tylko łyżką do lodów, ale i zwykłą (czyli nie zamarzają całkowicie, choć myślę, że w zamrażarce mojej Mamy nie dałoby się ich i nożem kroić, bo u Niej nawet bulionetka zamarzła, a u mnie nadal nabieram łyżką:)). Wiedząc, że Zuzia nie odpuści i będzie chciała te lody jeść z nami przygotowałam je na bazie kawy zbożowej, ale na zwykłej, rozpuszczalnej
Kolorowy Przepisownikwymyślania jego realizacji :) To co będzie następne? Składniki: 1 patison 1 marchewka 1 cebula 1 czerwona papryka 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) 1 bulionetka (esencja do duszonych warzyw) 1 łyżeczka przyprawy garam masala 1 łyżeczka brązowego 1 łyżka oliwy sól Wykonanie: Cebulę zetrzeć na tarce i smażyć na oliwie z dodatkiem garam masali
zadanie-gotowanieUżywacie kostek warzywnych? Od teraz już nie musicie! :) zastąpi je domowa bulionetka, która mimo zamrażania zachowuje konsystencję masła i można ją nabierać łyżką! Świetna baza do zup lub wypicia "rosołku" ze szklanki :) można przygotować także wersję mięsną (np. używając mięsa z rosołu). Na 1 litr bulionu potrzebujemy 1 łyżkę stołową domowej bulionetki - wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie! Bulion po rozpuszczeniu
Kolorowy Przepisowniknaturalny czy maślankę. W połączeniu z dowolnym mięsem otrzymamy szybki i treściwy obiad. Jeśli jesteś zwolennikiem ryżu, to także przyda się jogurt naturalny lub śmietana oraz zamrożony bulion (lub bulionetka). Na ich bazie można szybko i łatwo stworzyć dowolny sos doprawiony tak jak lubisz. Kochasz makaron? Zawsze miej pod ręką passatę pomidorową, pomidory w puszce i cebulę - tyle wystarczy
Cooking Monsterpaskach (może być też świeża) 2 łodygi selera naciowego 1 liść laurowy 1 łyżeczka suszonego tymianku lub 1 gałązka świeżego 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek bulionetka drobiowa (opcjonalnie) ok. 1,5 l passaty pomidorowej (może być też ok. 1,5 kg świeżych pomidorów przesmażonych wcześniej na oliwie z oliwek) 1 łyżeczka bazylii 150 ml śmietanki kremówki
Cooking Monsterwołowiny gulaszowej (delikatnie poprzerastanej, marmurkowej) 1 duża lub 2 małe cebule 300 ml ciemnego, łagodnego piwa 100 ml czerwonego wina 2 łyżki konfitury borówkowej lub żurawinowej 1 kostka lub bulionetka pieczeniowa 1 liść laurowy 3 ziarenka pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 2 łyżki mąki 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki Wykonanie: Wołowinę pokroić w około 3 cm kostkę
zadanie-gotowanieświeży brokuł lub paczka mrożonych 1 ugotowana pierś kurczaka 1 opakowanie kulek mozzarelli 1 duże opakowanie serka topionego 400 ml śmietany kremówki 100 g startego żółtego sera 1 bulionetka do duszenia warzyw 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżeczka granulowanej cebuli 1/2 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Makaron ugotować al dente i wsypać do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przygotować sos. W rondelku umieścić
zadanie-gotowanieokazji różnych uroczystości i niedzielnych obiadów. Na specjalne okazje warto pokusić się o pewną alternatywę i przygotować rosół z kaczki. Składniki: Porcja rosołowa z kaczki Szponder wołowy lub bulionetka wołowa Włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler, natka pietruszki, pęczek lubczyku, cebula, por, sałata. Liść laurowy Ziele angielskie Jałowiec Kurkuma Kmin rzymski Chili Sól Pieprz Do przygotowania zupy w pięciolitrowym garnku potrzebować będziemy
MarcinChefburgery: 500g piersi z kurczaka 1 cebula 2 łyżki bułki tartej 1 jajko sól pieprz bulionetka warzywna dodatki: bułeczki do hamburgerów z tego przepisu karmelizowana cebulka z tego przepisu masło orzechowe powidła z czarnej porzeczki ser cheddar Na początek przygotuj bułeczki wg podanego przepisu. Następnie cebulkę. Kiedy będziesz wkładać bułeczki do pieca zacznij robić burgery. Mięso mielimy
KuchcikoweLovepapryki pomarańczowe 200 g cukinii 200 g fasolki szparagowej żółtej 1 puszka pomidorów bez skóry 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonej piersi kurczaka 1 kostka warzywna (bulionetka) szczypiorek do dekoracji sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku 750 ml wody PRZYGOTOWANIE : Fasolkę szparagową oczyszczamy i gotujemy na miękko na parze. Paprykę myjemy, oczyszczamy i wraz
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: Parówki (ilość zależy od tego ile kto zjada) Ziemniaki 350 ml wody 1 bulionetka pieczeniowa 1,5 łyżki prażonej cebulki sól, pieprz 30 g masła Ziemniaki obieramy, kroimy w kawałki i gotujemy do miękkości. Wodę zagotowujemy w garnku i dodajemy bulionetkę cały czas mieszając aż się całkowicie rozpuści. Kiedy już mamy gotową bazę na sos zagęszczamy go odrobiną
Moje-pitraszenieLUBIĘ,W SAM RAZ NA DOMOWĄ UROCZYSTOŚĆ,LUB PO PROSTU NA KOLACJĘ SKŁADNIKI: 250G PIECZAREK 6 JAJEK 200G SERA ŻÓŁTEGO SERA GROSZEK SZCZYPIOREK 3-4 OGÓRKI MAŁOSOLNE LUB KISZONE BULIONETKA DROBIOWA ŁYŻKA MAJONEZU 3 ŁYŻKI JOGURTU GRECKIEGO PIEPRZ PRZYGOTOWANIE: PIECZARKI KROIMY I PODSMAŻAMY , JAJKA GOTUJEMY ,STUDZIMY I KROIMY W KOSTKĘ, SER I OGÓRKI RÓWNIEŻ W KOSTKĘ, ODCEDZAMY I DODAJEMY GROSZEK
Swojskie jedzonkokurczaka (u mnie ćwiartki) Sok z cytryny 1 łyżeczka cząbru 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka lubczyku 1 marchewka 3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey) 1 bulionetka do duszonego kurczaka Sól Pieprz Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso
VioletoweKucharzenieprzykryć pokrywką. Tak przyrządzone kluski parować przez 5 minut na niezbyt dużym ogniu po ciągłym przykryciem !!!. SKŁADNIKI NA SOS: 3 skrzydełka z kurczaka dwie i pół szklanki wody 1 bulionetka do dań duszonych z kurczaka 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 płaska łyżka kurkumy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 płaska łyżeczka mielonej musztardy świeżo zmielony pieprz 1 płaska
ClauditteMissCooking