bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:29/100)

Krem z dyni 196

się zrobić to cienko żeby jej nie zmarnować. Następnie kroimy cebulę i czosnek w kostkę i podsmażamy w garnku, po około 2 min wsypujemy pokrojoną w kostkę dynię i zalewamy to mlekiem oraz bulionem. Teraz nasza dynia musi się ugotować w zależności od tego jak dojrzałą dynię kupicie potrwa to od 20 do 35 minut - pamiętajcie aby od czasu

Kuba Gotuje
Fasolka po bretońsku bez namaczania fasoli 220

sól, przepis, domowy kucharek, ostra papryka (wedle uznania) Wykonanie: wziąć fasole i opłukać dobrze wodą, pozostawiać na sitku. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w kostkę, marchewkę i seler, wszystko razem podusić, zalać bulionem, dobrze usmażyć kiełbasę i boczek dodać do buliony, następnie dodajemy przecier, doprawić solą, pieprzem, domowym kucharkiem, przegotować i na koniec dodać fasolę nie wcześniej

W Moim Magicznym Domu
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 236

bulionusólpieprzdodatkowo:sos sojowyW garnku rozgrzać masło. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zezłocić. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane chilli, następnie ziemniaki pokrojone w kostkę i jeszcze chwilę podsmażać. Całość zalać bulionem, dodać oregano i estragon, gotować, dopóki ziemniaki nie zmiękną.Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać chrzan, doprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać gorące

Pożeraczka, czyli raz adobrze
KLASYCZNA ZUPA OGÓRKOWA 162

Obrane ziemniaki i seler kroimy w kostkę i smażymy na odrobinie oleju. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do warzyw. Dodajemy po 5 minutach poszatkowaną w kostkę cebulę i smażymy przez minutę. Dodajemy bulion warzywny i gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy starte na grubych oczkach ogórki wraz z zalewą i gotujemy przez 20 minut

chefintheforest
Przepis na… – Canederli, (nie tylko) świąteczne knedle 364

Adydze są jedną z potraw świątecznego, bożonarodzeniowego stołu.   Składniki (dla 4 osób): czerstwy chleb – ok. 200 gr, mleko – 150 ml, 2 litry bulionu, pancetta – 150 gr (ewentualnie pokrojonego w kostkę boczku) mąka – 200 gr cebula, jajko, szczypiorek, oliwa sól, pieprz 1. Kroimy w kostkę chleb, pancettę, siekamy cebulę i szczypiorek. 2. Mleko mieszamy z jajkiem

Bon Ton Italia
Zupa krem z brokuła 191

warzyw. Brokuły pociąć w różyczki i zanurzyć na chwilę w wodzie z kwaskiem cytrynowym, po czym opłukać dużą ilością wody. Umyte ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić razem z różyczkami brokuła do bulionu warzywnego. Dodać serek topiony oraz pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub trochę soku z cytryny i gotować około 10-15 minut, do miękkości ziemniaków. Następnie zmiksować na gładką

W poszukiwaniu inspiracji
Piersi z kurczaka pieczone z warzywami 384

pokroić w mniejsze kawałki.2. Marchewki obrać, pokroić w plastry.3. Paprykę pokroić w paski.4. Cebulę pokroić w grubsze półtalarki.5. Piersi z kurczaka pokroić w grubą kostkę, posypać słodką papryką, solą i pieprzem.6. Bulion wymieszać ze zmiażdżonymi ząbkami czosnku i olejem.7. Warzywa i mięso wymieszać ze sobą, dodać bulion, tymianek i świeży rozmaryn. Wyłożyć wszystko do dużego naczynia żaroodpornego

Kuchnia domowa Ani
Zupa cebulowa z grzankami 188

niewielkiej ilości  masła.   Składniki na zupę:-1 kg cebuli-2 ząbki czosnku-750 ml bulionu warzywnego-5 dkg masła-pieprz-odrobina żółtego sera-słodka śmietana do dekoracji   Obraną cebulę i czosnek kroimy w kostkę.   W garnku, na niewielkim ogniu cebulę i czosnek szklimy na maśle.Szklimy powoli, ok. 30 minut.   Dolewamy

Maminek kulinarny
Zupa brokułowa z kulkami ryżowymi i kurczakiem 198

cebula1 litr bulionu warzywnegosól, pieprzłyżeczka currynatka pietruszkikoperekświeża bazylia do dekoracji olej do smażeniałyżka masła do smażeniaZupa: w rondlu na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, gdy cebula się zeszkli wrzucamy różyczki brokuła i zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy w blenderze. Kulki ryżowe: W tym czasie gotujemy też ryż wg wskazówek producenta. Ugotowany ryż przestudzamy i następnie(...)dłoniach kulki z ryżu i maczamy je w rozkłóconym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na małym ogniu na rozgrzanym oleju.Kurczak: Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą pieprzem oraz curry. Smażymy na rozgrzanym oleju. Finał: Zupę brokułową podajemy z kulkami ryżowymi oraz kurczakiem. Dekorujemy ulubionymi świeżymi ziołami

Bon Appetit Małgorzaty
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 257

jest dodawana do sałatek i zup. BULION- Dobry bulion rybny, drobiowy czy warzywny dodaje smaku niemal wszystkim potrawom, choć oczywiście można użyć gotowych kostek, rozrabiając je z wodą, jeśli zachodzi taka potrzeba. Do przygotowania bulionu można wykorzystać kręgosłup i ości ryb, skorupki krewetek albo korpusy czy skrzydełka kurczaka. C CHILLI-   To niezbędny składnik większości azjatyckich potraw(...)pierzastych liściach osiaga wysokość do 20 metrów, a jego owoce mają kształt sporych strąków. Czasami sprzedawane są luzem, ale najczęściej można je kupić w postaci puree uformowanego w kostki o wadze 225 g, przypominające kostki daktyli. Szczelnie owinięte, dobrze przechowują się w chłodnym miejscu. TOFU- Świeże tofu, czyli ser otrzymywany z mleka sojowego, popularny

ClauditteMissCooking
Domowe klopsiki w sosie pomidorowym 183

szklanki mleka do namoczenia bułki 1 jajko 1/2 cebuli 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku mąka do obtaczania około 1,5 litra bulionu do gotowania klopsików (może być z kostki) Bułkę namaczamy w mleku, a kiedy zmięknie, odciskamy. Cebulkę drobno siekamy i smażymy na maśle. Mięso wkładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, podsmażoną cebulkę(...)łyżek mąki. Zwilżonymi wodą dłońmi nabieramy po łyżce mięsnej masy i formujemy klopsiki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdy klopsik obtaczamy w mące i jeszcze raz formujemy w dłoniach. Bulion zagotowujemy, zmniejszamy płomień pod garnkiem i delikatnie wrzucamy po kilka-kilkanaście kulek, mieszając ostrożnie drewnianą łyżką. Od momentu wypłynięcia klopsików gotujemy je jeszcze około 7 minut od czasu do czasu

Trzeci talerz
Zupa z botwinką i kozim serem 157

czosnku 1 łyżeczka mąki 1 łyżka soku z cytryny szczypta cukru sól pieprz Przygotowanie: Botwinkę umyć. Buraczki, marchewkę, ziemniaki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę, liście botwinki drobno posiekać. W garnku zagotować bulion, wrzucić pokrojone buraczki, marchewkę i pietruszkę. Gotować około 5 minut, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone ziemniaki i gotować około 10 minut. Dodać pokrojone liście botwinki

Oryginalny smak
Gulasz wołowy z mlekiem kokosowym / Beef stew with coconut milk 163

wołowiny na gulasz, pokrojonej w 2 cm kostkę 8 ząbków czosnku, posiekanych 2 cebule, pokrojone w kostkę 5 dojrzałych pomidorów, pokrojonych w kostkę brązowy cukier, sól i pieprz do smaku 2 liście laurowe 1 szklanka bulionu wołowego i drobiowego 1×400 ml puszka mleka kokosowego 4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę 1 marchewka, obrana i pokrojona w kostkę(...)duża czerwona / zielona papryka, pokrojona w kostkę 2 papryczki chili, posiekane 3 łyżki keczupu 4 łyżki masła orzechowego Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na większym ogniu olej i masło, włóż wołowinę i obsmaż z każdej strony do ładnego zarumienienia. Jeżeli trzeba, obsmaż ją w partiach, po czym przełóż na talerz i odstaw. Na pozostałym tłuszczu podsmaż czosnek i cebulę przez

karmelowy
Ryż z warzywami 208

Cząber Sól/ ewentualnie Oliwa PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzany tłuszcz, wsypujemy drobno posiekaną cebulę. Następnie ryż i smażymy kilka minut-mieszając. Dodajemy posiekany czosnek, po chwili w kostkę pokrojoną marchew, fasolkę i paprykę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem,do momentu,aż ryż wchłonie wywar. Dodajemy groszek, doprawiamy. Można posypać parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym

Kopystką po garach
Krem z pieczonego czosnku, porów z groszkiem i camembert 204

smaku, 50 g sera camembert. Przygotowanie: Czosnek w całości (bez obierania) pieczemy w piekarniku 10 min. w 200°C. Pozostawiamy do przestygnięcia. W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy ząbki czosnku. Cebulę kroimy w kostkę, pory w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z porami. Dodajemy tymianek i całość zalewamy winem. Podgrzewamy ok. 4 min., alkohol

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania