Print Tarta z buraczkami, botwinką i serem Recipe by Aleksandra Course: Przystawka, Na imprezę, Drugie danie Difficulty: średni Porcje 6 porcji Czas przygotowania 45 minutes Składniki M ożesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz Ciasto 230 gramów mąki (pszennej, żytniej, pełnoziarnistej). W przepisie zastosowałam proporcje 80 gramów pszennej zwykłej, 100 gramów pełnoziarnistej pszennej(...)dodać połowę pełnoziarnistej). 70 ml oleju np. rzepakowego 100 ml zimnej wody ½ łyżeczki soli Na wierzch 6 średnich buraków liście botwinki z 3 buraków (opcjonalnie) 1 duża cebula czerwona 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu naturalnego szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie) szczypta tymianku szczypta cząbru 100 gramów sera wegańskiego w typie greckim (ja wybrałam greek white block) krem balsamiczny
Heca w kuchniznaleźć, a risotto i tak będzie dobre jeśli podstawowe składniki są najwyższej jakości. No ale wciąż jeszcze mamy tydzień różowy, a ja miałem buraczki więc sięgnąłem po nie :) Buraczki świetnie komponują się z białym ostrym serem, a biel musi iść w parze z zielenią! Co do chrupkości orzechów miałem lekką obawę, ale zupełnie niepotrzebnie - to był strzał(...)tygodniu - ktoś się zastanawia? Ja wiem! ;) Składniki: 150 g ryżu arborio 3 szalotki 1 łyżka masła lub oliwy 100 ml wytrawnego wina (w tym daniu może być białe lub czerwone) około 3/4 litra bulionu warzywnego 1 łyżka soku z buraków 1 łyżka słodkiej śmietanki 1 łyżka startego parmezanu (lub innego twardego sera) 1 średni ugotowany burak (lub kilka
zadanie-gotowanieburaczków z miodem. Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym Wegetariański hamburger z wielkopolskim serem smażonym (źródło: karolokrasa.pl) Składniki na hamburgery: 300 g ugotowanej ciecierzycy 300 g ugotowanej soczewicy 2 jaja 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 100 g orzechów (pistacje, nerkowce, ziemne, etc.) 4 łyżki uprażonej cebuli 1 ostra papryczka 3 łyżki bułki tartej 4 marynowane czerwone buraki(...)wilgotne. Upieczone bułeczki przekrajamy na pół, nakładamy na jedną kromkę warstwę sosu ze świeżego ogórka, układamy wegetariańskie hamburgery z serem wielkopolskim lub bez, na to kolejna warstwa sou, marynowane buraczki i na wierzch druga część bułeczki. Dekorujemy listkami bazylii. Dobra rada: wielkopolski ser smażony można dostać w dobrych delikatesach lub wykonać samodzielnie, trzeba tylko zdobyć prawdziwy wiejski twaróg
WojnaNaSmaki.plstarłam na tarce buraczki. Zalałam je wodą, ale nie za dużo, posoliłam do smaku i gotowałam około 15 minut aż kawałki buraków będą miękkie. Odstawiłam wywar,żeby ostygł. Dodałam do niego pokrojone pozostałe składniki czyli ogórek, rzodkiewki,szczypiorek i koperek. Ja osobiście jeszcze dolewam trochę koncentratu z barszczu i barszczyku czerwonego gotowego z kartonu
potrawyregionalnemała papryczka chilli 2 gałązki świeżego rozmarynu 1 liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 100 ml czerwonego wytrawnego wina 1 płaska łyżeczka soli (w przypadku użycia wody, a nie bulionu soli potrzeba troszkę więcej) 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka mąki pszennnej 1 pełna łyżka klarowanego masła
kuchnia doskipęczek botwinki pół małej czerwonej cebuli ząbek czosnku łyżka masła klarowanego 150 g sera feta łyżka soku z cytryny szczypta soli pieprz do smaku dodatkowo: 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% łyżka ostrego chrzanu dobrej jakości świeży koperek Farsz można przygotować sobie dzień wcześniej. Botwinkę dokładnie myjemy i drobno siekamy (łodygi, liście oraz buraczki, jeśli są niewielkie). Posiekaną
Mienta blogburaczków ale możecie dodatki zastąpić tymi według własnych upodobań smakowych :) Przepis znalazłam na tym blogu ( klik ) i zgodnie z sugestią autorki zrezygnowałam ze śmietany. Porcja dla 4-5 głodnych osób ;) Składniki: ok 1 kg karkówki bez kości ( u mnie wyszło 10 mniejszych kawałków) 500 g pieczarek 1 duża czerwona papryka 4 cebule (dałam dwie czerwone
