Czas czytania: 2 min Kolejna wersja zupy botwinkowej, tym razem z kaszą jęczmienną i serkiem kozim. Warto wypróbować tę wersję, zupa w smaku jest nieco inna
SprawdzonaKuchnia.plBeluga ma moc! Kupiłam ją tylko dlatego, że spodobała mi się nazwa. I dobrze. Bo gdyby nie nazwa, nigdy nie dowiedziałabym się, jaki smak może mieć
Kuchnia smakówRustykalna tarta gallete to jeden z moich ulubionych wypieków. Jest bardzo prosta w wykonaniu, nie potrzebujemy foremki, a ciasto możemy przygotować dzień wcześniej i trzymać
Tajemnice SmakuWitajcie po dłuższej przerwie! Dziś co prawda już trochę późno, ale zapraszam Was na nowy wegetariański przepis - wspaniałą pastę z buraków z jogurtem i zaatarem . Przepis
Codzienne GotowanieWspółcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor zaczyna się od złotego do ciemno czerwonego, w zależności od stopnia dojrzałości. Skorka jest twarda, dlatego wcinamy tylko miąż ze środka. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to można wymieniać i wymieniać ale chyba jedne z ważniejszych(...)miodowo-musztardwy ocet balsamiczny kremowy do dekoracji Sposób przyrządzenia: Rukolę rozłożyć na talerzach; Na liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego, figę obrana i pokrojoną w kostkę; Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami słonecznika i ozdobić balsamico talerze. Sos: w misce wymieszać 3 łyżki musztardy dijon, dodać
pieprzny smaczekmięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje(...)wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru kilka pokruszonych listków laurowych siatka wędliniarska PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie ułożyłam
Moja Książka Kucharskawiadomo co tam na nas czeka, ,rozglądamy się i co? Oto i on, Czerwony rower wisi sobie bezwstydnie nad drzwiami wejściowymi. Otóż tak "Kuchnia czerwony rower" właściwie nie jest barem mlecznym, jak się dowiedziałam istnieje już od 2002 roku i jest rozszerzoną działalnością poprzednio istniejącej Stołówki Stowarzyszenia Drzwi Otwarte, można tam dobrze zjeść(...)Pałac Kultury i Nauki. Co do jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł a do tego do wyboru kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe czyli
pieprzny smaczekJedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy
cool and mintyPytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)rosołu używany standardowo indyka, wołowiny i kurczaka. Ale pasztet można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Składniki: Porcja rosołowa z indyka 2 podudzia z kurczaka 400 g antrykotu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 mały batat 1 cebula 1/2 łyżeczki majeranku 2 jajka 2 łyżki masła Garść suszonej żurawiny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz batata, umyj, pokrój w kostkę. Włóż
Niedzielny kucharzDzięki tej sałatce można się przekonać do buraków w innej formie niż barszcz. Serio :) Sałatka musi być porcjowana i podawana jako danie na osobnych talerzach (buraki
Czerwony Gupikschab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach. Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy(...)przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami lub marynowanymi opieńkami. Smacznego
Maminek kulinarnymięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj(...)Każdy jest indywidualny i dzięki temu można poznawać świat. Wczoraj np. jak koleżanka usłyszała,że robię pasztet z selera postawiła na mnie oczy niczym Wilk na Czerwonego Kapturka nieświadoma, że można zrobić pasztet z czegoś innego niż mięso.W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości, korzystajmy z tego:-) Teraz przepis na lunch, podwieczorek lub skromny obiad. Składniki
pieprzny smaczekżeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam. Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól pieprz łyżeczka kminku ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko(...)placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo kapustką kwaszoną
AZgotuj!