bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:13/100)

Roladki pomidorowe 380

doprawiamy szczyptą soli, bazylii i oregano. Układamy na filetach, zwijamy i smażymy ok. 10 minut na rozgrzanej oliwie Czosnek obieramy, siekamy na drobną kosteczkę, podsmażamy. Zalewamy pokrojonymi w kostkę pomidorami i bulionem. podgrzewamy 5- 10 minut. Doprawiamy.   Roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem, posypujemy parmezanem. Wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika i zapiekamy

Luźna Kuchnia
Kotlety sojowe ” Jing-jang „ 305

odmianę w kuchni . Pyszne , chrupiące , nawet na zimno nie są złe " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 10 suchych kotletów sojowych 2 l bulionu ( można użyć kostek rosołowych , ja też nie zawsze mam własny pod ręką ) 2 łyżeczki granulowanego czosnku ( to nie jest zbyt dużo , soja słabo ciągnie smak) 3 łyżki sosu sojowego(...)łyżeczka cukru sól, chilli do smaku 12 jajka 2 łyżki sezamu czarnego 2 łyżki sezamu białego 1 /2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Suche kotlety sojowe , zalewamy bulionem , dodajemy do nich cukier, czosnek, sos sojowy i całość doprowadzamy do wrzenia . Gotujemy do czasu ,aż w kotlety będzie można swobodnie wbić widelec . Odławiamy z bulionu i odstawiamy do wystygnięcia . Teraz

Ogrodnik w podróży
Zupa dyniowa 132

bulionu warzywnego (użyłam z kostki) 25 g masła 1/2 szklanki mleka 3,2% sól, pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku Sposób przygotowania Cebulę posiekać zeszklić na maśle w garnku. Dynie obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok  5 min. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy oraz

pink envelope
Wegetariańskie chili con carne w tortilli / Vegetarian chili con carne in a tortilla 228

oregano2 łyżki sosu sojowego ciemnego1 łyżka soku z limonki1 puszka krojonych pomidorów200 gram czerwonej fasolki z puszki200 gram kukurydzy z puszki1 czerwona papryka1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody2 łyżki oliwy 4 tortillePRZYGOTOWANIEPaner kroję w kostkę przekładam do plastikowego pojemnika zalewam sosem sojowym i sokiem z limonki. Zamykam pojemnik i obracam kilka razy aby ser pokrył się zalewą. Wkładam całość(...)Dodaję pomidory z zalewą i delikatnie całość mieszam. Jeżeli kawałki pomidorów są duże rozdrabniam je łyżką. Duszę pod przykryciem 15 minut. PO tym czasie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i dolewam bulion. całość duszę 10 minut po czym dodaję przepłukaną fasole i kukurydzę. Przykrywam i duszę kolejne 5 minut. Dosmaczam solą i pieprzem.Podaję zawinięte w podpieczona tortillę

Magiczna kuchnia Darii
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 196

bulionie dashi (z wodorostów kombu i płatków suszonego tuńczyka pasiastego – bulion jest dostępny do kupienia w formie kostki, pasty, granulatu, saszetki). Weganie mogą zrobić bulion na samych wodorostach. Bulion to kwintesencja piątego smaku – umami. UMAMI Dla nas ten smak niestety najlepiej określa chemiczna nazwa – glutaminian sodu . A na języku? To głęboki smak mięsny, nazywany ‘rosołowym’ – zostawia uczucie(...)miesięcy, ciemne pasty – nawet ponad rok. SKŁADNIKI NA 2 ŚREDNIE PORCJE 700ml wody 2-3 płaskie łyżeczki granulowanego bulionu dashi (lub wodorosty kombu i płatki tuńczyka na wywar) 4-6 pełnych łyżeczek pasty miso (ja użyłam jasnej, ciemnej będziecie potrzebować mniej) ½ kostki twardego tofu 2 porcje wybranego makaronu garstka wodorostów kombu 1 gałązka grubego szczypioru z cebulką

Karo in the Kitchen
Krupnik z kaszą jęczmienną 218

liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;5 średnich ziemniaków;100 g kaszy jęczmiennej;2,5 litra zimnej wody;1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki rosołowe;Natka pietruszki; Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Marchewkę zetrzeć na tarce o ogrubych(...)angielskie i zalać 2,5 litrami zimnej wody. Gotować razem przez około 30 minut na małym ogniu, po czym doprowadzić do wrzenia.Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę.Do wrzącego bulionu dodać kaszę jęczmienną i łyżkę ulubionej przyprawy do zup. Gotować razem przez około 5 mniut.Po tym czasie dodać ziemniaki, gotować na średnim ogniu, aż ziemniaki będą miękkie

Gospodyni Miejska
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 233

papryk 1/2 kg mięsa mielonego 2 torebki ryżu (lub ok. 1 szklankę sypkiego) ząbek czosnku szczypta cynamonu (do mięsa mielonego) harissa  sól starty żółty ser bulion z 1 kostki olej WYKONANIE Papryki myjemy, odcinamy końcówki ("czapeczki") i wydrążamy gniazda nasienne. W międzyczasie gotujemy ryż w osolonej wodzie.  Na patelni smażymy mięso mielone dodając ulubione przyprawy(...)mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut.   Znacie jakieś smaczne przepisy z użyciem harissy

Zofiana
Bulion warzywny 238

bulion warzywny możemy bez problemu przechowywać w lodówce przez dość długi czas, w tym nawet go zamrozić. Gotując bulion warzywny musimy uzbroić się w nieco cierpliwości. O ile w wersji z mięsem możemy uzyskać względnie esencjonalny, choć pewnie niezbyt klarowny wywar nawet już po 90 minutach, o tyle warzywa potrzebują więcej czasu, aby „oddać” swój smak i aromat. Dlatego bulion(...)Warto również, choć nie jest to teoretycznie konieczne, pozwolić gotowemu wywarowi zawierającemu jeszcze warzywa odstać się kilka lub kilkanaście godzin, w razie potrzeby w lodówce. Bulion warzywny 2015-12-09 02:36:07 Samodzielnie przyrządzony bulion warzywny to doskonałe rozwiązanie, gdy z jakiegoś powodu nie jest wskazane lub możliwe użycie wywaru mięsnego. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na ok. 2 litry wywaru

Kulinarna Pokusa
ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTY 226

ZUPA Z CZERWONEJ KAPUSTYSkładniki:- 1,5kg czerwona kapusta- 2 białe cebule- 2 jabłka - 1/4 kostki masła- 3 duże ziemniaki- 4 łyżki cukru- 5 łyżek octu winnego- 3l bulionu wołowego- 5 ziaren ziela angielskiego- 3 liście laurowe- 3 ziarna owoców jałowca- 3 ząbki czosnku- 2 łyżki koperku poszatkowanego- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki(...)cebulą i jabłkiem. Całość dusimy około 5 minut i dodajemy ocet winny, 1 łyżeczkę przyprawy "Kucharek" i szczyptę pieprzu. Podduszamy 10 minut, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie zalewamy bulionem wołowym dodając pozostałe przyprawy tj. ziele angielskie, liście laurowe, owoce jałowca, koperek, lubczyk i pozostały cukier. Wyciskamy praską czosnek dodając bezpośrednio do garnka, dodajemy sól, bazylię oraz

