bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:11/100)

Zupa z bobem 296

pieprz. Gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kiedy bulion będzie gotowy włoszczyznę wyjmujemy (ja zostawiam tylko marchewkę;) Ziemniaki obieramy, płuczemy, następnie kroimy na ćwiarteczki lub kostkę. Dodajemy do bulionu. Gotujemy. Bób płuczemy, następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kiedy wystygnie obieramy. Czosnek obieramy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką masła. Dodajemy bób. Kiedy delikatnie się zeszli dodajemy

Kuchnia Pełna Pasji
Kokosowe curry z kurczakiem i słodkimi ziemniakami... 164

mnie ulubiona korma) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka, oczyszczone z błonek i kostek i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 2 średnie słodkie ziemniaki, obrane, oczyszczone i pokrojone na kawałki wiekości jednego kęsa 4 łyżki czerwonej soczewicy 250ml bulionu warzywnego (z kostki jak najbardziej) 400ml puszka mleka kokosowego 175g mrożonego groszku Rozgrzej olej(...)kolejna miutę.  Dodaj kurczaka, dobrze wymieszaj i smaż, aż mięso przestanie być całkiem surowe na brzegach - okolice 5 min. Następnie wrzuć ziemniaki i soczewicę, wlej mleko kokosowe i bulion. Dopraw do smaku sol ą, zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj, pod przykryciem, przez 20 minut. Wsyp groszek, zagotuj całość i gotuj na małym ogniu i bez przykrycia kolejnych 10 minut

Lejdi of the house
Zupa krem z brokułów 190

innymi ulubionymi ziołami czy przyprawami. Tak jak pisałam, z kremami można dowolnie eksperymentować. Ja swoją zupę gotuję najczęściej na kostce bulionowej lub samej wodzie, ale jeżeli gotowanie domowego bulionu jest dla kogoś chlebem powszednim, to jak najbardziej można taką zupę przyrządzić właśnie na jego bazie. Co do dodatków, to też w każdym kremie jest dowolne. Można dodać groszek ptysiowy, grzanki(...)Składniki (na 3-4 porcje obiadowe zupy): 1 średni brokuł (mój, widoczny na zdjęciu był nieco za duży) łyżeczka masła lub łyżka oliwy 2 ząbki czosnku 1 kostka bulionowa (lub własny bulion) woda pół opakowania serka śmietankowego (np. Twój Smak, Philadelphia, Delicate z Biedronki itp.) sól, pieprz 1 łyżka jogurtu naturalnego pestki słonecznika płatki migdałów Przygotowanie: Brokuła płuczemy

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Niedzielny obiad? A jak! 356

tam.No, udało mi się jednak coś zaradzic. WĄTRÓBKI DROBIOWE W SOSIE.(przepis autorski;)3 cebuleczubata łyżka masła 1 kg drobiowych wątróbeksól, pieprzliśc laurowy1 szklanka bulionu (np. z kostki) 1/2 małego kubeczka śmietany łyżka mąkiCebule pokroiłam w półplastry, rozdzieliłam na cienkie paseczki izeszkliłam na maśle.Wątróbki oczyściłam, pozbawiłam błonek, umyłam. Wrzuciłam do cebuli.Chwilę podsmażyłam, po czym podlałam(...)bulionem. Dodałamlistek laurowy. Dusiłam pod przykryciem, póki wątróbka nie stała sięjędrna, a zarazem miękka.Zdjęłam z ognia. Mąkę dokładnie rozrobiłam w śmietanie z odrobiną wody.Zdjęłam rondelek z ognia. Delikatnie wlewałam do całości, mieszając energicznie, by nie powstałygrudki. Następnie zagotowałam, wyłączyłam.  MIESZANKA KASZ.(przepis autorski;)1 filiżanka kaszy gryczanej1 filiżanka kaszy jęczmiennej3 szklanki wody1 kostka rosołowałyżeczka masłaKaszę

W kuchni Karmel-itki
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 272

Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego garnka(...)bulionu oraz mleczkiem kokosowym. Blendujemy, stopniowo dolewając bulion do uzyskania pożądaniej przez nas konsystencji kremu. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dodajemy starty na małych oczkach imbir, sól, pieprz i blendujemy przez 30 sek. aby zmieszać składniki. Pestki dyni prażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania złoto-brązowego koloru. Bagietkę kroimy w kostkę, doprawiamy solą czosnkowa i smażymy na oliwie z oliwek

PastelFood
Meksykańska zupa z kurczakiem i kukurydzą 169

cebulę posiekać, wrzucić do garnka na rozgrzany tłuszcz i zeszklić dodać posiekany drobno por i pokrojoną w kostkę marchewkę, podsmażyć około 3 minut dodać przyprawy, wymieszać, zalać bulionem dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i kukurydzę zmieszać i gotować pod przykryciem ok 15 minut zdjąć garnek z ognia, dodać mleczko kokosowe, wymieszać, przelać do miseczki, posypać posiekaną natką pietruszki Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Prawie do nieba, czyli pomidorowy krem chrzcinowy 148

ograniczeń szczypta ziół prowansalskich 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki cukier śmietana 18% (ok. łyżeczki na porcję) Przygotowanie: W litrze wrzącej wody rozpuściłam 2 kostki wołowe. Do powstałego bulionu wrzuciłam obraną, pokrojoną na ćwiartki marchewkę. Na patelni zeszkliłam posiekane w kostkę cebule. Zanim zaczęły się rumienić wymieszałam z koncentratem pomidorowym. Smażyłam jeszcze kilka minut

Kuchnia po mojemu
Z dalekich wypraw... #8 Teraz Polska. Przepis Ślązaków na polewkę z raków 210

temat gotowania raków, historii kulinarnej Dolnego Śląska i utwierdziłam, że eksperymentowanie jest nie dla mnie.  raki 10 sztuk (dokładnie mięso i skorupki z odwłoków) litr bulionu warzywnego (z kostki) żółtko szczypta gałki muszkatołowej, pieprzu 2 łyżki masła 3 łyżki jogurtu maturalnego mini bagietki (do podania) Raki ugotowałam w bulionie. Wyjęłam. Wystudziłam. Wyskubałam mięso z odwłoków

bastalena
Pomidorowa zupa z mlekiem kokoswym, mango, batatem i rybą 159

porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 cm imbiru trawa cytrynowa (sproszkowana) 2 łyżki oleju sezamowego 1/2 dużego batata 1/2 mango 250 gram filetu z pstrąga łososiowego 500 ml bulionu rybnego lub warzywnego 200 ml przecieru pomidorowego marki Łowicz 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sambal oelek szczypta papryki wędzonej garść świeżej bazylii tajskiej i mięty(...)garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Po chwili dodajemy sambal oelek, trawę cytrynową oraz wędzoną paprykę. Dodajemy pokrojonego w kostkę batata, wlewamy bulion i całość gotujemy 8-10 minut, do miękkości batata. Następie dodajemy przecier pomidorowy, sos sojowy, rybny i klonowy. Całość gotujemy jeszcze 4-5 minut. Dodajemy pokrojone w kostkę mango

Mango Papaja
Hiszpańska paella 386

szafranu. Po dodaniu całego wina ponownie poczekałem na wchłonięcie i odparowanie płynu i zacząłem go uzupełniać bulionem drobiowym. Wraz z dodaniem na patelnię pierwszej porcji bulionu dodałem na nią pokrojoną w drobną kostkę czerwoną słodką paprykę(...)ćwierćplasterki o grubości około pół centymetra cukinię. Całość dalej podgrzewałem na wolnym ogniu, uzupełniając w razie potrzeby brak płynu bulionem. Wraz z ostatnią porcją bulionu dodałem do dania pokrojone w kostkę o boku dwóch centymetrów filety z dorsza i całość podgrzewałem jeszcze przez około 5 minut, starając się nie mieszać, aby nie uszkodzić kawałków ryby. Po tym czasie wyłączyłem ogień

Wyprawy kulinarne
Meksykańska zupa z kurczakiem i ciecierzycą 192

Einfach lecker kochen - Gerichte aus Mexiko" i w przepisie zmniejszyłam tylko nieco ilość warzyw, żeby móc delektować się większą ilością wywaru. Smacznego! Składniki: 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki) 2 cebule 2 ząbki czosnku 250 g piersi z kurczaka 2 średnie marchewki 3 łodygi selera naciowego 1 mała puszka ciecierzycy (150 - 200 g) 1 papryczka(...)pieprz sok wyciśnięty z połowy limonki plasterki limonki i paseczki chili do przybrania (ewentualnie) 1. Bulion zagotować. Czosnek przepuścić przez praskę prosto do bulionu. Cebulę pokroić w grube piórka (ja przekroiłam na ćwiartki i wyjęłam z zupy, kiedy się rozgotowała), chili w drobniutką kostkę. Mięso (filet w całości) i warzywa rzucić do bulionu, gotować na niewielkim ogniu 20 minut

Kuchnia Prezydentowej
POWIEW WIOSNY CZYLI KREM ZE SZPARAGÓW 216

Gotujemy do miękkości. Wyjmujemy na talerz. Szparagi oczyszczamy z włókien, myjemy, odcinamy główki, resztę kroimy na mniej więcej 2-centymetrowe kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy w niezbyt dużą kostkę. Na ugotowany bulion, wrzucamy pokrojone ziemniaki i kawałki szparagów (oprócz główek), solimy. Gotujemy całość na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie. Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle. Do zeszklonej

Walijskie Pichcenie
Zupa warzywna z kiszonym kalafiorem 172

mrożonki bukietu jarzyn bulion lub wywar sól, pieprz siekany koperek ewentualnie liść laurowy i ziele angielskie Sposób przygotowania: 1. Cebulę, ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do bulionu i gotujemy. Dorzucamy leż liść laurowy i ziele angielskie. 2. Kiedy Warzywa będą miękkawe, dodajemy mrożonkę i różyczki kiszonego kalafiora. Ilość zależy od tego jak kwaśną zupę lubimy

Kuchnia domowa Ani
Jesienne risotto z dynią i groszkiem 140

jego wykonania, a z moim przepisem wyjdzie Wam ono wspaniałe bez trudu. Gotowi? Składniki na 4-5 porcji: – 1l bulionu (lub 1l wody + 2 łyżki d omowego koncentratu bulionu warzywnego) – 450g dyni – 225g groszku konserwowego – 200g ryżu Arborio – 50g parmezanu – 1 cebula – sok z 1/2 cytryny – 20 + 10g masła – sól, pieprz(...)dołu) przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 40 minut do miękkości. Upieczoną dynię kroimy w kostkę. Potrzebujemy rondel na bulion i dużą patelnię na risotto. Przygotowujemy bulion, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na roztopione 20g masła w dużej patelni. Smażymy

Be Fit Be Strong
zupa zbójecka z klopsikami 149

bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy w zupie. Czosnek

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania