burgera - 225 przepisów (strona:11/15)

Bułki czosnkowe - idealne na grilla 242

urodzinach Natalii, na których zostaliśmy uraczeni kiełbaskami, karkówką i szaszłykami, z grilla rzecz jasna, udaliśmy się na kolejne urodziny - tym razem do młodszej Siostry C. Tam również grill - burgery, piersi z kurczaka i kiełbaski w ilości wystarczającej na wyżywienie pułku wojska. Uff... Najadłam się. Bardzo. Ale jakie to było dobre! Uwielbiam mięsko z grilla. Z przyjemnością również zauważyłam, że obyło

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Podsumowanie aktywności na moim blogu - miesiąc LISTOPAD 2014 146

statystykach wyglądał tak : 419 polubień na FB       14 1 obserwujących       29 postów 42 ,823 wyświetleń     najpopularniejsze posty : Domowe krówki   Burgery na ostro Makaron z e szpinakiem i kurczakiem  Dziękuję

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXXXXI 195

więcej zapraszam na FB blogowy oraz Instagram . * pierniczki  * poniedziałkowe zakupy w Lidlu * najlepsze śniadanie  * ciacho i kawa z S :* * prezent z Anglii  * udane zakupy * pyszne burgery * świąteczny klimat z naszymi urwisami Wspaniałego tygodnia Kochani

Magiczne Życie Marty
Bułki do hamburgerów 206

ciepłych na kanapki), wystarczy taką bułeczkę przekroić na pół i położyć na chwilę na silnie rozgrzanej patelni grillowej lub żeliwnej z odrobiną oliwy. Tak przygotowana będzie stanowiła podstawę perfekcyjnego burgera – mięsnego lub wegetariańskiego. Bułki do hamburgerów: 3,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła 1 średnie jajko + 1 do posmarowania wierzchu 2 lekko czubate łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki

Poezja smaku
Marchewkowo-migdałowe ciasteczka 256

oraz wiele witamin i minerałów (mangan, magnez, miedź, witaminę B2). O marchewce wspominałam już dodając przepis na  pikantny krem marchewkowo-pomidorowy  i wykorzystałam ją również robiąc  burgery z kaszy jaglanej i marchewki .  Ciekawostka:   Migdałowiec (Almond) pochodzi z rejonów Bliskiego Wschodu. Często wykorzystywany jest w tamtejszej kuchni.  Składniki na 25-30 dużych ciastek

Czarnawisienka
Polskie owoce morza – śledź z cebulą 228

smakuje. Jak już pewnie wiecie mam w swoim dużym zadku mody i obowiązujące trendy. Nie spędza mi snu z powiek mało ekologiczna marchew nietknięta myszą. Nie zwilżają mnie modne burgery z food trucków ani sok z pokrzyw z wodą mineralną z Vichy. Ja moi drodzy lubię śledzie. Jak plebs jakiś taki. Więc dziś będzie wiejski klimat z akcentem produktu certyfikowanego

ladykitchen
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 231

przepisy. Postanowiłam iść, jak zwykle zresztą, swoją drogą. I wiecie co? Naprawdę się opłaciło! Wyszła rewelacyjna.   Świetnie pasuje do serów pleśniowych typu camembert i brie, wegańskich i wegetariańskich burgerów czy sojowych parówek/wędlin. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie na kanapkach.  KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. /własny;/ słoik około 450ml 800g czerwonej cebuli 4-5 łyżek cukru

W kuchni Karmel-itki
Forma na ciastka - test 191

dynią. Jak widać na zdjęciach, formy dały sobie z tym doskonale radę. Popychacz pozwala na uformowanie zadowalającego kształtu. W najbliższym czasie z pewnością wykorzystam je także do formowania burgerów oraz porcjowania sałatek. Świetnie nadadzą się też do deserów na zimno, więc przede mną jeszcze kilkanaście możliwości na ich sprawdzenie. W sklepie forma na ciastka kosztuje 28,80 zł. Obręcze

Pasja Smaku
Tydzień w moim telefonie XXXXXII 176

wolne dni. Dzisiaj szybko przechodzę do zdjęć, bo praca na mnie czeka : * idealny kubeczek na kawkę * jesień idzie, będzie kakao z piankami  * w gazecie też byłam, przepis na burgery znajdziecie tutaj   * sałatka w nowych miseczkach gruszkach * pyszna kawa z S :*  * chyba już ostatnie kwiaty cukinii - były pyszne * spacer po lesie * ta to zawsze śpi  Więcej zdjęć

