cheddar - 317 przepisów (strona:11/22)

Fish pie, czyli zapiekanka rybna po angielsku z moimi wariacjami. 212

duża szczypta soli, tymianku, suszonej natki pietruszki, rozmarynu i ząbek czosnku; wszystkie składniki ucieramy w moździerzu z dodatkiem kilku ziaren gorczycy i dwoma listkami bazylii -starta mozzarella -mała kostka cheddara, starta  Na maśle klarowanym szklimy por z cebulą, łączymy z ugotowanymi ziemniakami, dodajemy śmietany i robimy gęste puree. Odstawiamy. Wszystkie ryby kroimy w duże kostki. Zalewamy w garnku mlekiem

BaRepas
SCRAB CAKES – ODDWORLD ABE’S ODDYSEE – buraczane paszteciki z awokado i piersią z kurczaka 285

SEREM (5 min) Jeśli chcemy dokładnie trzymać się wizerunku Scrab Cakes z gry, musimy zrobić sos serowy. Na szczęście jest on ekspresowy – wystarczy roztopić 50 g serka topionego lub cheddara z kilkoma łyżkami mleka (w rondelku lub mikrofalówce), a dla lepszego koloru dodać szczyptę kurkumy. Wszystko dokładnie ze sobą połączyć, przełożyć do czystego woreczka foliowego lub stożka z papieru (tutaj

Nerds Kitchen
Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru 223

szklanki wytrawnego sherry  lub czerwonego wina 1/4 szklanki wody  1 litr   bulionu wołowego (4 szklanki)  po 2 kromki bagietki na osobę  ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach Świeża natka pietruszki, do przybrania przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą.  Umieścić  cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek

Stare Gary
ZUPA MEKSYKAŃSKA 309

Dorzucamy kukurydzę. Gotujemy na małym ogniu ok 20 minut. Na koniec wlewamy czerwoną fasolę wraz zalewą doprawiamy do smaku łyżką ketchupu.  Ugotowana zupę przed podaniem możemy posypać startym cheddarem, chociaż ja pomijam tę czynność

Walijskie Pichcenie
Zupa krem z dyni z mlekiem kokosowym podana z ostrym serem 209

proszku) garam masala   kmin rzymski 1 ząbek czosnku kurkuma około 500-700 ml bulionu sól olej ser żółty (najlepiej dojrzewający, twardy o wyrazistym smaku, np. cheddar, parmezan, gouda, radamer) WYKONANIE Dynię obieramy ze skórki, wydrążamy z pestek i kroimy w kostkę. Ziemniaka i marchew również obieramy i kroimy w kostkę. W garnku, na oleju krótko podsmażamy wyciśnięty ząbek

Zofiana
Masło orzechowo - sezamowe 207

połączeń. Jednym z takich odkryć były poranne tosty z pastą sezamową i dżemem z gujawy. Ten dżem z gujawy idealnie pasował też do popularnych bułeczek cross buns z plasterkiem cheddara. Dżem z gujawy przywozili z Trynidadu rodzice gospodyni. Przywozili też świeże mango, którego smak pamiętam do dzisiaj i nijak ma się on do tego z supermarketowych półek. Sezamowa pasta miała

bistro mama
Sałatka z pora, ser kozi z orzechami, pomidory z szalotką, czyli skomponuj swoje śniadanie. 208

które nie kończy się na zjedzonej w pędzie owsiance.Sałatka z pora.-por; najlepsza jest ta część, która przechodzi pomiędzy zieloną i białą. Posiekany, zgnieciony w garści-ser żółty cheddar, starty na grubych oczkach-jabłko, słodsze odmiany, starte na grubszych oczkach'-papryka konserwowa obrana i posiekana-groszek zielony -jogurt naturalny lub majonez-sól i pieprzWszystkie składniki łączymy z porem, mieszamy.Ser

BaRepas
Quattro fromaggi na bagietce z pesto. 186

niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę.Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy grubą warstwą pesto, wykładamy sery, pieprzymy i na górę dodajemy

BaRepas
Kolorowa pieczeń 236

metamorfozy.Składniki:       - 800g mielonej wieprzowiny- 500g mielonej wołowiny- 3 kolorowe papryki- 3 szalotki bananowe- pęczek dymki- 4 jajka- 7 łyżek tartej bułki- główka czosnku- 4 łyżki startego sera (dałam cheddar)- sól, pieprz- rozmaryn,tymianek,gałka muszkatołowa,  chilli,papryka słodka,papryka wędzona- 2 łyżki masła- 1 łyżka oleju rzepakowego do wysmarowania formy- olej kokosowy Mięso na pieczeń kupuję u rzeźnika

mojewypiekiinietylko
Zupa cebulowo serowa zapiekana w chlebkach 149

chlebów     Składniki na zupę: - niecałe 2 l rosołu- 1 kg białej cebuli łagodnej- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki oleju- 2 łyżki masła- cebulka prażona- sól, pieprz, oregano- ser żółty cheddar Przygotowałam rozczyn z drożdży (1 łyżeczkę cukru rozpuściłam w 50ml wrzątku, dolałam 100ml zimnej wody, wsypałam suche drożdże – dokładanie wymieszałam) odstawiłam w ciepłe miejsce na 20 minut. Obie

mojewypiekiinietylko
Makaron zapiekany z rybą pod kokosowym beszamelem 205

ryby  (waga już bez skóry)  u mnie był to haddock- 500g makaronu kokardki- 2-3 czerwone papryki- por (młode części)- koperek- cytryna- sól- pieprz cytrynowy- ok.150g sera żółtego (dałam cheddar)- trochę szczypiorku     Składniki na kokosowy sos beszamel:  - 3 łyżki masła- 3 łyżki mąki pszennej- puszka 400ml mleka kokosowego- 2-3 łyżki soku z cytryny- sól, pieprz cytrynowy- świeżo starta gałka

mojewypiekiinietylko
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 193

oliwy z oliwek (lub olej)100 ml mlekaczosnek granulowanyłyżka tymiankułyżka rozmarynuszczypiorekłyżeczka solipieprzpół cebuli2 łyżeczki proszku do pieczenia10 dag wędzonego boczku15 dag żółtego sera u mnie cheddar Brokuły gotujemy do miękkości. Następnie studzimy i rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę

Bon Appetit Małgorzaty
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 194

średniej wielkości)na foremkiok 600 g startych na małych oczkach surowych ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać

Stare Gary