bulion w kostkach - 1500 przepisów (strona:34/100)

Zupa krem z buraka 180

pieprz zielenina : pietruszka lub koperek kleks śmietany Wykonanie: cebulę i czosnek obrać, rozdrobnić i zeszklić na łyżce masła ghee buraki obrać, pokroić w kostkę lub cienkie talarki, dołożyć do cebuli z czosnkiem i obsmażyć razem. Wlać bulion i gotować do miękkości około 30-40 minut. Długość gotowania zależy od wielkości kawałków i rodzaju buraków. 15 minu pod koniec gotowania dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 170

dużą przyjemność jedzenia. Soczysty schab aromatyzowany przyprawami korzennymi i rozmarynem opływa w pikantnym, kremowym sosie z pieczonej dyni Hokkaido, z dodatkiem chrupiących warzyw, dyni i papryki, pociętych w kostkę i podsmażonych z dodatkiem wina. Soczyście pomarańczowy sos ożywiają kawałki zielonego jarmużu. Potrawa zostało wykończone wysmażonym boczkiem, chrupiącym w ustach i przyjemnie łechcącym powonienie aromatem wędzonki oraz(...)szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte w cienkie plastry,2 papryczki chili,2 gałązki rozmarynu,Sok z cytryny,100 ml białego wina (wytrawnego),1 łyżka startego imbiru

SzczyptaSmaQ
Krem z kukurydzy 83

Składniki: 500g ziemniaków 150g cebuli 300g kukurydzy konserwowej kilka plasterków wędzonego boczku pęczek szczypiorku bulion warzywny sól, pieprz  Przygotowanie: Ziemniaki, cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 2 łyżki masła i podsmażyć w nim ziemniaki i cebulę. Gdy cebula się lekko zeszkli zalać wszystko bulionem ( równo z linią ziemniaków ), dodać kukurydzę i gotować do miękkości. Boczek pokroić

Gaździnka warzy
Krem z groszku z gruszkami 128

Składniki: 2 gruszki 200 g mrożonego groszku 3 cebule ząbek czosnku sól, pieprz, tymianek bulion warzywny 50 ml białego półwytrawnego wina kilka plasterków wędzonego boczku (opcjonalnie) 60 g masła Przygotowanie: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. W garnku roztopić 50 g masła, dodać cebulę-trzymać na ogniu(...)niech się zeszkli. Dodać groszek, przyprawić solą, pieprze, tymiankiem i wymieszać. Po 2-3 minutach wlać wino i dodać obrane gruszki pokrojone w większą kostkę, wymieszać i trzymać na ogniu 2-4 min. Wszystko zalać bulionem, trzymać na niedużym ogniu, aż groszek będzie miękki. Kilka plasterków boczku pokroić w cienkie słupki, podsmażyć i zdjąć z patelki. Następnie na tej samej

Gaździnka warzy
Faszerowane muszle kaszą 162

czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie:      Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym. W rondelku gotujemy kaszę jaglaną- na szklankę(...)kaszy dodajemy 2 szklanki wody i lekko solimy, gotujemy, aż do odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Leczo z kabaczkiem 160

kabaczek lub połowa dużego 4 kiełbasy 2 cebule Kawałek wędzonego boczku ( ok. 100g) 4 bułki Przyprawy: sól, pieprz, chili, słodka papryka  Opcjonalnie: Szklanka bulionu + 3 łyżeczki przecieru pomidorowego Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy kropelkę oliwy i podgrzewamy cebulę. Boczek kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do cebuli. Podsmażamy. W między czasie obieramy i kroimy kiełbasę(...)Dorzucamy do pozostałych produktów i smażymy. Pomidory parzymy wrzątkiem i hartujemy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do reszty. Zamiast świeżych pomidorów można użyć gotowych z puszki. Mieszamy wszystko razem.  Jeśli preferujemy leczo z dużą ilością sosu to w szklance bulionu rozpuszczamy przecier pomidorowy i dolewamy na patelnie. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy: solą, pieprzem odrobiną słodkiej

Kolizje Smaków
Spaghetti bolognese po mojemu 223

bazylia żółty ser/parmezan do posypania ewentualnie 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej opakowanie makaronu spaghetti Wykonanie: Mięso przez kilka minut podsmażać na patelni, następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć jeszcze przez jakiś czas. Dodać bulion i dusić do miękkości mięsa. Dodać pomidory z puszki, koncentrat, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i zioła. Doprowadzić do zagotowania. Jeżeli sos jest zbyt rzadki

Pasja Smaku
Krem z Dyni 129

Składniki: 1 kg dyni 2 duże cebule 500 ml bulionu warzywnego grzanki  natka pietruszki Przygotowanie: Dynię dokładnie obrać i usunąć pestki, pokroić w kostkę. Na 2 łyżkach oleju podsmażyć obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodać do niej dynię. Mieszając, trzymać kilka minut na ogniu, a następnie zalać bulionem. Gotować ok 20 min, aż dynia zmięknie. Zmiksować na gładki