Magiczne Życie Marty
Salsa meksykańska na zimę 213

Salsa meksykańska to delikatnie słodko-pikantny sos na bazie pomidorów, który możemy użyć do różnego rodzaju mięs, tortilli, burgerów, czy  nachos'ów. Przepis znalazłam na stronie  Filozofia Smaku . Polecam!:) Składniki: 1,5 kg pomidorów 3 papryki (u mnie dwie czerwone i jedna żółta) 2 cebule pokrojone w kostkę 2 papryczki chili 4 ząbki czosnku drobno posiekane 6 łyżek

Czerwona Porzeczka
Relacja ze Street Food Festiwal - 16.06.13 Warszawa 160

stwierdziliśmy, że frekwencja zdecydowanie przekroczyła oczekiwania organizatorów . Tłumy kłębiły się przy stoiskach i trzeba było czekać 20-30 minut, aby dostać swoje danie. Największą popularnością cieszyły się stoiska z burgerami. Mimo że było ich ze cztery, to i tak trzeba było czekać w kolejce nawet godzinę. Niestety zrezygnowaliśmy ze spróbowania hamburgerów, mimo że bardzo na nie liczyliśmy. Takiej liczby odwiedzających

Chilli Czosnek i Oliwa
Libański ryż z soczewicą i karmelizowaną cebulką - Mujaddara 199

słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką. Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej . Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy do mięs. Jak widzicie, większość odwołuje się do kuchni francuskiej . W Internecie możecie również spotkać się

Chilli Czosnek i Oliwa
Dżem z pomidorów i chilli 200

kanapce (np. z jakimś serem - żółtym, czy feta, lub z jajkiem sadzonym) z greckim jogurtem, jako to się robi na Kos można go używać zamiast ketchupu, np. do frytek, burgerów jako dip do chipsów, nachosów jako salsa do mięs ciepłych i zimnych, np. do grillowanego kurczaka grzanka z dżemem i serem feta może być fajną przekąską na przyjęcie w fikuśnych

Chilli Czosnek i Oliwa
Dip z pieczonych buraków z za'atarem 255

tego warzywa i w takiej formie są słodsze i delikatniejsze niż ugotowane . Można pokroić je w cienkie plasterki i przygotować pyszne chipsy z dodatkiem grubej soli morskiej, dodać do burgerów, lub zrobić sałatkę. Ja szczególnie lubię połączenie buraków z serem feta. Za'atar do bliskowschodnia mieszanka przypraw zawierająca zazwyczaj suszony tymianek, oregano, majeranek, prażony sezam oraz sól, ale może zawierać

Chilli Czosnek i Oliwa
Piknik Smakoszy vol 2 - moja relacja 215

koktajl mango-brzoskwinia * kompot korzenno-śliwkowy * drożdżówki z czekoladą i cynamonem W najbliższych dniach na blogu będą pojawiać się przepisy na owe smakołyki. Pozostałe dziewczyny częstowały m.in. tartaletkami wytrawnymi, burgerami, różnego rodzaju muffinami, ciastami, ciastkami, lemoniadą, domowym chlebem i pastami do chleba ( była pasta z bobu, był różowy hummus ) i wieloma innymi pysznościami. Kto nie był, niech żałuje i przybędzie

kolorowotorcikowo
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 165

raju - pierś z indyka nadziewana owocami suszonymi i szpinakiem, z dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bitki wołowe pikantne 196

rostbefu, kupuję worek ok. 2,5 kg wołowiny na gulasz. Zawsze znajdą się w nim spore kawałki wołowiny, które nadają się na bitki. Część mięsa mielę na kotlety, czy burgery, z reszty robię gulasz. Udało mi się ostatnio kupić ładny kawałek mięsa na zrazy i postanowiłam zrobić z niego bitki. Bitki wołowe można podawać z kluskami śląskimi, kopytkami, ziemniakami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantne kotlety wieprzowe grillowane 175

grillowanym kotlecie układamy świeże listki szałwii. Taka ilość składników wystarczy na przygotowanie pikantnych kotletów wieprzowych grillowanych dla 2 osób. Polecam też przepisy na inne grillowane mięso: – meksykańskie mini burgery – domowe hamburgery z warzywami The post Pikantne kotlety wieprzowe grillowane appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pulled pork czyli długo pieczona wieprzowina 186

włókna i w takiej postaci zjeść. Metoda ta pochodzi z południowo-wschodnich stanów USA i jest to kolejny przykład na genialność tego kraju. Najczęściej serwuje się je w kanapkach, burgerach z rożnymi sosami. Ja podałam z knedlami i ogórkami kiszonymi. Obiad był full wypas. I proszę się nie obawiać, włączenie na 10 godz. piekarnika nie pociąga za sobą

