Zupa krem z cukinii 258czosnkiem i cebulą - świetna na przeziębienie !!!Przepis na zupę krem z cukinii :SKŁADNIKI 1 duża cukinia (ok. 700g)2 cebule3 ząbki czosnku3/4 litra bulionu oliwa suszona bazyliasól, pieprzPRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cukinię, solimy i pieprzymy. Smażymy
Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak z ryżem curry z czerwoną fasolą 455oliwie w dużym rondlu podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka. Solimy i pieprzymy. Gdy mięso się podsmaży dodajemy pokrojone w kostkę papryki i odsączoną fasolę. Zalewamy bulionem i dusimy pod przykryciem około 15-20 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowany ryż wsypujemy do dużego garnka i dodajemy curry. Przekładamy do garnka kurczaka z warzywami, mieszamy
Moje Kuchenne Rewelacje
Drobiowa zupa gulaszowa 211kostkę. Wymieszać z przyprawą do kurczaka i obsmażyć na rumiano najlepiej na suchej patelni. Około 2,5 litra wody zagotować, dodać ziele angielskie, liście laurowe, bulion. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, razem z fasolką szparagową wrzucić do garnka. Cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę, paprykę obrać i pokroić w kostkę, a pieczarki pokroić w plasterki. Do zrumienionego kurczaka
talerz przyjemności
ZUPA ZIMOWA 216warzywnego lub drobiowego ząbek czosnku przyprawy : sól, pieprz ziołowy, papryka słodka w proszku, papryka ostra w proszku, odrobina masła Mieszankę chińską, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki wrzucić do gotującego się bulionu. Gotować do miękkości warzyw - ok. 25 min. Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i podsmażyć na maśle razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dodać do zupy
pieprzny smaczek
Zupa krem ziemniaczano pietruszkowy 201bulionu warzywnego 100 g serka topionego gouda pieprz biały do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej grzanki – do podania PRZYGOTOWANIE : Pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Przekładamy warzywa do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy serek topiony oraz posiekana natkę pietruszki i całość blendujemy do uzyskania gęstego kremu, Doprawiamy białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Krem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekane ziemniaki w sosie musztardowym z jabłkami 362uzupełniających się smaków. Składniki - 1 kg ziemniaków - 40 dag kwaskowych jabłek - sok z połowy cytryny - 3 plastry żółtego sera - 2 dymki ze szczypiorkiem - 1 szklanka śmietany 18% - 1 szklanka bulionu drobiowego - 3 łyżki musztardy francuskiej - sól, pieprz ziołowy Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział(...)przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do garnka, zalać śmietaną, bulionem, dodać musztardę i doprawić solą i pieprzem. Powoli podgrzewać. Od momentu zagotowania trzymać na małym ogniu ok.25 minut. Sos zagęścić ( mąką lub bułką tartą – nie redukować ). Całość
Świat Smaku
Krem brokułowo-cukiniowy 211bulionu, ja dałam drobiowy 1/3 szklanki śmietanki Różyczki brokuła dokładnie umyć i podzielić na małe kawałki. Cukinie umyć, odkroić końce i razem ze skórką pokroić w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka. Zalać bulionem i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie garnek zestawić z ognia, wlać śmietankę. Zmiksować blenderem na krem. I można zupkę od razu podawać, ja podałam z prażonym
Monia miesza i gotuje
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 282naszego koszyka ląduje niemalże wszystko, co potrzeba. Później pozostaje nam tylko cierpliwie poczekać na kuriera, który przywiezie nasze zamówienie prosto pod drzwi! * SKŁADNIKI na 4-6 porcji Bulion: 3 marchewki 2 cebule 1 pietruszka kawałek selera, korzeń 1 łodyga selera naciowego 1 por 5 cm korzenia imbiru 4 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżeczka czarnego pieprzu(...)sojowy i wsyp jagody goi. Wymieszaj dokładnie i spróbuj. Podane przeze mnie ilości są orientacyjne, dlatego wywar dopraw po swojemu. Możesz go również wzmocnić warzywnym bulionem w proszku. Marynowane tofu Tofu pokrój w niedużą kostkę i umieść w misce. Czosnek i imbir zetrzyj na tartce i dodaj do sera wraz z pozostałymi składnikami. Wymieszaj wszystko i odstaw na przynajmniej
Food Square
Zupa krem z jarmużem 184bulionu lub wywaru warzywnego 1 łyżeczka masła Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, opukujemy ze skrobi. Marchewkę i pietruszkę również obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w krążki. Warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy ok 10 min, dodajemy masło i doprawiamy solą i pieprzem W tym czasie liście jarmużu dokładnie płuczemy i obrywamy listki od twardego nerwu głównego
W kuchennej krainie
Fińska zupa z łososia 218masła – 1 cebulę, drobno posiekaną – 4-5 ziemniaków (odmiana, która się nie rozpada po ugotowaniu) – 1,5 l wywaru rybnego lub bulionu warzywnego – 1/2 kg filetu z łososia (pokrojonego w kostkę) – 100-200 ml śmietanki (lub mleka) użyłam sojowej – 1 filiżankę posiekanego koperku – liście laurowe – sól, pieprz Przygotowanie zaczynamy od przygotowania(...)składniki po czym zalewamy wodą tak aby ziemniaki były przykryte i gotujemy do miękkości (cała woda powinna odparować). W osobnym garnku podgrzewamy bulion i dodajemy do niego ugotowane ziemniaki, posiekany koperek oraz łososia pokrojonego w dużą kostkę. Całość doprowadzamy do wrzenia po czym zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 20 minut na średnim „gazie”. Po tym czasie dodajemy
Szybko Tanio Smacznie
