki pszennej, zrobić zaczyn. Odstawić w ciepłe miejsce, żeby "ruszyły". Pozostałą mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać
CookYourselflodówce, opakowanie makaronu... i przypomniałam sobie tamto obejrzane danie. To moja całkowita improwizacja, ale wyszło świetne! Kolejne danie na bazie produktów SM Mlekovita <3 Składniki: 250 g sera Cheddar Mlekovita 60 ml śmietanki 36% Mlekovita 100 g ser topiony ementaler Mlekovita 50 g sera feta Favta Mlekovita 1 łyżka masła klarowanego Mlekovita 1 szalotka 250 ml bulionu drobiowego biały(...)kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Wlewamy bulion, dodajemy odrobinę ziół prowansalskich i gotujemy kilka minut (odparowując trochę płynu). W między czasie ser feta kroimy w mała kostkę, ser cheddar ścieramy na tarce na większych oczkach. Kiedy część naszego bulionu odparuje wlewamy śmietankę i mieszamy. Następnie dodajemy fetę i ser topiony podzielony w mniejsze kawałki. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się
Malinowe Pocałunkirośnie wielka radość. Pierwsza ścięta kępka to kulinarne święto. Była już zupa (klik) i bułeczki (klik) , był też makaron (klik) . Teraz pora na wytrawne scones z cheddarem - rozrywane jeszcze na ciepło i nurkujące w kremowym, cudownym po prostu hummusie z czosnkiem niedźwiedzim . Zielona uczta. Pachnąca wiosną. Idealna na piknik, ten pierwszy majowy. Nie byłabym(...)sobą, gdybym nie myślała już o kolejnej porcji. Dziękuję Haniu! - zajrzyjcie do Hani na jej czosnkowe przysmaki! WYTRAWNE SCONES Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM I CHEDDAREM /na 8 porcji, przepis znaleziony tu - klik / Pyszne, mocno serowe, pełne czosnkowego aromatu i smaku. Na zewnątrz chrupiące, w środku puchato-kremowe. 250 g mąki pszennej 75 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
KUCHARNIAspędzało mi sen z oczu. Jednak udało się i wracam, pełna sił i nowych pomysłów. Dziś chciałabym zaprosić Was na świetną roladę serową z warzywami. Idealny smak cheddara połączony z kremowy serkiem i te chrupiące warzywa... Ja podałam ją w towarzystwie sałaty i pysznego sosu malinowego. Idealna przekąska, która pięknie się prezentuje. Danie całkowicie boskie. Składniki: opakowanie(...)sera cheddar w plastrach Lactima kawałek papryki kilka gałązek szczypiorku serek naturalny kremowy 200g 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny sałata sól, pieprz do smaku ulubiony sos kiełki/rzeżucha Wykonanie: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej przegotowanej wody i odstawiamy do napęcznienia. Po kilku min wstawiamy ją na chwilę do mikrofali i rozpuszczamy, uważając aby jej nie zagotować
Malinowe PocałunkiGrander to jedna z największych kanapek jakie można zamówić w restauracji KFC. Charakteryzuje go duża bułka, duży kawałek kurczaka w chrupiącej panierce, plasterek sera Cheddar oraz dwa plasterki soczystego pomidora i sałata. Burgera na wzór Grandera możemy dość łatwo przygotować samodzielnie w domu. Ten domowy Grander nie odbiega smakiem od kupionego w restauracji, jest równie smakowity i przede wszystkim mamy(...)szklanki mąki na panierkę ciasto: jajko 1/2 szklanki mąki odrobina mleka szczypta soli pieprz odrobina chili sałata lodowa (lub inna) ok. 2 pomidory kilka plasterków sera Cheddar 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstej śmietany 12% lub 18% sos barbecue Domow y Grander jak z KFC - Sposób przygotowania: Bułeczki: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek
Słodka Stronanajbardziej lubianych kanapek z McDonald's - Big Mac jest niemal wizytówką McDonald'sa. Charakteryzuje go duża, składająca się z 3 części bułka, podwójna porcja mięsa wołowego, plasterek sera cheddar oraz warzywa takie jak: ogórek konserwowy, sałata oraz cebula. Jego wyjątkowego i charakterystycznego smaku nadaje również " Sos Big Mac ", który znajdziemy we wnętrzu hamburgera. Uwielbianego przez wielu(...)smażenia) Dodatkowo: domowy sos do Big Maca (z tego przepisu ) ok. 2-3 górki konserwowe 1-2 cebule sałata lodowa (do dekoracji można użyć ozdobnej) kilka plasterków sera cheddar Domowe Hamburgery - Sposób przygotowania: Bułeczki: Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem 2 łyżek cukru i ok. 3 łyżek mąki. Odstawiamy na 10 minut
