drepta na wsi, a taka ze sklepu to dwie różne historie. Ta wiejska kaczka jest dużo trudniejsza w obróbce, bo jej mięso bardziej przypomina dziczyznę w smaku, jest mocno czerwone, tylko dlatego, że rośnie sobie taki ptak bez chemii, bez antybiotyków i innych świństw. Więc jego mięso jest bardziej zwarte. Kaczka ta sklepowa- tak ją nazwijmy(...)dłoni. Tak to takie proste. Teraz już wiesz dlaczego kucharze tak często dotykają mięsa podczas smażenia. PRZEPIS NA KACZKĘ: KASZA Z GROSZKIEM CUKROWYM I BURCZAKAMI - kilka młodych ugotowanych buraczków - dwie garście groszku cukrowego - kilka młodych rzodkiewek cienko pokrojonych - 2 porcje ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej czy kuskus Buraczki kroimy w cienkie paseczki, groszek cukrowy surowy również, mieszamy
SMYKWKUCHNIcebulą w białym winie Domowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska(...)polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńska Schab karkowy z pończochy Zupy Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb
Kulinarne przygody Gatityzabraknąć na stole wigilijnym oraz w święta Bożego Narodzenia. Podajemy je jako dodatek do barszczu czerwonego. Od dzieciństwa pamiętam krokiety z kapustą i grzybami robione przez moją babcie, smażyła je dzień wcześniej a przed kolacją wigilijną odgrzewała je na patelni podając z barszczem czerwonym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krokiety z kapustą i grzybami – Składniki Składniki na naleśniki 2 szklanki(...)przepyszne. Przechowywane w lodówce są dobre do spożycia przez kolejne 2-3 dni. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Tortilla z łososiem Krokiety z kapustą i grzybami Sałatka śledziowa z buraczkami Ryba po grecku Triki odchudzające – twój mózg pomoże zrzucić ci kilka kilogramów! Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Krokiety z kapustą i grzybami
To Musisz WiedziećBarszcz z kiszonych buraków – prosty przepis. Czy Wy również lubicie czerwony barszcz? Przyzna Wam szczerze, że jako dziecko za nim nie przepadałam. Ale teraz go uwielbiam i przygotowuję nie tylko na święta. Idealny do uszek z grzybami , krokietów, pierożków lub od tak w kubku do picia np. do pysznej smażonej ryby. Przygotowanie barszczu z kiszonych buraków jest naprawdę proste(...)picia np. do pysznej smażonej ryby. Smacznego Kiszone buraki z zakwasem Jak przygotować? Przygotowujemy 2 kg buraków. Do czystego naczynia (u mnie duży słój) wkładamy obrane i pokrojone buraczki. Następnie zalewamy je przegotowaną i wystudzoną wodą z dodatkiem soli (zachowajcie proporcje – 1 czubata łyżka solu na litr wody), dodajemy kilka ząbków czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego
Słodkie okruszkiśledzie-żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie-polecam i smacznego:) Śledzik pod pierzynką -inaczej zaskoczyło mnie w przepisie połączenie sera żółtego ze śledziem-(a nie jak tradycyjne z buraczkami i ziemniakami)ale okazało się strzałem w dziesiątkę-wszystkim moim gościom bardzo smakowały-więc polecam gorąco,sprawdzą się na każdą okazje,ładnie się prezentują przez to że są układane(...)każda okazję czy święta lub po prostu na kolacyjkę.Mój sposób moczenia nadaje im całkiem inny delikatny smak-spróbujcie koniecznie!!przepis znajdziecie tutaj Sałatka śledziowa z buraczkami Sałatka która gości u mnie w domu co wigilię odkąd sięgam pamięcią.Uwielbiamy ją i zawsze na nią czekamy.Moja mama twierdzi ,że przepis pochodzi z Wilna.Ostatnio zrobiłam ją również
Swojskie jedzonkoDomowa biała kiełbasa wieprzowa Świąteczna galantyna drobiowa Pasztet mięsny Pate z drobiowych wątróbek Polędwiczki wieprzowe w śmietanie Ryby Śledź imbirowy z żurawiną Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska(...)karkowy z pończochy Zupy Jabłkowa zupa-krem z chrzanem Zakwas na biały barszcz Aksamitny krem z selera Żurek na domowym zakwasie Zakwas na żur na mące razowej pszennej Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Rosół z kaczki Zakwas na żurek Zakwas na czerwony barszcz Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek Pieczywo Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy Najprostszy chleb żytni na zakwasie Chleb
