bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:25/100)

Poniedziałkowy "fit" - Sałatka z czerwonym ryżem i orzeszkami piniowymi 183

papryki czerwonej 1/2 czerwonej cebuli  30 g orzeszków piniowych Skworcu   1 pomidor   sól, pieprz oliwa  Przygotowanie: Filet z kurczaka gotujemy w bulionie lub wodzie z dodatkiem kostki rosołowej lub po prostu wykorzystujemy mięso z rosołu. Ugotowane mięso kroimy na małe kawałki. Ryż czerwony gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu (trwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Wegetariańskie curry z kotletów sojowych. 147

dyni 2 łyżki rodzynek oliwa z oliwek jogurt naturalny tymianek, kardamon, garam masala, curry, pieprz cayenne, sos sojowy Zaczynamy od pokrojenia papryki, cukinii i cebuli w grubą kostkę i ugotowania wody z bulionem warzywnym, do której wrzucamy na ok. 8 min kotlety sojowe. Kiedy mamy przygotowane warzywa rozgrzewamy suchą patelnię, ale nie zbyt mocno i wsypujemy na nią curry, garam

vegetanie
Krem czosnkowy na ostro 166

pieprz - chili pieprz cayenne - 1 łyżka oleju Przygotowanie: Cebulę i czosnek posiekać drobno i zeszklić na oleju. Dodać pokrojoną w krążki papryczkę i podsmażyć razem minutę. Podlać bulionem i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Delikatnie przestudzić i zmiksować na gładką masę. Dodać kremówkę i doprawić solą, pieprzem oraz chilli. Podawać ciepły

W poszukiwaniu inspiracji
Krupnik 123

ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać i obrać.  Gdy mięso będzie prawie miękkie dodać pokrojoną marchewkę

Kuchnia Beaty
Wegańskie KOTLETY SOJOWE W OCCIE 158

opakowaniu czyli że zalać wrzątkiem i zostawić na ileś tam minut - takie kotlety są po prostu do bani.  Trzeba je normalnie ugotować (najlepiej w bulionie warzywnym albo - szybciej - w kostkach warzywnych) - czyli zalać zimną wodą, zagotować i pogotować 10-15 minut; potem odcedzić. Przestudzone kotlety panierujemy po wegańsku czyli bez jajka.  Osobiście nie używam żadnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Wegetariański kapuśniak 147

cebuli razem ze startą marchewką. Smażymy, mieszając, aby się nie przypaliła. Dodajemy pokrojony w talarki por. Całość smażymy nie dłużej, jak 10 minut. W międzyczasie w bulionie warzywnym gotujemy pokrojone w  kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dokładamy do garnka  kapustę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron, dodajemy drobno pokrojony czosnek, lekko podsmażamy, posypujemy 2 łyżkami

mojewypiekiinietylko
Rosół z chili i wołowiną 180

znalazłam na tej stronie. Bardzo dobra i sycąca zupa. A przy tym jaka  ładna!składniki na 4 osoby 1,5  l bulionu warzywnego (może być z kostki)6 cienkich plasterków świeżego imbiru obranego1/2  czerwonej chili, przekrojona  wzdłuż na połowę (daję zdecydowanie mniej)3 ząbki czosnku , posiekane1 pęczek cebuli dymki

Stare Gary
Zupa winna 202

potrafię już powiedzieć gdzie znalazłam przepis. Wyjątkowo smaczna ,a przy tym szybka do zrobienia. Piękny kolor zawdzięcza moja zupa temu, domowemu bulionowi.składniki1l bulionu drobiowego (może być z kostki) ok 300 ml białego , wytrawnego winagałka muszkatołowa2 żółtka1/3 szklanki śmietanysólpieprzbułka na grzanki , najlepiej czerstwadowolne zioła do podania - szczypiorek, kolendraprzygotowanieBulion zagrzać, dodać wino i gałkę muszkatołową

Stare Gary
Krem ze szparagów 141

plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy w całości. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy masło. Gdy się spieni, zeszklij cebulę i pora (5 minuty). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałeczki szparagów, zalewamy bulionem. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Wtedy przestudzamy zupę i miksujemy ją, mieszamy ze śmietaną, solimy i popieprzymy do smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej

Smakowity Blog Kulinarny
17.Jak rybka w wodzie - czyli łosoś z pomarańczowym risotto! 156

100g ryżu (u mnie jaśminowy) 1 średnia cebula ząbek czosnku pół cytryny pół pomarańczy połowa natki pietruszki 50-60 ml białego, wytrawnego wina ok.250ml domowego bulionu warzywnego (nie preferuję z kostki) 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1łyżka masła oliwa z oliwek  przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, papryki chili, pół łyżeczki

Symfonia Smaków
Jesienna zdrada 226

minut aż listki zaczną lekko brązowieć na koniuszkach. Oczywiście można szałwii nie podsmażać i użyć świeżej, ale ja za surową szałwią po prostu nie przepadam. Kostkę grzybową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Można użyć bulionu własnej produkcji- na przykład pozostałego po przygotowaniu zupy krem . Dynię wyjmujemy z piekarnika i obieramy. Jest to bajecznie łatwe, bo skórka sama odchodzi (zobaczcie zdjęcia(...)Waniliowej Chmurki - a przy okazji świetny pomysł na zupę:)). Usuwamy nasiona. Połowę dyni ubijamy na puré, resztę siekamy w nierówną kostkę (można ugnieść wszystko- chciałam mieć kawałeczki dyni w nadzieniu). Dodajemy szałwię z masłem i bulion (stopniowo, żeby masa nie wyszła za rzadka). Doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą. Na spód kładziemy warstwę makaronu. Ta lazania nie nadaje

les mirabelles
Węgierska zupa gulaszowa 178

patelni podsmażamy na smalcu pokrojone w kostkę mięso. Gdy mięso się przyrumieni, dodajemy je do garnka z warzywami. Dodajemy pomidory, gotujemy przez chwilę. Następnie wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę i seler. Przykrywamy garnek i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Na 30 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z białych warzyw 139

listki laurowe 2-3 łyżki suszonego tymianku 1,5 l bulionu z kury Wykonanie: Seler, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubą kostkę. Do garnka wkładamy pokrojone warzywa z listkami laurowymi i zalewamy bulionem. W trakcie gotowania dodajemy tymianek. Składniki gotujemy do miękkości, po czym całość miksujemy na gładku masę. Jak zupa będzie za gęsta można dodać trochę wody

IMPRESJA SMAKU
Pulpety w sosie chrzanowym 205

łyżeczki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier Pulpety: Do garnka, w którym będziemy gotować pulpety nalewamy wodę i wrzucamy kostkę rosołową (wówczas pulpety będą bardziej aromatyczne. Jeśli jednak ktoś nie przepada za "sztucznym" bulionem może wodę tylko trochę posolić). Mięso przekładamy do miski. Dodajemy jedną posiekaną w kostkę cebulę, wsypujemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy przyprawy(...)gotujemy na małym ogniu około 20 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos chrzanowy. Sos chrzanowy: W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Cały czas mieszając wlewamy stopniowo bulion, a następnie mleko, aż masa zyska odpowiednią gęstość (ilość płynów można dozować wedle uznania w zależności od tego, czy ktoś lubi mniej lub bardziej gęsty sos). Następnie dodajemy chrzan oraz przyprawy

My simple kitchen
Zupa z ciecierzycą i mlekiem kokosowym 500

wodzie przez całą noc, następnie gotować 1-2 godziny w nieosolonej wodzie, do miękkości puszka mleka kokosowego 4 pomidory, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę 1 szalotka 2 ząbki czosnku szklanka bulionu 1 papryczki chilli pół łyżeczki kuminu sok z połowy limonki pół łyżeczki kurkumy szczypta curry 2 cm imbiru sól pieprz  oliwa z oliwek szczypior/pietruszka/coś zielonego(...)garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek. Dodajemy pokrojone w drobną kostkę szalotkę, czosnek, imbir i chilli. Smażymy chwilę cały czas mieszając. Dodajemy kumin, kurkumę i curry. Dokładnie mieszamy. Teraz wkładamy do garnka obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Niech się delikatnie duszą w przyprawach. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy do momentu aż pomidory się rozpadną a bulion w połowie wyparuje

Mango Papaja