ilością. Jeżeli wolicie danie mniej przypominające zupę - zmniejszcie ilość bulionu do dwóch szklanek. Drugiego dnia zupa była jeszcze lepsza - smaki się przegryzły - było pysznie! Inspiracją był przepis z tej strony składniki 1 ośmiornica (moja mrożona 1200 g ) 6 ząbków czosnku, posiekane 2 słodkie ziemniaki pokrojone w dużą kostkę (600 g) 1 czerwona papryka, pokrojona w paski(...)dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, smażyć przez ok 5 minut, często mieszając i pilnując aby warzywa się nie zbrązowiły. Wlać wino, dodać pomidory, ośmiornicę, bulion, wrzucić pokrojone w kostkę bataty. Posolić i popieprzyć do smaku, dodać kardamon i mielony imbir. Przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st C na dwie godziny. Podawać posypane kolendrą. Smacznego
Stare GarySkładniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut(...)Odcedzamy i kroimy w plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut
Pobite gary Barbarysmaż aż cebula się zeszkli. Odstaw. 3. Ugotuj amarantus - doprowadź do wrzenia bulion, następnie wsyp amarantus. Gotuj ok. 15 minut pod przykryciem, aż wchłonie wodę. 4. Ugotuj bataty - wrzuć pokrojone ziemniaki na wrzącą wodę i gotuj kilka-kilkanaście minut (w zależności od wielkości kostki), aż będą prawie miękkie. 5. Odcedź ziemniaki i wymieszaj ze wszystkimi pozostałymi składnikami
Powiedz dietom niecebulę, szklimy, wrzucamy kminek oraz obydwie papryki, a następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w kawałki mięso – przesmażamy. Do podsmażonego mięsa dodajemy posiekany czosneko raz pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażymy. Zalewamy bulionem, przykrywamy i na bardzo wolnym ogniu dusimy ok. 45 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pomidory wraz z zalewą. Dokładnie mieszamy i dusimy
Ostra na Słodkodrugi dzień naprawiłam już wszystko dodatkiem kwaśnej śmietany). Inspiracją był przepis znaleziony w gazecie, jednak wprowadziłam małe zmiany. Składniki: - 300-400g ziemniaków - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - 2l bulionu (u mnie od parzonej szynki ) - 300g dobrej białej kiełbasy (u mnie wyrób własny ) - 2 korzenie chrzanu (lub zamiennie słoik dobrego, ostrego chrzanu) - sól - pieprz - natka pietruszki - 1 łyżka majeranku(...)roztopić olej kokosowy lub masło (lub rozgrzać oliwę), wrzucić obrane, pokrojone w kostkę cebule i podsmażyć do miękkości, następnie dodać obrany i zmiażdżony ząbek czosnku, zamieszać. Zalać bulionem, dorzucić obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i korzenie chrzanu, gotować ok.15 minut. Zdjąć z palnika, zblendować całość na gładki krem. Do śmietany dodać kilka łyżek gorącej zupy, dokładnie zamieszać, mieszając wlać
Smaczne Zdroweziemniaki, 1 marchewka, 1/2 pietruszki, 2 litry bulionu (u mnie drobiowy), 3 łyżki posiekanego koperku, 3 łyżki śmietanki 30%, sól, pieprz. Przygotowanie: Buraczki obieramy, kroimy w kostkę. Wraz z pokrojonymi łodygami wrzucamy do bulionu i gotujemy (niektórzy dodają też liście botwinki). Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do zupki (możecie osobno je ugotować, ja gotuję wszystko razem :)) Marchewkę
Aga w kuchnisól, pieprz Umytą i osuszoną karkówkę kroimy w dużą kostkę. Delikatnie przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy olejem i mieszamy. Suszone pomidory kroimy w paski, czosnek w drobną kostkę. Czosnek dodajemy do bulionu. Na patelni roztapiamy masło, wrzucamy orzeszki i podsmażamy przez minutę. Dodajemy pokrojona karkówkę i smażymy na niewielkim ogniu do lekkiego zrumienienia mięsa. Dodajemy suszone pomidory a następnie wlewamy