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wizyta w Kuźni - czyli jak polubiłam steki ! 180

bardzo aromatyczne. A polane sosem miodowo-musztardowym wynosiło me kubki smakowe na wyżyny !  Wszystkie steki są grillowane, doprawiane jedynie solą i pieprzem. w KUŹNI poza stekami zjecie jeszcze burgery, dania obiadowe, śniadania i dużo więcej. Ja tam na pewno wrócę i Wam także polecam skierować swe kroi w stronę ul. Północnej 30A w Lulinie. Kuźnia - solidna micha to miejsce

kolorowotorcikowo
Hamburger wołowy 226

Mięso upiec na grillu po około 3 minuty z każdej strony. Bułki przeciąć na pół i podpiec również na grillu. Na każdej bułce położyć po liściu sałaty, następnie usmażonego burgera, ketchup, pomidora i cebulę. Przykryć drugą połową bułki i podawać

wyzwania kuchenne
Już nie ogrody, a brody czyli co z tą Europą? 180

pistolety" ) Wciąż nie cichną echa ostatniego konkursu Eurowizji i wygranej kontrowersyjnej Conchity Wurst. Europa stanęła na głowie! Ja w geście zNIEsmaczenia postanowiłam przyrządzić dziś na obiad mojego autorskiego Wurst Burgera. I niech mi nikt nie mówi, że przemawia przeze mnie mowa nienawiści! Bo tolerancyjna jestem, ale do pewnego stopnia. Uważam, że we wszystkim należy zachować umiar i dobry smak

bastalena
Żeberka w glazurze z sosu Jack Daniels 316

muszę koniecznie go nabyć J Sosów na bazie whiskey Jack Daniels jest kilka, ja zdecydowałam się na smak „Full flavor Smokey”. Do tej pory wykorzystałam go w trzech potrawach: burgerach, żeberkach i jako marynatę do piersi z kurczaka. Sosu można używać zarówno jako glazurę, jak i jako dodatek do grillowanych mięs, w każdej roli spisuje się idealnie. Sos jest bardzo

Mania Gotowania
Kebab z mięsa mielonego 245

cebulą. Przekładamy do lodówki. Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę. Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze plastry, dumkę siekamy. Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć

Mania Gotowania
Tajsko- włoski FischBurger z buraczkowymi chipsami i sosem pomidorowym! / RYBA 252

czarnych oliwek. Hmmmm mniamii..... Łososia przygotowałam w marynacie tajskiej z dużą ilością chili i zestawiłam go z obłędnym sosem pomidorowym przygotowanym na czerwonym winie z dodatkiem świeżej pietruszki. Smak burgera uzupełniłam o chipsy z młodego buraczka i kapary! Kochani Szaleństwo się opłaca! NIEBO W GĘBIE! POLECAM!!!  ZACZNIJMY OD POCZĄTKU: NA WŁOSKIE POMIDOROWE BUŁECZKI ZE ŚWIEŻYM ROZMARYNEM POTRZEBUJEMY

SMYKWKUCHNI
miły wieczór andrzejkowy. 193

Gdy już w końcu udało mi się w piątkowy wieczór wyjść z pracy zrozumiałam, że jestem głodna. :) W związku z ogromnym zmęczeniem wsiadłam z M. w

Brzuszki Łakomczuszki
Nowalijkowe warsztaty z Kuchnia + i Davidem Gaboriaud 282

mimo duchoty – sporo osób, gwar, rozmowy przy ławach, popijanie piwa, kosztowanie. W Soho każdy znajdzie coś co lubi. Stoiska oferują kuchnie z różnych stron świata – azjatycką, gruzińską; burgery, burrito, owoce morza, polskie kiełbasy, lemoniady i wiele więcej. Same warsztaty mogę opisać tak: krótko, szybko i na temat. Fajni ludzie, dobra atmosfera i smaki, które lubię – zielenina

OstryKęs
Żeberka w sosie BBQ 341

patyków’ nie ma dla mnie racji bytu. Czasami wstąpimy z Danielem do restauracji z amerykańskim jedzeniem i zwykle zamawiamy tam albo żeberka w sosie BBQ albo burgery. Jednak żeberka robione w domu smakują nam bardziej. Te podawane w sieciowych knajpach są dla nas zbyt kwaśne i za mało pikantne. Przedstawiamy Wam przepis na nasze ulubione. SKŁADNIKI 1,5 kg żeberek

OstryKęs
Domowe burgery 215

Zamiast kupować fast foody w barach szybkiej obsługi lepiej od czasu do czasu przygotować sobie frytki czy burgera w domu, mamy wówczas pewność, że składniki są świeże, jeśli smażone to na świeżym oleju, no i na pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne

Ze smakiem i z pasją
Test grillowej patelni granitowej Ballarini 172

znajduje się w rączce patelni. Dzięki niemu wiemy kiedy patelnia jest dobrze rozgrzana, a kiedy nastąpiło jej wystudzenie.  Pierwsza myśl, gdy znalazła się w moich rękach, to przygotowanie burgerów. Grillowanie oczywiście odbyło się bez użycia tłuszczu. Poniżej przedstawiam efekt testu: W mojej opinii granitowa patelnia grillowa firmy Ballarini jest bardzo dobrym wyborem. Ja z pewnością będę jej używać jeszcze

Pasja Smaku
W poszukiwaniu utraconego smaku... 206

świeci pustkami) . Przynajmniej z taką nadzieją składałam zamówienie… Nie ukrywam, iż wczoraj w Olsztynie ciężko było dodzwonić się na jakikolwiek kebab.  Nie jestem jakąś wielką fanką pizzy, a burgery były już zamknięte. Zatem jednym miejscem, do którego się dodzwoniłam był Faster deluxe na olsztyńskiej starówce.  Zamówienie dla dwóch osób: Kebab duży w bułce na ostro z baraniną (15zł

Sajkofanka smaku
Buły ze smażonym pstrągiem a'la fishburger 222

większą porcję będzie to wciskanie na siłę. Przestałam się tym martwić. Formuję porcje takie jak potrzebuje a odkrojone kawałki smażę obok i wykorzystuję na pastę rybna lub takie rybne burgery. Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Domowe hamburgery 155

Dzisiaj będzie fast-food w postaci hamburgera. Jednak domowy burger jest o niebo lepszy i smaczniejszy od tych z sieciówek czy budek z jedzeniem. Do tego szybki i idealny dla dzieci bo wiemy co do niego dajemy. Spróbujecie. A może sami też robicie ? Zostawcie w komentarzach link do swoich przepisów.   Składniki : * hamburgery z mielonego mięsa - u mnie drobiowo-wieprzowe

Magiczne Życie Marty
Domowe pieczywo. Bułki do hamburgerów albo hot-dogów. 205

jest trudne a jemy pieczywo bez żadnych polepszaczy czy sztucznych spulchniaczy. 12 dużych bułek jakie upiekłam wystarczyło dla kilku osób i była niezła wyżerka. Zrobiłam do nich domowe burgery a do podłużnych naszykowałam parówki i dodatki. Taki domowy fast food to świetna sprawa ! Przepis zaczerpnięty z bloga Eweliny a bułki piekłam w ramach akcji blogerów "Wypiekanie na śniadanie

Smaczna Pyza
Fast food w domu. Najlepsze domowe hamburgery, z olejem rzepakowym 242

Fast food to ponoć bardzo niezdrowe jedzenie. Ale jak to się ma do burgerów przygotowanych od początku do końca w domu ? Jeśli użyjemy dobrej jakości mięsa i warzyw to wychodzi z tego slow food - dokładnie wiemy co jemy i to całkiem zdrowo. Bez obaw można coś takiego podać dzieciom albo zaprosić znajomych i biesiadować wspólnie bez większych wyrzutów sumienia. Mówię

Smaczna Pyza
Domowy chicker 486

Generalnie nie nadążam za tego typu nowościami, gdyż bardzo rzadko jadam w takich miejscach. Tym razem jednak miałam sposobność zjeść ją zaraz po wprowadzeniu. Jest zupełnie inna od typowych burgerów, przede wszystkim charakteryzuje się prostotą i ciekawym sosem. W jej skład wchodzi podłużna bułka, kotlet z kurczaka i sos musztardowo-majonezowy. Tak mi zasmakowała, że postanowiłam odtworzyć ten smak

Fabryka pomysłów
Warsztaty fotografii kulinarnej z Kubą Kaźmierczykiem! 188

uczestniczyłam w   warsztatach fotografii kulinarnej prowadzonych przez Kubę Kaźmierczyka, który jest autorem serwisu   Fotoblogia.pl   i zawodowym fotografem.   Wykonuje On zdjęcia dla takich sieciówek jak Starbucks, Burger King czy Pizza Hut. Warsztaty były dla mnie ogromnym przeżyciem, gdyż od zawsze chciałam zgłębić wiedzę z zakresu podstawowych technik fotografii, co udało mi się dzięki sobotniemu spotkaniu na warszawskim

Fabryka pomysłów
Hamburger z salsą z awokado 221

Domowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia

Smakowity Blog Kulinarny
Bułka z jajkiem 155

Składniki: bułka żytnia (może być grahamka, bułka "zośka")  jajko plasterek dowolnej szynki (najlepiej jakiejś podwędzanej; może być też bekon) sól kropla oleju/masła Przygotowanie: 1

Malowane smakiem
Bułki do hamburgerów 175

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Post Bułki do hamburgerów pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje .

Marta Gotuje
Pyszne domowe hamburgery. 185

Czasami mam ochotę na coś mniej zdrowego, troszkę bardziej tłustego, co na pewno odłoży się w boczkach. :) Nie znaczy to, że od razu muszę jechać do

Brzuszki Łakomczuszki

Proponowane wyszukiwania