Mentor Smaku
Zupa cebulowa. 211

słodka z pysznie zapieczonym serem i bagietką na wierzchy, ale przygotowanie takiej zupki zajmuje trochę czasu. Zapraszam do wypróbowania! Składniki: 600 g słodkiej cebuli 1 l buliony wołowego (użyłem kostki rosołowej) 125 ml białego wina 2 łyżeczki masła 2 łyżki oliwy 5 plastrów bagietki (grubość ok. 2 cm) Ser (w tradycyjnym przepisie używa się gruyere)  sól(...)lekko brązowa) i będzie bardzo miękka, zacznie przywierać do dna garnka, w tym momencie dodajemy do cebuli wino i gotujemy kolejnych 20 min.  Do uduszonej cebuli dodajemy gorący bulion wołowy, solimy, pieprzymy według uznania ( ja dodałem tylko trochę pieprzu, ponieważ miałem dobrze doprawiany bulion) i gotujemy na średnik ogniu przez ok. 10 min.  Ugotowaną zupkę przelewamy do talerzyków

Kuchnia Łukasza
Zupa z krewetkami 159

Jeżeli są duże pestki, to usunąć i miąższ pokroić w kostkę.Na rozgrzanej patelni, podsmażyć cebulkę, dodać ogórki i smażyć 5 minut mieszając. Do garnka z bulionem przełożyć pokrojonego w kostkę ziemniaka, ogórki z cebulką i gotować 10 minut. Następnie dolać śmietanę,czosnek,  zmiksować, doprawić pieprzem i solą. Dodać krewetki i gotować 2 minuty.Na talerzu posypać papryką

pieprzny smaczek
Zupa pieczarkowa 190

się nim skusić...Przygotować 1 litr bulionu. Można to zrobić na kawałku mięsa, z dodatkiem warzyw, ale można również prościej - z wykorzystaniem gotowych kostek bulionowych. Ja zawsze gotuję bulion sama, ponieważ wydaje mi się, że baza w każdej zupie jest najważniejsza. Marchewki, pietruszkę i ziemniaki obrać. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, a marchewkę i pietruszkę zetrzeć

Świat Domowej Kuchni
Żurek 186

prostu indywidualne upodobania, to jego podstawą zawsze jest zakwas. Można go albo kupić, albo z łatwością przygotować samemu . Najprostszym sposobem ugotowania żurku jest użycie jakiegokolwiek bulionu, choćby z kostki, dodania do niego włoszczyzny i np. białej kiełbasy, a na koniec doprawienie zakwasem i majerankiem. Ja jednak zalecam poświęcić na przygotowanie żurku nieco więcej czasu, ponieważ efekty będą(...)dużego garnka wlewamy 4 litry wody, umieszczamy w niej boczek i żeberka, dodajemy 1 łyżeczkę soli. Zaczynamy podgrzewać, a gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia – odszumowujemy tak jak bulion lub rosół . Do odszumowanej wody z mięsem dodajemy marchewkę, por, seler oraz ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotujemy na dość małym ogniu, pod częściowym przykryciem przez

Kulinarna Pokusa
Blue a la bretonne czyli fasolka z błękitnym serem pleśniowym/ danie wegetariańskie 259

zatem zastąpiłam błękitnym serem pleśniowym i wyszło przepysznie! :) Składniki: - 400 gram białej fasoli/ Jaś karłowy - ser pleśniowy błękitny lazur - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 3/4 szklanki bulionu lub rosołku drobiowego 0,5 kostki - 1 cebula - łyżeczka cukru - 1 ząbek czosnku - 2 listki laurowe - majeranek - natka pietruszki Przygotowanie fasoli: Ja nie namaczam fasoli dzień wcześniej. W dniu konsumpcji moczę(...)Kroimy w kostkę cebulę, podsmażamy na patelni wraz z łyżeczką cukru, często mieszając. Do gotowego wywaru (fasola wraz z wodą, w której się gotowała) dodaję podsmażoną wcześniej pokrojoną w kostkę cebulkę. Dodaje wyciśnięte 2 ząbki czosnku i 2 listki laurowe. Całość podgotowuję 10 minut, dolewam szklankę bulionu oraz wrzucam ser błękitny lazur (łamie go w kostki, wtedy

upichcona
Zupa rybna - prosta i szybka 341

pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki,  przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry -  pociąć na dosyć duże kawałki

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania