cebula biała 2 ząbki czosnku 2 filety (ok 300g) 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej ½ łyżeczki curry ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 700ml wody filtrowanej, magnezowanej 1 łyżka domowej bulionetki (ok 50g) 1 puszka pomidorów 1 puszka kukurydzy 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 250g suchej cieciorki 150g mleczka kokosowego Natka pietruszki Sposób przygotowania: Cieciorkę moczymy(...)miseczki. Patelnię stawiamy z powrotem na kuchence i wrzucamy pokrojonego w paski i wymieszanego w przyprawach kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Do garnka nalewamy filtrowaną wodę, dodajemy domową bulionetkę, cebulę, kurczaka i cieciorkę. Gdy się zagotuje dokładamy zmiksowane pomidory oraz kukurydzę. Ponownie pozostawiamy do momentu zagotowania. Mleczko kokosowe łączymy ze szklanką gorącej zupy i wlewamy do całości, tak by się
Kuchnia w czekoladziecukinia, pokrojona w kostkę kubek mrożonego groszku spora garść młodego szpinaku, pokrojonego na małe kawałki 250g mięsa mielonego 220g ulubionego ryżu 500ml wrz ą cej wody kostka rosołowa, albo bulionetka sól i biały pieprz, do smaku odrobina oleju, do smażenia Rozgrzej 2-3 łyżki oleju w sporym garnku. Podsmaż cebulę przez 3-4 minuty, a następnie dorzuć mięso mielone(...)będzie br ą zowe i większość płynu odparowana. Wsyp ryż i dobrze przemieszaj. Dodaj groszek i cukinię. Wymieszaj i dopraw do smaku. Wlej wodę i wkrusz kostkę, lub dorzuć bulionetkę. Zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj na wolnym ogniu 10 minut. Wmieszaj szpinak i gotuj kolejnych 10-15 minut, aż cała woda będzie wchłonięta. Podawaj od razu. Na 'goło
Lejdi of the housekonsumpcji, więc może się skusicie? Składniki dla 4 osób: 650g dyni (po obraniu i wydrążeniu pestek) 1 duża czerwona papryka 2 ząbki czosnku Garść natki pietruszki 1 łyżka domowej bulionetki 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki curry Olej rzepakowy do smarowania dyni przed pieczeniem 600ml wody Do podania: Chipsy z boczku, groszek ptysiowy, śmietanka 30% Sposób przygotowania: Dynię(...)wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Obok stawiamy także paprykę i obrany czosnek. Wstawiamy do piekarnika (temp. 150ºC) na 30 minut. W tym czasie wodę gotujemy z domową bulionetką, dodajemy upieczone warzywa, doprawiamy do smaku solą, pieprzą i szczyptą curry. Wrzucamy garść zielonej pietruszki. Miksujemy na gładki krem. Na suchej patelni podgrzewamy plastry cienkiego boczku do zrumienienia. Gdy ostygną
Kuchnia w czekoladziewiosenny barszcz smakuje każdemu, bo jest bardzo smaczny i zdrowy, polecam to świetny pomysł na lekki posiłek, idealny na letni obiad. Składniki: duży pęczek botwinki z buraczkami, 2 domowe bulionetki , lub 500 ml bulionu, ewentualnie kostki rosołowe 1 łyżeczka cukru, 500 ml soku z kiszonych buraków do smaku sól i pieprz, łyżeczka jogurtu np. greckiego 1 łyżka masła koperek Przepis(...)buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy buraczki wraz z łodyżkami, gdy zmiękną dodajemy liście i dusimy niezbyt długo, ok. 2-3 minuty. W garnku rozpuszczamy bulionetki w ok. 500 ml wrzącej wody (lub wykorzystujemy bulion warzywny, rosół lub kostkę rosołową), wlewamy sok z kiszonych buraków i duszoną botwinkę. Dodajemy cukier, doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięstudentką. Jest tak pyszna, że robię ją do dziś. Składniki: 1/2 dużej cebuli 2 łyżki masła 1/2 łyżeczki cukru 3 duże serki topione, mogą być o różnych smakach 2 bulionetki drobiowe, lub 2 kostki rosołowe kilka kropli Maggi 1-1,5 litra wody pieprz, sól, papryka ostra grzanki i szczypiorek, przy podaniu Wykonanie: Cebulkę szatkujemy dość drobno. W rondelku(...)rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę. Do przeszklonej cebuli dodajemy trochę soli oraz cukier. Wlewamy 1-1,5 litra wody. Doprowadzamy do wrzenia oraz dodajemy bulionetki drobiowe. Po ponownym zagotowaniu dodajemy serki topione, gotujemy do rozpuszczenia. Doprawiamy Maggi, solą, pieprzem i papryką. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem
