propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: – 3 łyżki pasty curry zielonego – 3 marchewki – 1 pietruszka – 1 por – 1/2 małej dyni Hokkaido – sól, pieprz do smaku – 1 burak czerwony Wykonanie: – Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. – Wlać 1 litr gorącej(...)sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem. Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula – 1 jabłko – 1 łyżeczka chrzanu – zielenina Wykonanie: – Pokroić cebulę
To co kochamDanie z patelni dla całej rodziny. Obiad nie musi być nudny . 100 g makaronu spaghetti 7 zielonych szparagów 1 pęczek botwiny 1/2 papryczki chili 2 ząbki czosnku 1 cebula czerwona masło klarowane 1/2 cukinii kurczak: 1 pierś z kurczaka sól, pieprz 1 łyżka sosu balsamico 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka przypraw rozmaryn, oregano, bazylia Pierś z kurczaka(...)patelni, wykładam na talerz. Cebulę kroję i przesmażam na maśle klarowanym, dodaję kurczaka i smażę chwilę. Wykładam na talerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone gałązki botwiny i buraczki, oraz pokrojone szparagi podlewam odrobiną wody. Na końcu dodaję pokrojone liście botwiny i już tylko chwilę duszę całość. Doprawiam solą, pieprzem. Całość mieszam z makaronem, dodaję chili i natkę pietruszki
wesoła kuchniaWiadomo nie od dziś, że czerwony burak to skarbnica witamin. Oprócz B i C jest w nim betaina, która działa na naszą odporność, kwas foliowy i żelazo. Ostatnio gdzieś wyczytałam, że sok z buraka jest również rewelacyjny na trądzik. Mało tego w czasach starożytnych uważano buraka za afrodyzjak, może między innymi dzięki temu, że poprawia on nasz nastrój, wpływa korzystnie(...)buraka z domieszką marchwi i selera jest doskonałym lekarstwem na przeziębienie i anginę. Za moich dziecinnych czasów wydaje mi się natomiast, że nie był aż tak doceniany. Pamiętam tylko buraczki zasmażane do mielonego, ćwikłę na Wielkanoc i ewentualnie zupę buraczkową, której nie znosiłam. Dziś już ma znacznie szersze zastosowanie w kuchni a nawet jest wykwintnym warzywem podawanym w najdroższych
pieprzny smaczekmarchewki 1 pietruszka 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka lubczyku szczypta chili w płatkach sól pieprz czarny pieprz ziołowy oliwa 1/4 szkl wina czerwonego 1 łyżka smalcu 1 łyżeczka mąki Mięso umyć i osuszyć. Zioła wymieszać. Mięso najpierw natrzeć oliwą a potem otoczyć w ziołach i soli. Odstawić na ok 10 - 15 godzin(...)wody. Na koniec mięso wyjąć a sos z jarzynami zmiksować przy pomocy blendera, można zagęścić odrobiną mąki (nie jest to konieczne). Podawać plastry mięsa polane sosem z ziemniakami i buraczkami
Gotowanie jest łatweblogu naprzeciwko jest grubą s…, ma pryszcze, ku…. zrób su….. coś z tym, bo rzygnę a ludzie są poj….. a teraz przepis na buraczki”. Cudo prawda? Na początku mojego pisania miałam ambitny plan, że pokażę wam fajne blogi i nie te kulinarne, ale takie, które coś wnoszą. Jednak po ostatnich wydarzeniach oszczędzę(...)czytania bzdetów. Więc nie narażając was na stres dziś zrobimy pieczoną w śliwkach suszonych i niskiej temperaturze szynkę wieprzową. Potrzebujemy: szynkę wieprzową surową dwie duże cebule zwykłe jedna cebula czerwona 1,5 szklanki suszonych śliwek + kilka śliwek wędzonych (jest różnica i to nie to samo) 2 goździki szklanka mocnej herbaty pół szklanki kawy kilka ziaren ziela angielskiego łyżka ziaren
ladykitchenŚwietny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i
Kulinarny S.O.S.Świetny nie tylko na Wigilię, ale też na co dzień do obiadu np. z ziemniakami lub pierożkami Często bywa podawany też na imprezach, komuniach i
Kulinarne S.O.S.propozycje ciepłych potraw: Krem z dyni Składniki: -3 łyżki pasty curry zielonego -3 marchewki, 1 pietruszka, 1 por -1/2 małej dyni Hokkaido -sól, pieprz do smaku -1 burak czerwony Wykonanie: -Na rozgrzanej patelni przesmażyć pastę curry, dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora i smażyć ok. 1 minuty z odrobiną wody. -Wlać 1 litr gorącej wody, dodać pokrojoną dynię(...)pęczek koperku, czarna sól do smaku Wykonanie: – Warzywa przesmażyć na gorącej patelni, wlać ok. 1/2 litra wody i gotować 15 minut. – Zmiksować z koperkiem. Duszone buraczki z jabłkiem Składniki: – 4 buraczki duszone na 1 cebuli – 1 cebula, 1 jabłko – 1 łyżeczka chrzanu Wykonanie: – Pokroić cebulę w kostkę i podsmażyć z odrobiną
To co kochamSkładniki: – ok. 2 średnie buraki ćwikłowe – 300 g filetów śledziowych – ok. 3 średnie ugotowane ziemniaki – 2 średnie ogórki kiszone – 1 mała cebula czerwonej – 1 łyżka majonezu – 2 jajka na twardo – 6 łyżek jogurtu naturalnego – posiekany szypiorek Przygotowanie: Buraki, jajka oraz ziemniaki gotujemy studzimy. Śledzie kroimy na drobne kawałki wrzucamy(...)również posiekany szczypiorek. Całość przyprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy, jogurt naturalny oraz majonez. Wszystko mieszamy. Gotowe ! Smacznego Artykuł Sałatka śledziowa z buraczkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEsobie namiastkę polskich Świąt. Myślałam o barszczu, ale to jednak zadanie dla wtajemniczonych. Muszę jeszcze trochę poczekać... Zamiast barszczu znalazłam na blogu Matka wariatka bardzo ciekawy zamiennik - krem z buraczków z malinami. Brzmi ciekawie, nieprawdaż...? Wyjątkowo wręcz. Czym prędzej więc zabrałam się do pracy.Wyszedł dobry, ale nie powalił nas na kolana. Maliny prawdopodobnie były za kwaśne, bo zupa(...)robiłam. Może się skusicie na taką śliczną, intensywną w kolorze zupkę...?Krem z pieczonych buraków z malinamiSkładniki:(na 4 porcje)1,5 kg buraków500 g malin1,5 czerwonej cebuli1 łyżka masła500 ml bulionusólpieprzdodatkowo:4 łyżki creme fraiche (18%)Buraki przekroić na pół, ułożyć na blasze.Piec w 160 st. C. przez 1 godzinę.Przestudzić, obrać ze skórki, pokroić w kostkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze5 / 5 ( 62 votes ) Klops obiadowy z pieczarkami, pomysł na pyszny posiłek Klops obiadowy to zawsze świetny pomysł na posiłek. Obiad z jego udziałem w naszej
Ogrodnik w podróżyporcja mięsa na rosół 2 pęczki botwinki młoda włoszczyzna 3 ziemniaki puszka czerwonej fasoli 1/2 pęczka koperku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml śmietanki 30 % 3 łyżki soku z cytryny 4 ziela angielskie 4 liście laurowe cukier sól pieprz Porcję mięsa na rosół wrzucamy do zimnej wody i wstawiamy na ogień. Wrzucamy ziele angielskie, liść laurowy, łyżkę soli(...)bardzo mały. Przykrywamy i gotujemy ok 30 minut. W tym czasie kroimy ziemniaki i wrzucamy do wywaru. Myjemy i oczyszczamy botwinkę oraz warzywa z włoszczyzny. Marchewkę i młode buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkach liście botwinki kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę korzeń i seler wrzucamy w całości. Natkę pietruszki siekamy, koperek również. Kiedy ziemniaki będą miękkie wyjmujemy zielone
KuchcikoweLovepełny smaku. Kotlety schabowe inaczej kotlety schabowe delikatnie rozbite, żeby za grube nie były 2 jajka + łyżka czosnku 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka pieprzu 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej 1 szklanka tartej bułki 4 łyżki panko ( końcówka którą trzeba było wykorzystać ) 0,5 szklanki startego parmezanu Suche produkty wymieszać w głębokim talerzu . Jajka wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem(...)temu będą złociste. Gdy urządzenie zapika i pojawi się komunikat ” turn food ” przekładamy kotlety na drugą stronę. Ja podałam kotlety z ugotowanymi w Instan pot batatami i buraczkami ( też z Instant pot ) . Inne przepisy z użyciem tego urządzenia : Żeberka palce lizać LINK Kaszanka czy biała kiełbasa LINK Genialny rostbef LINK Jeśli chciałb_ś mieć takie
Kuchnia na wzgórzuKlasyczne karminadle to potrawa kuchni śląskiej, czyli kotlety z mielonej wieprzowiny. Urozmaiciłam je dodając małe kawałki aromatycznej szynki gotowanej, delikatnego klasycznego sera camembert wraz ze świeżo skrojonym czerwonym pomidorem w towarzystwie bazylii i chili. Karminadle z szynką, camembertem i pomidorami Składniki: 500 g mięsa zmielonego wieprzowego 1 jajko 1 średni pomidor 4 plastry szynki gotowanej (lub innej Waszej ulubionej(...)dolej wodę i dokładnie wymieszaj. Z mięsa formuj większe w kształcie elipsy kotlety, smaż na rumiano na rozgrzanym tłuszczu, odsącz na papierowym ręczniku. Smacznego Podawaj z puree ziemniaczanym i buraczkami lub marchewką
