bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:21/100)

Zupa ziemniaczana z wędzonym łososiem 161

porcję), rozmaryn do posypania - najlepiej świeży. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle na lekko złoty kolor. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Dodać do cebuli, zalać bulionem (płynu powinno być kilka centymetrów powyżej poziomu ziemniaków) i ugotować do miękkości. Dodać śmietanę i całość zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, rozrzedzić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa porowa 246

szklanki śmietany Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pokrojony w cienkie plasterki por. Por dusimy na niewielkim ogniu, uważając, aby nie zbrązowiał. W garnku gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, natkę pietruszki, bulion warzywny i kawałek piersi z kurczaka. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy ziemniaki będą miękkie dodajemy por. Na koniec zupę zaprawiamy śmietaną i ponownie zagotowujemy. Smacznego

Salonik smaków
Krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym oraz serem z niebieską pleśnią 180

Dynię myjemy, kroimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 30 minut, następnie studzimy przez kilkanaście minut i obieramy ze skórki. Dynię kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, doprawiamy obficie solą i pieprzem oraz imbirem w proszku. Gotujemy przez kilkanaście minut, dynia powinna się rozpadać w bulionie. Dodajemy mleko kokosowe

Mango Papaja
Bigos ze świeżymi grzybami 422

wrzucamy do garnka w którym będziemy robić bigos (min 5l) i zalewamy bulionem. Bulion najlepiej jak jest nasz własny. Jeżeli nie mamy to wiadomo, kostka wołowa bądź grzybowa i litr wody. Kapustę z bulionem gotujemy na małym ogniu aż nie zmięknie. W międzyczasie zabieramy się za kapustę kiszoną. Jeżeli jest mocno kwaśna można ja przepłukać w ciepłej wodzie. Następnie

Kulinarna Patilogia
Rosół (bulion) - najzdrowsza zupa świata 175

używamy mniejszej ilości wody. Również czas gotowania odgrywa tu kluczową rolę, bo bulion gotujemy nawet do 8-24 godzin, aż wszystkie chrząstki i mniejsze kostki dosłownie się rozpuszczą. Im dłużej gotowany bulion, tym ciemniejszą przybiera barwę.  Bulion po odcedzeniu pijemy w formie gorącego napoju. Ma szczególne walory zdrowotne i kojące dla naszych jelit. Rosół przygotowujemy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krem dyniowo-cukiniowy z czubrycą zieloną 269

obranej dyni 300 g obranych ziemniaków 1 łyżka czubrycy zielonej 1,2 l bulionu drobiowego 50 ml słodkiej śmietanki Cukinię, dynie i ziemniaki pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem dodać czubrycę i zagotować. Gotować aż warzywa będa miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę nałożyć

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z dyni z gorgonzolą i orzechami włoskimi 252

kostkęobrać cebulę ,czosnek i imbirw garnku,w którym gotujesz zupę rozpuścić łyżkę masła ghee i zeszklić cebulę.Dołożyć posiekany czosnek,imbir pokrojony w plasterki i pokrojoną w kostkę dynię.Mocno podpieccałość zalać bulionem i gotować do miękkości około 15-20minutna suchej patelni bez tłuszczu,cały czas mieszając podprażyć kilka minut orzechy włoskie.Orzechy przestudzić i posiekaćmiekką dynie zmiksować,rozlać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cannelloni... z mięsem w płatach lazanii zapiekane pod beszamelem 187

mięsa wieprzowego (np. schab) 150 g wątróbki drobiowej 1 łyżka mąki pszennej 4 łyżki oliwy 2 cebule 3 ząbki czosnku ½ łyżeczki suszonego rozmarynu ½  l bulionu drobiowego ( użyłam zamrożony w kostkach) 50 g masła 1 jajko garść świeżych listków bazylii sól morska świeżo zmielony pieprz 100 g tartego sera ( parmezan) 250 ml domowego sosu pomidorowego Składniki(...)oliwy. Mięso umyłam, pozbawiłam błon, pokroiłam w kostkę, oprószyłam mąką i  przełożyłam na rozgrzaną patelnię. Wymieszałam, żeby mięso podsmażyło się  z każdej strony. Wyjęłam z patelni i przełożyłam do rondla. Na pozostałej oliwie zeszkliłam posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Oprószyłam rozmarynem i przełożyłam do rondla do mięsa. Zalałam połową bulionu i wstawiłam do gotowania na średnim ogniu

Kuchnia u Krysi
Turecka zupa z czerwonej soczewicy 238

płuczemy i moczymy w wodzie przez pół godziny. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy do miękkości w garnku na rozgrzanym oleju z masłem. Dodajemy pokrojone  w kostkę marchew i ziemniaka. Zalewamy bulionem i dodajemy odsączoną soczewicę. Gotujemy na małym ogniu przez 20-25 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, miętę, około pół łyżeczki kuminu i tymianku, szczyptę papryki  oraz sól

Moje Kuchenne Rewelacje
ZUPA GULASZOWA WERSJA ll 348

podsmażymy całe mięso, posypujemy je ostrą papryką, zalewamy winem i mieszamy. Garnek przykrywamy, zmniejszamy palnik i gotujemy ok.1h. Po ok.40 minutach dodajemy pokrojone w kostkę marchewki, korzeń pietruszki i łodygi selera naciowego. Dolewamy część bulionu (szklankę pozostawiamy do podduszenia warzyw na patelni) i gotujemy dalej. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy pokrojone w kostkę papryki (gniazda nasienne(...)usuwamy, białe części wykrawamy) i podsmażamy chwilę, dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki i  podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Następnie dodajemy obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy. Zalewamy szklanką bulionu i podduszamy całość ok.10 minut. Podduszone warzywa z patelni dodajemy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze kilka minut, do miękkości mięsa. Doprawiamy do smaku solą. Ja gotowałam

Smaczne Zdrowe
Potrawka warzywna z salami 264

małe lub 2 duże porcje) 1 salami – całe lub kawałek (250g) 1 średnia zielona papryka 1 średnia czerwona papryka 2 średnie cebule 300ml bulionu mięsnego – może być również wołowy z kostki 600g ziemniaków 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka soli (ostrożnie, sól jest już w salami i bulionie) 1/2 łyżeczki pieprzu(...)paprykę i mieszając smażymy całość jeszcze przez 1 minutę. Dolewamy bulion oraz równoważną mu ilość gorącej wody. Dodajemy mieloną paprykę, przecier pomidorowy, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Wówczas zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Gotujemy przez kolejne 5 minut. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę (ok. 2,5cm) dodajemy do pozostałych składników, mieszając je ze sobą

Kulinarna Pokusa
Zupa marchewkowa z kolendrą 365

marchwi bulion drobiowy 3 cebule 4 łyżki masła kilka nitek szafranu 1 łyżeczka cukru sól, pieprz 6 łyżek kolendry    Szafran zalać odrobiną bulionu. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę, cebulę pokroić w talarki. W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i marchew, przesmażyć przez kilka minut. Dodać bulion, szafran i cukier. Gotować do miękkości.  Zupę można zmiksować

Humanistka w kuchni
Hete bliksem 222

średnie kwaśne jabłko 1 średnia cebula 1/2 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 300ml bulionu warzywnego (może być z kostki) sól kilka łyżek oleju rzepakowego Kiełbasa 4 białe kiełbasy 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki majeranku kilka ziaren jałowca 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju rzepakowego Dodatkowo(...)kroimy w grubą (2-3cm) kostkę, z jabłek usuwamy również gniazda nasienne. Cebulę obieramy i kroimy w półtalarki. Kolendrę lekko rozbijamy w moździerzu. Na głębokiej patelni na dość silnym (ale nie przesadnie) ogniu rozgrzewamy kilka łyżek oleju rzepakowego. Wrzucamy ziemniaki i cebulę, smażymy 3-4 minuty dość często mieszając. Następnie zalewamy bulionem, zmniejszamy ogień i dusimy niezbyt gwałtownie

Kulinarna Pokusa
Makaron z soczewicą i miesem mielonym 209

marchewka, 1 duża sztuka cebula, 1 średnia sztuka czosnek, 3-4 ząbki Przygotowanie Soczewicę zalewamy wodą na pół godziny przed przygotowywaniem dania. Odlewamy wodę i zalewamy soczewicę bulionem, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę marchewkę i pietruszkę, gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw. W sporym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, chwilę smażymy. Dodajemy mięso mielone, smażymy około

Gotowanie moimi oczami
Kremowa zupa serowo - cebulowa z chilli i grzankami 207

prosto. Zapach był tak zniewalający, że z łakomstwa zdążyłam się poparzyć próbując.Potrzebne nam:- 7 dużych cebul- 3 łyżeczki masła- łyżka oleju- 1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)- 10 dag serka topionego (ja użyłam ze szczypiorkiem)- przyprawa uniwersalna- pieprz, czosnek granulowany, tymianek,  zioła prowansalskie, chilli- grzankiPrzygotowanie: Cebule kroimy w pół-talarki. W dużym(...)garnku roztapiamy masło z łyżką oleju (nie będzie się przypalać). Cebulę podsmażamy z przyprawą uniwersalną około 5 minut, po czym wlewamy przygotowany wcześniej bulion. Gotujemy około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, ziołami, czosnkiem i chilli, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia. Chłodną zupę blendujemy na gładką masę i znów podgrzewamy dodając serek topiony. Całość

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa z cukinii 188

kalorycznym. Dzięki niej zachowamy szczupłe sylwetki i dostarczymy organizmom porcję witamin. Potrzebne nam:- jedna spora cukinia- biała lub czerwona cebula- 1,5 l ciepłego bulionu drobiowego (może być z kostki rosołowej)- 2 ząbki czosnku- duży pomidor- łyżka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki keczupu- sól, pieprz, maggi- zioła prowansalskie, czosnek w pudrze- łyżka oleju rzepakowego*opcjonalnie(...)Następnie tniemy w sporą kostkę. Cebulę tniemy w małą kosteczkę, czosnek szatkujemy. Skórę pomidora nacinamy i pomidor parzymy. Następnie obieramy, wydrążamy pestki a resztę tniemy w kosteczkę. W garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z czosnkiem. Dodajemy cukinię, posypujemy lekko solą i smażymy. Po 5 minutach dorzucamy pomidora, smażymy przez kolejne 2 minuty i podlewamy bulionem. Po 10 minutach dokładamy przecier

W poszukiwaniu inspiracji

Proponowane wyszukiwania