którego przestałam kupować soki jednodniowe Marwitu – wyciśnijcie sobie w domu długie buraki i porównajcie z buraczanym butelkowanym Marwitem. Długie buraki są słodkie, prawie czarne i gęste jak krew – buraczki Marwitu smakują… ziemią, z posmakiem metalowych grabi. Jeśli tylko macie ochotę – soki można doprawić. Nie solą czy cukrem, ale np. cynamonem, wanilią, kardamonem, mieloną ostrą papryką, pieprzem, papryką(...)LUNCH (2h później) 12.00-13.00 4 duże dojrzałe pomidory lub 6 mniejszych, sparzone i obrane /800g/ 1 wężowy ogórek ze skórką /250g/ 2 duże łodygi selera /125g/ 1 duża czerwona papryka, ze skórką, bez nasion /250-350g/ ¼ małej czerwonej cebuli /25g/ ½ pęczka pietruszki, z łodyżkami /25g/ ½ dużej cytryny, obranej /50g/ SOK POPOŁUDNIOWY (2h później) 14.00-15.00 3 szklanki
Karo in the Kitchenklarowy, o bogatym kolorze i aromacie.Pachnący czosnkiem i majerankiem.Przygotowany na bazie buraków, cebuli i czosnku.Intensywnie buraczany, po prostu pyszny.Idealny z krokietami, pasztecikami czy uszkami.Polecam! Składniki:1 kg czerwonych buraków;1 kg cebuli;Główka czosnku;1 łyżka majeranku;3 łyżki octu spirytusowego;1 łyżeczka soli;1 łyżka białego cukru;Szczypta pieprzu;1,5 l bulionu (u mnie(...)należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor.Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni MiejskaKotlety mielone 💓 to chyba miłość większości z nas ... Smażone, duszone czy gotowane ... w koperkowym sosie, pomidorowym czy pieczeniowym ... z buraczkami, mizerią czy ogórkiem kiszonym - zawsze jest pysznie i domowo. Bo mielone przywołują w pamięci dom rodzinny czy wakacje u babci na wsi... Chyba każda pani domu ma swój żelazny przepis na najlepsze pod słońcem mielone 😊 Moim zdaniem(...)wodę i nie będzie kleiło się do rąk. Wtedy formujemy okrągłe kotlety, panierujemy każdy w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym smalcu. Sos pomidorowo-paprykowy : 1 czerwona papryka 2 cebule 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów w sosie własnym 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz papryka słodka i ostra ziele angielskie liść laurowy śmietana 18% natka
Walijskie PichcenieSezon na botwinkę w pełni. Na straganach piękne, świeże i młodziutkie pęczki botwinki przyciągają naszą uwagę. Aż same się proszą, aby zgarnąć je do domu 🙂 Z
Moja Delicjaktórym umieściłam ziarenka, uzyskałam pudełeczko świeżutkich, pięknych kolorystycznie i pachnących botwinką kiełków. Część z nich zużyłam do posypania smażonej tilapii , nad przeznaczeniem reszty cały czas się zastanawiam. Kiełki buraczka bezpośrednio po wyjęciu ze słoika Najprostsza metoda na własną, choć niewielką hodowlę, bez nakładów na specjalną kiełkownicę: Kupić nasiona przeznaczone na kiełki. Inne, przeznaczone do siewu mogą być zaprawiane substancjami grzybobójczymi(...)wyhodowanie kiełków sprawia ogromną satysfakcję, ale jest kosztowniejsze niż kupienie już gotowych w sklepie. Ale, ponieważ zaopatrzyłam się w większą ilość opakowań nasion, następne w kolejce będą chyba kiełki czerwonej kapusty
Kuchenne zapiski Edytyplasterki wędzonego boczku łodyga brokuła (różyczki zostawcie do makaronu na wtorek) oliwa ev. 1 pomidor garść liści takich jak szpinak, botwinka czy jarmuż (u mnie liście botwinki, a buraczki dodałam do tych muffinek ) garść groszku lub bobu (ja miałam bób, ale Wy kupicie groszek do paelli na czwartek i trochę Wam zostanie) litr bulionu warzywnego (można zastąpić bulionem(...)jeśli chcecie. Specjalna patelnia do paelli też oczywiście wymagana nie jest, bo sprawdzi się każda inna :) Składniki / na 2 porcje: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chilli 1 czerwona papryka 2 łyżki oliwa ev. 100 g ryżu do risotto (lub do paelli, jeśli macie) 300 ml bulionu warzywnego (u mnie na kostce ekologicznej) szczypta szafranu lub zamiennie pół
Chilli Czosnek i OliwaJoulutortut ) z ciasta francuskiego z suszoną śliwką na wierzchu są bardziej ozdobą, aniżeli deserem. Napój zwany "glogg" zastępuje nasz kompot z suszu - to mieszanka soku z czarnej porzeczki, " odrobiny " czerwonego wina, miodu, przypraw (cynamon, goździki, imbir), skórka pomarańczowa oraz migdały i rodzynki dodawane na koniec. W wersji dla dorosłych glogg jest dodatkowo "wzmocniony". Finlandia słynie również z ryb, zapewne(...)brukwi, słodką ziemniaczaną, marchewkową z ryżem i rodzynkami oraz wątróbkową, a czasami inne lokalne. Również nieodzownym daniem jest sałatka " rossoli " przypominająca polską sałatkę jarzynową, ale z dodatkiem gotowanych buraczków oraz śmietany, zamiast majonezu. Wszystkie warzywa pokrojone w grubą kostkę układane są wówczas na półmisku w rządkach, a śmietana towarzyszy im obok w osobnym naczyniu. W zależności od regionu
Cztery FajeryWątróbka- mój koszmar od dzieciństwa, aż do teraz, bo trochę z przymusu udało mi się z nią zaprzyjaźnić :) Drobiowa wątróbka jest dużo delikatniejsza w smaku niż
Czerwona PorzeczkaZabielany barszcz czerwony podany z ziemniakami Zdecydowanie mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych zupek. Tak aromatyczna i treściwa z dużą ilością przypraw, hmm a na drugi dzień jeszcze lepsza. Na chłodne dni idealna na rozgrzanie. Nie wiem jak wy ale ja lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. Zapraszam(...)godzinie, odcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy. 6. Próbujemy zupy, dodajemy jeszcze
Mój pomysł naRamsey i gdy tylko wrócę z poligonu, wracam też tutaj, by gościć o wiele częściej. ;) (dwie spore porcje) makaron spaghetti (w ilości nam odpowiadającej) 4 niewielkie lub 2 spore czerwone buraki 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 4 łyżki stołowe wytrawnej konfitury żurawinowej kilka plastrów wędliny, najlepiej salami 3 spore ząbki czosnku polskiego 1 łyżeczka soku z cytryny sól(...)się nie spaliły. Gdy plasterki będą dość chrupkie zdejmujemy je z patelni i kruszymy lub kroimy na małe kawałki. Makaron podajemy na ogrzanym talerzu, z nałożoną odpowiednią ilością buraczków. Wszystko posypujemy gęsto czipsami z wędliny oraz szczypiorkiem. Mnie, choć to brzmi dość abstrakcyjnie, danie smakowało wybornie z kiszonymi ogórkami i rzodkiewką
Kuchenna KontrrewolucyaProsta, szybka, pyszna zupa z botwiny to idealna zupka na letnie dni. Sezon na botwinkę się zaczął, więc pewnie w większości Waszych domów taka zupa z
Moja Delicjakwaśnej śmietany.Idealny z tłuczonymi ziemniakami i koperkiem.Niezapomniany smak wakacji na wsi.Komu talerz buraczanej ambrozji? Każdy kto spróbuje, będzie do niego często wracał!Składniki:1,5 kg czerwonych buraków;2,5 l zimnej wody;2 ząbki czosnku;2 średnie liście laurowe;5 ziaren ziela angielskiego;1 łyżka majeranku;330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawrtości tłuszczu(...)zawartości tłuszczu 18%. Opakowania o pojemności 330 g dostępne są w sieci sklepów Biedronka. Śmietana ta nie waży się w zupach.Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki: buraczki zasmażane, surówki z buraków czy surówki z buraków z jogurtem.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskawyboru): topiony, topiony z papryczką lub naturalny cheddar i ser cesarski. Dodatki (do 8 porcji do wyboru): pomidor malinowy, grillowane pieczarki, sałata lollo bionda, nachosy, papryczki jalapeño, burak marynowany, czerwona cebula, słodkie pikle, Sos (3 porcje do wyboru): sos Big Mac, ketchup, pikantna salsa jalapeño, musztarda amerykańska, sos musztardowo-chrzanowy, sos majonezowy, pikantna salsa pomidorowo-paprykowa(...)jest mi znany. Dostępne w nowej ofercie bułki i dodatki są raczej w porządku. Klasyczne i takie, że każdy znajdzie coś dla siebie. Szczególnie na duży plus zasługują tutaj buraczki marynowane, które uwielbiam. Jednak uważam, że największym minusem nowego podejścia jest tak mały wybór samego mięsa. Bądź co bądź, to podstawa burgera! Sam bekon jest dobry i odpowiednio wysmażony
Food SquareZabielany barszcz czerwony podany z ziemniakami Zdecydowanie mogę napisać, że jest to jedna z moich ulubionych zupek. Tak aromatyczna i treściwa z dużą ilością przypraw, hmm a na drugi dzień jeszcze lepsza. Na chłodne dni idealna na rozgrzanie. Nie wiem jak wy ale ja lubię barszczyk z dużą ilością czosnku, lubczyk też dla mnie obowiązkowy. Zapraszam(...)godzinie, odcedzamy bulion z warzyw, i dodajemy do wywaru buraki, i podsmażoną cebulę z czosnkiem, dodajemy sok z cytryny. Na lekkim ogniu gotujemy przez około 30 min aż buraczki zmiękną. (pomysł na to co zrobić z resztą warzyw : kotlety z ugotowanych warzyw ) 5. Marchew kroimy na kawałki i dodajemy z powrotem do zupy
Mój pomysł nacannelle z bloga Pommes à la cannelle Sałatka jarzynowa tradycyjna autorka: jazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ KUKURYDZĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com Sałatka kapuściana z buraczkami autorka: gaita z bloga Katalog smaków Sałatka z awokado i pomidorków koktajlowych autorka: gaita z bloga Katalog smaków Surówka KOLESŁAW autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Sałatka warzywna(...)bloga Mam to na widelcu Zupa Barszcz Czerwony w Kremie autorka: Make Easy Meal z bloga Make Easy Meal Dania obiadowe „Pizza” nordycka na orkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni
Weekendy w domu i ogrodzie