Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź po kaszubsku Śledź w oleju z pieczonymi(...)szafranie Czas przygotowania: 30 minut + czas marynowania 2 dni Składniki: 4 filety śledziowe starta skórka z pomarańczy sok z 2 pomarańczy kilka nitek szafranu 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu 3 goździki kilka płatków suszonej papryczki chili olej rzepakowy Wykonanie: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku. Następnie płuczemy je i wycieramy papierowym ręcznikiem. W moździerzu delikatnie rozgniatamy pieprz, goździki
Kulinarne przygody GatityPrzypominam o nastawieniu zakwasu na barszcz ! Ja swój już przelałam do butelek, ale chyba muszę nastawić jeszcze jeden słoik, bo połowę wypiłam tak po prostu (i
Obiad gotowyPyszne pulpeciki w sosie kurkowo-śmietanowym, czyli szybki i prosty obiad. Podane z ryżem i domowymi buraczkami. To moja dzisiejsza propozycja dla Was. Może wizualnie niezbyt efektowna, ale za to w smaku rewelacyjna :))) W sezonie wykorzystajcie świeże kurki, a poza nim śmiało sięgnijcie po te mrożone. Polecam! SKŁADNIKI NA PULPECIKI (NA 4 PORCJE): 500 g mięsa mielonego(...)wieprzowego 1 średnia cebula 1 jajko 1 namoczona w wodzie lub mleku bułka (i nastepnie odciśnięta) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki sol i świeżo zmielony pieprz 4 łyżki oleju SKŁADNIKI NA SOS: 1 duży ząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka
Słodko-Słony Świat Ilonypomysłów na pyszny obiad, kilka nowych odkrytych połączeń w których się zakochałam i kilka klasyków, bez których nie wyobrażam sobie życia. Buraczane naleśniki nadziane pastą ricotta-feta z buraczkiem, i tymiankiem Nowe-stare połączenie w wersji naleśników zdecydowanie do powtórzenia! Placki z białej kaszy gryczanej, z podsmażoną cebulką z kurkami, śmietana Ostatnimi czasami naszło mnie na takie(...)kaszy jeszcze żadnych nie próbowałam, zdecydowanie za późno to zrobiłam, bo jak za kaszą samą nie szaleje, tak te placki były strzałem w dziesiątkę. Pieczone kotlety z czerwonej soczewicy z ziarnami, podane z sosem czosnkowym,kalafior Ostatnimi czasami szaleję za bezmięsnymi kotletami i kombinuję z nimi jak tylko się da. Ciecierzyca z marchewką w sosie z masła orzechowego
More food, love and dreamskońcu doczekałam się młodych czerwonych buraków z własnej uprawy. Pogoda dopisywała, było cieplutko, aż nad podziw, więc zrobiłam chłodnik. Tylko zamiast szynki dodałam połówki jajek ugotowanych na twardo. Na upalne dni, polecam taki chłodnik. Przepis znalazłam w ,,Przyjaciółce'' Składniki: 1 litr kefiru lub zsiadłego mleka 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek młodych buraków po 1 jajku na talerz(...)szynka koperek sól cukier sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Buraczki myję, usuwam stare liście, kroję na kawałki, zalewam niewielką ilością wody, tak by były przykryte i gotuję. Jajka gotuję na twardo, obieram ze skorupek, każde kroję na pół i układam w talerzach. Ugotowane buraki odcedzam, dodaję pokrojone w plasterki rzodkiewki i posiekany koperek. Jeżeli użyjecie szynki to należy pokroić
Bea(u)ty kitchensmacznie. Chłodnik z botwinki Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 15 min Czas całkowity 30 min Ilość porcji: 2-4 Składniki pęczek botwinki 1 burak czerwony (obrany) ok 1 litr wody lub bulionu 1 pęczek rzodkiewki (kostka) 2 ogórki (kostka) pęczek szczypiorku pęczek koperku młodego kefir duży jogurt naturalny duży 1 łyżka śmietany 12% 2 łyżki octu(...)łyżeczki cukru szczypta pieprzu ziołowego sól do smaku Wykonanie Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu. Wywar studzimy. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek
Apetyt na ZieloneSkładniki: botwinka 4 pęczki, buraki czerwone 4 sztuki, woda 5 litrów, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek SMAK WIOSNY 2 łyżki, ocet jabłkowy 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cukier 2 łyżki, mąka pszenna 3 łyżki, koperek 1 pęczek, śmietana 18 proc - ile potrzeba, jajka ugotowane na twardo 6 sztuk, masło 1/4 kostki liście botwinki z łodyżkami dobrze wypłukać(...)pokroić na kawałki większe i w garnku na maśle je poddusić buraczki obrać i pokroić na plastry, dodać włoszczyznę opłukana i zalać wodą zagotować, gotować z 25 minut dodać podduszoną na maśle botwinkę, kucharka, pieprz, cukier, ocet jabłkowy i gotować z 15 minut, na koniec dodać koperek pałką blendera wszystko zmiksować i w trakcie miksowania wsypywać mąkę, zupę ponownie
W Mojej Kuchni LubięZrazy wołowe to mięsne danie, które nieodłącznie kojarzy mi się z polską kuchnią. Lubię łączyć nieoczywiste ze sobą dodatki, dlatego poniższe zrazy nadziałam kaszą i suszonymi grzybami. Dodatkowo, zasmażane buraczki podmieniłam na plasterki pieczonych buraków. W ten sposób, lekko odchudziłam całe danie. Przepis na zrazy w nowoczesnej odsłonie przygotowałam na konkurs „#OLEJKONWENANSE z Olejem Wielkopolskim”. Jeżeli szukacie innych pomysłów(...)nowoczesnym wydaniu to zajrzyjcie TUTAJ ( www.olejkonwenanse.pl ). #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Składniki na porcję dla 4-6 osób: 0,5 kg miękkiej wołowiny 100 g kaszy (mieszanka pęczaku, owsianej i czerwonego ryżu) + 1 i 1/4 szklanki wody 80 g wędzonego boczku 1 cebula 3 garście suszonych grzybów 2-3 łyżki musztardy sarepskiej mąka do obtoczenia 2 listki laurowe
UgotowaćSkładniki: 70 dag wieprzowiny surowej 70 dag kiszonych czerwonych buraków 2 cebule sól pieprz liść laurowy natka pietruszki parę gałązek olej Wykonanie Buraki kiszone pozostałe po kiszeniu barszczu przeważnie są wyrzucane. tymczasem bigos z nich można zrobić .Pokroić je w kostkę. Cebule pokroić w piórka i obsmażyć na złoty kolor na łyżce oleju. Do cebulki dodać pokrojone w kostkę(...)mięso ,które wraz z cebulka smażyć na zloty kolor. Dodać przyprawy,całość połączyć z buraczkami w kostkę,wymieszać . Dusić ok. 40 -60 minut, podlewając niewielką ilością wody do zmiękczenia wszystkich produktów .:))Ostatnio przeglądam stare książki i tam znalazłam przepis na ten bigos "Kuchnia regionalna - wczoraj i dziś" Biruta Markuza-Bieniecka, Jan Piotr Dekowski
w mojej kuchniOgórki Kiszone Ogórki Małosolne Korniszony Teraz zaproponuję przepisy na sałatki do słoików z kapustą, bardzo smaczne i warte uwagi. Sałatka z Czerwonej Kapusty na Zimę Sałatka z Białej Kapusty z Warzywami na Zimę Sałatka na Zimę z Kapusty, Ogórków i Zielonych Pomidorów Propozycje na sałatki z ogórkami. Sałatka Szwedzka(...)pomidorami, szczególnie chciałabym polecić przepis na zielone pomidory z cebulą. Sałatka z Zielonych Pomidorów Sałatka z Zielonych Pomidorów z Ogórkiem Kilka sałatek na zimę do obiadu z buraczkami w roli głównej oraz botwinka w słoikach. Buraczki z Marchwią i Jabłkami na Zimę Buraczki z Papryką Buraczki z Cukinią
Uwaga Babcia GotujeSKŁADNIKI : 3 średnie buraki 1-2 udka kurczaka włoszczyzna ( marchew, kawałek selera, pietruszka, kawałek pora, plaster białej kapusty ) 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki białej lub czerwonej fasoli 2 ziemniaki, pokrojone liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 ml gęstej śmietany 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka mąki sól, pieprz , magi(...)Kurczaka myjemy, kroimy na kawałki, wkładamy do garnka z liściem laurowym, zielem i pieprzem. Zalewamy około 2 litrami wody i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie dodajemy buraczki, ziemniaki, cebulę i całą jarzynę pokrojoną w kostkę, gotujemy około 20 minut. Mięso wyciągamy z zupy, obieramy od kości. dodajemy z poszatkowaną kapustą. Zupę doprawiamy
Kulinarne Fantazje Mariolidodajcie je do pity z falafelami zamiast sałaty. Falafele buraczane Składniki / na 20-24 sztuki: 100 g suszonej ciecierzycy, namoczonej przez noc i odcedzonej 100 g buraka (lub buraczków z botwinki), obranego i startego na tarce o dużych oczkach 2 łyżki mąki z ciecierzycy (lub pszennej) 2 ząbki czosnku 1 mała cebula posiekana 4 łyżki posiekanego koperku 1 łyżka(...)suszonej mięty sól, pieprz olej do smażenia, np. rzepakowy do podania: chlebki pita , proste flatbready lub gotowe tortille sos tzatziki lub jogurt naturalny wymieszany z posiekanym czosnkiem i koperkiem czerwona cebula pokrojona na plasterki pomidor pokrojony na plasterki młode liście botwinki, szpinaku lub inna ulubiona sałata czy zielenina Przygotowanie buraczanych falafeli: Wszystkie składniki falafeli, oprócz oleju, umieść w misce
Chilli Czosnek i Oliwa