buraczki czerwone - 1409 przepisów (strona:61/94)

Chłodnik z botwinki 66

SKLEP ! Składniki (3 porcje): 1 pęczek botwinki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy z oliwek z wytłoczyn 250 ml. wywaru warzywnego 600 ml. maślanki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka ugotowane na twardo sól, pieprz Botwinkę umyj. Odetnij buraczki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Łodygi

Delicious Place
Krem z pomidorów caprese 107

tartej – zupa krem z brokuła – zupa krem z buraczków – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie KREM Z POMIDORÓW CAPRESE Przygotowanie : około 20 minut + czas pieczenia papryki Ilość porcji : 3-4 Składniki: – 6 dużych pomidorów lub 2 puszki 400 g pomidorów krojonych – 1 pieczona czerwona papryka (możesz użyć papryki pieczonej z zalewy) – pół

nietylkopasta.pl
PĘCZOTTO BURACZKOWE Z WĘDZONYM TWAROGIEM 141

kasza będzie miękka, aby się nie przypaliła. Uwielbiam buraczki pod różnymi postaciami, więc dla mnie to danie to strzał w dziesiątkę. A do tego twaróg wędzony, który odwala w tym daniu kawał dobrej roboty bo nadaje mu wyrazistości i ciekawego smaku. Koniecznie trzeba tego spróbować 😉 Składniki: 1 cebula czerwona 2 średnie buraki 1 szklanka kaszy pęczak

Kuchnia MagdaLeny
Czekoladowe ciasteczka z soczewicy 145

Znacie desery z użyciem marchewki, dyni, czy buraczków? A stosowaliście kiedyś strączki do ciast i ciasteczek? Spróbujecie koniecznie tych ciasteczek z dodatkiem soczewicy - dzięki temu nietypowemu składnikowi są po prostu zdrowsze - soczewica jest bogata m.in. w białko i potas :)  SKŁADNIKI (na około 15 dużych ciasteczek) 100 g czerwonej lub żółtej soczewicy 100 g mąki pszennej

Moje Kuchenne Rewelacje
Botwinka 207

mianowicie lekko ją zakwaszam, co sprawia że nabiera głębszego czerwonego koloru. Technicznie rzecz biorąc przypomina to bardziej barszcz. Nie ma jednak przeszkód, aby zamiast soku z cytryny dodać w ostatnim etapie nieco słodkiej śmietany. Ze śmietaną czy bez niej, pamiętajcie zawsze o tym, aby bardzo dokładnie opłukać i oczyścić buraczki. Często zawierają sporo piasku, a już nawet nieznaczna jego

Kulinarna Pokusa
Zimowy obiad wegański IV, Magiczne Smaki 215

zdjęciu: kasza gryczana, zasmażane buraczki , sos koperkowy (zamiast masła olej, a wodę zamieniłam na mleko roślinne), gotowany jarmuż posypany prażonymi orzechami włoskimi (pycha!) i pulpety soczewicowe. Przepis na nie poniżej – wychodzi około 15 sztuk. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ok. 15 pieczarek olej 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka z pieczoną papryką 55

buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – sałatka z batatem i jakiem na miękko SAŁATKA Z PIECZONĄ PAPRYKĄ Przygotowanie: 40 minut Ilość porcji: 2 Składniki: –1 – 2 papryki (najlepsze będą czerwona i żółta, choć zielona też smakuje pysznie

nietylkopasta.pl
Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem 87

Sałatka z buraczkiem, roszponką, olejem lnianym i serowym warkoczem . Sałatka z dodatkiem buraczka to nasz kolejny pomysł na danie z wykorzystaniem oscypka. W tym przepisie obsmażyłyśmy buraczka z konfiturą żurawinową, kupioną na straganie razem z oscypkiem. Jest dość słodka, dlatego też przełamałyśmy jej smak octem winnym. A dlaczego warkocz? Nie potrafiłyśmy się mu oprzeć Składnik 1 średni burak 1 łyżka(...)konfitury z żurawiny 1 łyżka octu winnego czerwonego pleciony warkocz „oscypkowy” 1 łyżeczka masła klarowanego roszponka garść prażonych orzechów włoskich Sos 2 łyżki soku z limony 2 łyżki oleju lnianego sól, pieprz Wykonanie Buraka pieczemy w temperaturze 200°C około 45min, następnie obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki (ok 3mm). Na patelnię wrzucamy konfiturę z żurawiny, dodajemy

Tajemnice Smaku
Chłodnik z botwinki 118

kilka ziaren pieprzu sok z cytryny lub ocet z czerwonego winogrona sól, pieprz mielony, cukier kefir Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz liść laurowy i ziarna pieprzu wrzucić do ok. 3/4 l wody - gotować W trakcie dodać pokrojone buraki, gdy się wygotują dodać umytą, pokrojoną botwinkę wraz z buraczkami- gotować do miękkości, wystudzić Rzodkiewkę umyć, pokroić

Proste Potrawy
Botwinka na zakwasie buraczanym 181

botwinki 1 szklanka zakwasu na czerwony barszcz 2 - 3 łyżki śmietany sól pieprz posiekany koperek do posypania Wykonanie: W garnku podgrzewamy bulion. Dodajemy do niego marchew, pietruszkę i selera pokrojone  w drobną kostkę i ziemniaki pokrojone w grubszą kostkę. Botwinkę dokładnie płuczemy i odcinamy z niej buraczki, które też kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Domowy barszcz z botwinką 160

Barszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo.   Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez

prawdziwe jedzenie
Kiszona kalarepa z burakiem 115

Uwielbiam kiszonki, szczególnie te z dodatkiem buraków. Czerwony burak, oprócz smaku nadaje kiszonym warzywom piękny kolor. Kalarepę kroimy w słupki, dzięki temu będzie chrupiąca i wyrazista

Tajemnice Smaku
Smakowita buraczkowa z podsmażanymi ziemniaczkami 120

suszone grzybki Zupa: 0,5 kg czerwonych buraków 2 ząbki czosnku 1 cebula pieprz i sól do smaku natka pietruszki Przygotowanie: Wszystkie składniki do bulionu wrzucić do garnka, zalać 3 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez około 1,5 godziny. Obrać buraczki i pokroić w drobne słupki. Cebulę, czosnek posiekać

cooklife
Frykadelki serowe 136

kotlety mielone, takie zwyczajne, z pyrami i buraczkami. Jednak "wspaniała" pogoda zniechęciła nas wyściubienia nosa spoza chawiry. Postanowiliśmy więc sporządzić coś, co pod ręką mieliśmy. Składniki 1 cebula 6 łyżkek oleju rzepakowego 250 g chudego twarogu 1 jajko 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 4 łyżki bułki tartej mielona czerwona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen