Czas czytania: 2 min Warzywa z grilla Piękna pogoda sprzyja gotowaniu na świeżym powietrzu, a grillowanie to podobno nasz narodowy sport 😉 Każdy ma jakieś popisowe danie
SprawdzonaKuchnia.plstarym sposobem Składniki: kilogram goleni wołowej z kością lub mięsa z innej części, o których mowa powyżej, 2 marchewki, pół korzenia selera, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej. Zrób tak: warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy na głębokiej patelni z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy, na tej samej patelni rumienimy(...)każą dawne przepisy, lub po prostu zmiksować blenderem. Pamiętajcie, żeby wcześniej usunąć ziele i listki. Mięso ponownie wkładamy do sosu, zagotowujemy, gotowe. Pieczeń podaliśmy z kaszą jęczmienną i pysznymi buraczkami na ciepło, na które przepis znajdziecie tutaj: Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS] Artykuł Pieczeń wołowa starym sposobem. Aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się
Kulinarna PolskaSkładniki : 50 dkg ciemnoczerwonych buraczków ćwikłowych ( np. odmiany opolski ) 2 l wody 0,5 kg kości z mięsem ( np. żeberek ) 30 dkg włoszczyzny 1 dkg suszonych grzybów 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy 2 listki laurowe majeranek sól pieprz czarny mielony cukier Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości(...)włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Pod koniec dodaj do wywaru trochę kwasku cytrynowego lub zakwasu buraczanego, aby wywar zachował ładny czerwony kolor. Następnie przecedź wywar przez sitko, dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem, dodaj pokrojony drobno czosnek, wymieszaj dokładnie. Podawaj gorący
Przepisy i porady kulinarnewiększe liście laurowe (u mnie Skworcu) przegotowana zimna woda opcjonalnie ususzona kromka prawdziwego razowego chleba na zakwasie* *pominęłam dodatek chleba. Uwaga! Jeśli go dodasz zakwas będzie gotowy szybciej Przygotowanie: Buraczki wcześniej dokładnie czyścimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Wkładamy do naszego 3 litrowego słoja do 3/4 jego wysokości. Czosnek obieramy, każdy ząbek przekrawamy wzdłuż na pół, dodajemy do słoja(...)czasie przelewamy do butelek. Zakwas buraczany przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu (np. piwnicy). A potem już tylko pora na przygotowanie na jego bazie pysznego czerwonego barszczu Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: 1,5 kg buraków 75 dag czerwonej papryki 30 dag cebuli Zalewa: 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 szklanki wody 1/2 szklanki oleju roślinnego 1/4 szklanki cukru 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe sól, pieprz czarny mielony - do smaku Sposób wykonania: Buraki myjemy, suszymy i owijamy każdy z osobna folią aluminiową . Układamy je na blachę piekarnika(...)kostkę. Składniki zalewy mieszamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy do niej paprykę z cebulą i gotujemy razem przez 5 minut. Po tym czasie dorzucamy starte buraczki. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Buraczki nakładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania
Qchnia po prostuczekolady. Składniki na 2-3 porcje: 200 g makaronu (waga suchego, przed ugotowaniem) około 300 g buraków (idealne byłby młode) 400-500 g truskawek 2 łyżki octu balsamicznego z czerwonego wina łyżka nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta ostrej papryki pół łyżeczki cynamon do przybrania: listki mięty i wegański parmezan wg przepisu Jadłonomi, tyle, że ja użyłam migdałów w płatkach(...)Truskawki umyj, wydłub szypułki i poprzekrawaj na pół. Na dużą patelnię wrzuć połowę truskawek, dodaj 100 ml wody i smaż przez 3-5 minut, aż zrobi się sos. Dodaj buraczki (razem z sosem z octu i cukru) mieszaj i podlewaj co chwilę wodą, tak aby sos się nie przypalił i cały nie wyparował. Duś całość 3-5 minut
greenscarfDziś przedstawiam przepis na pyszny, słodko-kwaśny i niesamowicie aromatyczny barszcz czerwony po kurpiowsku. Zupka jest pełna witamin, zwłaszcza witaminy C i z pewnością postawi Was na nogi w przeziębieniu. Jest też dość tłusta, a to z kolei wspiera leczenie kaca :) Jest w niej wiele nietypowych połączeń smakowych, ale zapewniam Was, że jej smak Was zachwyci, tak jak i mnie(...)średniej wielkości buraki 2 ząbki czosnku 250 ml soku z ogórków kiszonych 3 łyżki wiśni, świeżych lub mrożonych 1 cytryna 2 pełne łyżeczki miodu 50 ml koncentratu z buraczków (opcjonalnie) 150 g śmietany 18% sól, świeżo mielony pieprz Do podania: puree ziemniaczane lub ugotowana fasola CZAS PRZYGOTOWANIA: 160 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do dużego garnka wlewamy 3 litry
My Culinary ArtKilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować kilka słoików buraczków, cukinii, ogórków oraz kapusty. Nie mam za dużo miejsca w mojej spiżarni, stąd też nie mogę zbytnio szaleć jeśli chodzi o jej zimowy asortyment. W mojej spiżarni nie mogło jednak(...)zimę . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka z warzyw Składniki na surówkę z warzyw na zimę. 90 dkg kapusty białej 90 dkg papryki czerwonej oraz żółtej 3 duże ostre papryczki 150 ml octu spirytusowego 7 dkg cukru kryształu 30 dkg marchwi 20 dkg cebuli białej 3 dkg soli 4 liście laurowe 8 kulek
MeCooksdomowych korniszonków i tradycyjnie z żółtkiem. Co tu się więcej rozpisywać, poezja. Składniki: 6 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 250 gram polędwicy wołowej 2 świeże żółtka 2 korniszonki pół małej czerwonej cebuki kilka marynowanych rydzów 100 ml doprawionego soku z buraków 1/2 łyżeczki agaru 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno bio 3 łyżki wody mineralnej pieprz sól kiełki(...)korniszonki drobno kroimy. W ringu układamy mięso, na górze robimy wgłębienie w które wlewamy żółtko. Dookoła mięsa układamy posiekane składniki, czarną quinoę i pokrojoną w kostkę galaretkę z buraczków. Ozdabiamy kiełkami i gotowe
Quinoa Raz!równie dobre...polecam. Zapraszam także na: Szaszłyki drobiowe Mini szaszłyczki z karczku Składniki na 6 porcji: 600 g łopatki wieprzowej 150 g peklowanej słoniny 2 duże cebule 2 czerwone papryki Składniki na marynatę: 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka startego imbiru(...)grillu (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Ja podałam do nich gotowane ziemniaki sałatę z vinegretem i buraczki . Smacznego
Gosia gotujeWęglowodany: 65 g w tym cukry: 1 g w tym alkohole wielowodorotlenowe: 13 g Błonnik: 7,3 g Białko: 8,8 g Sól: 0,6 g Placki Czerwone z burakiem i pasternakiem Składniki ⇾ mąka owsiana bezglutenowa, płatki owsiane bezglutenowe, mąka teff, burak suszony 11%, pasternak suszony 7,5%, cebula suszona, wodorowęglan sodu (substancja spulchniająca), sól(...)przygotować je na sposób wegański. Placuszki są niezwykle delikatne, mięciutkie i puszyste. Czuć, że faktycznie są wytrawne, ale kompletnie nie czuć soli, co dla mnie jest dużym atutem. Buraczek jest raczej słabo wyczuwalny, za to przebija się lekko cebulka. Ogólnie podsumowuje je bardzo dobrze i szczerze polecam. Wartość odżywcza w 100 g produktu: Energia: 374 kcal Tłuszcz
Zdrowie na języku :PDzisiaj kolejna propozycja na domowe przetwory. Tym razem zapraszam na pyszna sałatkę z buraków i papryki. Idealnie komponuje się ona z daniami mięsnymi ale także wybornie
Krakowskie smaki Anifrancuskiego (300 g) 2 duże cebule tymianek sól olej do smażenia cebuli 1 jajko do posmarowania ciasta sezam do posypania Cebulę obrać i pokroić w pół plastry, ja dałam czerwoną. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zrumienić pokrojoną cebulę, do smaku doprawić tymiankiem i odrobiną soli. Cebulę wystudzić. Białe kiełbaski sparzyć, wywar z parzenia można wykorzystać do ugotowania żurku(...)papierem do pieczenia. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i zapiekać aż ciasto dobrze się przyrumieni. Ja swoje kiełbaski podałam z buraczkami i sosem chrzanowym . *Moje kiełbaski były małe więc ciasta wystarczyło akurat na oblepienie 6 kiełbasek, jeśli kiełbaski będą duże to oblepimy nim mniej kiełbasek
Monia miesza i gotujeSkładniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 czerwona papryka 1 cebula papryka ostra mielona, czosnek granulowany, oregano, szczypta soli 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, cebulą pokrojoną w kostkę, doprawiamy papryką i czosnkiem. Paprykę kroimy w paski. Dokładnie wymieszane mięso wykładamy na folię aluminiową wysmarowaną oliwą. Mięso wykładamy na grubość około(...)piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie mięso odwijamy z folii i zapiekamy jeszcze 10-15 minut, żeby mięso z góry się zarumieniło. Podajemy z ziemniaczkami i buraczkami. Smacznego
Moje-pitraszenieDzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami to zaraz po rosole i zupie pomidorowej ulubiona zupa mojej córki. Prosta a jakże smaczna i pożywna . Doskonale rozgrzewająca w chłodne dni. Kiedy tylko w warzywniaku zauważę świeże buraki , to zawsze je kupuję i gotuję tą że właśnie zupę . Uśmiech na twarzy mojej córki jest bezcenny :) Składniki na barszcz czerwony z tłuczonymi ziemniakami(...)przecedzić przez sitko. Wywar przelać do garnka, dodać obrane i pokrojone na pół buraki, wlać odrobinę octu. Barszcz gotować przez kolejną godzinę. Na koniec gotowania z barszczu wyjąć buraczki, zetrzeć je na tarce o dużych oczkach i ponownie przełożyć do garnka z barszczem. Zupę ewentualnie doprawić solą, pieprzem i octem. Ziemniaki obrać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie
Zrób to smaczniePoczątek czerwca w ogrodzie oznacza wiele półproduktów do wykorzystania w kuchni. Należy do nich botwinka (czerwone buraki trzeba przerywać, by zawiązały potem korzenie spichrzowe słusznej wielkości) i szparagi. Ta pierwsza dodaje daniu ciekawego koloru, ta druga - smaku. Obie są źródłem cennych witamin i minerałów. Do tego boczniaki z własnej uprawy zapewniające smak umami. Niebo w gębie 😋 Składniki(...)wrzątku. W czasie gotowania makaronu przygotować dodatki. Szparagi pokroić skośnie na kawałki podobne długością do długości makaronu. Boczniaki przekroić wzdłuż. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić nań boczniaki, odkrojone grubsze buraczki i szparagi. Obsmażyć, doprawiając solą i grubo mielonym pieprzem. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę pokroić na kawałki długości ok. 1,5 cm. Gdy grzyby, buraczki
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotowaniu. Robiłam wiele jego wersji. Pierś kurczaka przyprawiam papryką, curry, chili, ziołami. Używam również innych warzyw, w zależności od pór roku są to: szparagi, fasola, papryka, pomidory, marchew, dynia, buraczki, cukinia, kalafior, brukselka, młoda kapusta. Czasem kurczaka wymieniam na łososia, ale nie polecam do tego przepisu indyka, będzie za suchy. To danie nie ma stałego zestawu składników, zależy(...)węglowodanowych dodatków, jedynie pikantny ketchup albo jogurt z ziołami. Składniki: 2 podwójne piersi kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego 1 czerwona papryczka chili (opcjonalnie) 1 łyżeczka mieszanki curry 2 łyżeczki ziół prowansalskich 1,5-2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej Przygotowanie: Pierś kurczaka przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na pół
Codziennik Kuchenny