My simple kitchensztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi(...)miękkie i kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing
Niedzielny kucharzsztuki. Zazwyczaj liście i cała botwinka lądują w chłodnikach i jest to jak najbardziej chwalebny sposób spożytkowania warzywa. Liście znakomicie nadają się jednak na bazę do sałatek, a niewielkie buraczki, cienko pokrojone mogą jej nadać chrupkości i charakteru. Tak właśnie jest w naszej sałatce, w której wykorzystaliśmy botwinkę jako podstawę, a na której wyłożyliśmy podsmażone morele, gruszki i kozi(...)kremowe w konsystencji, dla której kontrę stanowią podprażone, słone orzechy laskowe. Składniki: Rolada z sera koziego 100 gram Kilka moreli 1 gruszka Garść orzechów laskowych Pół niedużej czerwonej cebuli Pęczek botwinki 3-4 łyżki bułki tartej do panierowania sera 2-3 łyżki octu balsamicznego (lub łyżeczka miodu i 2 łyżki cytryny) 1 łyżka oleju Sól Pieprz Dresing Łyżka
Niedzielny kucharzdieta przeciwgrzybicza (która w naszym przypadku może potrwać nawet rok). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? Jajka. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste(...)pomidorów z zalewy 1 średnia czerwona cebula 1 duży ząbek czosnku 1 opakowanie sera feta (polecam owczo-kozią) 1 łyżka oliwy extra virgin (+1 do polania na koniec) sok z połowy małej cytryny sól pieprz (przepis na 2-3 porcje) Kaszę gotujemy do miękkości. W międzyczasie dokładnie myjemy botwinkę. Liście i łodygi siekamy, buraczki obieramy i kroimy
Kardamonovygotuję z dużej ilości czerwonych buraków. Ugotowane buraki postanowiłam wykorzystać do kolejnego dania i tak powstała dzisiejsza Tarta z burakami . Sekretem tej tarty są ugotowane buraki z barszczu, ale nie wyciągnięte przed doprawieniem (często bowiem się zdarza, że ugotowany barszcz najpierw przecedzacie, a dopiero potem doprawiacie). Chodzi o to, aby barszcz doprawić z buraczkami w środku, ostudzić
Moja Delicjajabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź wiejski Śledź(...)czosnkowym Śledź w buraczkowej pierzynce Śledzie w pomarańczach i szafranie Szwedzkie śledzie marynowane - inlagd sill Czas przygotowania: 15 minut + czas oczekiwania Składniki: 4 filety śledziowe Marynata: 1 czerwona cebula 1 średnia marchewka 3 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 10 ziarenek ziela angielskiego 150 ml octu spirytusowego 150 ml wody 100 g cukru Wykonanie: Warzywa obieramy
Kulinarne przygody GatitySoczyste i delikatne czerwone mięso dopieszczane podczas pieczenia. Pachnie majerankiem i oregano. Chrupiąca skórka, która w środku kryje soczyste mięso drobiu. Wspaniały obiad! z dodatkami żurawiny i pieczonych jabłek lub gruszek Podałam je z pieczonymi ziemniakami i sałatą z jogurtem. Polecam także z puree ziemniaczanym, kaszą pęczak z pieczarkami i chili oraz buraczkami lub surówką
Zasmakuj Kuchnibotwinki duży 1 cebula czerwona 10 dkg sera feta pieprz olej 10 dkg boczku wędzonego natka pietruszki Do miski przesiewam mąkę dodaję sól, olej, wlewam gorącą wodę stopniowo i mieszam widelcem. Ciasto jak przestygnie wyrabiam rękoma. Ciasto rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką Farsz: Cebule kroję drobno i przesmażam na oleju. Botwinę kroję, małe buraczki obieram i ścieram
wesoła kuchniakapusty i tartymi buraczkami - Sałatką Rubinową ORZECH , zdrowa chrupiąca i kusząca. Wygląda naprawdę bardzo dobrze i tak samo smakuje. Możemy ją podawać na zimo jako osobne danie lub na ciepło. Polecam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia ORZECH SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka 1 łyżka przypraw do kurczaka Sól i pieprz 1 papryka czerwona 4 łyżki miodu
Gotowanie Patki