litr bulionu - łyżka oleju kokosowego lub innego - cebula - 1-2 ząbki czosnku - łyżeczka papryki ostrej - pół łyżeczki chilli *opcjonalnie: marchew i pietruszka z wcześniej ugotowanego bulionu, jogurt naturalny, szczypiorek Bataty obieramy i kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju do zeszklenia cebulę wraz z czosnkiem. Dorzucamy pokrojone w kostkę bataty. Dusimy, co jakiś czas mieszając przez ok. 10 minut
Be Fit Be StrongPyszny sosik ..oczywiście też z pieczarkami.. 20 dkg pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki śmietany 18% 1 szkl. bulionu sól, pieprz koperek Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i smażyć na patelni do zarumienienia. Następnie do pieczarek i cebuli dodać bulion, śmietanę. Wszystko wymieszać, doprawić do smaku
Moje domowe kucharzenieolej z pestek dyni do smakuoliwa z oliwek do smażenia (albo olej)Kalafior umyć i podzielić na różyczki, marchewki obrać i pokroić w talarki. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie, zalać bulionem i zagotować, dodać kalafior i marchewkę i gotować około 20- 30 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie wszystko zmiksować w blenderze. Doprawić przyprawą curry, gałką muszkatołową, pieprzem
Bon Appetit Małgorzatyniezbyt dużym ogniu. Powstałe skwarki rumienimy do złotego koloru. Odstawiamy z ognia i zbieramy wytopiony tłuszcz na patelnię - posłuży nam do przysmażenia grzanek.Serki kroimy w kostkę, przekładamy do garnka. Dolewamy rosół, bulion lub wodę. Mieszamy i stawiamy na średni ogień. Gotujemy przez chwilę na wolnym ogniu, mieszając cały czas. Najlepiej robić to trzepaczką rózgową, wtedy szybciej rozbijemy grudki sera. Jeśli
Codzienna kuchnia niecodziennaprzykrywać pokrywką, by bulion za szybko nie odparował, a ryż na spokojnie absorbował jego porcje. W międzyczasie na 1/2 łyżce oleju podsmażamy surową dynię pokrojoną w kostkę. Po całkowitej absorpcji dodać kolejną porcję bulionu. (U mnie wyszły 3 i pół łyżki wazowej, ale na to nie ma zasady, każdy ryż jest inny) Na koniec przygotowywania risotta, ryż powinien być miękki
Be Fit Be Strongszklanki posiekanej cebuli – 2 łodygi selera naciowego, posiekane – 1 marchewka, pokrojona w kostkę – 1/4 kostki masła – 1 1/2 łyżki mąki – 1 1/2 łyżeczki curry w proszku – 4 szklanki bulionu z kurczaka – 1/2 jabłka, rdzeniem i posiekane – 1/4 szklanki białego ryżu – 1 pierś z kurczaka bez kości pokrojona(...)kostkę – sól, pieprz – 1 szczypta suszonego tymianku – śmietana kremówka/jogurt Cebulę, seler, jabłko i marchew podsmażyć. Dodać mięso, przyprawy i bulion. Gotować jeszcze ok 20-30 minut. Podawać gorące w bulionówkach
Szybko Tanio Smaczniekostkę. Masło rozpuścić i podsmażyć kurczaka. Gdy mięso zmieni kolor dodać pokrojone w półplastry cebule. Smażyć wszystko jeszcze chwilę a następnie zalać wodą (lub bulionem). Dodać cieciorkę z puszki i zagotować. Paprykę pokroić w drobną kostkę. Gdy zawartość garnka sie zagotuje dodać pokrojoną paprykę oraz majeranek, sól i pieprz do smaku. Ponownie zagotować. Gdy się zagotuje dodać makaron i gotować
Monia miesza i gotujeużycia czerwonej z puszki- to nie to samo) 4-5 buraków włoszczyzna cebula kilka ziemniaków natka pietruszki 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku bulion na mięsie wołowym ( nie z kostki!) śmietana- ewentualnie sól, pieprz szczypiorek do posypania Jeśli używamy białej fasoli to opłukać ją, zalać wodą, odstawić i zostawić(...)samej wodzie z dodatkiem obranego czosnku i liści laurowych. W razie konieczności dolać wody. Buraczki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Do wcześniej przygotowanego bulionu mięsnego d odać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę, obraną pietruszkę, pokrojonego w paseczki pora. Następnie dodać posiekaną w drobną kosteczkę zeszkloną cebulę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Zagotować
MarciochaKucharzypapryka lub 2 małe garść orzeszków ziemnych 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz 1/2 łyżki sosu sojowego 1 mała biała cebula chili kolendra mielona 1/2 szklanki bulionu Wykonanie: Pierś kurczaka pokroić w kostkę, doprawić chili, kolendrą i pieprzem i wymieszać z mąką ziemniaczaną. W woku rozgrzać łyżkę oleju, podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pokrojoną w paski paprykę
Pasja Smakusmaku i sycąca.Idealna na chłodniejsze dni.Komu talerz? Zapraszam!Składniki:1kg pomidorów;1 duża cebula;2 ząbki czosnku;2 łyżeczki oregano;Oliwa/olej;1 litr bulionu warzywnego/drobiowego/wołowego - u mnie 2 kostki Rosołu z kury Knorr rozpuszone w litrze gorącej wody;200g koncentratu pomidorowego;Puszka kukurydzy konserowej;Puszka czerwonej fasoli;Puszka białej fasoli;Czubata łyżeczka ostrej papryki(...)miski, zalać wrzątkiem i pozostawić do sparzenia na około 10 minut. Po tym czasie odlać wodę, pomidory obrać ze skórki (powinna łatwo schodzić) i pokroić w kostkę.Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rogrzać oliwę/olej. Na rozgrzaną oliwę/olej wrzucić cebulę i zeszkilć. Do zeszklonej cebuli dodać
Gospodyni MiejskaSkładniki: 800 gram dzwonków szczupaka 1 duża śmietana 18 % 1 szklanka bulionu drobiowego 1 średniej wielkości cebula mąka do panierowania olej przyprawy: sól, pieprz, 1/2 szt. cytryny, ząbek czosnku Sposób wykonania: Dzwonki szczupaka umyłam , posypałam solą, pierzem, skropiłam sokiem z cytryny, dodałam czosnek przeciśnięty przez(...)praskę i pozostawiłam na 2 godziny w lodówce. Olej podgrzałam, dzwonka panierowałam w mące, usmażyłam na złocisty kolor, przełożyłam do naczynia. Cebulkę obrałam, pokroiłam w drobną kostkę, zeszkliłam. Do garnuszka wlałam szklankę bulionu , dodałam zeszkloną cebulkę, i na koniec śmietanę. Dokładnie wymieszałam, żeby śmietana nie zważyła się. Tak przygotowanym sosem polałam szczupaka. Piekłam w temperaturze 180 stopni przez 15 minut
Darcia w kuchnikwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej pietruszkiWykonanie:cebulę obrać ,pokroić w kostkę i zeszklić na maślew międzyczasie obrać warzywa i pokroić w 1-cm kostkę,dołożyć do cebuli i przesmażyć razem,często mieszając.Warzywa zalać bulionem i gotować 15 minut do miękkościfilety z dorsza pozbawić skóry,pokroić w dużą kostkę,pozbawić ewentualnych ości.Skropić sokiem z cytryny,posolić ,odstawićgdy warzywa są miękkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zawiera, ale uznałam, że podniesie to walory smakowe tej zupy) śwież kolendra do dekoracji Przygotowanie Z włoszczyzny gotujemy szybki bulion ( ugotowałam około 1 litra bulionu ). Na maśle przesmażamy drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy marchew pokrojoną w kostkę i smażymy przez chwilę. Dodajemy pokrojony imbir. Po chwili dolewamy bulion i gotujemy warzywa do miękkości. Następnie miksujemy całość na krem, dodajemy
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilka minut. Dodać bulion, gotować na małym ogniu przez kilka minut. Zdjąć z palnika, dodać sok z limonki, mascarpone i pokrojone w kostkę awokado. Zmiksować wszystko na gładki krem, doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dolać bulionu, jeśli zupa byłaby zbyt gęsta. Podawać na ciepło lub zimno serkiem mascarpone i pokrojonym w kostkę mango. Smacznego! Oczywiście wszystko sprzysięgło się
Pożeraczka, czyli raz adobrzewydobywa smak i nadaje bardzo ciekawego charakteru. Fantastycznie komponuje się z wędzonym łososiem czy krewetkami- wtedy krem jest bardziej treściwy, choć samym również można się nasycić. Zupa warta wypróbowania! * bulion warzywny/mięsny- 800 ml * por- 3 duże sztuki * ziemniaki- 3 duże sztuki * cebula- 1 szt. * masło klarowane- 50 g * czosnek- 1 ząbek * ziele angielskie- 5 szt. * listek laurowy(...)pierz- do smaku W garnku, na klarowanym maśle poddusić pokrojoną cebulę i pory (wykorzystać tylko białą część) z poszatkowanym czosnkiem, aż będą miękkie Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, listek laurowy, ziele, zalać bulionem i g otować do miękkości ziemniaków. Wyłowić listek oraz ziele i zmiksować na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny oraz szczyptą chili. Smacznego
Kraina Miodem Płynąca