Kocham Czekoladępasuje wiele dodatków: ziemniaki, kasze, wszelakie kluski, w tym kluski śląskie, kopytka oraz makarony. Smak takiego mięsa w sosie pieczeniowym jest nie do podrobienia przez zamienniki typu kostki mięsne, bulionetki, sosy z torebki czy inne zamienniki. Mięso piekę w całości, a sos przygotowuję z tego co zostaje po upieczeniu mięsa na papierze do pieczenia. Ten obiad powstał na bazie pieczonego(...)plastry mięsa i gotujemy jeszcze chwilkę. Tym sposobem mamy pyszny obiad mięsny w kremowym sosie pieczeniowym! Jak ktoś chce iść na łatwiznę to oczywiście może wykorzystać mięsną kostkę lub bulionetkę lub przygotować sos z torebki. Jeśli szukacie innych przepisów na Wieprzowina na świąteczny obiad to kliknijcie w powyższy link. The post Mięso w sosie pieczeniowym appeared first on Damsko-męskie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętymi ulubionymi J Składniki na zupę z batatów dla 4 osób: 4 bataty 1/2 kalafiora 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1 łyżka pasty paprykowej 1 łyżka domowej bulionetki lub 1 kostka bulionowa 100 ml mleka sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła Sposób przygotowania zupy jarzynowej z batatami: Bataty obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Umyty kalafior dzielimy(...)małe różyczki. Pozostałe warzywa obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Bataty i warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 litra), dodajemy łyżkę domowej bulionetki, gotujemy przez 10 minut. Następnie dodajemy różyczki kalafiora i gotujemy kolejne 15 min. Całość zabielamy mlekiem lub śmietaną, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy na koniec do smaku solą i pieprzem. Smacznego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjest w stanie mu się oprzeć. Tak więc często przemycam moim dzieciom warzywa. Składniki: kilka różyczek kalafiora 2 marchewki 2 ziemniaki 1/2 selera 1/4 pora 1 pietruszka 1 bulionetka drobiowa Knorr (wiem, wiem, nie powinnam, ale nie miałam mięska by zrobić wywar mięsny) 3 łyżki śmietany 1 garść posiekanego koperku sól pieprz 2 kromki chleba – robię z nich grzanki(...)tosterze wyskakującym Do garnka z wodą wrzucam bulionetkę. Czekam aż woda się zagotuje a bulionetka rozpuści. Dodaję obrane i pokrojone w małe kawałeczki warzywa i koperek. Gotuję aż warzywa zmiękną, dodaję śmietanę. Blenduję wszystko. Próbuję. W razie potrzeby solę i pieprzę. Mniam. Artykuł Krem z kalafiora z koperkiem pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)minut pod przykryciem i doprawiam do smaku. Całość zmiksowałam blenderem. Dodatki: Zupę dodatkowo przyprawą chilli i świeżym koperkiem. *** 2. Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 250 g szpinaku świeżego 4 ząbki
ClauditteMissCookingpróbował i jest inaczej to niech się pochwali ;) Do składników z oryginału musiałam dodać jeszcze przyprawy, ale o tym za chwilę.Składniki (z przepisu):- 400 g piersi z kurczaka- bulionetka do duszonego kurczaka Knorr- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 100 g śmietankowego serka topionego- 200 g śmietany- 450 g mrożonego szpinaku 1. Kurczaka pokrój w kostkę i przesmaż, dodaj(...)objawiał się wyłącznie nadmiarem soli. Potem szpinak i serek nieco zredukowały to nieprzyjemne uczucie, niemniej jednak mogliby tej przyprawy aż tak nie nadużywać. Nie zmienia to faktu, że sama bulionetka bardzo ładnie pachnie ;) 3. Dodawaj po kawałku serka topionego, podgrzewaj, aż się rozpuści. Podawaj z makaronem.Odkrywczy przepis, nie? I wyobraźcie sobie, że jest on najbardziej zaawansowany z całej książeczki
Kulinarne zapędy KokosaPolecamy Wam również nasze inne przepisy na sałatki z makaronem oraz inne przepisy kuchni chińskiej . Składniki: 50 g ugotowanego makaronu sojowego 1 łyżeczka bulionu w proszku (jeżeli posiadamy) – opcjonalnie bulionetka 1 łyżka sosu rybnego 30 g selera naciowego 1 papryka czerwona 30 g cebuli 1 papryka żółta 1 limonka 3 papryczki chilli 1 łyżeczka cukru 1 mała cukinia
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnechłodniejsze dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mięsa mielonego 1 cebula pęczek świeżej natki pietruszki 1 por 3 kubki bulionu warzywnego, u mnie z dwóch kostek, domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 2 kubki surowego makaronu świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego
Blog kulinarny S9.PLobiady u mamy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 gram mielonego mięsa 1 bułka kajzerka 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 litr bulionu warzywnego, u mnie z 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ok 150-200 ml śmietany 12% 1 jajko 3 liście laurowe 4 ziela angielskie mleko do namoczenia bułki ok 3 łyżki mąki pszennej do obtoczenia pulpetów pęczek
Blog kulinarny S9.PLwiększa cebula czubata łyżka miękkiego masła 1 duża marchewka 3 większe ziemniaki ok 200 gram kiełbasy 1,5 litra bulionu warzywnego lub mięsnego ja użyłam swoich 2 domowych bulionetek https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ 3 liście laurowe 4 zioła angielskie 2 łyżki posiekanej natki pietruszki czubata łyżeczka majeranku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Dzień wcześniej wieczorem zalewamy groch ok 2 litrami
Blog kulinarny S9.PLgołąbkową? Sposób jest prosty, a zupa jest błyskawiczna. Zupowa lista składników jest krótka, a wszystkie produkty kupisz w każdym sklepie spożywczym Do przygotowania zupy używamy bulionu przygotowanego z domowej bulionetki , może być też rosół, ale jak się Tobie spieszy to może być kostka bulionowa ze sklepu. W sklepie ze zdrową żywnością można kupić bulion bez wzmacniaczy smaku, czy innych chemicznych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsuszenia warzyw w domu. Zastanawiałam się czy pokazać Wam moje suszone warzywa. Ale doszłam do wniosku, że mój przepis na suszone warzywa, domową przyprawę do kurczaka , oraz na domową bulionetkę zawsze będą na czasie. Obecnie jestem na diecie, dla siebie gotuję osobno, nie gotuję dla siebie rosołów tylko buliony warzywne najczęściej na suszonych warzywach bo trwa to szybciej. ta suszona
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzepis ze strony Knorr . Składniki: (na 4 porcje) 1 warzywna kostka rosołowa, albo bulionetka 1 duży słodki ziemniak, oczyszczony i pokrojony na kawałki wielkości 1 kęsa 1 cebula, drobno posiekana 2 gałązki selera naciowego, pokrojone na plasterki 1 niewielka marchewka, pokrojona na kawałki 1 ząbek czosnku, drobniutko posiekany 1 puszka siekanych pomidorów 1 puszka fasolki czarne oczko 1 puszka fasolki
Lejdi of the housenaczynku do kostek lodu i w ten sposób uzyskałam aromatyczne kostki grzybowe, które podczas świątecznego gotowania będą nie zastąpione. Bardzo trudno jest dostać w sklepie takie naprawdę naturalne bulionetki bez tych wszystkim wzmacniaczy smaku. Dlatego gorąco zachęcam do nie marnowania tego skarbu. Składniki: grzyby suszone włoszczyzna sól, pieprz olej majeranek Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki gotować
pieprzny smaczekbyły pyry z gzikiem , czyli ziemniaki z twarogiem. Z włoszczyzny można zrobić bulion warzywny, który posłuży jako baza do zup i sosów, Można też przygotować domowe kostki rosołowe tzw. bulionetki, które można zamrozić. Z ziemniaków można ugotować zalewajkę , a z batatów, czyli słodkich ziemniaków można ugotować pyszną zupę. Z gotowanych warzyw z rosołu i ziemniaków proponuję też przygotować pyszną sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmałymi kroczkami do celu. Mam nadzieję, że dziś skusi się choćby na dwugodzinne zajęcia, a ja w tym czasie obiorę i poszatkuję warzywa potrzebne do przygotowania domowej bulionetki . Zanim jednak to nastąpi zapraszam Was do zapisania przepisu na fajną sałatkę do słoików z wykorzystaniem przerośniętej cukinii i ogórków. Najlepsza do hot-dogów ale także jako dodatek do obiadu :) Składniki