Kulinarne przygody Gatityinne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Soczyste roladki ze schabu Nasze soczyste roladki z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki : 3 plastry schabu 2 ogórki kiszone Pół czerwonej papryki sól pieprz musztarda szklanka mąki 2 średnie cebuli łyżeczka masła 2 plasterki serka żółtego Przygotowanie: Plastry schabu bardzo dokładnie rozbijamy, na bardzo cienko i kroimy na pół uzyskamy dzięki(...)nasze roladki na rozgrzaną patelnie z olejem. Obsmażamy dokładnie roladki z każdej strony. Nasza usmażona roladka chrupiąca zewnątrz a soczysta w środku. Ja podaję roladki klasycznie z ziemniakami i buraczkami Polski obiad
Sprawdzone przepisy kulinarneSałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ziemniaki ugotowane starte na tarce,2. Śledzie pokrojone w paski,3. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną,4. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu,5. Buraczki ugotowane starte na tarce, dobrze osączone,6. Śledzie pokrojone w paski7. Cebula pokrojona w drobną kostkę, skropiona cytryną8. Majonez wymieszany z kwaśną śmietaną 18% z dodatkiem pieprzu9. Marchewka ugotowana(...)szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów. Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra białego wytrawnego wina0,125 litra soku z cytrynliść laurowyliść limonkowyziele szałwiisól, pieprz zielonyŚledzie oczyścić, wypatroszyć, wyfiletować.Przygotować marynatę
Kulinarny karnet Christopheranabiera sił witalnych. Twierdzi się, że zawarte w burakach antocyjany zapobiegają rozwojowi nowotworów, obniżają ciśnienie krwi, działają przeciwwrzodowo (działając zasadotwórczo), niwelują zgagę i regenerują nasz układ krwiotwórczy. To czerwone warzywo, to niesamowite źródło minerałów . Żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Z witamin(...)piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni . Ostudzone buraki obieramy ze skórki, drobno siekamy lub ścieramy na grubej tarce. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 2 łyżki oliwy, wrzucamy buraczki, dodajemy ocet balsamiczny, cytrynę, cukier, sól, pieprz. Chwilę podsmażamy. Mieszamy z ugotowanym makaronem, dodajemy pestki słonecznika a przed samym podaniem rukolę. Można jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek (niekoniecznie
Moja Mama Gotujezostanie ten. Zaryzykujcie a nie będziecie żałować! Składniki na 4 osoby: ogórek pół kilo malin papryka żółta pół pęczka rzodkiewek łyżeczka octu jabłkowego łyżka chrzanu ze słoika pół małej czerwonej cebuli pół pęczka koperku pół opakowania fety kiełki do dekoracji 50 g makaronu sól wędzona do dekoracji Przepis na chłodnik malinowy Ogórka drobno pokroić a pestki z niego zmiksować(...)soku z kiszonych buraków lub zakwasu na barszcz schłodzonego w lodówce kilka orzechów włoskich do dekoracji Przepis na chłodnik z botwinki z wędzonymi śliwkami Jajka ugotować na twardo. Małe buraczki z botwinki pokroić na plasterki i odłożyć do dekoracji. Botwinkę drobno pokroić. W garnku wymieszać botwinkę, koperek, rzodkiewki i ogórka. Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę pokroić
Ugotowane pozamiataneBitki z szynki w sosie własnym Zanim zacznie się post , a później harówa kuchenna i wielkie świąteczne obżarstwo , warto zrobić na obiad coś bardzo , ale to
Ogrodnik w podróżywszystko jednak jestem zadowolona; pod koniec pracy, gdy nastąpiło już pewne rozluźnienie świadomością, że czego nie zrobi się dzisiaj, zrobi się jutro , razem z Mette płakałyśmy ze śmiechu. Dosłownie. Czerwone jak buraki, zalane łzami, wzbudzałyśmy ogólną wesołość. A jeden z kolegów tylko nas napędzał, wydając z sienie odgłosy, które i na sawannie, i w wielkim mieście, mogłyby wzbudzić(...)Nakłuć ciasto gęsto widelcem. Podpiec w 180 st. C. przez 12-15 minut. W tym czasie wyszorować ziemniaki (młodych nie trzeba obierać), pokroić je w dość drobną kostkę. Buraczki pokroić na ćwiartki lub połówki jeśli są bardzo małe. Łodyżki pokroić na kawałki o długości 3 cm, liście porwać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, posolić, podsmażać 5 minut
Pożeraczka, czyli raz adobrzePolędwica wieprzowa w miodzie Polędwica to świetne mięsko , szczególnie gdy chcemy podać coś wykwintnego w krótkim czasie . Zamarynowana w delikatnym miodzie z dodatkiem rozmarynu jest po
Ogrodnik w podróżyDuszone mięso w aromatycznym ,sosie pieczeniowym Duszone mięso , gości u nas zazwyczaj zimą . To jedna z tych nieśmiertelnych potraw , która zawsze , znajdzie swoich zwolenników . Uwielbiam , przeróżne
Ogrodnik w podróży