buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:81/94)

PLACUSZKI WARZYWNE 147

mięsa.Co prawda nie było ono do tej pory głównym składnikiem moich posiłków ale nie oszukujmy się było prostsze w przygotowaniu.Człowiek kupił pół kg mielonego do tego buraczki,ziemniaki i obiad gotowy.Teraz jest trochę trudniej,jak zbilansować dietę żeby w niej niczego nie zabrakło. Ciągle się doszkalam, czasami idę na skróty i smażę po prostu placki, które dzisiaj(...)Każdy jest indywidualny i dzięki temu można poznawać świat. Wczoraj np. jak koleżanka usłyszała,że robię pasztet z selera postawiła na mnie oczy niczym Wilk na Czerwonego Kapturka nieświadoma, że można zrobić pasztet z czegoś innego niż mięso.W dzisiejszych czasach mamy mnóstwo możliwości, korzystajmy z tego:-) Teraz przepis na lunch, podwieczorek lub skromny obiad.  Składniki

pieprzny smaczek
Cepeliny z nadzieniem z soczewicy z kminkiem 120

żeby krótko się je robiło. Ale od wczoraj się nastawiłam i zrobiłam.   Składniki: ziemniaki 1,5 kg cebula 2 sztuki marchewka 2 sztuki soczewica czerwona 3/4 szklanki jajko  mąka 300 gr mąka ziemniaczana 1 łyżka olej ok 50 ml sól  pieprz łyżeczka kminku  ziemniaki mączyste, mąka pszenna, sól morska, jajko(...)placuszki. Na środek każdego placka ułóż łyżkę farszu i zlepiaj formując cepeliny. Gotuj w dużym garnku w osolonej wodzie. Podawaj z cebulką zeszkliwszy na pozostałej części oleju. Podawaj z buraczkami i kiełkami, albo kapustką kwaszoną

AZgotuj!
Bitki wołowe 87

takiego tradycyjnego, polskiego obiadu. Udostępnij Składniki na bitki wołowe 700 g wołowiny bez kości na bitki (np. polędwicy, krzyżowej) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca sól, pieprz do smaku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Wołowinę umyć, osuszyć papierowym(...)godziny). Na koniec doprawić mięso solą oraz pieprzem. Bitki wołowe podawać z ziemniakami, kaszą ugotowaną na sypko lub kluskami. Dodatkiem mogą być kiszone ogórki, surówka z kiszonej kapusty lub buraczki zasmażane . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Bitki wołowe pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary

niecodziennikpary
Burgery z buraków z kaszą jaglaną oraz salą paprykowo - pomidorową. 154

  Od dawna za mną "chodził" hamburger z buraków, mimo że jestem mięsożerna taka wersja hamburgera jest przepyszna i nie raz jeszcze zagości na moim stole

Basia w kuchni
Combry jagnięce w winnej marynacie 146

Book&Cook. To co, gotowi na małe kulinarne wyzwanie? ;) Składniki: żeberka jagnięce, porcjowane po 2 kostki ziemniaki marynowane buraki z domowej spiżarni (przepis podam Wam jeśli będziecie zainteresowani :)) czerwone wino bulion oliwa z suszonych pomidorów świeża mięta kilka ząbków czosnku sól i piperz Do dzieła: Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Z wina, mięty, oliwy i czosnku(...)szorujcie od razu patelni. Wlejcie na nią marynatę (bez ziół), szklankę bulionu i cierpliwie redukujcie na małym ogniu, aż do uzyskania delikatnego sosu. Możecie na koniec wkręcić łyżeczkę masła. Buraczki, czy inne dodatki wedle uznania. Smacznego

Spektrum Smaku
A zza krzaczka zerkała Kaczka.. 130

kaczka dziwaczka bez podrobów 1 jabłko  1 pomarańcza tymianek,majeranek papryka słodka sos balsamiczny 2 gałązki rozmarynu ocet jabłkowy 50 g margaryny/oleju sól, pieprz 3-4 buraki czerwone 3-4 łyżki miodu Co z tą kaczką? Należy ją umyć i oczyścić. Podzielić na mniejsze kawałki. Osolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zasypać ziołami i oblać sosem balsamicznym(...)wrzuca się na patelnię, na której uprzednio podgrzewamy masło z miodem i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu.  I karmelizujemy moi drodzy! Karmelizujemy! Znaczy się, smażymy, aż powstanie skorupka i buraczki będą oblepione po całości. Podajemy ciepłe, prosto z patelni razem z kaczką dziwaczką. Kaczka dziwaczka   Autor: Jan Brzechwa  Nad rzeczką opodal krzaczka Mieszkała kaczka-dziwaczka, Lecz zamiast

Karczma Honorietty
KOTLETY MIELONE Z CZERWONEJ SOCZEWICY 133

jestem fanką raczej zielonej soczewicy ale po przeglądzie szafek kuchennych znalazłam czerwoną, a że wczoraj był 11 listopada i markety pozamykane, to zmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z  ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica(...)będzie za rzadka dodać bułkę tartą lub kaszę. Formować kulki, delikatnie zgnieść na formę kotleta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z PIECZONYMI BATATAMI   oraz  BURACZKAMI

pieprzny smaczek
Wigilijny barszcz z pieczonych buraków 96

Wyjątkowy, wigilijny barszcz z pieczonych buraków z dodatkiem suszonych grzybów i pieczonych jabłek . Bardzo aromatyczny, esencjonalny i intensywny w kolorze. Pieczenie buraków i jabłek w mundurkach

Moja Delicja
Sałatka „prawie” Cesar 166

Sałatka „prawie” Cesar to nasza wariacja na temat klasycznej sałatki Cesar. Prawdziwa sałatka zawiera ściśle określone składniki, choć przepisów jest wiele :) Nasza sałatka to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zrazy ze schabu wg Buni 316

średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu 2 szt. ,, Kostka do mięs pieczeniowa ,, ( opcjonalnie -jeśli ktoś nie lubi(...)zgotował i był gęsty ). Wyjąć zrazy - usunąć nici - przełożyć mięso z powrotem do garnka , doprawić sos do smaku użytymi przyprawami . Podawać z kaszą jęczmienną ( gryczaną , ziemniakami ) i surówką z buraczków lub  kiszonych ogórków . Oczywiście można użyć jednego rodzaju cebuli ale przekonałam się że jak jest jej kilka rodzajów to sos jest smaczniejszy. To samo dotyczy kostek pieczeniowych .Można

Buniabaje w kuchni
Quinoa + leczo z cukinią i bezglutenowymi parówkami 127

moja mama, jak na porządną wielkopolską gospodynię przystało :), całe lato i wczesną jesień produkowała oszałamiające ilości najróżniejszych domowych przetworów. Od dżemów i kompotów, przez kiszone ogórki, fasolkę szparagową i buraczki, po leczo i marynowane grzybki. W naszej piwnicy w bloku z wielkiej płyty było dosłownie wszystko. Te pyszności wielokrotnie ratowały mi życie, gdy zaczęłam studia we Wrocławiu (tak zawsze(...)szklanki ugotowanej quinoy (na dwie niezbyt duże porcje) opakowanie bezglutenowych parówek ok 200 gram (ja kupuję w jednym z dyskontów 93% mięsa z szynki, reszta składu naturalna) 1 czerwona papryka 1 zielona lub żółta papryka 1 mała cukinia 1 cebula 2 pomidory 2 łyżki masła liść laurowy ziele angielskie majeranek sproszkowana słodka papryka płaska łyżeczka cukru pieprz sól Wykonanie

Quinoa Raz!
Zupa z ciecierzycy 35

mlekiem kokosowym –  krem z ziemniaków  z ciemnym piwem –  krem z kalafiora  z posypką z bułki tartej –  zupa krem z brokuła –  zupa krem z buraczków –  krem z marchewki z pomarańczą i imbirem –  zupa taco – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie  co jeść na diecie KREM Z CIECIERZYCY PRZYGOTOWANIE: 30 minut(...)koniec spróbuj i dopraw w razie potrzeby. Zupę podawaj z chrupiącymi grzankami, idealnymi do maczania w misce pełnej gęstej i pożywnej zupy. Ja na zupie położyłam jeszcze kilka paseczków czerwonej cebuli, która swą ostrością fantastycznie się komponuje z tym gęstym kremem. Blog nietylkopasta.pl to nie tylko najlepsze przepisy dla Ciebie i Twojej rodziny, ale także piękne i funkcjonalne produkty

nietylkopasta.pl
Pieczeń z udźca dzika 141

soczyste. Wyśmienite mięsko na wyjątkowy obiad. Mogę tylko żałować, że tak późno odważyłam się na przygodę kulinarną z dzikiem. Składniki: 1,300 kg udźca z dzika 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 szklanka bulionu warzywnego 100-150 g słoniny (u mnie wędzona) 2 łyżki oleju 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1/3 pora 2 liście laurowe 12 ziaren(...)wyciąć kość, umyć i osuszyć przyprawy utłuc w moździerzu warzywa obrać i pokroić na mniejsze kawałki  mięso natrzeć olejem, następnie wmasować przyprawy. Ułożyć w naczyniu, zalać szklanką czerwonego wina, obłożyć warzywami, pokrojonym w plasterki czosnkiem, przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki lub zimne miejsce na 24-48 godzin (im starsze mięso mięso, tym dłużej). Swoje marynowałam przez

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szaszłyki wieprzowe z sałatką z kiszonymi burakami 70

albo po prostu w piekarniku. Całość smaku doda pyszna i zdrowa sałatka z kiszonych buraków. Składniki na sałatkę (3 porcje) 300g miksu sałat 2 pomidory 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 2 kiszone buraki oliwa z oliwek sól pieprz kiełki rzodkiewki Możecie wykorzystać tutaj dowolny miks sałat jaki lubicie. Całość można też posypać startym parmezanem i dodać odrobinę prażonej(...)musztardą, domowym ketchupem, albo tak jak lubicie! Kiedy szaszłyki kończą się piec możemy przygotować sałatkę. Na talerze wykładamy miks sałat. Pomidory kroimy w ćwiartki albo ósemki, paprykę w kostkę, buraczki kiszone w kostkę. Ogórka zielonego dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Całość układamy na sałacie i dekorujemy kiełkami. Możecie także posypać wszystko parmezanem i prażonymi pestkami dynii. Smacznego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak pieczony w warzywnym sosie. 152

Danie zachwyca, polecam. Składniki na kurczaka pieczonego w warzywnym sosie: 4 pojedyncze piersi z kurczaka Vegeta Natur 1/2 łyżeczki ziół do drobiu 1 duża cebula 4 pieczarki kawałek czerwonej papryki (taki 5x5 cm) 2 łyżki kukurydzy z puszki 200 g śmietany 30% (słodkiej) 150 ml wody 1 łyżeczka mąki olej W misce mieszamy 1,5 łyżeczki Vegety Natur, zioła(...)wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział w akcji

Rozpustne gotowanie