buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:78/94)

SAŁATKA Z FIGĄ I RUKOLĄ 127

Współcześnie głównymi producentami fig są kraje basenu Morza Śródziemnego. Wyglądem przypominają małe gruszki koloru śliwkowego, to są te które my znamy, ale kolor zaczyna się od złotego do ciemno czerwonego, w zależności od stopnia dojrzałości. Skorka jest twarda, dlatego wcinamy tylko miąż ze środka. Jeżeli chodzi o wartości odżywcze, to można wymieniać i wymieniać ale chyba jedne z ważniejszych(...)miodowo-musztardwy   ocet balsamiczny kremowy do dekoracji      Sposób przyrządzenia: Rukolę rozłożyć na talerzach; Na liściach rukoli poukładać pokrojony na małe części ser pleśniowy, buraczka upieczonego lub ugotowanego, figę obrana i pokrojoną w kostkę; Gotową sałatkę polać sosem, posypać uprażonymi pestkami  słonecznika i ozdobić balsamico talerze.  Sos: w misce wymieszać 3 łyżki musztardy dijon, dodać

pieprzny smaczek
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 221

mięsie dokładnie się rozejdą i zwiążą. Jeżeli schab chcemy podać do obiadu, to wystarczy kilkanaście minut leżakowania w wyłączonym piekarniku, następnie podajemy go z ulubionym sosem i np. buraczkami z chrzanem (jak lubicie). Peklowanie na sucho, to nic innego jak nacieranie mięsa  odpowiednią mieszanką przypraw i soli, układa się go w szklanym lub kamionkowym naczyniu i przechowuje(...)wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru kilka pokruszonych listków laurowych siatka wędliniarska PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Wszystkie przyprawy wymieszałam, częścią mieszanki natarłam umyte i osuszone mięso, które następnie  ułożyłam

Moja Książka Kucharska
Bary mleczne w Warszawie 250

wiadomo co tam na nas czeka, ,rozglądamy się i co? Oto i on, Czerwony rower wisi sobie bezwstydnie nad drzwiami wejściowymi. Otóż tak "Kuchnia czerwony rower" właściwie nie jest barem mlecznym, jak się dowiedziałam istnieje już od 2002 roku i jest rozszerzoną działalnością poprzednio istniejącej Stołówki Stowarzyszenia Drzwi Otwarte, można tam dobrze zjeść(...)Pałac Kultury i Nauki.  Co do jedzenia nie mam żadnych zastrzeżeń, codziennie są 2 inne zestaw obiadowe do wyboru. My trafiłyśmy na: zupa jarzynowa lub chłodnik z buraczków - 3 zł, bitki, młode ziemniaki lub papryka nadziewana ryżem z warzywami - 6 zł  a do tego do wyboru  kapusta młoda duszona, mizeria, buraczki, ogórki konserwowe  czyli

pieprzny smaczek
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z POMIDORAMI I CZERWONĄ SOCZEWICĄ 139

Jedna z moich ulubionych zup w sezonie jesienno-zimowym. Pełna warzyw, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na przeziębienie, gdy nie mamy ochoty jeść nic ciężkiego, a potrzebujemy

cool and minty
Pasztet z mięsa z rosołu z żurawiną 138

Pytanie co zrobić z mięsem z rosołu? My najczęściej robimy tak, że mięso z rosołu po przestudzeniu kroimy na małe kawałki, najlepiej w plastry. Tak samo kroimy marchew, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, kapustę – co tam jest pod ręką. Wykładamy wszytko na blaszkę do pieczenia, solidnie doprawiamy rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem. Skrapiamy olejem, mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)rosołu używany standardowo indyka, wołowiny i kurczaka. Ale pasztet można zrobić z każdego rodzaju mięsa. Składniki: Porcja rosołowa z indyka 2 podudzia z kurczaka 400 g antrykotu 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1 mały batat 1 cebula 1/2 łyżeczki majeranku 2 jajka 2 łyżki masła Garść suszonej żurawiny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Obierz batata, umyj, pokrój w kostkę. Włóż

Niedzielny kucharz
Schab w warzywach 222

schab, to schab w panierce. My proponujemy kruchy i soczysty schab w warzywach.     Składniki: -ok. 1 kg schabu bez kości -2 marchewki -1 duża cebula -duży strąk czerwonej papryki -kawałek pora -ząbek czosnku -10 suszonych pomidorów -garść niesolonych orzeszków ziemnych -przyprawa do mięs -przyprawa warzywna -pieprz -czosnek niedźwiedzi -olej -1/3 szklanki wody Schab kroimy(...)przykrywamy warstwą warzyw. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 35-40 minut. Wyjmujemy z piekarnika i podajemy z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką, buraczkami lub marynowanymi opieńkami. Smacznego

Maminek kulinarny
PLACUSZKI WARZYWNE 192

mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj(...)Każdy jest indywidualny i dzięki temu można poznawać świat. Wczoraj np. jak koleżanka usłyszała,że robię pasztet z selera postawiła na mnie oczy niczym Wilk na Czerwonego Kapturka nieświadoma, że można zrobić pasztet z czegoś innego niż mięso.W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości, korzystajmy z tego:-) Teraz przepis na lunch, podwieczorek lub skromny obiad.  Składniki

pieprzny smaczek
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 168

żeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam.   Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko  mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól  pieprz łyżeczka kminku  ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko(...)placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo kapustką kwaszoną

AZgotuj!
Bitki wołowe 153

takiego tradycyjnego, polskiego obiadu. Udostępnij Składniki na bitki wołowe 700 g wołowiny bez kości na bitki (np. polędwicy, krzyżowej) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym(...)godziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem. Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bitki wołowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 209

  Od dawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole

Basia w kuchni
Combry jagnięce w winnej marynacie 193

Book&Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku(...)szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 170

kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko  1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki. Osolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zasypać ziołami i oblać sosem balsamicznym(...)wrzuca się na patelnię, na której uprzednio podgrzewamy masło z miodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.  I karmelizujemy moi drodzy! Karmelizujemy! Znaczy się, smażymy, aż powstanie skorupka i buraczki będą oblepione po całości. Podajemy ciepłe, prosto z patelni razem z kaczką dziwaczką. Kaczka dziwaczka   Autor: Jan Brzechwa  Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast

Karczma Honorietty
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 176

jestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica(...)będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 143

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja