bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:29/100)

Krem z kalafiora z pieczarkami 236

pieprz, chilli natka pietruszki masło klarowane do smażenia wykonanie: Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy do wrzącego bulionu, dodajemy również cebule pokrojoną w kostkę. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie. Ściągamy garnek z ognia i miksujemy warzywa na gładki krem.  Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy na suchą

Przysmaki Karolki
Zupa brokułowa na chłodne dni 198

łyżeczki pieprzy cayenne ·     szczypta chilli ·     3 łyżeczki majeranku ·    3  łyżeczki tymianku Przygotowanie: W 2 litrach domowego bulionu ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła, aż zmiękną. Następnie zblenduj na gładką masę i gotowe.   Smakowała Wam ta zupa? Podzielcie się z nami uwagami w komentarzach. :)   Będzie

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 133

móc później rozpieścić nasze ciało od środka. Najlepsza zupa to oczywiście taka ugotowana na domowym wywrze z warzyw. Dlatego polecam schować te wszystkie rosołowe kostki głęboko do szafki i ugotować bulion samodzielnie. W końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już sam, a smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie

Food Square
Szybka zupa jarzynowa 135

gotujemy w litrze wody, aż będzie miękki (przynajmniej dwa razy wymieniamy wodę, żeby pozbyć się piany która powstaje podczas gotowania) gotowego kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do bulionu dodajemy mrożone warzywa, gotujemy, aż zmiękną, a następnie przyprawiamy dodajemy koncentrat gotową zupę podajemy z jogurtem ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kremowa zupa pomidorowa 142

pokrojoną bazylię - zmiksować razem i gotować około 30 min. bez przykrycia, do zgęstnienia   Cebulę i czosnek pokroić drobno, przesmażyć na maśle klarowanym Mąkę rozmieszać w bulionie (do letniej, przegotowanej wody włożyć kostkę rosołową i pozwolić jej rozpuścić się przez mieszanie) i wlać do masy pomidorowej, energicznie mieszać - zagotować, dołożyć przesmażoną cebulę z czosnkiem oraz liść laurowy Całość zredukować przez

Proste Potrawy
Niskokaloryczna zupa Nigelli 123

jest dużo zdrowszy niż biały. Składniki: ok. 500 g żółtej cukinii sok z 1 cytryny 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego łyżeczka kurkumy 0,7 litra bulionu warzywnego (u mnie z 2 kostek ekologicznych) łyżeczka cukru Dodatki: Początkowo w planach były prażone pestki słonecznika, ale niestety zostały spisane na straty ze względu na obecność szkodników kuchennych. Planem B został

Powiedz dietom nie
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 173

typu parmezan lub  Parmigiano Reggiano ( podzielić na 2 części)3 średnie cukinie - pokrojone w kostkę ok 1,5 cm2 małe bakłażany - pokroić w kostkę ok 1,5 cm1/4 szklanki bulionu - kurzy lub warzywny1/4 szklanki drobno posiekanych świeżych liści pietruszki +  liście - do dekoracjiOliwa do polewania:1/2 szklanki ekstra oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia6 ząbków czosnku -drobno

Stare Gary
Jarzynka duszona z mięsem 138

średniej główki białej kapusty-4 marchewki-1/2 kg mięsa (szynki)-10 suszonych śliwek-3 ząbki czosnku-sól, pieprz, koperek-1/2 l bulionu warzywnego lub rosołu   Mięso kroimy w dużą kostkę.   Dodajemy pokrojony w kostkę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamyna czas przygotowania warzyw.   Obieramy i tarkujemy na grubych oczkach buraczki(...)marchewkę.   Kapustę szatkujemy a ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.Śliwki suszone kroimy w kosteczkę.   W misce mieszamy buraczki, marchewkę, ziemniaki, fasolę, kapustę, śliwki, mięsoi pokrojony koperek.   Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy bulionem (musi mieć zdecydowany smak - będzie podstawą smaku całej potrawy).Bulionem zalewamy naczynie mniej więcej do wysokości 2/3 potrawy

Maminek kulinarny
Bulion rybny z zielonymi tortellini z rybą 147

5501/2 żółtka100 ml ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem z rybą do garnka. Dodajemy przyprawy i wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zupka krem z cukinii z serkiem topionym 280

wymaga długiego gotowania. składniki:1 kg obranej i pozbawionej miąższu cukinii0,7 l bulionu100 g kremowego serka topionego1-2 łyżki posiekanej natkiCukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem, może być mięsny jak również warzywny. Gotować aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pokrojony serek topiony i mieszać. Gdy serek się rozpuści zestawić z ognia i zmiksować wszystko

Monia miesza i gotuje
Szybka zupa kukurydziana 120

przychodzi tylko dla niej. Ponieważ nie chcę skończyć z taką nadwagą, robię sobie bardziej dietetyczną wersję zupy kukurydziane. Ta wersja jest też szybsza, używam koncentratu bulionu, który nie jest tak syfny jak kostka rosołowa, a skraca przygotowanie dania do 20 minut. Składniki na 6 porcji duża cebula 2 małe cukinie pokrojone na kawałki 2 ziemniaki ziemniak pokrojony na małe(...)kawałki marchewka pokrojona na małe kawałki gałązka selera naciowego pokrojona na kawałki 2 ząbki czosnku koncentrat bulionu drobiowego Krakus litr gorącej wody po pół łyżeczki pieprzu, słodkiej papryki, wędzonej papryki, czubrycy lub oregano sok wyciśnięty z połówki cytryny pół opakowania passaty pomidorowej 2 puszki kukurydzy śmietana do podania – opcjonalnie Jak przygotować zupę kukurydzianą? Cebulę kroimy w piórka i smażymy

Ugotowane pozamiatane
Krem z dyni 161

się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy to mlekiem oraz bulionem. Teraz nasza dynia musi się ugotować w zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu

Kuba Gotuje
Fasolka po bretońsku bez namaczania fasoli 180

sól, przepis, domowy kucharek, ostra papryka (wedle uznania) Wykonanie: wziąć fasole i opłukać dobrze wodą, pozostawiać na sitku. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę i seler, wszystko razem podusić, zalać bulionem, dobrze usmażyć kiełbasę i boczek dodać do buliony, następnie dodajemy przecier, doprawić solą, pieprzem, domowym kucharkiem, przegotować i na koniec dodać fasolę nie wcześniej

W Moim Magicznym Domu
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 198

bulionusólpieprzdodatkowo:sos sojowyW garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną.Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące

Pożeraczka, czyli raz adobrze