ZUPA - KREM Z CUKINII - NAJLEPSZA 249pokrojoną w 3-4 cm kawałki marchewkę, pokrojone w kostkę ziemniaki, przekrojone na pół gałązki selera naciowego lub seler w korzeniu pokrojony w większą kostkę, liście laurowe i ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką i gotuj bulion na średnim ogniu przez około 25 min, aż warzywa zmiękną.ZUPA:Cukinie dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w większą kostkę(...)poszatkuj w drobną kostkę.Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć na nią cukinię wraz z cebulą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Posól wszystko (około 1 łyżeczka soli). Podsmaż warzywa do miękkości, ale żeby sie nie rozpadały, raczej by były al dente. Zajmie to około 5-7 minut.Do blendera lub misy malaksera przełóż warzywa z bulionu (wyjmij tylko wcześniej
Słodko-Słony Świat Ilony
Gulasz 165łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki Wykonanie : Mięso pokroić w kostkę i usmażyć na odrobinie dobrze rozgrzanego tłuszczu.Pod koniec smażenia dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso przełożyć do garnka, wlać bulion, dodać przecier i musztardę. Garnek przykryć pokrywką i dusić mięso na małym ogniu około 60 minut aż będzie prawie miękkie. W międzyczasie pokroić pieczarki
cucinare
Krem dyniowo - marchewkowy 232kostkę w zamrażalniku lub przygotowując mus z pieczonej dyni. W ten sposób nawet zimą można się rozkoszować smakami jesieni :) Składniki: 1 kg dyni pokrojonej w kostkę 10 marchewek 2 litry bulionu warzywnego 350 ml soku pomarańczowego 400 ml mleczka kokosowego świeży rozmaryn oliwa miód pieprz chili cayenne sól kurkuma Dynię skrapiamy oliwą i wraz z rozmarynem wkładamy do piekarnika
Taste Therapy
Zupa krem z brokułów z pestkami dyni i grzankami 224ziemniaków 450 g brokułu 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku pestki dyni grzanki: około 8 kromek chleba tostowego masło Przygotowanie : Do bulionu wkładamy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 8 minut. Cebule obieramy, siekamy drobno i szklimy na maśle. Do ziemniaków dodajemy brokuły i cebulę. C ałość gotujemy przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa krem z białych szparagów z dodatkiem mięty 239niesamowite- zaciekawił mnie niegdyś pewien fakt: przeprowadzano eksperyment na grupie ochotników, którym podawano dokładnie w tej samej ilości, złożone z takich samych warzyw zupy: jeden rodzaj jako bulion z pokrojonymi warzywami w kostkę, a drugi w formie zupy krem. Okazało się, że zupa krem mimo tej samej wagi i ilości kalorii syci na dłużej, ponieważ jest wolniej trawiona i dłużej
Roślinna - blog wegański
Botwinka z jajkiem 168składniki: pęczek botwinki 1 l wywaru warzywnego mały jogurt naturalny 1/3 pęczka pietruszki sól, pieprz 1 jajko puszka fasolki białej puszka fasolki czerwonej Przygotowanie: Do bulionu warzywnego dodajemy pokrojoną w kostkę botwinkę wraz z młodymi buraczkami. Jak młode buraczki zmiękną dodajemy czerwoną i białą fasolkę. Jak się zupa zagotuje dodajemy jogurt naturalny, pieprz, sól. Przed dodajemy jajko
Łycha smaków
Zupa-krem kartoflana ze świeżym majerankiem 187laurowe, ziele angielskie i trochę czarnego pieprzu. Po około 10-15 minutach dorzucamy pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa zaczną się robić miękkie. Do bulionu dorzucamy pokrojone w drobną kostkę ziemniaki. Przed wrzuceniem ziemniaków (lub nawet po, ale wtedy więcej roboty) jest dobry moment na wyjęcie liści laurowych i ziela (ja wolę zmiksowaną zupę bez tych przypraw
Kolorowy Przepisownik
SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM, BROKUŁAMI, FETĄ I SOSEM CZOSNKOWYM 408mięso z rosołu, bez skóry) pomidorki koktajlowe ser feta ziemniak majonez jogurt grecki czosnek świeżo zmielony pieprz bulion warzywny do ugotowania piersi Wykonanie: Pierś gotujemy w bulionie warzywnym. Studzimy, kroimy w kostkę. Brokuły dzielimy na różyczki. Gotujemy al dente, w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby zachowały swój ładny zielony
Walijskie Pichcenie
Zupa cebulowa z pasztecikami z serem camembert + film 255danie. składniki na 4 porcje zupa 6 cebul 1,5 l bulionu mięsnego ( może być z kostki ) 2 łyżki masła pieprz paszteciki gotowy arkusz ciasta francuskiego białko opakowanie sera camembert
Smakowite Dania
Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 247papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli 30 g orzeszków piniowych Skworcu 1 pomidor sól, pieprz oliwa Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 202dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam
vegetanie
Krem czosnkowy na ostro 238pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać ciepły
W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik 195ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać. Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę
Kuchnia Beaty
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 227opakowaniu czyli że zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani. Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka. Osobiście nie używam żadnych
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegetariański kapuśniak 278cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami
mojewypiekiinietylko
Rosół z chili i wołowiną 266znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka ładna!składniki na 4 osoby 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2 czerwonej chili, przekrojona wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki
Stare Gary
Zupa winna 303potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową
Stare Gary
Krem ze szparagów 196plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej
Smakowity Blog Kulinarny