Słodka Stronachyba przez wygląd i użycie dużej ilości sera. W rzeczywistości jest to coś na kształt jędrnego, dużego omletu, ale jajko użyte w przepisie czuć delikatnie tylko, jeśli zamiast sera cheddar dodasz goudę . Ja zrobiłam tak za pierwszym razem, i choć i tak z miejsca zakochałam się w tej recepturze, oszalałam na jej punkcie dopiero po dodaniu sera cheddar. Nigdy już
Gotowanie to kochaniecheddara150 g serka typu almette ziołowydo otoczeniapapryka w płatkach (słodka lub ostra, jak wolimy)szczypiorek drobno posiekanyziarna sezamuprzygotowanieCheddar zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce wymieszać widelcem cheddar z serkiem Almette.Z otrzymanej masy uformować kulki wielkości orzechów. Z tej porcji wyjdzie ok 18 kulek. Na talerzyki wysypać przyprawy i obtoczyć w nich serki
Stare Garyłyżka-sól – 1 łyżeczka-pieprz mielony -1 szczyptaDODATKOWO:-pieczywo pszenne – 100 g-świeża bazylia – 1 pęczek-olej Kujawski z czosnkiem i bazylią – 100 ml-ser cheddar – 100 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:GRZANKI: Bazylię drobno siekamy i mieszamy z olejem. Zalewamy pokrojone w kostkę pieczywo. Odstawiamy na ok.15 min a następnie rumienimy na suchej patelni. KREM: Obrane ziemniaki(...)ziemniaki będą miękkie. Wyciągamy ziele i liście, a całość miksujemy blenderem na gładki,aksamitny krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.CAŁOŚĆ: Przez podaniem na talerzach obficie posypujemy startym cheddarem i grzankami. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 150C przed ok.15minut. Podajemy gorący! PORADA: Cheddar możemy zastąpić dowolnym serem żółtym o ostrym smaku.Przepis powstał jako efekt współpracy z ZT Kruszwica
Ostra na Słodkosposób, dzięki czemu chlebek będzie miał ten fantastyczny, ciekawy kształt. Idealnie nada się na piknik, gdyż kromki można bezproblemowo odrywać i nie potrzeba tu noża. Poza tym wyraźny smak cheddara i musztardy nadają mu takiego charakteru, że wystarczy odrobina masła. Piwo nie jest wyczuwalne w smaku, i w sumie wydaje mi się, że można by je zastąpić wodą. Ale wtedy(...)nazwa nie brzmiałaby tak intrygująco, nieprawdaż...?Przepis znalazłam na blogu Kuchenne fascynacje, gdzie znajdziecie zdjęcia, jak przygotować chlebek krok po kroku.Piwny chlebek do odrywania z cheddarem i musztardąSkładniki:(na keksówkę 12x20 cm)ciasto:140 ml ciemnego piwa55 g masła315 g mąki pszennej40 g mąki żytniej7 g suchych drożdży1 łyżka cukru1 łyżeczka soli2 jajkanadzienie:40 g masła15 g ostrej musztardy170
Pożeraczka, czyli raz adobrzeszkoda, że nie wykorzystujemy jej jest smaczna zrobiona na słodko i jak w postaci słonej. Ja tym razem podałam ją z suszonymi pomidorami połączonymi z kurkami pod kołderka sera cheddar. SKŁADNIKI :czas przygotowania 70 minut porcja na 4 - 5 osób - kaszka kukurydziana (może być też mąka kukurydziana lub kasztanowa) 180ml- mleko 750 ml ( można równie dobrze użyć wody)- masło(...)150gr- kurki 1 op ( użyłam 3 garście)- pomidory suszone 7 szt - cebula szalotka 1 szt - ser cheddar 100 gr- śmietanka 12% 100ml- tymianek 2 gałązki ( płaską łyżeczkę suszonego)- bazylia świeża kilka listków- kolendra suszona pół łyżeczki- sól- świeżo zmielony pieprz- 4-5 miseczek do zapiekania(można też zapiec w jednym większym naczyniu i poporcjować przed podaniem )SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchniobiad, kolację lub dodatek do innej potrawy. Piekielnie ostre, wciągające po prostu pyszne. Avocado zapiekane z jajkami, polędwicą i cheddarem. A jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami to wystarczy pominąć dodatek pasty z papryczek. Polecam! 2 dojrzałe avocado 4 małe jajka 2-3 plasterki polędwicy łososiowej w ziołach (gdybym akurat miała pod ręką to dodałabym chorizo, pasowałoby tu idealnie(...)cheddara łyżeczka sambal oelek (lub innej pasty z papryczek) sól, pieprz, szczypiorek, pietruszka do smaku Avocado przekrawamy na pół i wyrzucamy pestki. Otwory po pestce smarujemy pastą sambal oelek. Wbijamy w nie jajka. Polędwice kroimy na mniejsze kawałki, ser ścieramy. Posypujemy nimi avocado. Przyprawiamy solą i pierzem. Pieczemy w 180stopniach około 17-20 minut. Następnie posypujemy posiekaną pietruszką i szczypiorkiem
Mienta blogProsta szybka propozycja dla lubiących solidne śniadania. Jajka, czosnek, cebulka, ser cheddar i świeży szczypiorek to składniki genialnej śniadaniowej pasty na kanapki którą na pewno polubicie. Polecam zakup jajek EKO głównie ze względu na gwarancje tego że kury jadły dobrą paszę (Ekologiczną) a więc jajko ma konkretne wartości odżywcze. Co ciekawe jajka z symbolem "1" wcale nie gwarantują że kura(...)zniosły jajka "1". Polecam zrobić pyszne kanapki do szkoły czy pracy z dodatkiem ogórka kiszonego!. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 50 g sera typu cheddar 3 jajka EKO L 1/4 średniej cebulki 1/2 ząbka czosnku Sól himalajska Pieprz czarny Szczypiorek 2 łyżki majonezu Przygotowanie: 1/ Jajka gotujemy na miękko, obieramy, kroimy w drobną kostkę i przekładamy
Kuchnia PROzdrowotnaPotted cheese czyli ser zakonserwowany, w tym przypadku masłem. Jeżeli znudzi się Wam tradycyjny Cheddar, tak zrobiona pasta serowa jest jego świetną odmianą i znakomitym dodatkiem do chleba. Próbowałam zrobić pastę w blenderze, jednak miałam kłopot z roztarciem sera. Dopiero po przełożeniu do robota z nożem, wszystko poszło gładko(...)jedzeniem pastę należy nieco wcześniej wyjąć z lodówki aby trochę zmiękła. Polecam! Przepis pochodzi z książki "The very best of traditional english cooking" - Annette Yates składniki 250 g sera Cheddar 75 g miękkiego, niesolonego masła, i odrobina do roztopienia i polania sera 1/4 - 1/2 łyżeczki ostrej musztardy, najlepiej angielskiej ( do smaku) 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 30 ml ( 2 łyżki
Stare Garyoczywiście tego ciut młodszego pokolenia. Starsze grzanek nie robiło! Zrobiłam dzisiaj wieczorem i wspomnieniami powiało. Co ciekawe, w zestawie jedynie ser na plus duży, bo cheddar'a użyłam, a dawniej był po prostu ser żółty. Co do reszty - no cóż, pieczywo niestety gorsze ,kiełbachy też można się zastanowić czy lepsze. Tak czy siak, zróbcie sobie, proste , fajne zimowe grzanki(...)składniki (ilość zależy od ilości gości i głodu)dowolna biała bułka pokrojona na kromkikiełbasa też dowolnakeczupser żółty - ja użyłam cheddar'amasłoszczypior zielony do przybraniaprzygotowanieAngielkę, bułkę , bagietkę pokroić na kromki . Każdą posmarować z dwóch stron masłem. Położyć dowolną ulubiona kiełbasę lub wędlinę pokrojoną na cienkie plasterki. Na to chlust keczupu i plaster sera żółtego. 15 - 20 min w piekarniku
Stare GaryKolejny przepis na faszerowaną, pieczoną dynię . Była dynia z orzechami i serem pleśniowym (przepis tutaj ) teraz dynia z boczkiem i cheddarem. Ponieważ nie do końca lubię sery pleśniowe w wersji ciepłej, ten przepis zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu. Dynia bardzo smaczna, moim zdaniem porcja dla 3 - 4 osób.składniki1 niewielka piżmowa dynia 2 ząbki czosnku, drobno(...)posiekane2 łyżki masła olej rzepakowy lub oliwa z oliwekdo nadziania80 - 100g boczku wędzonego (pokrojony w drobną kostkę )1 cebula ( pokrojona w kostkę )100 g sera cheddar startego na dużych oczkach (1/3 odłożyć do posypania)1 łyżka dowolnych ziół - posiekanej natki pietruszki, kolendry, szczypiorkupłatki chili (do smaku, dałam 1 łyżeczkę )Sól morska i świeżo zmielony czarny
Stare Garyogórka. To wersja najprostsza, ale smakowita. Polecam.Inspiracją był przepis z tej stronySkładniki: (1 kanapka)2 kromki pieczywa tostowego,1 plaster ulubionej szynki,2 plastry sera cheddar + trochę startego,musztarda2 jajka,30 ml mleka,trochę szczypiorku, sól, pieprzPrzygotowanie. Pieczywo posmarować musztardą. Na jednej kromce położyć plaster sera, plaster szynki, ser. Przykryć drugą kromką(...)Przekroić tak aby powstały 2 trójkąty. Włożyć do prostokątnego naczynia do zapiekania. W misce wymieszać jajka, mleko, szczypiorek, sól, pieprz - zalać kanapkę.Posypać tartym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C i piec ok 25 minut, wierzch ładnie się zrumieni. Smacznego
Stare Garywarstwę z pstrąga. Przykryć warstwą pozostałych ziemniaków. Zalać sosem ze śmietany i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 1 godzinę. W połowie pieczenia posypać cheddarem. Sprawdzić przed wyjęciem z piekarnika, czy ziemniaki są miękkie. Smacznego
Stare Gary