Maminek kulinarnyPrzepis autorstwa Nigellii Lawson. 50 dag mrożonego groszku 1 cebula 1 litr bulionu z drobiu lub warzyw 1 opakowanie mozzarelli (125 g) Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy razem do bulionu z groszkiem. Gotujemy do miękkości. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną na 4 części. Całość blendujemy na gładką masę. Smacznego! Zupę podajemy samą lub z groszkiem ptysiowym lub pieczywem
Humanistka w kuchniIdealna na chłodne dni- rozgrzewająca zupa warzywna z pyszną, pożywną i zdrową kaszą jaglaną Składniki: 4 szklanki bulionu (może być z kostki) 1 opakowanie mieszanki warzywnej (mrożonej) 5 ziemniaków 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy 10 dag żółtego sera 4 łyżki kaszy jaglanej sól do smaku pieprz do smaku gałka muszkatołowa do smaku natka pietruszki Wykonanie(...)wrzącego bulionu wrzucić mrożone warzywa i drobno pokrojone ziemniaki. Gotować przez 10 minut, następnie wsypać kaszę jaglaną i gotować powoli przez następne 10 minut. Przyprawić zupę do smaku, dodać koncentrat, wsypać starty żółty ser i posypać natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniawolnym ogniu. Po 5 minutach dolewamy piwo, dodajemy tymianek (świeży lub suszony) i dalej gotujemy do zredukowania płynu o połowę. W następnym kroku dodajemy bulion (może być z kostki), gotujemy kolejne 5 minut. Sos przecedzamy przez sitko, doprawiamy masłem oraz jeśli zachodzi potrzeba zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozcieńczoną w niewielkiej ilości wody. Gdy wszystkie składowe dania
Taste Of My Daybędziecie chcieli zupę odgrzać to makaron będzie rozgotowaną szmatą. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy szczypiorkiem. Jak ktoś lubi może warzywa zalać bulionem. Jednak nie polecam kostki rosołowej, bo po pierwsze zabije całą słodycz i smak warzyw, a po drugie szkoda katować chemią fajne produkty. Smacznego Post Wegańska zupa z młodych warzyw pojawił się
ladykitchenSkładniki: -8 papryk -100 g ryżu -300 g mięsa mielonego z indyka -puszka pomidorów bez skórki -jedna duża cebula -łyżeczka granulowanego czosnku - ok.350 ml bulionu z warzyw lub z kostki rosołowej -200 g chudego boczku -200 g mozzarelli -sól, pieprz do smaku -olej do smażenia Jeżeli czas nam pozwala to lepiej ugotować sobie wywar(...)warzywach jak do rosołu. Expresowa wersja to po prostu rozpuścić w gorącej wodzie kostkę rosołową. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę po czym wsypać ryż i prażyć, często mieszając, do zrumienienia. Następnie podlać bulionem tak, aby woda była 1 cm nad ryżem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu do wchłonięcia
Kulinarne przemysleniazmianami.Składniki:2 duże płaty białej ryby (u mnie morszczuk)3 ugotowane jajka6 większych ziemniaków3/4 szklanki śmietany 18%4 łyżki startego żółtego serasól, pieprz1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki)margaryna do naczyniaSposób przygotowania:1. Odmrożone filety pokroić na kilka kawałków, ugotować w bulionie warzywnym.2. Obrane ziemniaki pokroić w plasterki i gotować przez 5 minut
Kuchnia domowa Anilekko posolonej wodzie. Obierz cebulę, pokrój ją i zaszklij na oleju. Dodaj pomidory, masło i duś je 5 minut. Dodaj obrane i pokrojone w kostkę jabłko, zalej gorącym bulionem. Dodaj kurkumę i bazylię. Gotuj do chwili, aż jabłko zmięknie (około 5 min). Zmiksuj zupę lub przetrzyj przez sito. Dopraw ją solą i pieprzem do smaku. Podawaj
Gotuj Sam!