bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:16/100)

Potrawka z rekina, łososia i owoców morza 156

szklanka bulionu drobiowego lub z kostki rosołowej - pęczek szczypiorku - 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego - makaron Vega z pomidorami (Lubella, świderki nr 22) - 3 ząbki czosnku - 3 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do rozgrzanego oliwą garnka, dorzucamy pokrojone w paski 3 ząbki czosnku. Podsmażamy 2 minuty. Zalewamy szklanką bulionu drobiowego. Wrzucamy mieszankę rybną. Dodajemy

upichcona
Sos z kurek z piersią z kurczaka 166

ziarna - koperek - jogurt 0% - szczypta mąki - 1 cebula - bulion drobiowy - 2 ząbki czosnku Podsmażamy cebulkę wraz z kurkami, po 10 minutach dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Smażymy 10min, dodajemy bulion drobiowy rozpuszczony uprzednio w  szklance z ciepłą wodą i 3 łyżkami jogurtu. Całość mieszamy na patelni. Na koniec dodajemy czosnek i koperek. Podajemy z ugotowanym al dente

upichcona
Francuska zupa szczawiowa 210

czas przygotowania: 30 min.  Składniki: 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 2 cebulki dymki, pokrojone na plasterki 1 l bulionu (warzywnego lub z kury) ok. 300 g ziemniaków - u mnie były to 3 szt., obrane i pokrojone w kostkę 1 szklanka liście szczawiu, oczyszczonych, usunięte grube łodyżki, porwanych na kawałki kilka gałązek posiekanej natki pietruszki 2 łyżki gęstej śmietany(...)więcej do przybrania sól, pieprz Przygotowanie: W garnku o grubym dnie rozpuść masło i wlej oliwę. Dodaj cebulkę dymkę i smaż ok. 3 min. aż zmięknie. Dolej bulion, wsyp ziemniaki pokrojone w kostkę, doprowadź całość do wrzenia i gotuj ok. 12 min. bez przykrycia, aż ziemniaki będą miękkie.  Zdejmij garnek z ognia i dodaj szczaw oraz pietruszkę. Poczekaj minutę

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami 423

łyżeczki soli morskiejWykonanie:Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.Pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy serek topiony, pokrojone warzywa i przesmażony czosnek. Wszystko gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie,  około 20 minut. Zupę  blendujemy, przyprawiamy solą i pieprzem.Składniki

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz wieprzowo-wołowy 95

wołowiny 500 ml bulionu 3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 250 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 ząbki czosnku przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz śmietana 18% Mięso myjemy, czyścimy z błon i kroimy na dość dużą kostkę. I wrzucamy(...)duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Całość przekładamy do garnka, wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pokrojoną na kawałki paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy wino i dodajemy słodką

Marder&Marder Manufacture
"...sama prowadzę się, jak chcę, gdzie chcę"* - pasterz na talerzu. 151

mięsa, kroję w kostki zbliżonej wielkości. Może być oczywiście wołowina, może być też wieprzowa łopatka lub szynka. Poza tym: - 2 duże pokrojone w kostkę cebule - 2 duże łyżki smalcu - łyżeczka kminku - 4 ząbki czosnku - łyżka papryki słodkiej - łyżka majeranku - łyżka mąki - ok. 0,5l bulionu - ew. sól i pieprz W sporym naczyniu, najlepiej o grubszym dnie topię(...)całości jest już w naczyniu, jeszcze chwilę mieszając podsmażam. Następnie dorzucam świeżo zmielony kminek i paprykę. Mieszam, aby równomiernie rozprowadzić przyprawy w całości przygotowywanej potrawy. Zalewam bulionem, może być z kostki lub swojski. Przykrywam, ustawiam na poziom grzania delikatny, niech płyn ledwie mruga pod pokrywką. I tak godzinę, tylko od czasu do czasu mieszam. Po tym czasie

I tu będę miała takie te
Pomidorowy krem z sojowymi klopsikami 152

zdrowe. Polecam! KLOPSIKI Z SOI: 200 g ziaren soi 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz czarny świeżo mielony ZUPA POMIDOROWA: 1 litr bulionu drobiowego 1 marchewka 1 ziemniak 1 puszka pomidorów bez skóry 1 gałązka lubczyku sól pieprz czarny świeżo mielony śmietana 18% Suche ziarna soi zalać zimną wodą i odstawić(...)jest twarda to podlać ją odrobiną wody i zredukować. Dodać do soi razem z posiekaną natką pietruszki i doprawić. Uformować kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotować zupę gotując bulion z pokrojona w kostkę marchewką, ziemniakiem i lubczykiem, aż warzywa będą miękkie. Marchewka gotuje się dłużej, więc ziemniaka można dorzucić trochę później. Pomidory skroić i razem z sokiem dodać do wywaru. Gotować

