Kolejny pomysł na liście botwinki. Wytrawny placek z farszem z botwinki i fety. Bardzo smaczny. Czas chłodnikowy nastał, młode buraczki idą do zupy a liście zostają - przynajmniej u mnie. Są pyszne i można je wykorzystać w wielu daniach. Dzisiaj placek bardzo smakowity i mimo długiego opisu, szybki do przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako lekki obiad na gorące dni. Polecam(...)pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody + śmietana kremówka, do posmarowania ciasta - opcjonalnie do wypełnienia ok 220 g liści botwinki 1/2 czerwonej cebuli 4-5 ząbków czosnku ( miałam młody) 150 g brązowych pieczarek - użyłam samych kapeluszy bez nóżek 125 g mozzarelli 100 g fety 1 jajko 2 łyżki kefiru
Stare GaryBuraczki w na zimę - moje ulubione szczególnie kiedy mam lenia, a trzeba coś podać do obiadu. Tą sałatkę robiła zawsze moja mama, dlatego nie wyobrażam sobie, że może jej zabrakną. Dzisiaj więc zaopatrzyłam moją spiżarnię na mroźne popołudnia. Jeżeli macie możliwość przyrządzenia ich w gronie najbliższych to nie zastanawiajcie się, im więcej ludzi w kuchni tym weselej(...)przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać i ugotować do miękkości - ostudzić. Paprykę pokroić w kostkę i udusić z pokrojoną cebulą. Buraki zetrzeć
Niezły Młynekpomidorów caprese Grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z chedarem Krem z pomidorów i marchewki Krem z kalafiora i kopru włoskiego Orientalna pomidorowa Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora z boczkiem Krem z pieczonego czosnku Krem z batatów Krem kalafiorowy z boczkiem Krem brokułowy Krem z dyni z jabłkiem Krem z pomidorów Krem(...)book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00 zł Dodaj do koszyka Zupa krem z brokuła Krem z marchewki z pomarańczą i imbirem Zupa krem z buraczków Zupa krem z cukinii z nachos Zupa krem z ziemniaków Zupa krem z białej cebuli Krem z zielonego groszku Zupa z pieczonych pomidorów i papryki Zupa krem z dyni Krem
nietylkopasta.plwarzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko Kurczak(...)łyżeczki wędzonej papryki – 1,5 łyżeczki ostrego chilli lub pieprzu cayenne – 1 łyżeczka kminku – 1 łyżka octu jabłkowego lub winegret – 1-2 cebule czerwone – oliwa z oliwek – sól Zielony sos: – 1 awokado – garść świeżej kolendry – 1 ząbek czosnku – 1/4 szklanki oliwy z oliwek – sól i pieprz
nietylkopasta.plSkładniki na 6 grzanek: 1 burak 1/3 jabłka 1/3 czerwonej cebuli ok. 50 g sera koziego 1/2 bagietki 3 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki cukru sól, pieprz oliwa kilka listków rukoli Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Buraka obrać, umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec przez 1 h. Ostudzone zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę pokroić(...)zetrzeć na tarce o małych oczkach. W rondlu rozgrzać oliwę, podmażyć cebulę. Dodać jabłka, zalać octem winnym i dusić przez 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodać buraczki i dalej dusić przez 3 minuty. Dodać cukier, doprawić solą i pieprzem. Ostudzić. Bagietkę pokroić na kawałki i podpiec w piekarniku w 200 stopniach. Na każdą grzankę nałożyć puree
Moja Galeria SmakuZimą ciężko dostać cudowne słodkie owoce, warzywa. Jest jedno z warzyw dostępne cały rok smaczne, zdrowe i na wszelkie sposoby można je przygotowywać na wszelkie sposoby
Basia w kuchnijaglane oraz brownie łaciate . Dla kogo: dla szukających swoich ulubionych przepisów w wersji light dla mających w zamrażarce maliny dla fanów brownie Składniki na brownie: 200g ugotowanych buraków czerwonych 200g gorzkiej czekolady 200g masła 3 jajka 200g cukru 100g mąki pszennej pół łyżeczki sody pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka kakao Składniki na masę: 5g żelatyny 600ml śmietanki(...)opcjonalnie) Wykonanie ciasta: Buraki obieramy i blendujemy na gładko. Czekoladę roztapiamy wraz z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem (nie miksujemy) np. rozmącamy rózgą. Łączymy ze sobą buraczki, jajka z cukrem i suche składniki. Dodajemy roztopioną czekoladę i mieszamy. Masę przelewamy do formy i pieczemy ok. 25 minut w temp. 170. Studzimy. Wykonanie masy: Żelatynę
Mania Wypiekaniaktóre przynosiły zajazdowi straty, odstraszając bardziej spokojnych klientów. Poszczególne składniki miały określoną symbolikę – śledź symbolizował „proletariat” (czy też klasę robotniczą, żeby pozostać w terminologii marksistowskiej), ziemniaki – chłopów, zaś krwawo-czerwone (bordowe) buraki – bolszewików. Śledzie dobrze wymoczyć w zimnej wodzie, a następnie pokroić w drobną kostkę. Marchew, ziemniaki i buraki ugotować, ostudzić, obrać, zetrzeć osobno na dużych oczkach. Jajka(...)drobną kostkę. W salaterce lub w specjalnych metalowych obręczach (tak jak u mnie) układać warstwami: - śledzie, - cebulę, - jajko, - oprószyć pieprzem, - cienka warstwa majonezu, - ziemniaki, - marchew, - cienka warstwa majonezu, - buraczki, - cienka warstwa majonezu, - pokruszone drobno żółtko. Sałatkę odstawić w chłodne miejsce minimum na godzinę. Przed podaniem, można ją dodatkowo udekorować natką pietruszki. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy
Świat Domowej Kuchnigram, puder cukier - ile potrzeba jajka, cukier, olejek migdałowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do spienienia, masa będzie grudkowata ale taka ma być dodać mąkę, proszek z sodą, dodać buraczki i połączyć mikserem składniki na na nie za gęste ciasto forma silikonowa 24x11 cm, do formy przełożyć ciasto i wyrównać wierzch łyżką piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół(...)nakryć trzecim blatem, delikatnie przycisnąć ciasto przed podaniem posypać pudrem cukrem - ciasto z dodatkiem startych na drobno ugotowanych buraków jest bardzo wilgotne, delikatne, szkoda, że po upieczeniu znika czerwony kolor ciasta............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięalternatywa dla tzw. mielonego. Są sycące, mają więcej wartości odżywczych niż tradycyjne mięsne kotlety i smakują tak samo pysznie Składniki na ok. 8-10 sztuk: – 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 1 jajko – ¾ kubka mąki pszennej – bułka tarta do obtaczania – olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę wg instrukcji, odcedź z nadmiaru(...)bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Artykuł Kotleciki z soczewicy pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEPieczony łosoś na dorszu i pod musem z buraczków? Szalona, apetyczna i przepyszna zapiekanka o trzech warstwach w odcieniach różu. Polecam wszystkim, którym znudziła się zwykła pieczona ryba. To, że ryba często występuje na moim stole, to już wiecie. Że pieczony łosoś, to normalka. Podobnie dorsz. Tarte buraki, to też nic specjalnego. Ale ja złożyłam wszystko razem w całkiem(...)zapiekankę. Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży
DietologLubię barszcz ukraiński, a teraz latem można go wzbogacić o botwinkę.Składniki:1 pęczek botwinki z burakami4 ziemniaki1 puszka fasoli (białej lub czerwonej)1 marchewka1 mały seler1 cebulaziele angielskieliść laurowy1-2 łyżki koncentratu pomidorowego2 ząbki czosnku2 łyżki śmietany do zup (u mnie 12%)sól ,pieprzocet majeranekkminek 3 drobiowe skrzydełkaSposób przygotowania:1. Skrzydełka płuczemy, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy(...)kostkę warzywa: ziemniaki, marchewkę, selera, cebulę, a także liść laurowy i ziele angielskie.3. W międzyczasie myjemy i kroimy w paski botwinkę, buraki obieramy i ścieramy na tace jarzynowej. Buraczki zalewamy wrzątkiem.4. Z zupy wyciągamy skrzydełka i dodajemy buraki razem z wywarem, odsączoną fasolę, pokrojoną botwinkę, łyżeczkę kminku, zmiażdżone ząbki czosnku i chwilkę gotujemy. W razie potrzeby dolewamy wody.5
Kuchnia domowa Anizupy Mam nadzieję, że pokochasz ten przepis na botwinkę tak samo jak ja! Oto kilka innych wypróbowanych przepisów na domowe zupy, które mogą Ci się spodobać: Zupa krem z soczewicy czerwonej>>> Rosół z indyka, najsmaczniejszy domowy przepis>>> Zupa krem z dyni z zieloną soczewicą>>> Domowa zupa tajska z kurczakiem i makaronem(...)postępować z instrukcjami krok po kroku, by uzyskać doskonałe rezultaty. Pełna lista składników i przepis znajduje się poniżej. Najpierw na maśle lub oliwie podsmaż pokrojone w równą kostkę buraczki, marchew i ziemniaki, następnie wlej wybrany przez ciebie bulion i gotuj, aż warzywa będą prawie miękkie. Dodaj koncentrat pomidorowy, świeży koperek i posiekane liście botwinki, zagotuj, dopraw do smaku
Moja Książka Kucharskaświetnie smakują z ziemniakami, kaszą, ryżem lub kluskami z gotowanych ziemniaków (np. gnocchi lub kluskami śląskimi). Pasują do nich wszelkie surówki (np. z kapusty kiszonej lub świeżej), mizeria lub buraczki. Polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z mięsem mielonym :) Zobaczcie tez mój przepis na bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Roladki(...)duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku (można użyć ulubionych przypraw do mięsa mielonego) szczypta mąki (opcjonalnie) czerwona papryka, kilka małych ogórków małosolnych, kiszonych lub konserwowych, mała czerwona cebulka pokrojona w piórka, kilka płaskich łyżeczek musztardy (opcjonalnie) na sos: ok. 2-3 szklanek wody, mała cebula
Lekcje w kuchniidealnie pasuje do pozostałych składników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku(...)zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu i do momentu, aż ryż będzie miękki (gotuje się znacznie dłużej niż biały arborio). W połowie gotowania dodać umyte, posiekane łodyżki i liście
Czerwień i błękit