marchwi – odmiana Deep Purple (waga po obraniu) 1 duży ziemniak (15-20 dag) 1 duża czerwona papryka 1-2 łyżki masła 1,5-2 litry bulionu warzywnego – może być z kostki bardzo duży ząbek czosnku czerwona czubryca czerwona papryka w proszku – u mnie słodka w sporej ilości sól pieprz sok z cytryny gęsta śmietana 18% do przybrania(...)purpurowa marchew bardzo brudzi - ślady zupy widnieją nawet na kuchennym suficie :/). Ziemniaka obrałam, opłukałam i pokroiłam w kostkę. Ząbek czosnku obrałam i drobno posiekałam. W rondlu rozgrzałam masło, obsmażyłam na nim marchew i ziemniaka, chwilę przed końcem dorzuciłam czosnek. Zalałam wrzącym bulionem. Paprykę obrałam ze skóry i pokroiłam w kosteczkę. Zachowałam przy tym wypływający ze środka sosik i dodałam
Kuchenne zapiski EdytyUwielbiam sezon na kalarepki ! :) u mnie dziś w sosie ze świeżą bazylią. Składniki: 300 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 4 łyżki gęstej śmietany Pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku 4 kalarepki 5 łyżek oleju z bazylią 2 łyżki posiekanej bazyli Wykonanie: Bulion zagotować, dodać śmietanę cały czas mieszając. Doprawić pieprzem i wymieszać z posiekaną
Tradycyjna KuchniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę płuczemy .Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno posiekaną cebulę , przesmażamy na złoto.Wsypujemy kaszę , zalewamy połową bulionu , przykrywamy i dusimy.Po ok. 10 minutach , jak bulion odparuje dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka , przesmażamy razem 2-3 minuty i zalewamy resztą bulionu.Oprószczamy solą i pieprzem i dalej na wolnym ogniu dusimy do momentu aż bulion nam odparuje.na
Ostra na Słodkojeszcze bardziej niż pierwszego. Składniki: - 1 kg obranych korzeni pasternaku - 200g obranej marchwi - 2 łodygi selera naciowego - biała część pora - 1 duża cebula - 6 ząbków czosnku - ok.2,5l bulionu lub wody (dałam 1l wywaru od parzenia szynki i ponad 1,5l wody) - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 płaskiej łyżeczki suszonego imbiru - 1/4 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej - chili, sól i świeżo(...)podsmażyć ją do miękkości. Pod koniec dodać obrane, zmiażdżone (przeciśnięte przez praskę) 4 ząbki czosnku, chwilkę podsmażyć ciągle mieszając. Do garnka wlać ok.1,5-2l bulionu i/lub wody, dodać pokrojone w kostkę marchewki, pasternak, pokrojony por, łodyżki natki pietruszki oraz łodygi selera naciowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na mniejszym palniku ok.20-25 minut. Gdy warzywa zmiękną, blendujemy
Smaczne Zdrowekostkę 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 puszka (400 g) pomidorów z puszki 4 cebulki dymki pokrojone na plasterki 1 litr bulionu warzywnego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego szczypta szafranu 1 pomidor pokrojony w kostkę sól do smaku do podania: posiekana papryczka chilli, liście kolendry lub natki pietruszki (ja dałam natkę marchewki) Przygotowanie: Dzień wcześniej wsyp ciecierzycę(...)smaż przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj czosnek, namoczone ciecierzycę i soczewicę oraz pomidory z puszki. Wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Dodaj cebulki dymki, bulion warzywny, ziele angielskie, szafran oraz pomidora pokrojonego w kostkę. Dopraw do smaku solą i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Dodaj makaron i gotuj przez czas podany na opakowaniu makaronu, czyli
Chilli Czosnek i Oliwaopcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy 1,5 l wody, wrzucamy pozostałe składniki na bulion. Gotujemy
Tajskie smakiorganizmu. Jest także lekkostrawna i niskokaloryczna - w 100g ma jedynie 30kcal! Składniki (4 porcje): 3 szklanki pokrojonej w kostkę dyni (użyłam pół średniej dyni piżmowej) 400g pieczarek 1 duża cebula podwójna pierś z kurczaka ok. 1 litr bulionu warzywnego lub bulionu z domowej bulionetki 300g ryżu arborio lub takiego, który akurat posiadacie 2 łyżki przyprawy curry 1 łyżka(...)odrobinie tłuszczu w rondelku (aż do zredukowania wytrąconej wody). W tym czasie d ynię obierz ze skórki za pomocą obieraczki i pokrój w małą kostkę. Cebulę poszatkuj. Jeśli będziesz używał bulionu robionego na podstawie domowej bulionetki warzywnej , to po prostu około 2-2,5 łyżki bulionetki (możesz dodać więcej, ale próbuj i kontroluj smak) rozpuść w 1 litrze
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńłyżki startego parmezanu;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.W 100 ml gorącej wody rozpuścić przyprawę do zup lub 1/2 kostki rosołowej i wymieszać. Tak przygotowanym bulionem zalać suszone grzyby i odstawić na 30 minut.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę.Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki.Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić
Gospodyni Miejskaliście + buraczki) jajka gotowane na twardo 250 ml śmietany 18% 2 łyżki soku z cytryny 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz Wykonanie: Bulion zagotować , dodać marchewkę i pietruszkę pokrojoną w kostkę. Botwinkę dokładnie umyć, skroić drobno i dodać do bulionu. Gotować do miękkości warzyw. Doprawić solą , pieprzem, wlać sok z cytryny. Mąkę wymieszać z małą ilością wody
O kuchni z uczuciempewno wszystkim zasmakuje. Lubię gęstsze zupy, jeśli lubisz rzadsze – dodaj więcej bulionu. Polecam! Scroll down for recipe in English Sycąca zupa z kurczakiem, dynią i jarmużem (6-8 porcji) Składniki: 2 piersi z kurczaka, ugotowane lub usmażone i pokrojone w grubą kostkę(...)łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku,drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego 3 szklanki pokrojonej w 2 cm kostkę dyni 3 duże garści posiekanego jarmużu (bez łodyżek) 1 szklanka śmietanki 30% 1 x 400 g puszka krojonych pomidorów 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
karmelowygotowanej 50 g żółtej części pora, pokrojonej w cienkie półplasterki 1 duży pomidor bez skórki i nasion, pokrojony w kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól 2-3 łyżki soku z cytryny(...)chochelki) wlewamy gorący bulion na patelnię i za każdym razem mieszając, redukujemy płyn. Po wlaniu ostatniej porcji redukujemy do płowy objętości i wrzucamy pokrojony w małą kostkę ser, mieszamy aż się rozpuści a bulion prawie całkowicie się wchłonie. 3 . Dorzucamy ruccolę, poszarpaną na małe kawałki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wyłączamy ogień i trzymając patelnię jeszcze
Kuchnia Prezydentowejkupisz tutaj) 1 łyżeczka wędzonej proszkowanej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 3 łyżeczki suszonej marchewki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz 1 szklanka bulionu Łopatkę kroimy w dużą kostkę, doprawiamy przyprawą do karkówki. Cebulę kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. W garnku rozgrzewamy olej. Wkładamy mięso, podsmażamy. Następnie dodajemy cebule i pieczarki. Wszystko dusimy chwilkę
VioletoweKucharzeniepietruszkę utrzyj na tarce o dużych oczkach. Pokrój czosnek w drobną kostkę. Obierz ziemniaki i pokrój niezbyt grubo. Dodaj warzywa, liść laurowy i majeranek do bulionu. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Zrumień lekko na maśle i dodaj do zupy. Dopraw zupę solą i pieprzem. Gotuj przez 25 minut. Na koniec dopraw zupę sokiem z cytryny i ewentualnie większą
codojedzeniapapryki czerwone 1 litr dobrego bulionu 1 papryczka ostra 350 g pomidorów ( o tej porze roku z puszki) 3 cebule 4 ziemniaki 3-4 ząbki czosnki 4 łyżki smalcu 3-4 łyżki papryki słodkiej szczypta cząbru szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Mięso myjemy, kroimy w niewielką kostkę, oprószamy pieprzem, oraz solą i odstawiamy w chłodne miejsce(...)garnek i całość dusimy przez godzinę. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy je w paski, dodajemy do pomidorów razem z odłożoną wcześniej cebulą i czosnkiem. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawiamy solą, bazylią i cząbrem i dusimy, kolejne 15-20 minut. Na koniec dodajemy trzy łyżki słodkiej papryki i gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty Gotowy bogracz
Miód i pieprzfolią, piec w ok 180 °C przez godzinę. Cebulę obrać i pokroić w większą kostkę. Zeszklić w garnku na maśle z czosnkiem, dodać obrane i pokrojone w kostkę buraki. Wymieszać. Wszystko zalać bulionem. Gotować na małym ogniu ok 20-25 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem jabłkowym. Zmiksować na gładki krem. Podawać z łyżeczką śmietany lub jogurtu bądź
Gaździnka warzy