Gaździnka warzy
Zupa krem z czerwonej soczewicy. 147

tostowego 1 łyżeczka posiekanego koperku Wykonanie: Cebulę  i czosnek posiekać drobno i podsmażyć na maśle. Marchewkę, pietruszkę,seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną na sicie soczewicę. Gotować do miękkości warzyw po czym wlać pomidory z puszki i gotować około

O kuchni z uczuciem
Zupa krem z cukini z grzankami 123

kostkę cukinię. Wszystko razem mieszamy i dusimy do miękkości. Przyprawiamy troszkę solą i pieprzem i jak jest gotowe miksujemy blenderem, ale zostawiamy kilka kostek cukini do dekoracji. Jeżeli ktoś ma gotowy bulion warzywny lub rosół to może połączyć z cukinią i razem zmiksować blenderem. Jeżeli nie posiadamy to robimy własny bulion warzywny. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak(...)jeszcze trochę doprawiliśmy. Krem z cukini mamy gotowy ale dla smaczku możemy podać krem razem z grzankami własnej roboty. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią pokrojony chleb w kostkę, polewamy oliwą i delikatnie solimy i pieprzymy. Grzanki cały czas mieszamy żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki kładziemy na krem. Smacznego Przepis wykonany dzięki ręcznemu blenderowi marki Braun

Kuchenne Wariacje
Migdałowa zupa krem z pietruszką, gruszką i rozmarynem 126

ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę.  Pietruszki obierz i też pokrój w kostkę. W rondlu na zupę roztop masło, dodaj pietruszki, gruszki i 2 gałązki rozmarynu, smaż 5 minut do zrumienienia.  Dodaj 800 ml bulionu, zagotuj, dodaj ryż, gotuj 15 minut. Na suchej patelni upraż płatki migdałów i zrumień plastry gruszki. Z zupy usuń(...)thermomix Ze środka gruszek wytnij cienkie plastry z ogonkami do przybrania zupy, resztę obierz i pokrój w kostkę. Do naczynia miksującego wsyp ryż, rozdrobnij 30 s/obr.10. Dodaj pietruszkę pokrojoną w kawałki, masło, rozdrobnij 7 s/obr.5. Duś 2 minuty/120'C/obr.1. Dodaj 800 g bulionu (lub wody + 2 łyżeczki koncentratu warzywnego), gotuj 12 min/100'C/obr. 1 . Na suchej patelni upraż płatki migdałów

SzczyptaSmaQ
Sardyńska zupa warzywna minestrone, przepis na długowieczność 286

ciecierzycy 540 g 4 ziemniaki 1 litr bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek + do polania zupy przed podaniem 1 łyżka posiekanej natki 1 łyżka posiekanego koperku 500 ml przecieru pomidorowego  1 mała filiżanka drobnego makaronu, u mnie risini pieprz opcjonalnie świeżo stary parmezan lub pecorino  Wykonanie: Cebule kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy i przesmażamy w garnku(...)dnie na rozgrzanej oliwie. Gdy cebula się zeszkli dodajemy pokrojoną w półplasterki marchewkę i pokrojonego w plasterki selera, chwile przesmażamy i warzywa zalewamy bulionem. Następnie dodajemy fasolę i ciecierzycę razem z zalewą i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wszystko gotujemy, aż warzywa będą półtwarde, wtedy dodajemy przecier pomidorowy i makaron. Gotujemy dalej na małym ogniu, aż makaron będzie al dente. Zupę

Kulinarne przygody Gatity
Zupa z chleba 238

wyrzucić nasiona ale ja tego nie robię) - na rozgrzanym tłuszczu w garnku, przysmażyć cebule i czosnek, dodać pomidory, jeszcze chwile smażyć. - dodać paprykę, zalać bulionem. gotować ok 5 min. Zblenderować. - chleb pokroić w kostkę i wrzucić do garnka. - doprawić solą i pieprzem do smaku. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze ok 10 min. - przed podaniem posypać z tartym serem

Eli Gotowanie
Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem 148

ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego, sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka oliwy śmietanka 30% Kalarepę, ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy, wszystko szklimy na oliwie. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Na koniec wyjmujemy liść laurowy i miksujemy blenderem ale nie na gładko, dodajemy też(...)razem posmarowałam oliwą wymieszaną z 1 łyżeczką mieszanki Pomysł na…Soczystego kurczaka w rozmarynie i ziołach Winiary, grillowałam z obu stron po kilka minut, potem pokroiłam mięso w dużą kostkę i wykorzystałam jako dodatek do zupy. Smacznego!   The post Zupa z kalarepy z grillowanym kurczakiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety schabowe z szałwią 153

sosu. Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię do rozpuszczonego masła. Zeszklij a następnie dodaj szałwię. Obierz pieczarki i pokrój w kostkę. Dodaj do warzyw. Smaż przez 3 minuty, po czym dodaj, bulion. Gotuj przez 10 minut. Zmiksuj sos i dopraw musztardą, sokiem i skórką z cytryny, octem, solą i pieprzem. Zagotuj i gorący podaj do kotletów

codojedzenia