Kuchnia w czekoladziegodzinie z zieleniną dodajemy odrobinę soli. Gotujemy, aż mięso stanie się miękkie. Potem ostatecznie doprawiamy i gotowe. Smacznego! Z warzyw z rosołu można w kilka minut zrobić pyszną domową bulionetkę . Nie wyrzucaj ich, przekonaj się sam! Artykuł Przepis na nasz domowy rosół pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieprzyprawy (uważaj z garam masalą, to bardzo aromatyczna przyprawa, więc nie przesadź z ilością - ja dodałam łyżeczkę). 5. Po 5 minutach wlej bulion (tutaj znajdziesz przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić sporo czasu) i duś pod przykryciem kilka minut, po czym podnieś pokrywkę i odparuj nadmiar płynu. 6. Lekko przestudzone warzywa wymieszaj z mięsem i ponownie wyrób masę ręką
Z notatnika dietetykadodaj posiekane warzywa i przyprawy (oprócz natki pietruszki). 3. Po chwili wsyp na patelnię przepłukany ryż, przesmaż aż się zeszkli i stopniowo dodawaj bulion (tutaj znajdziesz przepisy na domowe bulionetki - pozwolą Ci zaoszczędzić trochę czasu). Gotuj mieszając i pilnując, ile bulionu wypije ryż (w miarę potrzeby musisz go stopniowo dolewać) przez około 20 minut. 4. Oczyść krewetki i dodaj
Z notatnika dietetykakapustę i kasze manny, całość wyrabiamy jak na kotlety, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, formujemy owalne gołąbki, obtaczamy je w mące i smażymy na rumiano, w garnku rozpuszczamy bulionetki w 1 litrze gorącej wody, dodajemy koncentrat pomidorowy i usmażone gołąbki, gołąbki gotujemy pod przykryciem ok 50 min, na koniec dodajemy śmietanę i posypujemy koperkiem, ( w razie potrzeby możemy
Blog kulinarny S9.PLswoim smakiem nie odbiega od tradycyjnej wersji. Serdecznie polecam ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 puszki białej fasoli 6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego ( ja użyłam 2 domowych bulionetek ze wcześniejszego przepisu https://s9.pl/2020/01/02/domowe-bulionetki-kostki-rosolowe/ ) 3 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 biała część pora 1 spora cebula kawałek selera ( u mnie ok 100 gram) ok 200 gram
Blog kulinarny S9.PLkurczaka + 400-450ml wody Podsmaż chorizo na 2 łyżkach oleju. Dodaj starter warzywny, dobrze wymieszaj i smaż 1-2 minuty. Wlej pomidory, wodę i wkrusz kostkę, albo wrzuć bulionetkę. Dopraw do smaku, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i gotuj 15-20 minut. Wsyp odcedzone fasolki i gotuj kolejnych 10 minut. Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany, albo startym serem
Lejdi of the housezupy nie muszą też być nudne ! A jaka jest wasza ulubiona zupa? Przepisy na zupy. Przepisy na 40 najchętniej zjadanych zup w naszym domu: Rosół z kury i domowa bulionetka. Rosół wołowy z makaronem Zupa pomidorowa z mięsem mielonym Zupa ogórkowa Grochówka z kiełbasą i boczkiem Flaki wołowe najlepsze Żołądki drobiowe ( flaczki drobiowe) Zupa szparagowa ekspresowa Barszcz wigilijny z uszkami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękwaśnej śmietany. Zjedli pięknie całe porcje, a kolejnego dnia poprawili resztą ;) Mogę ją śmiało wpisać na listę pożądanych :) Porcja dla ok 6 osób: 1½ litra wody 2 łyżki domowej bulionetki 2 większe młode marchewki 1 kalafior Ok 6 większych młodych ziemniaków 2 garści makaronu muszelki Sól, pieprz do smaku Pęczek koperku 1 łyżka śmietany Sposób przygotowania: Garnek z wodą, pastą
Kuchnia w czekoladzieusuwamy gniazda nasienne. Przygotowanym farszem nadziewamy papryki, przykrywamy daszkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Sos: Na rozgrzanej oliwie rumienimy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodajemy domową bulionetkę i zalewamy wodą. Gdy się zagotuje dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku i zalewamy przygotowane wcześniej papryki. Wstawiamy do nagrzanego do 200⁰C piekarnika na 15 minut, po czym skręcamy temp