https:KKuchniaMniam
Barszcz z pieczonych buraków z uszkami 150

smak. W towarzystwie grzybowo-kapuścianych uszek smakuje wybornie. Najlepszy jest przygotowany dzień wcześniej taka aby smaki i aromaty dobrze się połączyły. Składniki: Na barszcz: 1,5kg buraków 1 l bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 6-8 ziaren czarnego pieprzu 6 suszonych grzybów 2 łyżki octu winnego sól cukier Na uszka: 300g(...)zupy jak i do uszek) gotujemy w niedużej ilości wody (wywar zachowujemy). Kilka pozostawiamy do barszczu, resztę drobno siekamy. Wywar z gotowania grzybów łączymy z 1l bulionu. Dodajemy pokrojone w kostkę buraki, opieczoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i ziarna pieprzu i gotujemy na małym ogniu aż barszcz nabierze intensywnej barwy i buraczanego smaku. Dodajemy całe ząbki czosnku i ocet

Pyry na Gaz
Cygański kociołek na bazie cukinii, z kiełbasą i pieczarkami. 161

łyżka cukru - jako przyprawy smalec do podsmażania Wykonanie: Cukinie (kabaczki) obrać ze skórki, przeciąć na pół i wydrążyć miąższ z pestkami odrzucając środek. Pozostałą część pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion, włożyć cukinię i ją posolić - szybciej zmięknie. Gotować na średniej mocy palnika mieszając co jakiś czas.  Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Paprykę oczyścić

Poezja Smaków - blog kulinarny
Strogonow 105

Składniki: 0,5 kg mięsa gulaszowego 0,5 kg pieczarek 1 papryka czerwona 5 średnich ogórków kiszonych 1 cebula 2 ząbki czosnku mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz bulion wołowy(może być w kostce) papryka ostra 1 czubata łyżka mąki 1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Mięso kroimy w paski, podsmażamy na patelni. Przerzucamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym, gotujemy

Smaki Natalii
Pleurotus do syta czyli leśny gulasz w sosie boczniakowym, z suszoną śliwką i pieczarkami 158

być z kostki rosołowej rozpuszczonej w szklance wody) - olej rzepakowy do podsmażenia - 4 woreczki ryżu jaśminowego (jedna porcja to jeden woreczek) Na rozgrzaną oliwą patelnie wrzucamy umyte, oczyszczone, pokrojone w grube paski boczniaki i pieczarki, podsmażamy ok 3 minut, dorzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, podsmażamy kolejne 3 minuty. Całość zalewamy szklanką bulionu drobiowego, dodajemy przekrojone

upichcona
Wegańska lazania 200

drobną kostkę.  Na patelni rozgrzej bulion lub oliwę, wrzuć pokrojone warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż na dużym ogniu, aż cebula się zeszkli. Dodaj resztę składników i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i gotuj przez 30 minut. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Lazania: 1 kostka naturalnego tofu 5 szklanek świeżego szpinaku 4 ząbki czosnku

Roślinna - blog wegański
Kociołek z wieprzowiną 366

ząbki czosnku paczka mieszanki kiełków (np. z ciecierzycy, fasoli mung i soczewicy) łyżka masła tymianek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Mięso opłukać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Odlać powstały bulion do miseczki. Zrumienić mięso. Przełożyć do rondla. Cebule obrać, pokroić w grubą kostkę, lekko zrumienić na oleju,dodać do mięsa. Całość zalać bulionem i wodą

Konrad Gotuje
Zupa krem z selera korzeniowego 261

ouszyć i pokroić w kostkę.Por umyć, osuszyć i pokroić w plastry.Cebule obrać, pokroić w kostkę.Natkę pietruszki drobno posiekać.Przygotować bulion - zagotować litr wody, dodać łyżkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety czy 2 kostki rosołowe i wymieszać.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojony seler i ziemniaki(...)minut, często mieszając. Następnie dodać pokrojonego pora i cebule, zmiejszyć ognień i podsmażać razem, często mieszając, aż cebula się zeszkli, a całość wydzieli piękny aromat.Następnie zalać bulionem, dodać liść laurowy i gotować na małym ogniu, pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie.Śmietanę wlać do miseczki, dodać chochlę gorącej zupy i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do garnka z ugotowaną

Gospodyni Miejska
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 181

również tutaj Wam podaje. Przepis na ten bulion jak do tej pory, uważam za najlepszy – jest esencjonalny, pełny aromatów i smaków. Zupy na tym bulionie są wyjątkowe. Bez porównania do kupnych kostek sklepowych! Składniki: (6 porcji) 1 litr bulionu warzywnego domowego * 1 kg zielonego groszku (świeży lub mrożony) 100 g masła + 50 g do przysmażenia jabłek

Moja Delicja