Zasmakuj KuchniKotlety mielone kojarzą się z domowym obiadkiem. Te tradycyjne są smażone w grubej panierce i podawane najczęściej z ziemniaczanym puree i buraczkami. Jednak nie u mnie. Zobaczcie jak wyglądają moje kotlety mielone. Do kotletów mielonych wybieram drobiowe, indycze mięso. Nie używam bułki tartej, a zamieniam ją na świeżo mielone siemię lniane. Do środka kotletów wkładam warzywny farsz z serem(...)Youtube poprzez kliknięcie czerwonego okienka z napisem „ SUBSKRYBUJ „, a wtedy będziecie otrzymywać powiadomienia, gdy pojawi się nowy filmik. A poniżej znajdziecie szczegółowy przepis na pieczone mielone i sposób jego wykonania. SKŁADNIKI NA 6 PORCJI: 800g mięsa mielonego (drobiowego) 1 ząbek czosnku 1 jajko 1/2 pęczka bazylii łyżeczka soli 150g cukinii 150g kolorowej papryki (czerwona, zielona, żółta) 150g
Dietologzrazowego mięsa wołowego2 łyżki musztardy sarepskiej2 ogórki kwaszone1/2 czerwonej papryki1 biała cebula 80 g boczku wędzonego w plasterkach1 łyżka mąki pszennej3 łyżki oleju roślinnego2 łyżki masła1 szklanka bulionu wołowego2 liście laurowe4 ziarenka ziela angielskiegomajeraneksólpieprzZrazy, to nic innego jak prosta potrawa z kawałków zawijanego mięsa. W swoim tradycyjnym kształcie najprawdopodobniej wywodzą się z kuchni litewskiej, ale po latach(...)litewskiej, białoruskiej i ukraińskiej. Na śląsku bardzo często podawane są z kluskami śląskimi, ale również z ziemniakami smakują wyśmienicie. Nieodłącznym zaś dodatkiem do zrazów (jak dla mnie) są zasmażane buraczki. Dziś zaprezentuję przepis na zrazy wołowe.Mięso umyj i podziel na 4 plastry. Następnie rozbij je tłuczkiem do mięsa na płaty o grubości około 0,5 cm. Każdy płat
Świat Domowej Kuchniwłaśnie sposób przygotowywała go moja Babcia. Najlepszy barszcz na domowym zakwasie. Przepis na ten zakwas możecie również znaleźć na moim blogu i kanale YouTube. Składniki: 1 kg buraków czerwonych 250 ml domowego zakwasu z buraków kawałek selera 1 por 2 – 3 marchewki 2 pietruszki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 20 g suszonych grzybów pieprz(...)samej wodzie, w której się moczyły. Ugotowane grzyby odcedzić. Wodę, w której się zagotowały odstawić na później, odłożyć również kilka grzybków. Buraki umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pokrojone buraczki przelozyc do garnka i dodać do nich pokrojoną w piórka cebulę, obraną jarzynkę, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalać wodą i zagotować. Kiedy warzywa zmiękną, do garnka dodać
Pani M - kuchnia smakowitaCzas czytania: 2 min Warzywa z grilla Piękna pogoda sprzyja gotowaniu na świeżym powietrzu, a grillowanie to podobno nasz narodowy sport 😉 Każdy ma jakieś popisowe danie
SprawdzonaKuchnia.plstarym sposobem Składniki: kilogram goleni wołowej z kością lub mięsa z innej części, o których mowa powyżej, 2 marchewki, pół korzenia selera, 3 cebule, 3 ząbki czosnku, szklanka wytrawnego czerwonego wina, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, olej. Zrób tak: warzywa kroimy w większą kostkę i przesmażamy na głębokiej patelni z niewielką ilością oleju. Zdejmujemy, na tej samej patelni rumienimy(...)każą dawne przepisy, lub po prostu zmiksować blenderem. Pamiętajcie, żeby wcześniej usunąć ziele i listki. Mięso ponownie wkładamy do sosu, zagotowujemy, gotowe. Pieczeń podaliśmy z kaszą jęczmienną i pysznymi buraczkami na ciepło, na które przepis znajdziecie tutaj: Buraczki na ciepło do obiadu. Takie lubimy najbardziej [PRZEPIS] Artykuł Pieczeń wołowa starym sposobem. Aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się
Kulinarna PolskaSkładniki : 50 dkg ciemnoczerwonych buraczków ćwikłowych ( np. odmiany opolski ) 2 l wody 0,5 kg kości z mięsem ( np. żeberek ) 30 dkg włoszczyzny 1 dkg suszonych grzybów 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku kwas buraczanu lub kwasek cytrynowy 2 listki laurowe majeranek sól pieprz czarny mielony cukier Sposób wykonania : B uraczki umyj, ugotuj w wodzie do miękkości(...)włoszczyznę i listki laurowe. Obierz ugotowane buraki, pokrój na kawałki i dodaj do wywaru. Pod koniec dodaj do wywaru trochę kwasku cytrynowego lub zakwasu buraczanego, aby wywar zachował ładny czerwony kolor. Następnie przecedź wywar przez sitko, dopraw do smaku solą , pieprzem, majerankiem, dodaj pokrojony drobno czosnek, wymieszaj dokładnie. Podawaj gorący
Przepisy i porady kulinarne