Kuchnia w czekoladzierobicie z włoszczyzną? Ogólnie wiadomo, do rosołu. A obierki? My kolekcjonujemy w zamrażarce, później robimy bulionetkę lub stosujemy do warzywnego wywaru. Rosół z kaczki zaczęliśmy dzień przed. Do tego makaron soba <3 Składniki: 2 pęczki włoszczyzny z kapustą (u nas obierki z włoszczyzny) 300 g marchewki (gdy macie obierki) 3 cebule 2 porcje rosołowe z kaczki razem ze skrzydełkami
R'n'G KitchenFood . Składniki: (na 3-4 porcje) 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona na plasterki 450g marchewki, pokrojonej na plasterki 1 łyżeczka mielonej kolendry 750ml + warzywna kostka bulionowa, lub bulionetka szklanka luźno upakowanych listków świeżej kolendry W sporym garnku rozgrzej olej. Wsyp cebulę i marchewkę i smaż przez 3-4 minuty, aż warzywa zaczna mięknać. Wmieszaj mielona kolendrę, dopraw dobrze
Lejdi of the housedomową pastę bulionową, więc kalkulacja wychodzi na korzyść tej domowej. A czy będzie smaczniejsza i zdrowsza? na to pytanie odpowiedzcie sobie już sami. Ja zamieniłam już dawno kostkę na bulionetkę i nie żałuję że nie zajadam konserwantów. Robiłam już także domową jarzynkę , którą polecam serdecznie. Wybór jest każdego indywidualny, ja ze swej strony gorąco polecam. Kostka bulionowa w domowej paście
Moje Małe Czarowaniepieczarek, pokrojonych w grube plastry 2 marchewki, pokrojone w plastry 1 korzeń pietruszki, pokrojony w plastry 1 mała cebula, posiekana 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1 bulionetka warzywna, lub kostka rosołowa 750ml wody (3 szklanki) sól i pieprz do smaku serek kremowy - około 1 łyżki, u mnie - kostka serka Kiri W dużym garnku rozpuść olej i masło
Lejdi of the housegałazki selera naciowego, drobno posiekane 2 marchewki, drobno posiekane 1 cebula, drobno posiekana 400g puszka siekanych pomidorów 400g puszka fasolki flageolet , lub innej 500ml wywaru warzywnego (kostka, lub bulionetka będzie w sam raz) + ewentualnie odrobinę więcej, w miarę potrzeby sól i pieprz, do smaku 1/2 łyżeczki cukru 60g drobnego makaronu W sporym garnku rozgrzej na średnim ogniu oliwę. Wrzuć
Lejdi of the houseNormalnie w kwestii wywarów niestety oszukuję. Nie ma szans, że zacznę wygotowywać kawałki kuraka, czy kości wołowe, w środku Chaosu - zdarzenia cyklicznego, poniedziałkowo-piatkowego, czyli Powrotu ze Szkoły. Dlatego bulionetka wydaje się wybawieniem i rozwiazaniem idealnym. Pewnie, mogłabym na przykład nagotować raz, a dobrze i mieć na zapas. Tyle tylko, że wolę zapakować zamrażarkę bardziej poręcznymi i gotowwymi do użycia
Lejdi of the houseDzisiaj na blogu, w końcu przepis na domową bulionetkę warzywną. Od lat nie stosuję chemicznych bulionetek do zup, a tylko właśnie tą - domową - bo nie ukrywam jest najlepsza. Dodaję ją do zup, sosów czy nawet do gotowania ryżu lub kaszy. Wszędzie pasuje idealnie. Nie ma co się szprycować chemicznymi bulionetkami, kostkami warzywnymi, jak można takie cudo stworzyć w godzinę(...)czas: 40 minut. Po tym czasie sprawdzić czy warzywa są już miękkie i następnie ustawić obroty: 8 temperatura: 100 stopni czas: 1 minuta (lub 2 jeśli chcecie bardziej gładką bulionetkę) Przygotowanie tradycyjne: Warzywa obrać i pokroić na większe kawałki, wrzucić do garnka o grubym dnie i zalać wodą, dodać przyprawy, olej i na wierzch umieścić natkę pietruszki i gotować
CookYourselfBulionetka to przyprawa do zup i sosów, ale przygotowana w domowy sposób, bez chemii. Jeżeli ktoś używa kostek rosołowych, proponuję przygotować taki naturalny i o wiele zdrowszy zamiennik. Szczególnie polecam zrobić zapas w okresie letnim, kiedy warzywa są najlepsze. 1 kg marchewki 400 g korzenia pietruszki 1 seler korzeniowy ( ok 200 g) 2 cebule (ok 200 g) 1 mały
https:KKuchniaMniamświeżych warzyw do woka ( czerwona papryka, marchewka, biała kapusta, por, cebula) 400 g czerwonej fasolki 1 łyżeczka oleju kokosowego około 2 łyżki sosu sojowego naturalna bulionetka warzywna Knorr bez glutaminianu sodu i konserwantów przeprawy: ( sól, pieprz, chilli, czosnek granulowany) Wykonanie: 1. Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu 2. Warzywa wsypujemy do woka, podlewamy odrobiną wody
Mój pomysł nazdjęciu. SKŁADNIKI 300 g ryżu 3 cebule dymki 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 300 g wątróbki drobiowej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 kostka rosołowa lub bulionetka 2 łyżki pokrojonej drobno natki pietruszki pieprz WYKONANIE Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu nie dodając soli. Wodę z ugotowanego ryżu wylać, po czym rozciąć opakowania i wsypać ryż
Passions hobbies lifejajko 3 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 2,5 łyżeczki soli 2 płaskie łyżeczki pieprzu kilkanaście kropel ciemnego sosu sojowego 2 łyżki mąki rozpuszczonej o odrobinie wody 1 bulionetka drobiowa Przygotowanie Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju. Dodać do nich posiekanego pora. Doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym - odstawić do przestygnięcia. Suszone borowiki zalać wodą
Gaździnka warzyJest i pikantnie i słodko. Lekko kwaśno i słono. Kremowo i chrupiąco. Smacznie i pożywnie. Polecam! :) Składniki: 500 g udek kurczaka 1l wody 1 listek laurowy kilka ziaren pieprzu bulionetka drobiowa (opcjonalnie) 1 ząbek czosnku 1 mała czerwona lub zielona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 puszka fasolki (czarnej lub pinto) 1 puszka kukurydzy (lub mieszanki meksykańskiej) 2 łyżki pasty
zadanie-gotowanieSkładniki: 1,2 kg - 1,8 kg karku wołowego (u mnie 1,2 kg); 1 bulionetka wołowa; 500 ml wody; 3 łyżki ziół śródziemnomorskich (u mnie Kotanyi ); 1 łyżeczka soli; 15 ostrych papryczek peperoni, odsączonych z zalewy; 250 ml zalewy ze słoika z papryczkami peperoni. Sposób przygotowania: Bulionetkę wołową rozpuścić w 500 ml gorącej, przegotowanej wody. Wystudzić. Mięso opłukać
Gospodyni Miejskaduży pojedynczy, zmielony filet z kurczaka sól, pieprz 2 ząbki czosnku łyżka przyprawy gyros łyżeczka papryki słodkiej 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe olej do smażenia 1 bulionetka do mięsa duszonego 2 łyżki mąki pszennej Farsz: czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zmielonego fileta. Przyprawić gyrosem, papryką, solą i pieprzem. Wymieszać. Schab rozbić na cienkie kotlety. Oprószyć solą
Smakołyki Asiszklanka ciętej fasolki szparagowej lub zielonego groszku (mogą być mrożone) 1 łyżka masła 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka garam masali 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1 bulionetka (do duszenia warzyw lub bulion warzywny) 2 łyżki jogurtu greckiego natka pietruszki sól Wykonanie: Ziemniaki i fasolkę ugotować al dente (osobno). Cebulę posiekać drobno i zeszklić na łyżce masła. Dodać czosnek
zadanie-gotowaniedyni z dodatkiem sera, zupę krem z rukoli , oraz zupę krem z zielonego groszku . Składniki: 1 duża cukinia 1 łyżka oleju cebula czosnek (2 ząbki) woda (1/2 l) domowa bulionetka lub bulion warzywny (1 kostka) sól i pieprz do smaku szczypiorek do dekoracji domowe grzanki Przygotowanie: Rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek. Szklimy. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 3 l wody 1 podwójny filet z kurczaka 1 marchewka i pietruszka liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego 1 bulionetka z kolorowym pieprzem 1 kostka rosołowa 2 łyżki vegety natka pietruszki 1/2 szklanki ryżu białego 1 łodyga selera naciowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Do garnka wlewam wodę. Następnie wrzuca mięso , liść laurowy, ziel angielskie, kostkę drobiow oraz bulionetkę
Gotowanie Patkimielonego 1 bakłażan Marchewka Cebula Czosnek 500 ml przecieru pomidorowego 2 szklanki wody Natka pietruszki Przyprawy_sól, pieprz, wegeta, bazylia, czosnek granulowany, papryka czerwona ostra, papryka czerwona słodka. 1 bulionetka o smaku kolorowego pieprzu 2 torebki kaszy gryczanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Mięso podsmażam na oleju z przyprawami. Do garnka wrzucam mięso. Dodaję startą marchewkę na grubych oczkach. Na patelni
Gotowanie Patkiwęgierskim pazurem. 500g. mięsa wołowego zielona i czerwona papryka 4 duże cebule 2-3 marchewki świeże zioła: szczypiorek, majeranek przyprawy: papryka słodka, ziele angielskie, liść laurowy, sół, pieprz bulionetka wołowa 2-3 łyżki ketchupu olej Mięso myjemy, suszymy i kroimy w kostkę. Obsmażamy dokładnie z każdej strony i przekładamy do garnka. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na tej samej patelni
MarcinCheftylko łyżką do lodów, ale i zwykłą (czyli nie zamarzają całkowicie, choć myślę, że w zamrażarce mojej Mamy nie dałoby się ich i nożem kroić, bo u Niej nawet bulionetka zamarzła, a u mnie nadal nabieram łyżką:)). Wiedząc, że Zuzia nie odpuści i będzie chciała te lody jeść z nami przygotowałam je na bazie kawy zbożowej, ale na zwykłej, rozpuszczalnej
Kolorowy Przepisownikwymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego 1 łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali
zadanie-gotowanieUżywacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu
Kolorowy Przepisowniknaturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś zwolennikiem ryżu, to także przyda się jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy
Cooking Monsterpaskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5 kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek) 1 łyżeczka bazylii 150 ml śmietanki kremówki
Cooking Monsterwołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego wina 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę
zadanie-gotowanieświeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondelku umieścić
zadanie-gotowanieokazji różnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Na specjalne okazje warto pokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy
MarcinChefburgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki ser cheddar Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy
KuchcikoweLovepapryki pomarańczowe 200 g cukinii 200 g fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka 1 kostka warzywna (bulionetka) szczypiorek do dekoracji sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 750 ml wody PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze. Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Parówki (ilość zależy od tego ile kto zjada) Ziemniaki 350 ml wody 1 bulionetka pieczeniowa 1,5 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz 30 g masła Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Wodę zagotowujemy w garnku i dodajemy bulionetkę cały czas mieszając aż się całkowicie rozpuści. Kiedy już mamy gotową bazę na sos zagęszczamy go odrobiną
Moje-pitraszenieLUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA GOTUJEMY ,STUDZIMY I KROIMY W KOSTKĘ, SER I OGÓRKI RÓWNIEŻ W KOSTKĘ, ODCEDZAMY I DODAJEMY GROSZEK
Swojskie jedzonkokurczaka (u mnie ćwiartki) Sok z cytryny 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka lubczyku 1 marchewka 3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey) 1 bulionetka do duszonego kurczaka Sól Pieprz Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso
VioletoweKucharzenieprzykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska
ClauditteMissCookingrzecz. Doskonale wzmacnia smak, a chociaż wiemy co jest w środku. Same naturalne i dobre rzeczy :) Przepis z Ósmego Koloru Tęczy Madzia lekko zmodyfikowała i wyszła nam taka bardziej bulionetka niż kostka rosołowa, bardziej luźna konsystencja. Ale to nawet lepiej. Smak i działanie ma identyczne, a wygodniej chyba się stosuje. - 1/4 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu - 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
Marder&Marder Manufacturelizać! 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka ostrej wędzonej papryki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżka suszonej marchewki Piątnica (tu kupisz) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 bulionetka do duszonego mięsa 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Rafex (tu kupisz) 1 szklanka wody Sól Pieprz Olej do podsmażenia Kluski śląskie: 500 g ziemniaków
VioletoweKucharzeniekotleciki..z jajek z sosem cebulowym... 8-9 jajek ugotowanych na twardo 1 jajko surowe 2-3 łyżki bułki tartej sól, wegeta Dodatkowo: bułka tarta i olej do smażenia bulionetka do sosu cebulowego Knor r Ugotowane i ostudzone jajka zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać surowe jajko, bułkę tartą .Doprawić.Formować kotlety,panierować w bułce tartej i smażyć
Moje domowe kucharzenieopakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym) - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 kostka rosołowa (lub bulionetka) - kiełki z rzodkiewki - 8 ząbków czosnku - śmietana 18 volt - 5 kromek chleba na grzanki - podwójna pierś z kurczaka - szczypka tymianku - sól - pieprz Gotujemy bulion (kostkę rosołową) z niepokrojoną marchewką i pietruszką
upichconajest trudna. Na dodatek bardzo szybka do przygotowania, nie jest bowiem gotowana na mięsie (korpusie) i nie trzeba jej specjalnie doprawiać aby smakowała wyśmienicie! Skład: - 2 kostki rosołowe lub bulionetka - 1 marchewka - 0,5kg brokułów - ser żółty - mleko lub śmietana (opcjonalnie) - 1,5 cebuli - 3 ząbki czosnku - olej Przede wszystkim - myjemy wszystkie warzywa :) Gotujemy bulion z kostek rosołowych
upichconajajka 1 łyżka chrzanu WSP "Społem ' 2 -3 łyżki bułki tartej Oleofarm sól ziołowa Rafex 1 l wody wegeta 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany bulionetka do sosu cebulowego Knorr Kapustę i cebulę drobno posiekać.Do mięsa dodać płatki ryżowe, kapustę,cebulę, ryż, jajka .Wymieszać,dodać bułki tartej tyle , aby można było formować kotlety, doprawić
Moje domowe kucharzenietheme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g schabu olej do smażenia szklanka wody bulionetka Knorr do duszonych mięs 2,5 łyżki chrzanu np. sarmacki 3 łyżki śmietany 18% 1,5 łyżki mąki sól, pieprz Mięso dokładnie myjemy i kroimy na grube kotlety. Doprawiamy
kulinarnyswiatdomiwykorzystać w swojej kuchni. 80 dkg mięsa wieprzowego 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz majeranek ziele angielskie, listek laurowy bulionetka do duszonych mięs Knorr Mięso pokroić w kostkę , obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni .Przełożyć do garnka , dodać cebulę, marchewkę, wodę , przyprawy i gotować do miękkości.Pod koniec
Moje domowe kucharzenielanguage:EN-US;} Składniki: 4 kotlety z karkówki 2 cebule 1 łyżeczka majeranku po 5 ziarenek pieprzu czarnego i ziela angielskiego liść laurowy 2 łyżki mąki (do sosu) 1 bulionetka Knorr do duszonych mięs olej sól zmiękczająca mięso sól 3 szklanki wrzątku Kotlety umyć, posypać z obu stron solą zmiękczającą i zwykłą. Obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiany
kulinarnyswiatdomiteż smacznie..Ja zawekowałam .. potem wystarczy tylko podgrzać i gotowe..1-2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka Knorr1 paczka mieszanki warzyw po chińsku listek, zielesól do smaku bulionetka drobiowa Knorrpomidory suszone Piątnicaprzyprawa chińska 5 smaków Piątnicaolej do duszenia Piersi umyć, pokroić w kawałki małe, wymieszać z przyprawą i odstawić do lodówki.Następnie wyłożyć na rozgrzany olej
Moje domowe kucharzeniemożemy sami zrobić wiele rzeczy. Dziś chce wam pokazać jak zrobić w bardzo prosty sposób bulionetkę (kostkę) warzywną, wersję do zup oraz wersję do mięs, sosów.Pierwsza wersja to bulionetka do zup:Ogólną zasadą robienia bulionetki jest taka, że na 1 kg włoszczyzny dodajemy 250g soliSKŁADNIKI:- 3 szt marchwi- 1 mały seler- 3 gałązki selera naciowego- 3 szt pietruszki
Basia w kuchnirównież wykorzystać kości np. od schabu)marchew 2 szt pietruszka korzeń 1 sztseler 0,5 sztziemniaki 7 szt cebula 1sztogórki kiszone 7 sztwoda 2,5 litra bulionetka warzywna (jak jak zrobić klik) 3 łyżki sól jeżeli jest nam za mało słona świeżo zmielony pieprz liść laurowy 2 szt śmietana 50 ml SPOSÓB WYKONANIA
Basia w kuchni